napiszę Wam przepis na chłodnik który robię od lat a wcześniej robiła go moja mama…. (zainspirowana wczasami w bułgari)
zsiadłe mleko
koperek – dużo
ogórki świeże utarte na tarce na dużych oczkach
orzechy włoskie pokrojone na drobno
czosnek rozgnieciony
oliwa z oliwek…….
jest jedynym chłodnikiem jaki robię…. i ukochanym przez całą rodzinę
13 odpowiedzi na pytanie: Tarator
zamist zsiadlego mleka jogurt
wlasnie zjadlam przed chwila
najlepszy na calej kuli ziemskiej z naszej szkolnej stolowki, mrrrrrrr…
tez polecam jak moge!
ja wolę zsiadłe mleko jest bardziej lejące….. no i w ogole ja za jogurtami jako takimi nie przepadam…
ale jest najlpeszy na swiecie to fakt:)
Ło matko! Mam język do ziemii… Pewnie zrobiłabym czym prędzej, ale Stary nie lubi ogórków (ma odruch wymiotny), a Młode nie mogą mleka/mleka zsiadłego/kefiru, jogurtu
No to pozostaje mi czekać aż mnie ktoś zaprosi na takie delicje – MNIAM!
brzmi ciekawie, a ponieważ nigdy nie robiłam chłodnika to nie kumam co dalej. Awięc to się gotuje/zagotowuje czy tylko miesza, ale chyba nie bo jest oliwa
a z maslanki mozna?
nic się niegotuje…..:Nie nie:
mieszasz wszystkie skłądniki i wstawiasz do lodówki w celu przegryzienia tak na godzinę…
jasne że może być…..:)
A moja Malgoska go nie cierpi, hehe… Ale ja potwierdzam, ze dobry i tez polecam 🙂
moja 7 latka też nie lubi za to młody zasmakował… ale obawiam się tych orzechów więc raczej tak w ramach próbowania mu daję:)
Wlasnie skonsultowalam z moja pomoca domowa (bulgarka) i ona mowi, ze do tego sie jeszcze wode dodaje, zeby bylo bardziej wodniste
Taaa… co dziecko to inny smak. Malgosia generalnie warzywa je, ale ma chyba wrodzony wstret do koperku i dodatkowo niemleczna jest bardzo. Natomiast Marti ponoc w przedszkolu tarator wsuwa az milo 🙂
W domu jeszcze nie probowalam, zwykle goscinnie jadam, ale mam gosci z Polski wiec poszaleje i ukrece. Potem napisze jak mi wyszlo 🙂
a jak ci sie nie bedzie chcialo, mam juz obcykane najlepsze taratory w kraju
biala butelka z zielona naklejka o nazwie bio
jest drogi dosc, bo kosztuje cos kolo 3.5 lv, ale czasami sobie kupuje w pracy jak sie nie zalapie na lanczyk;)
no, ja wolę jak jest bardziej wodnisty dlatego maślankę daję…. ale wody nie dodawałam….. ale wtedy to trzeba więcej czosnku i koperku żeby aromatu neistarcił – tak sobie myślę….
w sumei woda z ogórków też jest ok…..
to ja mogę sobie z twoją Małgosią rękę podać, nigdy nie jadłam koperku i nie zjem, bo nie mogę tego zapachu znieść…. dlatego ten chłodnik nie dla mnie… a macie jakiś bez kopru???
Znasz odpowiedź na pytanie: Tarator