Nadeszły ciężkie czasy, a wrzesień szczególnie ciężki dla wielu z nas.
W związku z tym szukam pomysłów na tanie potrawy nadające się na obiad.
Ja z tanich dań, robię np : pierogi ruskie ( ale nie damy rady jeść ich co dziennie) różne zupy ( króluje pomidorowa, bo inne w ocenie moich chłopaków są trujące).
Niestety większość tanich – dań jest czasochłonna, a ja czasu nie mam
Proszę o pomysły i sprawdzone przepisy.
Poniżej moje ruskie:
Ciasto:
1 kg mąki
wrząca woda -na oko
pół łyżeczki soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu
1 cebula
sól, pieprz
Ciasto wyrabiamy ze składników, najpierw drewnianą łyżką, a później jak już można rękę włożyć to ręką – ciasto jest bardzo elestyczne i nawet po odmrożeniu takie pierogi mają idealne mięciutkie ciasto.
Farsz robimy z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, gdy przestygną dodajemy rozdrobniony twaróg, zeszkloną cebulkę i przyprawy.
Później to już tradycyjnie: wałkujemy, wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i zaklejamy.
Wersja tania więc bez wkłady typu szyneczka czy skwarki
46 odpowiedzi na pytanie: Tanie danie obiadowe
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami
1kg ziemniaków
3 łyżki mąki
2 jajka
średnia cebula
pęczek pietruszki
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smażenia
bibuła do odsączania tłuszczu
2 pomidory
50 g startego żółtego sera
1. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy w patelni. (tak by tylko cebula zmiękła)
2.Ziemniaki trzemy jak kto woli, mechanicznie lub ręcznie (na tarce proponuję duże oczka).
3. Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką,cebulą, posiekaną pietruszką oraz solą. Wszystko mieszamy.
4. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy na bibułkę.
5.Z pomidora wykrawamy to twarde i kroimy go w plasterki
6. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i na nią układamy upieczone placki. Na każdego z nich kładziemy plasterek pomidora i posypujemy odrobiną sera.
7.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy przez 3 minuty.
Zapiekanka ziemniaczana
1 kg ziemniaków,
25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy,
jajko,
15 dkg startego sera zółtego,
2 ząbki czosnku,
2/3 szkl. śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
1. Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki.
2. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z 2 ząbkami czosnku oraz przyprawami.
3. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
4. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera.
5. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem.
6. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.
W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.
Kopytkowe roladki – czyli poniedziałkowa utylizacja resztek niedzielnego obiadu 😉
ziemniaki ugotowane (zimne)
mąka
jajko
pieprz
mięso porosołowe (zmielone i doprawione)
słonina lub boczek
1. Ugotowane i zimne ziemniaki przepuścic przez praskę.
2. Dodac mąkę ( mniej więcej tyle mąki ile ziemniaków) i 1 jajko.
3. Doprawic solidnie pieprzem i zagnieśc ciasto.
4. Ciasto rozwałkowac w formę prostokąta.
5. Wyłożyc i rozmarowac farsz (znczy to mięsko z rosoły zmielone i doprawione)
6. Zwijac niczym roladę. Dobrze skleic brzeg rolady.
7. Teraz kroimy plastry o grubości ok. 2 cm.
8. Pokrojoną w kostkę słoninę/boczek podsmażamy. Jak pojawi się tłuszcz, od razu wkładamy roladki.
9. Nie może byc za duży ogień, bo roladki przypalą się ale będą niedosmażone.
10. Po zarumienieniu jedne jstrony, przekładamy na drugą stronę i również smażymy na rumiano.
spagetti
pol opakowania miesa mielonego
makaron spagetti
cebula
przecier pomidorowy
bazylia
tymianek
inne przyprawy zalezy kto co lubi
Podsmazam cebule ja uwielbiam duzo po jakims czasie dorzucam pokrojone na male kawaleczki meiso mielone podsmazam dodaje przyprawy przecier pomidorowy i wlewam szklanke albo i wiecej wody podsmazam i gotuje makaron nam starcza to na 2-3 obiadow dla dwoch osob (moj maz je duzo :))
i jeszcze moje risotto
do woka wlewasz wode 2 kostki rosolowe scierasz marchewke gotujesz az bedzie miekka gotujesz 4 opakowania ryzu, kroisz jedna piers z kurczaka duza albo dwie male w kostki i podsmazasz dokladasz do woka wsypujesz puszke kukurydzy przyprawiadz dodajesz wode i przecier pomidorowy i danie na dwa trzy dni gotowe
Moje pomysły to
Krokiety:
Kapustę włoska plus kwaszona – ja daję pół na pół, wrzucam do gara i gotuję
Kapustę kwaszona dzień wcześniej moczę, potem płuczę i już nie odlewam wody w trwkcie gotowania
Jak się ugotuje, odcedzam, drobno kroję i dodaję co mam pod ręką – pieczrki podsmazone na maśle lub ugotowane i nastepnie zmielone mięcho i jeszcze to dusze na patelni
Przypawy – to wolna amerykanka co kto lubi
Kapuchę zawijam w naleśnika, panieruję w jaju i byułce i na patelnię
Nalesniki zawsze tak samo – maka z pełnego przemiału, jaja, woda mineralna i troche oliwy – miksuje i na teflonową patelnię
Do tanich dań zaliczam równiez naleśniki z dżemem – dzem mam zrobiony więc nie trzeba kupować 🙂
Spaghetti - moje dzieci lubią z sosem pomidorowym posypane serem, zwsze kupuje makaron pełnozisrnisty z lubelli, pomidorki teraz świeże, więc za całość mi wychodzi koło 10 – 12 zł
Lubmy też verde:
oliwa z oliwek,
czosnek 3-4 zabki,
szynka wędzona 4 duze plastry,
szpinak rozdrobniony, mrozony, 1/2 paczki
smietana łyżka stołowa,
sol,
pieprz,
gałka muszkatałowa 1/4,
parmezan.
Na oliwe z oliwek podsmażyć grubo pokrojony czosnek (ale nie moze sie zrumienić, tylko lekko zeszklić). Do tego pokrojona w paseczki szynke, lekko podsmażyć ciągle mieszając.
Dodajemy rozmrożony szpinak, sol i pieprz.
Po kilku minutach, jak lekko odparuje ścieramy na ostrej tarce 1/4 galki muszkatołowej i dodajemy,
Wrzucamy łyżkę śmietany lub trochę mleka.
Podsypujemy startym parmezanem.
Dzielimy na dwie porcje i dodajemy makaron.
Mieszamy, wykładamy na talerz.
Podlewamy niewielka ilością oliwy, posypujemy parmezanem.
Gołabki
Kupuje kawał mięcha, gotuję w całości, na wywarze gotuje ryż, miecho mielę, mieszam z ryżem i zawijam w kapuchę włoską, polewam sosem pomidorowym i zapiekam – koszt mięsa – około 20 zł za wielki gar żarcia 🙂
Moje dzieci lubia też to na obiad, z innego forum 🙂
Omlet po kapitansku
30 dag ziemniaków
10 dag boczku
8 jaj
4 lyzeczki smietany
1/2 papryki
por tak1/3
trochę sera żółtego
sól, pieprz
4 łyzeczki oleju
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu kroimy w male czastki. Por dokladnie pluczemy i kroimy w talarki. Papryke myjemy, czyscimy i kroimy w kostke. Na patelni stapiamy boczek pokrojony w kostke. Na wytopionym z boczku tluszczu podsmazamy ziemniaki, pory i papryke. Jesli tluszczu jest za duzo mozemy go troche z patelni odlac do jakies pojemniczka.
Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy smietane, solimy do smaku, kto lubi dodaje pieprz i dokladnie mieszamy. Mase, ktora powstanie wylewamy na patelnie na ziemniaki, pory i papryke. Smazymy na malym ogniu. Kiedy masa jest jeszcze wilgotna ale lekko scieta podajemy posypujac uprzednio startym serem i natka pietruszki.
I oczywiście ziemniaki – frytki, z piekarnika
I śmieciowa pizza:
Robię z przepisu z thermomixa gdyż mam to urządzenie, zajmuje mi to 10 min roboty
Składniki:
1/4 opakowania świezych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli
Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Ja mam kamień do pieczenia pizzy ale jak ktoś ma blachę to wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Na to daję zmiksowanego z oliwa z oliwek i czosnkiem pomidora, trochę sera mozarella i co tam aktualnie jeszcze mam w lodówce
No ale oblatuję krokiety, gołąbki, naleśniki i jeszcze fasolka po bretońsku – bo gotuję na 2/3 dni, oprócz pizzy i omleta – bo te schodzą na pniu 🙂
Jest też makaron z serem białym – u mnie w domu sie jadło ale moi się tego nie czepią…
Wątróbka – też ma słabe wzięcie
Kurczak, zapiekany w piekarniku ale cały idzie na raz…
Gulasz z szynki, drobno pokrojony, z warzywami jakie sterczą w lodówce, na rzadko zrobiony – wystarcza z kaszą na 2/3 dni 🙂
wszelkie nalesniki i omlety ze wszystkim
makaron z tuńczykiem – sos robi się w 5 minut
papryka
groszek zielony
tuńczyk
serek topiony
cebula
czosnek
podsmażamy czosnek z cebulą, na to dorzucamy pokrojoną paprykę, groszek i tuńczyka, gotujemy
na sam koniec zagęszczamy sos serkiem topionym
na makaron sypiemy trochę startego żółtego sera, na to sos i danie gotowe
my uwielbiamy
spaghetti carbonara też drogo nie wychodzi
boczek kroimy na drobno, podsmażamy z cebulą
w międzyczasie mieszamy odrobinę śmietany/ mleka z jajkiem, solą i pieprzem
po ugotowaniu makaronu na słabym ogniu mieszamy makaron z boczkiem i cebulą oraz mieszanką jajeczną aż do lekkiego ścięcia
i już
zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem:
gotujemy ziemniaki i robimy puree
gotujemy szpinak z dodatkiem czosnku/ soli i pieprzu
do naczynia żaroodpornego na dół ida ziemniaki, na górę szpinak, na wierzch można położyć np paprykę pokrojoną
na wszystko dużo żółtego sera i do piekarnika
zapiekanka ziemniaczana ze wszystkim co znajdziemy w lodówce 😉
na dół ida ziemniaki pokrojone w plasterki, potem cebula,pomidory, papryka, znalezione w lodówce resztki wedlin itp.
pomiędzy warstwy zółty ser i na wierzch również
i do piekarnika
parówki w cieście francuskim
kupujemy mrożone ciasto francuskie, tniemy na trójkąty, kazdy trójkąt smarujemy ketchupem i dodajemy plasterek sera żółtego oraz pół parówki, zawijamy
i do piekarnika
zupa cebulowo- serowa z grzankami:
ebulę kroimy w półtalarki i szklimy na patelni. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki, wrzucamy zeszkloną cebulę, gotujemy około 10 minut, następnie wrzucamy serki topione i gotujemy tak długo, aż się rozpuszczą.
do zupy dodajemy grzanki
placki z piersią z kuraka
fileta pokroić na malutkie kawałeczki, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekaną drobno paprykę i pieczarki i smazyć jak placki ziemniaczane
placki ziemniaczane 😀
pieczone ziemniaki – z grila bądż z piekarnika
ziemniaki gotujemy w skórkach, na pół miękko – zęby się nie rozpadały. Studzimy. W tym czasie można spokojnie zrobić farsz tzn. biały ser mieszamy z przyprawami – kojeny śmietnik – i czym chcemy (byle drobno pokrojonym). Z ziemniaka odkrajamy 1/3, 1/4 z wiekszej części łyżeczką wydrążamy srodek i pakujemy tam farsz z odrobina masla, zamykamy mniejsza częścia – taki ziemnaik z niespodzianka. Na grila zawijamy folia do piekarnika nie trzeba ok 40 – 50 min pieczemy
frytki i jajka sadzone
fasolka po bretońsku
placki z kalafiora:
– kalafior
– koperek
– 3 jajka
– 5 łyżek mąki
– sól, pieprz
Kalafior ugotować, podziabać widelcem. Jajka z mąką wymieszać na jednolitą masę, dodać posiekany koperek, kalafior i wymieszać. Smażyć tak jak placki ziemniaczane
szybkie risotto:)
1cebula posiekana w kosteczkę na patelnie,na to mrożonka typu bukiet warzyw,brocoli lub podobne wg uznania.w garnku gotuje na półmiękko ryż.jak warzywa są prawie miękkie to dorzucam na patelnie ryż,przyprawiam i chwile mieszam na gazie żeby się dobrze połaczyło.można zrobić wersję wzbogaconą np parówkami,szynką,kiełbasą..
żurek:)
kubek żurku,kość wędzona, ziemniaczki.
wiadomo -wywar,na to żurek,można zrobić z ziemniakami wkrojonymi w kostkę gotowanymi w wywarze lub z gotowanymi osobno i pogniecionymi z koperkiem.
w moich stronach robi się na podobę “buraki”
pyyyycha!!!!!!!!!!!!!!!
gotujemy na wodzie, do miękkości rozdrobnione /np. starte na grubych oczkach/ buraki, kiedy są miękkie zaprawiamy ten “burakowy z burakami” wywar śmietaną, solą, pieprzem, octem/cytryną, mąką… gotujemy ziemniaki.
Podajemy w głębokim talerzu ziemniaki zalane “burakami”
Wiem, brzmi ubogo, ale smakuje pyyysznie.
Wcześniej jadłam barszczyk, ale zawsze na “tłustym” i na “warzywkach”, a to wyżej to talka chuda wersja – lecz naprawdę dobra.
🙂
FASOLKA PO BRETOŃSKU
z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂
MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)
gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.
fasolke robimy odentyczna z tym, ze dodajemy jeszcze cebule i majeranek:)
zrobila furorem nie tylko u nas w bloku ale takze na osiedlu
że cebula to napisałam, o majeranku zapomniałam, a przecież wiadomo, że daję 😀 Dzięki za poprawę!!
jutro zrobię te Twoje racuchy
a jajak robię fasolkę, to robię z surowej fasoli, moczę ją 24h i później gotuję wychodzi trochę taniej niż puszka
dzisiaj mam jeszcze grochówkę
dobrze że sama w pracy jestem
Jajko w bułce tartej 🙂
alternatywa dla sadzonego:
na natłuszczoną malutką patelnię sypiemy tartą bułkę, na to jajko (tak, jak sadzone), sól na to plasterek żółtego sera, znowu bułka tarta
na wolnym ogniu trzymając czekamy az sie zetnie jajko, przewracamy i nasze jajko moze udawac schabowego 😉
wersja dietetyczna:)
brzmi smacznie:)
jeszcze mi sie przypomniało tak na szybko robie parówki w cieście francuskim.
ciasto gotowe z lidla lub biedronki kroje na ok 15 kwadratów mniej więcej na długość parówki. Na każdy kwadrat kładę parówkę,na nią plasterek sera żółtego,lekko przyprawiam i zawijam. Na 20 min do piekarnika…. z jakąkolwiek surówką/sałatką /ketchupem/sosem tatarskim….mniam….
ps.robię tylko z jednego gatunku parówek które jadamy bo żadne inne nam nie podchodzą
Jako oszczędność czasu polecam też mrożenie. Ja na przykład gotuję spory garnek fasolki po bretońsku i mroże jeszcze z tego ze 2-3 porcję. Przed wyjściem do pracy wyjmuję a po przyjściu mam rozmrożone lub prawie rozmrożone. Podobnie gotuje buraczki, cały garnek, ścieram maszyną i mroże z 5 porcji. Doprawiam po rozmrożeniu. Podobnie robię z bigosem, czasami rosołem, jak gotuje kapuste na kapuśniak to tez cały garnek i mroże ze 3 porcję na zupę w słoiku. To też w dużej mierze oszczędność na gazie i czasie.
Jak są tanie pieczarki to kupuje więcej, smaże z cebulką i zamrażam poporcjowane. Później np. jednego dnia mam rosól, drugiego mięso z rosołu mielę na maszynce dokłądam do tych rozmrożonych pieczrek i mam nadzienie do naleśników. Teraz była promocja wTesco na dżemu Łowicz, 2 w cenie jednego, tez dobry do naleśników. Generalnie polecam naleśniki z czymś tam, nawet ze zwykłym serkiem homo wanilinowym z Łowicza są dobre.
Spagetti z sosem Knorra z torebki Carbonarra lub 4 sery. Jadamy to bez mięsa. Mam własną cukinie, ale nawet nie własna nie jest droga. Krótko smaże plasterki cukinii na paletni. Taka malutka cukinia pokrojona na plasteki, zalewam sosem z torebki i na makaron.
Mrożonki warzywne, można znaleźć tańsze, nie koniecznie z serii “na patelnie”. Smaże je na patelni, później odlewać tłuszcz, wrzucam ugotowany ryż i mieszam. Wersja “wypasiona” z piersią kurczaka.
Ogólnie mówiąc kupujac całego kurczaka też można tanio na tym wyjść. Pierwszego dnia zupa, drugiego farsz do naleśników ze zmielonego mięsa z zupy (skrzydła, korpus), dodaje smażone pieczarki z cebulą i przyprawiam pieprzem, bo mięso kurze jest dosyć mdłe. Dużo tego mięsa nie ma, ale zawsze cos innego.
Z kurzych piersi można zrobić wiele, szybsze danie to zwykłe kotlety, czy też smażone piersi z ryżem czy makaronem i sos ze słoika. Udka można upiec, tylko może dokupić do nich kilka pałek, aby upiec na dwa dni.
Kopytka z sosem borowikowym Knorra.
Zapomniałąm o kultowym daniu z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce. Co prawda to “mięso”, ale mortadela droga nie jest, nie wiem nawet ile kosztuje. Grubsze plastry można usmażyć poprostu na patelni w panierce lub bez.
własnie…mrożenie…
w sezonie taniej papryki robię leczo w dużych ilościach i mrożę…mam chyba z 6 pojemników na chwile obecną 🙂
póki jest tania papryka to liczę że jeszcze kilka dorobię.
za jakiś czas jak nam się zachce to tylko wyjmę,rozmrożę i gotowe:)
tak samo traktuje bigos i fasolkę po bretońsku…zawsze tego typu dania robię w dużym garnku albo i w dwóch i przy jednej robocie mam kilka porcji…
Makaron smażony z jajkiem-właśnie wczoraj jedliśmy na obiad-pycha:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Tanie danie obiadowe