Nadeszły ciężkie czasy, a wrzesień szczególnie ciężki dla wielu z nas.
W związku z tym szukam pomysłów na tanie potrawy nadające się na obiad.
Ja z tanich dań, robię np : pierogi ruskie ( ale nie damy rady jeść ich co dziennie) różne zupy ( króluje pomidorowa, bo inne w ocenie moich chłopaków są trujące).
Niestety większość tanich – dań jest czasochłonna, a ja czasu nie mam
Proszę o pomysły i sprawdzone przepisy.
Poniżej moje ruskie:
Ciasto:
1 kg mąki
wrząca woda -na oko
pół łyżeczki soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu
1 cebula
sól, pieprz
Ciasto wyrabiamy ze składników, najpierw drewnianą łyżką, a później jak już można rękę włożyć to ręką – ciasto jest bardzo elestyczne i nawet po odmrożeniu takie pierogi mają idealne mięciutkie ciasto.
Farsz robimy z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, gdy przestygną dodajemy rozdrobniony twaróg, zeszkloną cebulkę i przyprawy.
Później to już tradycyjnie: wałkujemy, wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i zaklejamy.
Wersja tania więc bez wkłady typu szyneczka czy skwarki
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Tanie danie obiadowe
w obliczu oszczędności polecam program “ekonomia gastronomii”.
Prowadzący pokazują jak można robić posiłki przez kilka dni korzystając z przepisu podstawowego. Jak planować posiłki i zakupy
oprócz tego:
-wszelki makarony u nas z pesto (w lidlu 4,5 za słoik 400g)
-jajko sadzone i ziemniaczki
-placki ziemniaczane z dodatkami lub bez
-naleśniki, placki itp
co się da ze szpinakiem
ja uwielbiam- bo lubię 😉 i dania są szybkościowe.
Ostatnio najczęściej lasagne ze szpinakiem
makaron lasagne ( takie bez wstępnego gotowania- nie wiem, może wszystkie takie są) przekładamy na przemian farszem z podsmażonego szpinaku, pieczarek każdą warstwę potraktować przecierem pomidorowym ( przyprawić wg gustu), na górę przecier i trochę żółtego sera.
Super są też naleśniki nadziewane podobnym farszem, albo spaghetti ze szpinakiem, albo makaron – takie wielkie muszle.
Ale uprzedzam- moja rodzina mnie nienawidzi za ten szpinak…;)
też jadamy taką mortadelę
u mnie w zamrażalniki zawsze też jest fasolka po bratońsku i bigos
Ja polecam babkę ziemniaczana, którą moja rodzinka uwielbia. Dziś robie na obiad, od wczoraj mam ślinotok.
Trzeba obrać i utrzeć ziemniaki na tarce na drobnych oczkach, dodać jajko, trochę mąki ziemniaczanej, przyprawy (pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek) albo jakie kto lubi.
Dodać do tego podsmażoną cebulkę z boczkiem wędzonym.
Ewentualnie pieczarki. Wszystko wymieszać, przełożyć do naczynia żaro i piec w mocno rozgrzanym piekarniku aż się zrumieni i utworzy się chrupiąca skórka Można zajadać z keczupem.
uwielbiam
albo kiszkę ziemniaczaną
Zrobię ją dzisiaj Całe wieki jej nie jadłam
Smażę tak samo jak schabowe, do tego ziemniaczki z koperkiem i sałatka z groszku, kukurydzy, fasoli, majonezu z ziołami:D
U mnie nie miało wzięcia…
A że nie lubię ziemniaków to jakoś szczególnie nie żałuję. Ale przepis rzeczywiście warty uwagi. Szybki, tani… Rewelacja!
dorzuce od siebie
ryż zapiekany z jabłkami lub ze śliwkami
gotuje 2 worki ryzu
potem w żarodpornym naczyniu układam warstwowo
ryż- owoce- ryż – owoce – ryż
trochę słodze warastwy owocowe, na górę 2 plasterki masła
i do pieca na 40 minut w 180 stopniach
podawac ze śmietaną mozna dorzucic jeszcze cynamon
lazania naleśnikowa
jak smażę nalesniki na obiad to zawsze staram się zostawić 3 sztuki – wtedy je zamrażam
po kilku dniach robie lazanie
wrzucam co się nawinie i co jest aktualnei w lodówce.
najpierw idzie naleśnik na to np. pomidor obrany ze skórki pokrojony w plasterki, jakies oregano, bazylia, cebulka, por szczypior – wszystko jedno co, jak mam jakiegios niezjedzonego kotleta mielonegoi to go krusze, jak mam jakiś boczek albo jakąś surowa szynke wędzoną to tne nozyczkami na kawałki 1-2 plasterki dla smaku,
potem znowu nalesnik – na to jakieś warzywo- brokuł, cukinia papryka itp….. ser żółty obowiązkowo, może być jeszcze lazur do tego
i znowu naleśnik – który polewam beszamelem i serm żółtym utartym – zapiekam ok 20-30 minut w 180 st.
Ja robię taki makaron i później jemy go 2-3 dni, podgrzewając w mikrofali:)
Makaron z suszonymi pomidorami
1. Słoiczek suszonych pomidorów w oleju (np. firmy Rolnik)
2. Opakowanie Słonecznika
3. Makaron kokardki
4. Bazylia (świeża lub suszona)
5. Sos knorr włoski
6. 2 ząbki czosnku
7. Pierś z kurczaka
Słonecznik uprażyć na patelni, pomidory pokroić w paseczki, makaron ugotować na miękko, pierś pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z przyprawą gyros.
SOS:
Do oleju z pomidorów dodać pół paczki bazylii, sosik Konorra, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 min.
Podawać na ciepło.
SMACZNEGO
zrobiłam to ostatnio synowi,bo już nie mam pomysłów na jego kaprysy,no i zasmakowało mu
Dzieciaki maja takie kotlety co jakiś czas w szkole – nie lubią.
a może po prostu kluski śląskie jeśli ma się dobry przepis i chęci to wychodzą na 5+. Znalazłam cos takiego [link wyedytowany] sprawdziłam i rzeczywiście wychodzą dobrze. I jak pisze autorka zrobienie ich to dziecinna zabawa.
Ja na szybko robię risotto i wychodzi też tanio
1pierś z kurczaka
1/2 puszki groszku (czasami daje mrożony)
1 szklanka ryżu.
1,5 – 2 szklanki bulionu
1 małą marchewkę
10 dag startego sera żółtego
olej
sól, pieprz, czosnek
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć na nim ryż, około 3 min, zalać bulionem, przykryć i gotowań na wolnym ogniu do momentu gdy bulion się wchłonie.
Na drugiej patelni podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę dodać marchew pokrojoną w cieńkie plasterki a na koniec groszek.
Do mięsa z warzywami dodaję ryż mieszam i jeszcze chwilę podduszam. Na sam koniec dodaje ser i mieszam. Gdyby rissotto nie wyszło dość lepkie można dodać 2 łyżki gęstej śmietany.
Ja robię jeszcze kotlety z cukini:
1 cukinia
jajko
bułka
sól
Cukinię kroję w ok.1,5 cm plastry. Najpierw solę, zostawiam na jakiś czas aby puściła soki. Później obtaczam w jajku i bułce no i na patelnię.
Podaję z ugotowanymi ziemniakami.
mój snek uwielbia zupę buraczkową może ją jeść nawet codziennie.
wybitnie szybkie i niedrogie
makaron swiderki ugotowany al dente
na patelnni zeszklic srednia cebule na dwoch lyzkach oliwy (mozna dodac lisc laurowy), dodac dwa zabki czosnku
wrzucic puszke tunczyka w sosie wlasnym i porzadna garsc drobno siekanej pietruszki
dodac pol szklanki smietany (najlepiej gestej)
przyprawic sola i pieprzem
Dawajcie dawajcie dziewczyny przepisy. W tym miesiącu wypróbowuję wszystkie po kolei. Wypśtykaliśmy się z kasy więc do wypłaty 10 grudnia tylko tanie dania obiadowe wchodzą w grę… Ech, życie… Dziś przepis z góry od Kantalupy makaron z tuńczykiem
kliski slaskie z sosem z woreczka, albo jakims mieskiem z sosikiem
1. makaron z jajkiem i serem, makaron ugotować al dente (ja lubię świderki), na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić makaron, 1-2 jajka i starty ser żółty (ilość według uznania), szybkie, smaczne i niedrogie
2. makaron z pesto (ja lubię gotowe), posypane startym serem
2. moim zdaniem niedrogie są tez pierogi i wcale nie ma z nimi tak dużo roboty jak mi się kiedyś wydawało
3. również naleśniki na słodko ale tez np. z kapusta i grzybami, czy z pieczarkami i serem
4. na słodko polecam też kluseczki z serka homogenizowanego – na 250 g serka 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, dokładnie wymieszać, kłaść łyżeczka na gotującą się wodę, polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem, a jak ktoś lubi to też cynamonem
5. ziemniaczki + jajka sadzone + surówka lub jarzynka
6. placki ziemniaczane
7. racuchy (przepis z forum 🙂 )
8. ryz gotowany na mleku : 1 szkl. ryżu i 3 szkl. mleka, odrobina masła, trochę cukru, gotować prawie do miękkości, często mieszając żeby się nie przypaliło, następnie owinąć i włożyć w pościel na ok. 1,5 godz., podawać z dżemem, owocami lub masłem i cynamonem
Zastanawiam się nad tym makaronem z pesto, widzę że jest dosyć popularne. Nigdy tego nie jadłam nawet nie wiem co to jest. Taki tłusty sos z bazylią? I to się je samo czy trzeba dodać do tego mięsa, cebulki czy czegokolwiek?
I czy takie danie wystarczy za obiad czy trzeba jeszcze coś drugiego podać?
I ostatnie pytanie czy można to podać dwulatkowi czy za ciężkie będzie?
tak, pesto to taki sos z oliwka, może byc z bazylii (zielony) lub pomidorowy np. ja lubię bardzo akurat tej firmy co jest na fotce i tej , najbardziej czerwone 🙂 ale to oczywiście kwestia gustu
podaję z makaronem na jedna sporą porcję makaronu ze 2 łyżeczki tego pesto, gorący makaron mieszkam w garnku z tym pesto i od razu podaję, posypuję startym serem, nam wystarcza duża porcja makaronu,nie robię nigdy 2 dań
to jest lekkie danie, ten sos jest na bazie oliwki, właściwie to głownie warzywa zmiksowane i oliwka,
Znasz odpowiedź na pytanie: Tanie danie obiadowe