Tarczyca, hormony itp…

Dziewczyny, właśnie odebrałam wyniki badań TSH i FT4, a dzisiaj mam wizytę u endokrynologa – ciekawe co mi powie bo wg mnie te wyniki są całkiem, całkiem. Otóż moje TSH wynosi: 1,000 ulU/ml (normy: 0,400 – 4,000), natomiast FT4 0,98 ng/dl (normy: 0,80 – 1,90). Muszę przyznać, że od ostatniego badania hormonów tarczycy – w listopadzie – moje wyniki zmieniły się i moim skromnym zdaniem wyglądają nieźle. Oby tak dalej.. Ale najważniejsza jest oczywiście ocena lekarza więc…to nastapi już dziś. Odezwę się jak będę coś wiedziała. Pozdrawiam

Kasia

6 odpowiedzi na pytanie: Tarczyca, hormony itp…

z-kasia1 Dodane ponad rok temu,

Re: Tarczyca, hormony itp…

Wróciłam – jak na razie wszystko jest ok (wreszcze jakieś dobre wieści) – wyniki w normie, ale lekarz zaniepokoił się moją ciążą (co, dlaczego itp/). Dodatkowo zlecił mi zrobienie przeciwciał przeciwtarczycowych (TPO). Jeśli to badanie będzie ok to będzie dobrze (a nawet lepiej); jeśli nie – to lekarz kazał mi przyjść na wizytę. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i moja tarczyca tylko od czasu do czasu odwiedzi gabinet lekarski (mam chodzić tylko raz na jakiś czas na wizyty kontrolne). Najważniejsze, że nie biorę leków – ufff…Oby tak dalej….
Odnośnie płodności przy chorobach tarczycy to może być ona zmniejszona przy nadczynności jak i niedoczynności (ale tu lekarz powiedział, że bywa różnie a przyroda czasem płata figle). Miesiączki oraz tzw. zespół napięcia przed.. nie pozostaje także bez znaczenia przy tego typu zaburzeniach – może pojawić się nieregularność miesiączek, obfitość, zmniejszone krwawienie, może nawet dojść do zaniku miesiączkowania (ale to już przy wielkich zaburzeniach) – eee, pewnie to już wszystko wiecie. U kobiet z z zaburzeniami tarczycy – często (ale nie jest to reguła i tu dodaje mój lekarz, że z tym też bywa róznie) gdy stwierdza się we krwi obecność obecność przeciwciał przeciwtarczycowych częściej dochodzi do poronienia. Gdy poronienia są nawykowe wg mojego lekarza, u kobiet z zaburzeniami tarczycy, należy wykonać badania w kierunku chorób tarczycy łącznie z badaniem poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych. – a takie właśnie dziś skierowanie otrzymałam. Pozdrawiam Was gorąco i mam nadzieję, że wszystko jest ok (jakoś mnie te wyniki badań podniosły).
P. S. przepraszam za takie bełkotanie ale własnie wrociłam do domu i nie mam wiele czasu na pisanie.

Kasia

ninka Dodane ponad rok temu,

Re: Tarczyca, hormony itp…

No, nareszcie jakieś dobre wieści. Super, że Twoje wyniki są takie dobre. No i dzięki za te opisy, bo myślę, że nie tylko mi sie przydały. Rób resztę tych badań, które Ci zlecono no a poźniej jak najszybciej życzę Ci dwóch kreseczek;-))

Ninka

z-kasia1 Dodane ponad rok temu,

Re: Tarczyca, hormony itp…

Wieści dobre, oby tak dalej – mam nadzieję, że u Was dziewczyny też. A z tymi 2 kreskami to wiesz Ninka, chyba trzeba będzie poczekć do lata. Hmm, ale nic – czekam cierpliwie, pozdrawiam

Kasia

z-kasia1 Dodane ponad rok temu,

Re: Koniec badań:))

Witajcie, dziś rano odebrałam wynik ostatniego już (na szczęście) badania dot. mojej tarczycy przeciwciała anty – TPO mam 15 (norma od 0 do 100). Boże, jak ja się cieszę z tego wyniku, nawet nie wiecie…Dla mnie oznacza to zakończenie badań związanych z tarczycą a co najważniejsze…. Nie będę musiała przyjmowac leków itp… jeden plusik by zacząć inne badania. Sprawa tarczycy zostaje zamknięta – teraz już tylko mam wykonywać raz na jakiś czas badania kontrolne. Dobrze, że te wyniki wyszły mi ok bo to dla mnie jakieś światełko.
Pozdrawiam Was,

Kasia

ninka Dodane ponad rok temu,

Re: Koniec badań:))

Kasiu bardzo sie ciesze, ze badania masz ok. Zrob jeszcze co potrzebne z badan i hop na dwie kreseczki.

pozdrawiam

Ninka
[Zobacz stronę]

z-kasia1 Dodane ponad rok temu,

Re: Koniec badań:))

Ninka, wszystko w rękach…
Najważniejsze jednak przede mną – 27 marzec – szpital zakaźny – mam nadzieję, że cos juz się wyjaśni i będzie można razem z ginekologiem (mam wizyte na 31 marca) porozmawiać o kolejnych staraniach. Mam jednak nadzieję, że lipcowy termin nie zmieni się (ew. przełom lipiec/ sierpień). Buziaki,

Kasia

Znasz odpowiedź na pytanie: Tarczyca, hormony itp…

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
płyny i żele do mycia
Wypróbowałam na sobie nowy żel do mycia J&J. Jest rewelacyjny!!! Tylko nie wiadomo kiedy mozan zacząc stotowac u maluszków. Nic nie napisali. Mam jeszcze jedno pytanko: Znalazłam w sklepie plyn do
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Wyspana mama
No muszę się pochwalić bo ten cud trwa juz TYDZIEN!!!!!!!!!! Moje cudowne dziecko zasypia o 20 wieczorem i budzi sie o 6 - 6.30 rano !!!!!!!!! Bez pobudek na karmienie!!!! Sekret? Na kolacje
Czytaj dalej