szynka z świnki – co z nią zrobić ?

Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

22 odpowiedzi na pytanie: szynka z świnki – co z nią zrobić ?

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewik75:Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

zamarynuj i upiecz 🙂
dla niewprawnych jakas marynata z kamisa – staropolska w plynie albo w proszku – na opakowaniu przepis jak to zorbic

jaewa Dodane ponad rok temu,

Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:
[Zobacz stronę]

Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).

agago Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewik75:Właśnie dostałam od znajomej szyneczkę (tzw. kulkę) z świniobicia 🙂
a że słaba ze mnie kucharka więc pytam : co z niej zrobić?
Żeby było łatwo, smacznie i szybko 🙂

jadąc humorkiem z reklam biedronki UDUSIĆ

gosia Dodane ponad rok temu,

Upiec i kroić na chleb – mmmmm pycha

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:
[Zobacz stronę]

Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).
brzmi ciekawie
na bank wypróbuję

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Jeśli masz ochotę na domową wędlinkę to polecam ten przepis:
[Zobacz stronę]

Robiłam wiele razy i wszyscy się zajadamy.
Tylko ja daję soli mniej niż w tym przepisie, a pozostałych przypraw duużo więcej (szczególnie czosnek i pieprz).
oż kurcze, czosnku zapomniałam [schab własnie siedzi w zalewie]

lea Dodane ponad rok temu,

Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lea:Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.
wieczorem zdam relację

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lea:Ja tez na pewno to miesko zrobie – ciekawy przepis. Trzeba sie na wlasne oczy i język 😉 przekonac, czy naprawde mozna to tak krotko gotowac i bedzie dobre.

Zanim dojdzie do wrzenia to ta temp też już jest przez jakiś czas wysoka i tak samo po wyłączeniu nadal temp jest bardzo wysoka i powoli stygnie.

Mi po pierwszym razie brakowało tam jednak przypraw, więc daję więcej (z solą ostrożnie!- wrzucam 2 łyżki i próbuję smak wody).

Ja lubię chudą wędlinę, a mój mąż tłuściejszą, więc robiłam już różne rodzaje mięsa. Jeśli chodzi o karkówkę to bardzo fajna wychodzi, ale tylko taka mała w całości. Kiedyś zrobiłam pół dużej było dla mnie ble bo te miejsca przerośnięte mnie odrzucały.

Gdy kawał mięsa jest gruby i wielki to gotuję z minutkę dłużej, ale to już Wam wyjdzie z praktyki, generalnie podłużny kawałek mięsa to 5 minut styka.

To mięsko jest czasochłonne, ale roboty przy tym nie ma 🙂

lea Dodane ponad rok temu,

Czytałam prawie cały wątek z gazety, który podlinkowałaś. Dawno mnie nic kulinarnego tak nie zainteresowalo 😉

z ta solą na pewno będę uważać, tak sobie jakos mysle, ze pewnie do drobiu szczegolnie dac mniej (?)

a najbardziej cieszy mnie majonez 😉 – bardzo lubie go do mies (ostatnio dodawalam do gulaszu i do mielonych)

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lea:Czytałam prawie cały wątek z gazety, który podlinkowałaś. Dawno mnie nic kulinarnego tak nie zainteresowalo 😉

z ta solą na pewno będę uważać, tak sobie jakos mysle, ze pewnie do drobiu szczegolnie dac mniej (?)

a najbardziej cieszy mnie majonez 😉 – bardzo lubie go do mies (ostatnio dodawalam do gulaszu i do mielonych)
w zalewie go nie czuć
tak się slicznie rozgotowuje

1/3 szk. soli na 1.8 kg schabu wystraczy w zupełności
dodałam majeranek…. mniaaaaaaam

klucha Dodane ponad rok temu,

wlasnie przeczytalam tytul posta

cszynka z swinki

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Klucha:wlasnie przeczytalam tytul posta

cszynka z swinki

chyba cszynki nie widzialas

:Nie nie::Nie nie::Nie nie:

ahimsa Dodane ponad rok temu,

I jak???? fajne wyszło? zamierzam dziś robić…mam pełen zamrażalnik świeżego mięska, prosto ze świniobicia.

ps. A jakiś fajny przepis na zrazy?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:I jak???? fajne wyszło? zamierzam dziś robić…mam pełen zamrażalnik świeżego mięska, prosto ze świniobicia.

ps. A jakiś fajny przepis na zrazy?
zrazy to ja wołowe tylko robię

rozbijam na baaaaardzo cienko, smaruję musztardą (sarepską np.), wkładam kawałek marchewki, ogórka kiszonego, cebuli (moja mama jeszcze jawałek boczku wędzonego – mi jakoś nie leży); zawijam, spinam wykałaczkami, obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony; potem układam w garnku, zalewam wodą, dodaję ciut wegety, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól; i dusze ok. 1,5-2h; na koniec zagęszczam sos;
uwielbiam z kaszą gryczaną

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:zrazy to ja wołowe tylko robię

rozbijam na baaaaardzo cienko, smaruję musztardą (sarepską np.), wkładam kawałek marchewki, ogórka kiszonego, cebuli (moja mama jeszcze jawałek boczku wędzonego – mi jakoś nie leży); zawijam, spinam wykałaczkami, obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony; potem układam w garnku, zalewam wodą, dodaję ciut wegety, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól; i dusze ok. 1,5-2h; na koniec zagęszczam sos;
uwielbiam z kaszą gryczaną
No właśnie tesciowa mi dała poporcjowanego świniaczka z opisami na co to- i widnieje jak byk – ZRAZY;)
Zrobię je ze świnki zatem…. A jak ta szynka???? robił ktoś? ja dziś wieczorem robię.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:No właśnie tesciowa mi dała poporcjowanego świniaczka z opisami na co to- i widnieje jak byk – ZRAZY;)
Zrobię je ze świnki zatem…. A jak ta szynka???? robił ktoś? ja dziś wieczorem robię.

schab zrobiłam
niezły

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:schab zrobiłam
niezły

Ooo, no to ja dziś szyneczkę pekluję

Ile tej soli dałaś? jak w przepisie?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Ooo, no to ja dziś szyneczkę pekluję

Ile tej soli dałaś? jak w przepisie?
1/3 szklanki (schab 1,7 kg)
alwe wydawało mi się słone i do 2 l wody dodałam jeszcze szklankę 🙂

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam:) mąż zaaaachwycony. Ja tak sobie…. Ale jemu wierzę, bo on znawca większy wędlin, niż ja.

Znasz odpowiedź na pytanie: szynka z świnki – co z nią zrobić ?

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
przedszkole a drugi maluch w domu
Dziewczyny jak było u Was? Borys w czerwcu kończy 3 lata a ja zastanawiam się czy posłać go do przedszkola Lenka nie będzie miała jeszcze roku …no właśnie przerażają mnie
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
UWAGA na Lakcid
Dziennik "Polska" podaje, że w ampułce lakcidu, leku podawanego dzieciom podczas kuracji antybiotykowej, znalazło się szkło. [URL="https://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Szklo-w-popularnym-leku-dla-dzieci,wid,10905864,wiadomosc_prasa.html"]https://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Szklo-w-popularnym-leku-dla-dzieci,wid,10905864,wiadomosc_prasa.html[/URL]
Czytaj dalej