szukam przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny

Poszukuje sprawdzonego szczegolowego (bede robila pierwszt raz) przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny tak na 3 osoby

z gory dziekuje

8 odpowiedzi na pytanie: szukam przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny

  1. Zamieszczone przez anka332
    Poszukuje sprawdzonego szczegolowego (bede robila pierwszt raz) przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny tak na 3 osoby

    z gory dziekuje

    znalazłaś już przepis czy nie???
    jak nie to daj znać,napiszę 🙂

    • Zamieszczone przez ty-gry-sek
      znalazłaś już przepis czy nie???
      jak nie to daj znać,napiszę 🙂

      znalazlam kilka ale wolalabym taki sprawdzony 🙂 wiec poprosze

      • przepis będzie bez konkretnych ilości,bo to zależy od tego ile chcesz zrobić 🙂
        ziemniaki surowe-dowolna ilość(moja mama robi hurtowo z 30 kg)
        ziemniaki gotowane
        mięso mielone

        wykonanie:
        część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie
        surowe ziemniaki trzemy na tarce np.10kg,bardzo dobrze je odciskamy(najlepiej przez pieluchę tetrową lub poszewkę)
        wodę z tych ziemniaków zostawiamy,żeby się dobrze odstała(po jakimś czasie wylewamy wodę) zostawiamy krochmal,bo będzie potrzebny
        i teraz złota zasada:
        z surowych ziemniaków chwilowo odkładamy 1/4 masy(podobno tak samo robi się z kluskami śląskimi) i w to miejsce dajemy ugotowane,przeciśnięte przez praskę(zmielone) gorące ziemniaki,
        dodajemy te które odłożyliśmy i wkładamy “krochmal”+1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(masa musi być dobrze ścisła)
        doprawiamy tylko solą 🙂

        !!!!!! do masy dajemy kilka kropel witanimy C-ziemniaki nie zrobią się czarne 😀

        !!!!!!!-ziemniaki muszą być bardzo dobrze odciśnięte,bo kartacze się rozlecą podczas gotowania 😉

        mięso mielone doprawiamy przyprawami wg.uznania (taki mały trik,żeby mięso nie było zbyt suche,dobrze jest dodać 1-3 ziemniaki surowe starte na tarce i lekko odciśnięte)

        wykonanie-robimy wielkie kluchy,nadziewamy mięsem i gotujemy 🙂
        i teraz w zależności jak duże kartacze zrobisz,tak długo trzeba gotować
        u nas robi się wielkie,więc gotuje się ok.1 godz i 10 minut

        ps.takim jednym kartaczem można się nieźle najeść 😀

        • a mozesz mi powiedziec z jakiego najlepiej miesa robic mielone do kartaczy?

          • Zamieszczone przez ty-gry-sek
            przepis będzie bez konkretnych ilości,bo to zależy od tego ile chcesz zrobić 🙂
            ziemniaki surowe-dowolna ilość(moja mama robi hurtowo z 30 kg)
            ziemniaki gotowane
            mięso mielone

            wykonanie:
            część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie
            surowe ziemniaki trzemy na tarce np.10kg,bardzo dobrze je odciskamy(najlepiej przez pieluchę tetrową lub poszewkę)
            wodę z tych ziemniaków zostawiamy,żeby się dobrze odstała(po jakimś czasie wylewamy wodę) zostawiamy krochmal,bo będzie potrzebny
            i teraz złota zasada:
            z surowych ziemniaków chwilowo odkładamy 1/4 masy(podobno tak samo robi się z kluskami śląskimi) i w to miejsce dajemy ugotowane,przeciśnięte przez praskę(zmielone) gorące ziemniaki,
            dodajemy te które odłożyliśmy i wkładamy “krochmal”+1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(masa musi być dobrze ścisła)
            doprawiamy tylko solą 🙂

            !!!!!! do masy dajemy kilka kropel witanimy C-ziemniaki nie zrobią się czarne 😀

            !!!!!!!-ziemniaki muszą być bardzo dobrze odciśnięte,bo kartacze się rozlecą podczas gotowania 😉

            mięso mielone doprawiamy przyprawami wg.uznania (taki mały trik,żeby mięso nie było zbyt suche,dobrze jest dodać 1-3 ziemniaki surowe starte na tarce i lekko odciśnięte)

            wykonanie-robimy wielkie kluchy,nadziewamy mięsem i gotujemy 🙂
            i teraz w zależności jak duże kartacze zrobisz,tak długo trzeba gotować
            u nas robi się wielkie,więc gotuje się ok.1 godz i 10 minut

            ps.takim jednym kartaczem można się nieźle najeść 😀

            Ło rety, Twoja mama karmi wojsko?
            Z 30 kg, no, no 🙂
            Ja tego nie lubię, strasznie to ciężkie, tzn ciężkostrawne 😉

            • Zamieszczone przez anka332
              a mozesz mi powiedziec z jakiego najlepiej miesa robic mielone do kartaczy?

              my robimy z mielonego wieprzowego,ale to wg.uznania,jak wolisz wołowe to też może być;)
              przypraw wg.uznania-pieprz,sól,czosnek i co Ci jeszcze pasuje:)

              • Zamieszczone przez beamama
                Ło rety, Twoja mama karmi wojsko?
                Z 30 kg, no, no 🙂
                Ja tego nie lubię, strasznie to ciężkie, tzn ciężkostrawne 😉

                tego wcale dużo nie wychodzi 😉 ale zawsze część mrozi-na później i przynajmniej może się z córeczką podzielić 😀 bo ja nie mam czasu na takie rzeczy

                • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                  my robimy z mielonego wieprzowego,ale to wg.uznania,jak wolisz wołowe to też może być;)
                  przypraw wg.uznania-pieprz,sól,czosnek i co Ci jeszcze pasuje:)

                  dzieki 🙂
                  beda w nastepnym tygodniu

                  Znasz odpowiedź na pytanie: szukam przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny

                  Dodaj komentarz

                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo