Tanie danie obiadowe

Nadeszły ciężkie czasy, a wrzesień szczególnie ciężki dla wielu z nas.
W związku z tym szukam pomysłów na tanie potrawy nadające się na obiad.
Ja z tanich dań, robię np : pierogi ruskie ( ale nie damy rady jeść ich co dziennie) różne zupy ( króluje pomidorowa, bo inne w ocenie moich chłopaków są trujące).
Niestety większość tanich – dań jest czasochłonna, a ja czasu nie mam
Proszę o pomysły i sprawdzone przepisy.

Poniżej moje ruskie:
Ciasto:
1 kg mąki
wrząca woda -na oko
pół łyżeczki soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Ciasto wyrabiamy ze składników, najpierw drewnianą łyżką, a później jak już można rękę włożyć to ręką – ciasto jest bardzo elestyczne i nawet po odmrożeniu takie pierogi mają idealne mięciutkie ciasto.

Farsz robimy z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, gdy przestygną dodajemy rozdrobniony twaróg, zeszkloną cebulkę i przyprawy.

Później to już tradycyjnie: wałkujemy, wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i zaklejamy.

Wersja tania więc bez wkłady typu szyneczka czy skwarki

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Tanie danie obiadowe

  1. w obliczu oszczędności polecam program “ekonomia gastronomii”.
    Prowadzący pokazują jak można robić posiłki przez kilka dni korzystając z przepisu podstawowego. Jak planować posiłki i zakupy

    oprócz tego:
    -wszelki makarony u nas z pesto (w lidlu 4,5 za słoik 400g)
    -jajko sadzone i ziemniaczki
    -placki ziemniaczane z dodatkami lub bez
    -naleśniki, placki itp

    • co się da ze szpinakiem

      ja uwielbiam- bo lubię 😉 i dania są szybkościowe.

      Ostatnio najczęściej lasagne ze szpinakiem

      makaron lasagne ( takie bez wstępnego gotowania- nie wiem, może wszystkie takie są) przekładamy na przemian farszem z podsmażonego szpinaku, pieczarek każdą warstwę potraktować przecierem pomidorowym ( przyprawić wg gustu), na górę przecier i trochę żółtego sera.

      Super są też naleśniki nadziewane podobnym farszem, albo spaghetti ze szpinakiem, albo makaron – takie wielkie muszle.

      Ale uprzedzam- moja rodzina mnie nienawidzi za ten szpinak…;)

      • Zamieszczone przez Rybcia
        Zapomniałąm o kultowym daniu z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce. Co prawda to “mięso”, ale mortadela droga nie jest, nie wiem nawet ile kosztuje. Grubsze plastry można usmażyć poprostu na patelni w panierce lub bez.

        też jadamy taką mortadelę

        Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
        własnie…mrożenie…
        w sezonie taniej papryki robię leczo w dużych ilościach i mrożę…mam chyba z 6 pojemników na chwile obecną 🙂
        póki jest tania papryka to liczę że jeszcze kilka dorobię.
        za jakiś czas jak nam się zachce to tylko wyjmę,rozmrożę i gotowe:)
        tak samo traktuje bigos i fasolkę po bretońsku…zawsze tego typu dania robię w dużym garnku albo i w dwóch i przy jednej robocie mam kilka porcji…

        u mnie w zamrażalniki zawsze też jest fasolka po bratońsku i bigos

        • Ja polecam babkę ziemniaczana, którą moja rodzinka uwielbia. Dziś robie na obiad, od wczoraj mam ślinotok.

          Trzeba obrać i utrzeć ziemniaki na tarce na drobnych oczkach, dodać jajko, trochę mąki ziemniaczanej, przyprawy (pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek) albo jakie kto lubi.

          Dodać do tego podsmażoną cebulkę z boczkiem wędzonym.
          Ewentualnie pieczarki. Wszystko wymieszać, przełożyć do naczynia żaro i piec w mocno rozgrzanym piekarniku aż się zrumieni i utworzy się chrupiąca skórka Można zajadać z keczupem.

          • Zamieszczone przez amnezja
            Ja polecam babkę ziemniaczana

            uwielbiam
            albo kiszkę ziemniaczaną

            • Zamieszczone przez Rybcia
              Zapomniałąm o kultowym daniu z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce. Co prawda to “mięso”, ale mortadela droga nie jest, nie wiem nawet ile kosztuje. Grubsze plastry można usmażyć poprostu na patelni w panierce lub bez.

              Zrobię ją dzisiaj Całe wieki jej nie jadłam

              Smażę tak samo jak schabowe, do tego ziemniaczki z koperkiem i sałatka z groszku, kukurydzy, fasoli, majonezu z ziołami:D

              • Zamieszczone przez amnezja
                Ja polecam babkę ziemniaczana, którą moja rodzinka uwielbia. Dziś robie na obiad, od wczoraj mam ślinotok.

                Trzeba obrać i utrzeć ziemniaki na tarce na drobnych oczkach, dodać jajko, trochę mąki ziemniaczanej, przyprawy (pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek) albo jakie kto lubi.

                Dodać do tego podsmażoną cebulkę z boczkiem wędzonym.
                Ewentualnie pieczarki. Wszystko wymieszać, przełożyć do naczynia żaro i piec w mocno rozgrzanym piekarniku aż się zrumieni i utworzy się chrupiąca skórka Można zajadać z keczupem.

                U mnie nie miało wzięcia…
                A że nie lubię ziemniaków to jakoś szczególnie nie żałuję. Ale przepis rzeczywiście warty uwagi. Szybki, tani… Rewelacja!

                • dorzuce od siebie

                  ryż zapiekany z jabłkami lub ze śliwkami

                  gotuje 2 worki ryzu

                  potem w żarodpornym naczyniu układam warstwowo
                  ryż- owoce- ryż – owoce – ryż
                  trochę słodze warastwy owocowe, na górę 2 plasterki masła
                  i do pieca na 40 minut w 180 stopniach
                  podawac ze śmietaną mozna dorzucic jeszcze cynamon

                  lazania naleśnikowa

                  jak smażę nalesniki na obiad to zawsze staram się zostawić 3 sztuki – wtedy je zamrażam
                  po kilku dniach robie lazanie
                  wrzucam co się nawinie i co jest aktualnei w lodówce.
                  najpierw idzie naleśnik na to np. pomidor obrany ze skórki pokrojony w plasterki, jakies oregano, bazylia, cebulka, por szczypior – wszystko jedno co, jak mam jakiegios niezjedzonego kotleta mielonegoi to go krusze, jak mam jakiś boczek albo jakąś surowa szynke wędzoną to tne nozyczkami na kawałki 1-2 plasterki dla smaku,
                  potem znowu nalesnik – na to jakieś warzywo- brokuł, cukinia papryka itp….. ser żółty obowiązkowo, może być jeszcze lazur do tego
                  i znowu naleśnik – który polewam beszamelem i serm żółtym utartym – zapiekam ok 20-30 minut w 180 st.

                  • Ja robię taki makaron i później jemy go 2-3 dni, podgrzewając w mikrofali:)

                    Makaron z suszonymi pomidorami

                    1. Słoiczek suszonych pomidorów w oleju (np. firmy Rolnik)
                    2. Opakowanie Słonecznika
                    3. Makaron kokardki
                    4. Bazylia (świeża lub suszona)
                    5. Sos knorr włoski
                    6. 2 ząbki czosnku
                    7. Pierś z kurczaka

                    Słonecznik uprażyć na patelni, pomidory pokroić w paseczki, makaron ugotować na miękko, pierś pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z przyprawą gyros.

                    SOS:

                    Do oleju z pomidorów dodać pół paczki bazylii, sosik Konorra, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 min.

                    Podawać na ciepło.

                    SMACZNEGO

                    • Zamieszczone przez Rybcia
                      Zapomniałąm o kultowym daniu z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce. Co prawda to “mięso”, ale mortadela droga nie jest, nie wiem nawet ile kosztuje. Grubsze plastry można usmażyć poprostu na patelni w panierce lub bez.

                      zrobiłam to ostatnio synowi,bo już nie mam pomysłów na jego kaprysy,no i zasmakowało mu

                      • Dzieciaki maja takie kotlety co jakiś czas w szkole – nie lubią.

                        • a może po prostu kluski śląskie jeśli ma się dobry przepis i chęci to wychodzą na 5+. Znalazłam cos takiego [link wyedytowany] sprawdziłam i rzeczywiście wychodzą dobrze. I jak pisze autorka zrobienie ich to dziecinna zabawa.

                          • Ja na szybko robię risotto i wychodzi też tanio

                            1pierś z kurczaka
                            1/2 puszki groszku (czasami daje mrożony)
                            1 szklanka ryżu.
                            1,5 – 2 szklanki bulionu
                            1 małą marchewkę
                            10 dag startego sera żółtego
                            olej
                            sól, pieprz, czosnek

                            Na patelni rozgrzać olej podsmażyć na nim ryż, około 3 min, zalać bulionem, przykryć i gotowań na wolnym ogniu do momentu gdy bulion się wchłonie.
                            Na drugiej patelni podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę dodać marchew pokrojoną w cieńkie plasterki a na koniec groszek.
                            Do mięsa z warzywami dodaję ryż mieszam i jeszcze chwilę podduszam. Na sam koniec dodaje ser i mieszam. Gdyby rissotto nie wyszło dość lepkie można dodać 2 łyżki gęstej śmietany.

                            Ja robię jeszcze kotlety z cukini:
                            1 cukinia
                            jajko
                            bułka
                            sól

                            Cukinię kroję w ok.1,5 cm plastry. Najpierw solę, zostawiam na jakiś czas aby puściła soki. Później obtaczam w jajku i bułce no i na patelnię.
                            Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

                            • mój snek uwielbia zupę buraczkową może ją jeść nawet codziennie.

                              • wybitnie szybkie i niedrogie
                                makaron swiderki ugotowany al dente

                                na patelnni zeszklic srednia cebule na dwoch lyzkach oliwy (mozna dodac lisc laurowy), dodac dwa zabki czosnku
                                wrzucic puszke tunczyka w sosie wlasnym i porzadna garsc drobno siekanej pietruszki
                                dodac pol szklanki smietany (najlepiej gestej)

                                przyprawic sola i pieprzem

                                • Dawajcie dawajcie dziewczyny przepisy. W tym miesiącu wypróbowuję wszystkie po kolei. Wypśtykaliśmy się z kasy więc do wypłaty 10 grudnia tylko tanie dania obiadowe wchodzą w grę… Ech, życie… Dziś przepis z góry od Kantalupy makaron z tuńczykiem

                                  • kliski slaskie z sosem z woreczka, albo jakims mieskiem z sosikiem

                                    • 1. makaron z jajkiem i serem, makaron ugotować al dente (ja lubię świderki), na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić makaron, 1-2 jajka i starty ser żółty (ilość według uznania), szybkie, smaczne i niedrogie

                                      2. makaron z pesto (ja lubię gotowe), posypane startym serem

                                      2. moim zdaniem niedrogie są tez pierogi i wcale nie ma z nimi tak dużo roboty jak mi się kiedyś wydawało

                                      3. również naleśniki na słodko ale tez np. z kapusta i grzybami, czy z pieczarkami i serem

                                      4. na słodko polecam też kluseczki z serka homogenizowanego – na 250 g serka 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, dokładnie wymieszać, kłaść łyżeczka na gotującą się wodę, polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem, a jak ktoś lubi to też cynamonem

                                      5. ziemniaczki + jajka sadzone + surówka lub jarzynka

                                      6. placki ziemniaczane

                                      7. racuchy (przepis z forum 🙂 )

                                      8. ryz gotowany na mleku : 1 szkl. ryżu i 3 szkl. mleka, odrobina masła, trochę cukru, gotować prawie do miękkości, często mieszając żeby się nie przypaliło, następnie owinąć i włożyć w pościel na ok. 1,5 godz., podawać z dżemem, owocami lub masłem i cynamonem

                                      • Zastanawiam się nad tym makaronem z pesto, widzę że jest dosyć popularne. Nigdy tego nie jadłam nawet nie wiem co to jest. Taki tłusty sos z bazylią? I to się je samo czy trzeba dodać do tego mięsa, cebulki czy czegokolwiek?
                                        I czy takie danie wystarczy za obiad czy trzeba jeszcze coś drugiego podać?
                                        I ostatnie pytanie czy można to podać dwulatkowi czy za ciężkie będzie?

                                        • Zamieszczone przez Mimbla.
                                          Zastanawiam się nad tym makaronem z pesto, widzę że jest dosyć popularne. Nigdy tego nie jadłam nawet nie wiem co to jest. Taki tłusty sos z bazylią? I to się je samo czy trzeba dodać do tego mięsa, cebulki czy czegokolwiek?
                                          I czy takie danie wystarczy za obiad czy trzeba jeszcze coś drugiego podać?
                                          I ostatnie pytanie czy można to podać dwulatkowi czy za ciężkie będzie?

                                          tak, pesto to taki sos z oliwka, może byc z bazylii (zielony) lub pomidorowy np. ja lubię bardzo akurat tej firmy co jest na fotce i tej , najbardziej czerwone 🙂 ale to oczywiście kwestia gustu
                                          podaję z makaronem na jedna sporą porcję makaronu ze 2 łyżeczki tego pesto, gorący makaron mieszkam w garnku z tym pesto i od razu podaję, posypuję startym serem, nam wystarcza duża porcja makaronu,nie robię nigdy 2 dań
                                          to jest lekkie danie, ten sos jest na bazie oliwki, właściwie to głownie warzywa zmiksowane i oliwka,

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Tanie danie obiadowe

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general