[i]Potrzebujemy:
ciasto:
trochę mąki (ja używam tortowej z biedronki po 1,25 zł/kg) = 80gr
trochę drożdży (49gr) = 25gr
trochę cukru (2,19 zł/kg w biedronce) = 30gr
trochę mleka (1,89zł za 3,2% w biedronce) = 47gr
2 jaja = 60gr
pół szklanki oleju (kujawski 5,99zł) = 75gr
farsz:
jabłka ( ja dostałam takich psiurów, to były za darmoche, nic nie kosztowaly 😀 )
do tego łyżka mąki, trochę cukru, trochę cynamonu = załóżmy że 30gr
————————
RAZEM 3,47zł
do tego dojdzie prąd lub gaz w zależności od tego na co hula nasz piekarnik i włala 😀
Pyszne szarlotki na ciepło i na zimno 🙂 no i dobre dla wszystkich grup wiekowych 🙂
SMACZNEGO :D[/i]
Pozdrówki 🙂
3 odpowiedzi na pytanie: tanie szarlotki
Wyglądają przepysznie!!
Ale kusiło by mnie by do drożdzowego zrobic taką grubą paskudnie pyszną i tuczącą posypkę 🙂
Ale poprosze proporcje bo nie chce mi sie wyliczać
ciasto:
trochę mąki (ja używam tortowej z biedronki po 1,25 zł/kg) = 80gr tak nie całe kilo
trochę drożdży (49gr) = 25gr, jakieś pół kostki czyli 5dag
trochę cukru (2,19 zł/kg w biedronce) = 30gr, wg uznania w sumie, u mnie koło pół szklanki
trochę mleka (1,89zł za 3,2% w biedronce) = 47gr, u mnie koło szklanki
2 jaja = 60gr
pół szklanki oleju (kujawski 5,99zł) = 75gr
wszystko razem zamiąchać i sprofanować wałkiem :D… wykładam potem foremki, do środka wrzucam farsz (wczoraj dawałam warstwę jabłek i warstwę budyniu)… potem robię z ciasta “klapkę ” i dociskam widelcem, nadmiar odcinam nożyczkami 🙂 w wieczku robię kilka (na foto 3) małych nacięć żeby mogło sobie odparować a nie pęknąć, smaruję zbełtanym jajkiem…piekę w 200 stopni aż się upieką 🙂
smacznego
Znasz odpowiedź na pytanie: tanie szarlotki