W zamrażalce mam szpinak, a w lodówce gorgonzolę. Jedno i drugie bardzo lubimy i nie wiem jak to połączyć. Macie sprawdzone przepisy na te cudeńka. W poniedziałek mam rocznicę i chciałam cosik z tego skręcić. Będę wdzięczna za każdy przepisik.
4 odpowiedzi na pytanie: Szpinak+gorgonzola i co dalej???
kantalupaDodane ponad rok temu,
Zamieszczone przez anek79:W zamrażalce mam szpinak, a w lodówce gorgonzolę. Jedno i drugie bardzo lubimy i nie wiem jak to połączyć. Macie sprawdzone przepisy na te cudeńka. W poniedziałek mam rocznicę i chciałam cosik z tego skręcić. Będę wdzięczna za każdy przepisik.
maslo na patelnie, kilka zabkow czosnku uduszonych na masle, wrzucic szpinak (w lisciach jest? to dobrze, a jak nie to tez ujdzie)
odparowac
dodac suchy ryz i prazyc go ze dwie trzy minuty ciagle mieszajac (ryz sie lekko zaszkli)
wlac ok. 1/2 szklanku bulionu, i dusic na niewielkim ogniu az ryz wszytsko wchlonie
dolac troche tlustej smietany i gorgonzole, rozpuscic
doprawic swiezo mielonym pieprzem
albo sos do makaronu z tegoz
cebule udusic (ugotowac wlasciwie do miekkosci) w oliwie
dodac szpinak z czosnkiem
dolac smietany
wrzucic gorgonzole
i na makaron
mozna sypnac drobno siekana swieza pietruszka
dla llubiacych rybe, mozna wrzucic puszke tunczyka w sosie wlasnym albo wedzonego lososia w cienkich paseczkach
i swiezy pieprz
u mnie najczęściej ląduje na patelni czosnek, oliwa, przyprawy – pieprz, oregano itp. szpinak z lidla (już ze śmietaną jest), gorgonzola, czasami jeszcze tarty ser żółty.
Szpinak i gorgonzola to jedne z moich ulubionych składników. Uwielbiam te rzeczy w każdej postaci. Ostatnio miałam okazję spróbować czegoś niesamowitego z tym serem w jednej krakowskiej restauracji Le Scandale. Było to penne z gorgonzolą i orzechami włoskimi. Czy ma ktoś może przepis na takie danie?
4 odpowiedzi na pytanie: Szpinak+gorgonzola i co dalej???
maslo na patelnie, kilka zabkow czosnku uduszonych na masle, wrzucic szpinak (w lisciach jest? to dobrze, a jak nie to tez ujdzie)
odparowac
dodac suchy ryz i prazyc go ze dwie trzy minuty ciagle mieszajac (ryz sie lekko zaszkli)
wlac ok. 1/2 szklanku bulionu, i dusic na niewielkim ogniu az ryz wszytsko wchlonie
dolac troche tlustej smietany i gorgonzole, rozpuscic
doprawic swiezo mielonym pieprzem
albo sos do makaronu z tegoz
cebule udusic (ugotowac wlasciwie do miekkosci) w oliwie
dodac szpinak z czosnkiem
dolac smietany
wrzucic gorgonzole
i na makaron
mozna sypnac drobno siekana swieza pietruszka
dla llubiacych rybe, mozna wrzucic puszke tunczyka w sosie wlasnym albo wedzonego lososia w cienkich paseczkach
i swiezy pieprz
pokochałam ostatnio i szpinak i gorgonzolę
u mnie najczęściej ląduje na patelni czosnek, oliwa, przyprawy – pieprz, oregano itp. szpinak z lidla (już ze śmietaną jest), gorgonzola, czasami jeszcze tarty ser żółty.
i do tego makaron z lidla – rurki
szybko, prosto, mniam 🙂
O takie przepisy mi chodziło…wielkie dzieki.
Szpinak i gorgonzola to jedne z moich ulubionych składników. Uwielbiam te rzeczy w każdej postaci. Ostatnio miałam okazję spróbować czegoś niesamowitego z tym serem w jednej krakowskiej restauracji Le Scandale. Było to penne z gorgonzolą i orzechami włoskimi. Czy ma ktoś może przepis na takie danie?
Znasz odpowiedź na pytanie: Szpinak+gorgonzola i co dalej???