Szukam pomysłów na zakąski

Wkrótce rozpocznie mi się maraton imprezkowy i szukam pomysłów na ciekawe zakąski. Może ktoś ma jakieś pomysły i się podzieli?
Asia i Mati (7.05.2002)

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Szukam pomysłów na zakąski

  1. Z tymi morlinami tutaj średnio będzie 😀
    Biere jaki mają 😀

    • Zamieszczone przez JoannaR
      Z tymi morlinami tutaj średnio będzie 😀
      Biere jaki mają 😀

      fakt 😉

      • Zawsze zbieram laury za to

        Bagietka pokrojona na kromeczki,
        kromeczki maźnięte masłem
        na kromeczki plasterek sera z niebieską lub zielona pleśnią ( co kto lubi od lazurów, rokoplów dar blue i co tam jeszcze, wszystko można)
        na ser polówka orzecha włoskiego ( bez skorupki naturalnie 🙂 )
        na blachę i do piekarnika
        pieczemy aż chlebek się zarumieni, podobnie orzech a serek cudnie podtopi. Podajemy na gorąco.
        Zawsze wstawiam jak goście przychodzą i po max 20 minutach mogę częstować ciepłymi pysznościami

        • kotleciki z bakłażana

          kotleciki z bakłażana
          1-2 bakłażany -raczej takie chudsze i nie przejrzałe
          1-2 jaja
          bułka tarta
          sól
          oliwa z oliwek do smażenia!

          umyte bakłażany pokroić w plastry (w poprzek) grubości ok 0,5 cm, posolić troszkę z obu stron i zostawić na 15minut, żeby puściły wodę
          panierować w jaju i bułce, smażyć na oliwe, na dwie strony przez ok 5 -8minut, żeby w były miekkie w środku a skórka chrupiąca
          po zdjęciu z patelni można odsączyć z oliwy, ja używam do tego ręcznika papierowego
          ułożyć na sałacie – ładnie wygląda
          można podawać i na ciepło i na zimno
          osoby, które nie lubią bakłażanów się zajadały – nie wiedząc, że jedzą bakłażana 🙂

          • jeszcze raz bakłażan – moje ulubione warzywo

            1-2 bakłażany
            2 główki czosnku
            2 pomidory
            parmezan (najlepiej w kawałku, ostatecznie może być tarty)
            sól

            bakłażana pokroić w kostkę – dość duże kawałki, posolić i odstawić na 15 minut, żeby puścił wodę, oliwę rozgrzać na patelni wrzucić obrane ząbki czosnku (można je przekroić na pół jeśli są bardzo duże), lekko podsmażyć czosnek, ale nie za długo, zeby nie zrobił się gorzki i wrzucić baklażana, całość smażyć chwilę, aż bakłażan zmięknie, na sam koniec dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i smażyć jeszcze 1-2 minuty, przełożyc na półmisek i posypać płatkami parmezanu (w cienkich plastrach-świeżo utartych na długim ostrzu tarki)
            można podawać na ciepło i na zimno

            • paszteciki z bagietki

              1-2 bagietki (w zależności na ile osób)
              ok 1kg pieczarek
              2-4 cebule (zależnie od wielkości)
              sól
              pieprz
              2-3 łyzki masła
              trochę startego żótego sera

              farsz:
              pieczarki obrać i posiekać, lekko posolić usmażyć na maśle, cebulę obrać, posiekać, lekko posoloną podsmazyć na maśle i dodać do pieczarek, całośc smażyć razem jeszcze chwilkę, doprawić solą i pieprzem, jak ostygnie wymieszać z żółtym serem

              bagietkę przekroić na pół lub jeśli długa bardzo na ćwiartki, wypatroszyć tzn wyjąć miekką częśc ze środka i włożyć farsz pieczarkowy ( na tym etapie można ją zamrozić – jeśli przygotowujemy parę dni wcześniej, lub włożyć w plastikową torbę i trzymać do dnia następnego)
              faszerowaną bagietkę kroić na kromki grubości ok. 1 -1,5cm i podgrzać na teflonowej patelni ( jeśli na zwykłej trzeba dać troszkę masła) lub w piekarniku

              • Zamieszczone przez miamia
                paszteciki z bagietki

                1-2 bagietki (w zależności na ile osób)
                ok 1kg pieczarek
                2-4 cebule (zależnie od wielkości)
                sól
                pieprz
                2-3 łyzki masła
                trochę startego żótego sera

                farsz:
                pieczarki obrać i posiekać, lekko posolić usmażyć na maśle, cebulę obrać, posiekać, lekko posoloną podsmazyć na maśle i dodać do pieczarek, całośc smażyć razem jeszcze chwilkę, doprawić solą i pieprzem, jak ostygnie wymieszać z żółtym serem

                bagietkę przekroić na pół lub jeśli długa bardzo na ćwiartki, wypatroszyć tzn wyjąć miekką częśc ze środka i włożyć farsz pieczarkowy ( na tym etapie można ją zamrozić – jeśli przygotowujemy parę dni wcześniej, lub włożyć w plastikową torbę i trzymać do dnia następnego)
                faszerowaną bagietkę kroić na kromki grubości ok. 1 -1,5cm i podgrzać na teflonowej patelni ( jeśli na zwykłej trzeba dać troszkę masła) lub w piekarniku

                świetne !

                • Wymyśliłam w międzyczasie coś takiego: plasterek szynki posmarować serkiem Hochland chrzanowym, zwinąć w rulonik i przewiązać szczypiorkiem (na półmisku wygląda ekstra) i druga wersja to plastry łososia zawijane z tym samym serkiem. Pychotka.
                  Ale imprezki przede mną, więc czekam na dalesze propozycje.
                  Asia i Mati (7.05.2002)

                  • z łososia robię koreczki z oliwkami zielonymi i czarnymi, nadziewam na wykałaczkę oliwkę i potem złożonego w kostkę łososia, wygląda bardzo dekoracyjnie, ułożone na półmisku z łdeczkami z cytryny
                    jako zagrychę do deski z serami robię krakersy koktajlowe z kawiorem lub pastami rybnymi (kawiorowa, łososiowa, tex-mex)

                    • Zrobiłam 🙂
                      Jak dla mnie niemal kulinarny orgazm 😀 Pyyyyyyycha 😀

                      • Zamieszczone przez JoannaR
                        Zrobiłam 🙂
                        Jak dla mnie niemal kulinarny orgazm 😀 Pyyyyyyycha 😀

                        ktore to takie pyszne?

                        • Zamieszczone przez EwkaM
                          moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

                          śliwki kalifornijskie
                          bekon w plastrach (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
                          migdały

                          śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

                          A trzeba to podac od razu po wyjeciu z piekarnika, czy na zimno tez moze byc? (sorki za glupie pytanie, ale ja niekumata w tych sprawach, a w sobote przyjecie, brrr…..)

                          • Zamieszczone przez Jane
                            A trzeba to podac od razu po wyjeciu z piekarnika, czy na zimno tez moze byc? (sorki za glupie pytanie, ale ja niekumata w tych sprawach, a w sobote przyjecie, brrr…..)

                            na ciepło

                            można wczesniej przygotowac i jak już goscie przyjdą wrzucić na 5 min do piekarnika – a potem prosto na stół 🙂

                            • Zamieszczone przez nelly21
                              ktore to takie pyszne?

                              Sorki, wcisnęłam eidt zamiast quote 😀 (taka pomyłka moda :D)

                              Mówię o tych Ewki: boczek + śliwa z migdałem.

                              • Zamieszczone przez Jane
                                A trzeba to podac od razu po wyjeciu z piekarnika, czy na zimno tez moze byc? (sorki za glupie pytanie, ale ja niekumata w tych sprawach, a w sobote przyjecie, brrr…..)

                                Na zimno zapewniam też niewąskie 😀

                                • Zamieszczone przez JoannaR
                                  Sorki, wcisnęłam eidt zamiast quote 😀 (taka pomyłka moda :D)

                                  Mówię o tych Ewki: boczek + śliwa z migdałem.

                                  aaaaaaa
                                  to do mnie
                                  to się cieszę 🙂

                                  • Zamieszczone przez EwkaM
                                    obojętne
                                    takie mogą być:

                                    😀

                                    No wlasnie – bo juz sie mialam pytac czy swieze czy suszone??:)
                                    Ale juz wiem:)

                                    • Zamieszczone przez EwkaM
                                      moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

                                      śliwki kalifornijskie
                                      bekon w plastrach (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
                                      migdały

                                      śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

                                      Zrobiłam i wchodzą do kanonu przysmaków imprezowych, część nadziałam żółtym serem. Następnym razem sprobuję jeszcze i z orzechami

                                      • Zamieszczone przez maduxia
                                        babeczki z fasolą

                                        kupujesz kruche babeczki, ale wytrawne, puste w środku, to się pięknie nazywa “korpusy”, tylko niesłodzone, no chyba, że masz czas i robisz sama kruche ciasto, wylepiasz nim foremki….

                                        na patelni na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę, drobno posiekaną, do tego czerwona fasola z puszki, odsączona, sól, pieprz, majeranek (sporo), oczywiscie, eksperymenty wskazane- można dodac boczuś, albo ciecierzycę, albo trochę koncentratu pomidorowego, ale takie proste są suuuuper. Do tego gotujesz gar barszczu czerwonego :-)))))))) albo i nie :-)))))))))))

                                        Gorącą fasolę nakladasz szczodrze do niepodgrzanych babeczek. i już. Jako dodatek do barszczu robi furorę, bo paszteciki już nuuuudne. Ale bez barszczu też dobre, można posypac odrobiną zółtego sera i natki.
                                        m.

                                        a ja robię te babeczki z nadzieniem z pieczarek – przysmażam drobno pokrojone pieczarki z cebulką, przyprawy wg uznania, nakładam do korpusów (słonych), posypuję serem i na parę chwil do piekarnika, pycha

                                        • a te śliwki to ja robie już od daaaawna, czasami jak mi sie nie chce w piekarniku to na patelni, ale jeszcze nigdy nie robiłam z tym migdałem w środku

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Szukam pomysłów na zakąski

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general