szynka z świnki – co z nią zrobić ?

Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

22 odpowiedzi na pytanie: szynka z świnki – co z nią zrobić ?

  1. Zamieszczone przez ewik75
    Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
    a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
    Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

    zamarynuj i upiecz 🙂
    dla niewprawnych jakas marynata z kamisa – staropolska w plynie albo w proszku – na opakowaniu przepis jak to zorbic

    • Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:

      Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
      Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).

      • Zamieszczone przez ewik75
        Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
        a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
        Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

        jadąc humorkiem z reklam biedronki UDUSIĆ

        • Upiec i kroić na chleb – mmmmm pycha

          • Zamieszczone przez JaEwa
            Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:

            Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
            Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).

            brzmi ciekawie
            na bank wypróbuję

            • Zamieszczone przez JaEwa
              Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:

              Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
              Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).

              oż kurcze, czosnku zapomniałam [schab własnie siedzi w zalewie]

              • Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.

                • Zamieszczone przez Lea
                  Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.

                  wieczorem zdam relację

                  • Zamieszczone przez Lea
                    Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.

                    Zanim dojdzie do wrzenia to ta temp też już jest przez jakiś czas wysoka i tak samo po wyłączeniu nadal temp jest bardzo wysoka i powoli stygnie.

                    Mi po pierwszym razie brakowało tam jednak przypraw, więc daję więcej (z solą ostrożnie!- wrzucam 2 łyżki i próbuję smak wody).

                    Ja lubię chudą wędlinę, a mój mąż tłuściejszą, więc robiłam już różne rodzaje mięsa. Jeśli chodzi o karkówkę to bardzo fajna wychodzi, ale tylko taka mała w całości. Kiedyś zrobiłam pół dużej było dla mnie ble bo te miejsca przerośnięte mnie odrzucały.

                    Gdy kawał mięsa jest gruby i wielki to gotuję z minutkę dłużej, ale to już Wam wyjdzie z praktyki, generalnie podłużny kawałek mięsa to 5 minut styka.

                    To mięsko jest czasochłonne, ale roboty przy tym nie ma 🙂

                    • Czytałam prawie cały wątek z gazety, który podlinkowałaś. Dawno mnie nic kulinarnego tak nie zainteresowalo 😉

                      z ta solą na pewno będę uważać, tak sobie jakos mysle, ze pewnie do drobiu szczegolnie dac mniej (?)

                      a najbardziej cieszy mnie majonez 😉 – bardzo lubie go do mies (ostatnio dodawalam do gulaszu i do mielonych)

                      • Zamieszczone przez Lea
                        Czytałam prawie cały wątek z gazety, który podlinkowałaś. Dawno mnie nic kulinarnego tak nie zainteresowalo 😉

                        z ta solą na pewno będę uważać, tak sobie jakos mysle, ze pewnie do drobiu szczegolnie dac mniej (?)

                        a najbardziej cieszy mnie majonez 😉 – bardzo lubie go do mies (ostatnio dodawalam do gulaszu i do mielonych)

                        w zalewie go nie czuć
                        tak się slicznie rozgotowuje

                        1/3 szk. soli na 1.8 kg schabu wystraczy w zupełności
                        dodałam majeranek…. mniaaaaaaam

                        • wlasnie przeczytalam tytul posta

                          cszynka z swinki

                          • Zamieszczone przez Klucha
                            wlasnie przeczytalam tytul posta

                            cszynka z swinki

                            chyba cszynki nie widzialas

                            :Nie nie::Nie nie::Nie nie:

                            • I jak???? fajne wyszło? zamierzam dziś robić…mam pełen zamrażalnik świeżego mięska, prosto ze świniobicia.

                              ps. A jakiś fajny przepis na zrazy?

                              • Zamieszczone przez ahimsa
                                I jak???? fajne wyszło? zamierzam dziś robić…mam pełen zamrażalnik świeżego mięska, prosto ze świniobicia.

                                ps. A jakiś fajny przepis na zrazy?

                                zrazy to ja wołowe tylko robię

                                rozbijam na baaaaardzo cienko, smaruję musztardą (sarepską np.), wkładam kawałek marchewki, ogórka kiszonego, cebuli (moja mama jeszcze jawałek boczku wędzonego – mi jakoś nie leży); zawijam, spinam wykałaczkami, obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony; potem układam w garnku, zalewam wodą, dodaję ciut wegety, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól; i dusze ok. 1,5-2h; na koniec zagęszczam sos;
                                uwielbiam z kaszą gryczaną

                                • Zamieszczone przez EwkaM
                                  zrazy to ja wołowe tylko robię

                                  rozbijam na baaaaardzo cienko, smaruję musztardą (sarepską np.), wkładam kawałek marchewki, ogórka kiszonego, cebuli (moja mama jeszcze jawałek boczku wędzonego – mi jakoś nie leży); zawijam, spinam wykałaczkami, obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony; potem układam w garnku, zalewam wodą, dodaję ciut wegety, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól; i dusze ok. 1,5-2h; na koniec zagęszczam sos;
                                  uwielbiam z kaszą gryczaną

                                  No właśnie tesciowa mi dała poporcjowanego świniaczka z opisami na co to- i widnieje jak byk – ZRAZY;)
                                  Zrobię je ze świnki zatem…. A jak ta szynka???? robił ktoś? ja dziś wieczorem robię.

                                  • Zamieszczone przez ahimsa
                                    No właśnie tesciowa mi dała poporcjowanego świniaczka z opisami na co to- i widnieje jak byk – ZRAZY;)
                                    Zrobię je ze świnki zatem…. A jak ta szynka???? robił ktoś? ja dziś wieczorem robię.

                                    schab zrobiłam
                                    niezły

                                    • Zamieszczone przez EwkaM
                                      schab zrobiłam
                                      niezły

                                      Ooo, no to ja dziś szyneczkę pekluję

                                      Ile tej soli dałaś? jak w przepisie?

                                      • Zamieszczone przez ahimsa
                                        Ooo, no to ja dziś szyneczkę pekluję

                                        Ile tej soli dałaś? jak w przepisie?

                                        1/3 szklanki (schab 1,7 kg)
                                        alwe wydawało mi się słone i do 2 l wody dodałam jeszcze szklankę 🙂

                                        • Zrobiłam:) mąż zaaaachwycony. Ja tak sobie…. Ale jemu wierzę, bo on znawca większy wędlin, niż ja.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: szynka z świnki – co z nią zrobić ?

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general