tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!

zabieralam sie za jej zrobienie od dawna, ale jakos mi nie wychodzilo

zupelnie inne “ciasto”

najpierw robimy spod:

90g masla
1 lyzka oleju
3 lyzki wody
1 lyzka cukru
1/8 lyzeczki soli

wszystkie skladniki trzeba wrzucic do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na jakies 10-15 minut – maslo ma zaczac bablowac i lekko sie zrumienic na brzegach

(polecam przykryc, bo zazwyczaj zdrowo pryszcze na boki)

wyjac naczynie z pieca i wmieszac w nie 150 g maki (najlepsza jest zwykla biala typu 500) dosc energicznie, az sie wszystko polaczy w jedna kule i odczekac az masa bedzie na tyle schlodzona, ze bedzie ja mozna ugniatac rekami

blache do tarty o srednicy 21cm wylozyc masa (ugniatac dlonia i zrobic zakladki na brzegach) – mozna uzyc tortownicy

masa bedzie raczej cienka, na 2-3 mm

trzeba zostawic sobie kawaleczek masy, mniej wiecej wielkosci wisni, zeby potem uzupelnic pekniecia w spodzie

i blache do pieca na 10-15 minut (az sie lekko zarumienia) – wyjac, ostudzic, uzupelnic reszta ciasta pekniecia

tymczasem wycisnoc sok z dwoch trzech cytryn (ma byc ok. 125 ml)
otrzec skorke z jednej cytryny

(lubie kombinowac ze smakiem i np. mieszam cytryny z lemonkami albo pomaranczami)

sok, skorke, ok. 100 g cukru (troche wiecej niz pol szklanki) i 80g masla wrzucamy na patelnie z grubym dnem albo do rondla i czekamy az sie wszystko ladnie roztopi i polaczy

tymczasem ucieramy dwa duze jaja i dwa zoltka mikserem na gladka puszysta mase (na wolnych obrotach wystarczy)

mase cytrynowa nalezy stopniowo dodawac do jaja i mieszac tak, zeby jaja sie od namiaru temperatury nie sciely

wszystko przelewamy przez geste sito prosto do przygotowanego wczesniej spodu i wstawiamy do pieca na 10 minut (tylko zeby sie masa sciela)
odstawiamy, zeby ostyglo, potem wstawiamy do lodowki na godzinke

swietny deser na lato – z podanych ilosci wychodzi tarta cieniutka na poltora centymetra, jesli chcemy wiecej, trzeba po prostu podwoic skladniki

edytuje, zeby dopisac, ze pozniej wstawie zdjecia

23 odpowiedzi na pytanie: tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!

ewike Dodane ponad rok temu,

język mi uciekł w pewne miejsce

PS. siakieś fajne, nowe chłopaki 😉

maduxia Dodane ponad rok temu,

dlaczego mi to umknęło :Foch:
normalnie robie, jutro
ale spód- cuda na kiju :Szok:

mira Dodane ponad rok temu,

Już pisałam Kantalupie w innym wątku, że robiłam i polecam, bo jest świetna 🙂

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:dlaczego mi to umknęło :Foch:
normalnie robie, jutro
ale spód- cuda na kiju :Szok:

tez mnie rozwalil pomysl z topieniem wszystkiego w kuchence
ale posluchalam instrukcji i naprawde wyszla niezla
polecam tez, tak se mysle, ze ty maduxia moizesz takie cos lubic, zrobic zalewe z lemonek zamiast cytryn – matko! prawie plakalam ze szczescia jedzac to cudo!
Zamieszczone przez mira:Już pisałam Kantalupie w innym wątku, że robiłam i polecam, bo jest świetna 🙂
nooooo
ale tez dla specyficznych gustow troszke;)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Kanatlupa!!!!!!:Nie nie::Wow!::Wow!::Wow!:

maduxia Dodane ponad rok temu,

czad!
oczywiście, jak juz w piekarniku bulgotało to się zorientowałam, ze nie mam ani łyżki zwykłej mąki. Dałam więc 2/3 kukurydzianej i 1/3 orkiszowej razowej drobnomielonej, bardzo dobre wyszło.

To miało byc na imprezę, więc jak już wszystko ostygło, poukładałm na wierzchu maliny i jagody, potem zakryłam 1 cm, bitej śmietany, mało słodkiej a na wierzch duuużo posiekanej melisy.

No nie będe ukrywac, że to jest pyszne, pasuje mi ten kontrast między mocno cytrynowym kremem, a jagodmi i bita śmietaną. Krem tez nie był do końca cytrynowy, bo mi jedna cytryna spleśniała nieopatrznie i musiałam uzupełnić świeżym jabłkowym…

następna w planach jest limonkowa z warstewką chrupiącej gorzkiej czekolady :Wow!:

kanta- dzięki
ja kiedyś miałam jakiś przepis na tartę cytrynowa, zrobiłam, to nawet kury ś.p. dziadka nie chciały tego jeść… no ale miałam wtedy jakieś 14 lat, moze za mało doświadczenia…

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:czad!
oczywiście, jak juz w piekarniku bulgotało to się zorientowałam, ze nie mam ani łyżki zwykłej mąki. Dałam więc 2/3 kukurydzianej i 1/3 orkiszowej razowej drobnomielonej, bardzo dobre wyszło.

To miało byc na imprezę, więc jak już wszystko ostygło, poukładałm na wierzchu maliny i jagody, potem zakryłam 1 cm, bitej śmietany, mało słodkiej a na wierzch duuużo posiekanej melisy.

No nie będe ukrywac, że to jest pyszne, pasuje mi ten kontrast między mocno cytrynowym kremem, a jagodmi i bita śmietaną. Krem tez nie był do końca cytrynowy, bo mi jedna cytryna spleśniała nieopatrznie i musiałam uzupełnić świeżym jabłkowym…

następna w planach jest limonkowa z warstewką chrupiącej gorzkiej czekolady :Wow!:

kanta- dzięki
ja kiedyś miałam jakiś przepis na tartę cytrynowa, zrobiłam, to nawet kury ś.p. dziadka nie chciały tego jeść… no ale miałam wtedy jakieś 14 lat, moze za mało doświadczenia…
Jak byś mogła opisac te z czekoladą to by było fajnie;)

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Jak byś mogła opisac te z czekoladą to by było fajnie;)

Ala, ja to widzę oczyma wyobraźni: taka cieniutka, chrupiąca warstewka gorzkiej czekolady, która pęka, jak wbijasz nóż :Hyhy:
jak taka na lodach

albo wogóle odejść od cytryny: zamiast dać zmiksowane i przecedzone przez sito porzeczki… albo sok żurawinowy, taki, co w zdrowej żywności można kupić-on jest kwaśny jak cholera, nadał by się
o, albo swieżo wyciśnięty z grapefruita :Hmmm…:

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:Ala, ja to widzę oczyma wyobraźni: taka cieniutka, chrupiąca warstewka gorzkiej czekolady, która pęka, jak wbijasz nóż :Hyhy:
jak taka na lodach

albo wogóle odejść od cytryny: zamiast dać zmiksowane i przecedzone przez sito porzeczki… albo sok żurawinowy, taki, co w zdrowej żywności można kupić-on jest kwaśny jak cholera, nadał by się
o, albo swieżo wyciśnięty z grapefruita :Hmmm…:

kurka, nie moge znalezc – a mam gdzies – przepis na polewe z gozkiej czekolady, taki przepis jak sie robi rozne ozdoby w knajpkach – esy foloresy wylewane na pergamin i do lodowki
jak nic by sie nadalo

osobiscie wole kwasno-owocowe smaki, ale taki dodatek minimalny gorzkiej czekolady brzmi niezle

poszukam tego przepisu i wrzuce, ale nie wiem, kiedy, bo wlasnie wyjezdzam

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:kurka, nie moge znalezc – a mam gdzies – przepis na polewe z gozkiej czekolady, taki przepis jak sie robi rozne ozdoby w knajpkach – esy foloresy wylewane na pergamin i do lodowki
jak nic by sie nadalo

osobiscie wole kwasno-owocowe smaki, ale taki dodatek minimalny gorzkiej czekolady brzmi niezle

poszukam tego przepisu i wrzuce, ale nie wiem, kiedy, bo wlasnie wyjezdzam

Kanta, ja czekolady z owocami nie lubię, tzn. lubię, ale tylko cytrusy albo wiśnie, czarna porzeczka od biedy przejdzie
czekolada plus mięta = odruch wymiotny

ahimsa Dodane ponad rok temu,

No mam w planach tą tartę…kanta a TY te ciasta jesz czy tylko pieczesz?:) bo ja to wiesz….zjadam, niestety:Hyhy:

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:No mam w planach tą tartę…kanta a TY te ciasta jesz czy tylko pieczesz?:) bo ja to wiesz….zjadam, niestety:Hyhy:

zrobie dla ciebie w sierpniu i razem z toba zjem:)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:zrobie dla ciebie w sierpniu i razem z toba zjem:)

Bosssko!!!:Cwaniak:

jane Dodane ponad rok temu,

To ja mam pytanie.

Zrobilam dzis. I nie wiem, ale czy ten dol to docelowo ma chrupki byc? Bo moj sie rozmieknal i w ogole ten wklad przecierany przez sitko strasznie rozwodniony byl – czy to nie ma byc gestawe?
Ogolnie sie zsiadlo i przyjemnie orzezwia, ale kwasne to takie, ze znow bede sama to jadla, bo innych amatorow nie ma…

Chyba zmodyfikuje sobie przepis na slodko-kwasny z przewaga slodkiego 😉

kantalupa Dodane ponad rok temu,

raczej chrupki powinien byc, takie twarde maslane ciasto
wypelnienie powinno sie ladnie sciac, nie powinno przesiakac przez samo ciasto – przynajmniej idealnie tak powinno byc

moze piec nie byl dosc cieply? idealnie robie tak, ze rumienie (nawet lekko spiekam) spod i na taki mega goracy nalewam mase (jaja sie normalnie natychmiast scinaja)

u mnie kwasne lepiej schodzi niz slodkie – za wyjatkiem adama, ktory zyje na cukrze
ale jak ci cos zostanie, zawsze mozesz na mnie liczyc;)

ewike Dodane ponad rok temu,

Napisz(cie) proszę czy gdyby zrobić dziś to będzie do soboty ok czy lepiej świeżutka?

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:Napisz(cie) proszę czy gdyby zrobić dziś to będzie do soboty ok czy lepiej świeżutka?

trzymam w lodowce i w sumie nic sie nie dzieje przez dwa, trzy dni
tylko musisz miec pewnosc, ze sie dobrze scielo, zeby nie podsiakal spod

nie wiem, czy pisalam kiedys, ale moja szwagierka tutaj jest, to sie chyba tak nazywa, cukiernikiem i wypieka niesamowite ciasta (tylko na zamowienie i dla kilku restauracji w miescie)
pokazala mi jak zrobic najprostszy na swiecie spod do tarty z ciastek grahamkowych i masla – niesamowicie smaczny!

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

robilam te cytrynowa dla mnie bomba

a te herbatniki to kruszysz i mieszasz albo miksujesz z maslem i do lodowki – taka? mozna tez dodawac orzechy do takiej mieszanki
daj przepis szwagierki

fajnie miec w rodzinie cukiernika

aborka Dodane ponad rok temu,

czytam was i slinotoku dostałam. dobrze ze ja nie pieke ciast z załozenia….:Fiu fiu:.

ahimsa Dodane ponad rok temu, [quote]pokazala mi jak zrobic najprostszy na swiecie spod do tarty z ciastek grahamkowych i masla – niesamowicie smaczny![/quote]

Jak?:)

dagi Dodane ponad rok temu,

przepyszna :*

bastet Dodane ponad rok temu,

ta tarta łazi za mną od kilku już dni 😉
muszę ją koniecznie wypróbować 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:czad!
oczywiście, jak juz w piekarniku bulgotało to się zorientowałam, ze nie mam ani łyżki zwykłej mąki. Dałam więc 2/3 kukurydzianej i 1/3 orkiszowej razowej drobnomielonej, bardzo dobre wyszło.
(..)
Krem tez nie był do końca cytrynowy, bo mi jedna cytryna spleśniała nieopatrznie i musiałam uzupełnić świeżym jabłkowym…

o ja pierdziu popłakałam sie :Śmiech:

Znasz odpowiedź na pytanie: tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Leczenie niepłodności
Długość cyklu in vitro
Chodzę po sieci i nie za bardzo mogę coś znaleźć, a jestem ciekawa ile trwają cykle in vitro. Czy możecie wpisać jaki miałyście protokół? Przy krótkim czy możecie podać w
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Gdzie szukać nazwy karty dźwiekowej w kompie?
Pomóżcie! podczas zmiany systemu w komputerze informatyk wywalił nam też sterowniki do karty dźwiekowej. Potem stwierdził, że nie może ich znaleźć w necie, ale trudno mi w to uwierzyć :) Postanowiłam sama
Czytaj dalej