Dziewczyny, podajcie mi proszę przepis na ciasto, które się wstawia do piekarnika i gotowe wyciąga. Do którego nie trzeba dodawać galaretek, kremów itp. Pozdrawiam.
Jola z Alą (5,5 roku) i Szymonkiem (27.01.05)
5 odpowiedzi na pytanie: Szybkie ciasto- jakie?
barkusDodane ponad rok temu,
Re: Szybkie ciasto- jakie?
A wstawisz je tam? Czy ma samo wejść????
Jeśli wstawisz to proszę bardzo:
Przepis na dość dużą formę- ja miałam taką w wyposażeniu piekarnika- ok 30×40 cm- wysoka- nie płaska blacha!!!!!
-kostka margaryny ( Kasia, mleczna- jaka chcesz)
– szklanka cukru
– 4 jajka
– opakowanie cukru waniliowego
– 3-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
OWOCE. Sezonowe najogólniej rzecz biorąc- zimą jabłka krojone w kostkę w lecie truskawki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie…..
Najlepszy jest mikser z obrotową miską- wrzucam do miski margarynę miękką- miksuje się kilka minut, dodaję po jednym jajka ( całe), miksuję 2-3 minuty, dodaję cukier, miksuje się kilka minut, cukier waniliowy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksuje się do uzyskania jednolitej masy. Mąkę powoli, bo tumany kurzu się wzniosą:-)Blachę smarujemy papierkiem z margarynki i wyrzucamy utartą masę. Rozprowadzamy mniej więcej jednolicie-i dodajemy owoce. Ja układam bez względu na to jakie to są owoce- jak wspomniałam sezonowe do wyboru do koloru- ciasno- jedno obok drugiego, albo jak jabłka to kosteczki jedna przy drugiej, bo ciasto podrośnie-nawet do 4-5 cm i owoce wtedy “giną”. Jak chodzi o truskawkie to uprzedzam- spadają na dół:-)Podgrzewamy piekarnik do temp 180-200 stopni i…pieczemy.U mnie- ok 40 minut, ale z doświadczenia wiem, że każdy piekarnik jest inny-trzeba dobrać swój czas pieczenia- poprostu sprawdzać ciasto zapałką, ewentualnie zmniejszyć troszkę lub zwiększyć temperaturę.Za pierwszym czasem wymaga trochę uwagi- z wyżej wymienionych względów, ale jak dojdziesz do wprawy- to będziesz robiła je mimochodem:-) Ciasto jest super-szybkie łatwe i smaczne i tanie.Ja jak zwykle skomplikowałam pewnie sprawę na max- ale generalnie to wrzucasz kolejno margarynę jajka, cukier cuk wanil proszek do piecz. i mąkę -wymieszać i jest:-)
Życzę powodzenia i smacznego:-))))
P. S. Jeśli zdecydujesz się spróbować- daj znać jak poszło;-)
Podaję link: [Zobacz stronę]
Ja baaardzo często pieke tę szarlotkę, robię więcej ciasta i mrożę, a kiedy mam potrzebę to ciasto mam już gotowe, potrzebuję tylko jabłek. Pyycha, a najlepsze na ciepło. Polecam!
Czy chodziło ci o coś takiego, czy szukać innego przepisu?? Daj znać, jak coś to znajdziemy inny przepis:)Pa pa
ja Ci szczerze polecam ciasto dziad (przepis na forum, jak wpiszesz w wyszukiwarkę to wyskoczy:). Szybkie, pyyyszne i nawet nie wymaga uzycia miksera tylko łychy:)
Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym wszystkie składniki połączyć mieszając drewnianą łyżką. Wylać na formę, na wierzch można dać brzoskwinie z puszki, piec ok. 35 min w 180st.
Smacznego!!!
mój synek ma 3,5 miesiąca, od 6 tygodnia męczą go kolki, oprócz tego że bardzo często płacze, wręcz krzyczy, prawie cały czas się pręży, usiłuje zrobić kupkę, męczy go to
mam pytanko (choć może nie jest to najlepsze miejsce)
czy ktoś z Was był w czarnogórze??? jeśli tak, czekam na opinie, refleksje - zastanawiam się nad urlopem, a nie mam już
5 odpowiedzi na pytanie: Szybkie ciasto- jakie?
Re: Szybkie ciasto- jakie?
A wstawisz je tam? Czy ma samo wejść????
Jeśli wstawisz to proszę bardzo:
Przepis na dość dużą formę- ja miałam taką w wyposażeniu piekarnika- ok 30×40 cm- wysoka- nie płaska blacha!!!!!
-kostka margaryny ( Kasia, mleczna- jaka chcesz)
– szklanka cukru
– 4 jajka
– opakowanie cukru waniliowego
– 3-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
OWOCE. Sezonowe najogólniej rzecz biorąc- zimą jabłka krojone w kostkę w lecie truskawki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie…..
Najlepszy jest mikser z obrotową miską- wrzucam do miski margarynę miękką- miksuje się kilka minut, dodaję po jednym jajka ( całe), miksuję 2-3 minuty, dodaję cukier, miksuje się kilka minut, cukier waniliowy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksuje się do uzyskania jednolitej masy. Mąkę powoli, bo tumany kurzu się wzniosą:-)Blachę smarujemy papierkiem z margarynki i wyrzucamy utartą masę. Rozprowadzamy mniej więcej jednolicie-i dodajemy owoce. Ja układam bez względu na to jakie to są owoce- jak wspomniałam sezonowe do wyboru do koloru- ciasno- jedno obok drugiego, albo jak jabłka to kosteczki jedna przy drugiej, bo ciasto podrośnie-nawet do 4-5 cm i owoce wtedy “giną”. Jak chodzi o truskawkie to uprzedzam- spadają na dół:-)Podgrzewamy piekarnik do temp 180-200 stopni i…pieczemy.U mnie- ok 40 minut, ale z doświadczenia wiem, że każdy piekarnik jest inny-trzeba dobrać swój czas pieczenia- poprostu sprawdzać ciasto zapałką, ewentualnie zmniejszyć troszkę lub zwiększyć temperaturę.Za pierwszym czasem wymaga trochę uwagi- z wyżej wymienionych względów, ale jak dojdziesz do wprawy- to będziesz robiła je mimochodem:-) Ciasto jest super-szybkie łatwe i smaczne i tanie.Ja jak zwykle skomplikowałam pewnie sprawę na max- ale generalnie to wrzucasz kolejno margarynę jajka, cukier cuk wanil proszek do piecz. i mąkę -wymieszać i jest:-)
Życzę powodzenia i smacznego:-))))
P. S. Jeśli zdecydujesz się spróbować- daj znać jak poszło;-)
Basia +Julia+Barti
i Jurek:-)
Re: Szybkie ciasto- jakie?
Podaję link:
[Zobacz stronę]
Ja baaardzo często pieke tę szarlotkę, robię więcej ciasta i mrożę, a kiedy mam potrzebę to ciasto mam już gotowe, potrzebuję tylko jabłek. Pyycha, a najlepsze na ciepło. Polecam!
Czy chodziło ci o coś takiego, czy szukać innego przepisu?? Daj znać, jak coś to znajdziemy inny przepis:)Pa pa
Re: Szybkie ciasto- jakie?
ja Ci szczerze polecam ciasto dziad (przepis na forum, jak wpiszesz w wyszukiwarkę to wyskoczy:). Szybkie, pyyyszne i nawet nie wymaga uzycia miksera tylko łychy:)
Iwona i Nina (13.01.05)
Re: Szybkie ciasto- jakie?
No wlasnie o coś takiego mi chodziło, dzięki wielkie.
Pozdrawiam Jola.
Szybka i smaczna babka jogurtowa
3 jaja
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. jogurtu naturalnego albo gęstego kefiru
1/2 szkl. oleju
Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym wszystkie składniki połączyć mieszając drewnianą łyżką. Wylać na formę, na wierzch można dać brzoskwinie z puszki, piec ok. 35 min w 180st.
Smacznego!!!
Ania z Wiktusią i Maciusiem
Znasz odpowiedź na pytanie: Szybkie ciasto- jakie?