ciasto banalne
100g masła+szklanka mąki+3 łyżki wody
zagnieść i do lodówki, najlepiej na noc
następnego dnia wywalic do formy na tartę, rozklepać, zrobić rancik, podpiec 15-20 minut/ 180-200 stopni
to na dużą formę jest
nadzienie: cały luksus polega na tym, ze może być z czym tylko chcecie…
baza jest zawsze taka sama
robicie beszamel- 2łyżki masła+2 łyżki mąki+szklanka mleka
do ciepłego dowalić 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka i BARDZO DUŻO SERA (tak własnie wygląda w moim wykonaniu precyzyjny przepis… ) żółtego, startego na tarce; z serem radze eksperymentować, co tam macie: wymieszajcie pleśniowy, kozi, owczy… albo sam żółty… im więcej dajecie sera, tym bardziej nie trzeba solić
do masy potem mozna dodać zioła jak się chce
pół kilo szpinaku blanszujemy, odciskamy z calej siły i kroimy tak sobie drobno… no, nie bardzo drobno… a i grubo tez można, ja grubo kroję bo takaż jestem
dodajemy do masy razem z wyciśniętym czosnkiem, mieszamy, wywalamy na podpieczony spód i znowu do pieca, temp. ta sama, aż się plamami jasnobrązowymi pokryje, co trwa jakieś 50 minut.
zamiast szpinaku mozna dać pokrojone blnszowane pory. Można posmarowac podpieczony spód masą, na to pięknie ułożyć plastry pomidorów, liście bazylii i zalać resztą masy…
albo zamiast pomidorów blanszowane brokuły, kalafiora, cukinię…
albo cebulę i boczek
albo rybkę wędzoną
albo szparagi
…
…
…
m.
20 odpowiedzi na pytanie: tarta serow ze szpinakiem-prosto z Francyji
maduxia, ja cie udusze
ale najpierw ozloce;)
piekny przepis, pieknyyyy!
zeby tak mniej aklorii mial:)
aaaa, pies drapal
kalorie…
kto by tam dbal;)
noooo, ona niezła jest
na zimno lepsza
lepiej sie kroi
taka “dopiero co ostygnięta” też fajna
oczywiście i na slodko cos mozna dowalić
ja jadlam w knajpie kiedyś taką z dżemem morelowym i cieniutką, zapieczoną warstewką masy makowej z rodzynkami
no
cieszę się, ze się podoba 🙂
Mam ślinotok..
ciasto już leżakuje w lodówce
o! Jaka szybka
podoba oj podoba
Czy już jest rano??? Mogę zacząć beszamel robić??
Szybka jestem, bo mam dzień zachcianek wszelakich.. jak co miesiąc o tej porze..
ech idę spać, bo wszystkiego mi się dziś chce.. język mi ucieka..
no i co? Wyszła?
Siedzi w piecu a ja czekam na te plamy co mają się pojawiać
Został mi się sos (robiłam no oko), czy mogę go zamrozić z tymi jajami surowymi w środku??
Zgadnijcie co mam obok na talerzyku
PY-CHA!! mniam mniam mniam!!! Wyszło rewelacyjnie! Zrobiłam z serem żółtym, fetą i mozarellą, bo to miałam w lodówce tylko..
Mam pomysł na następny raz: do tej masy serowej dowalę mnósssstwo koperku i kawałki wędzonego łososia..
POLECAM!
no, kochana, mówiłam, ze to dobre
i ile mozliwości ze sobą niesie
a co do mrożenia to ryzykuj, najwyżej wywalisz, ja białka mrożę
wyciągam, bo dzisiaj robię
wersja z fetą i pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią 😀 i miętą…. tak bardziej po grecku
no dobra,robię dzisiaj mixa z pomidorasami i brokułkiem
Zrobiłam,. Wyszło rewelacja. Dzięki wielkie Madox 🙂
jej…
Do jutra jestem jeszcze na diecie…
Ale już wiem co zrobię w środę na kolację :Rogaty:
wiecie co- ona normalnie uzależnia, jak raz na jakis czas nie zrobię, to mi normalnie czegoś brakuje
miło mi, ze smakuje
maduxia
wczoraj zagniotłam ciasto. Bede robic tarte 1 raz w zyciu.
Ta kulka mi wyszla mala a ty piszesz ze na duza forme czyli tak cienko ma byc tego ciasta rozlozone?
na razie nie mam formy do tarty wiec musze zrobic w formie na ciasto
I doprecyzuj mi ten fragment 🙂
robicie beszamel- 2łyżki masła+2 łyżki mąki+szklanka mleka
do ciepłego dowalić 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka i BARDZO DUŻO SERA
rozpuszczam masło? dodaję mąkę i dolewam ciepłe mleko? i wrzucam do tego teszte i ser az sie rozpuści
Juz sie nie moge doczekac popoludnia bo mam do tego szpinaczek pyszniutki
A czy ty ciasto po rozlozeniu dziurawisz widelcem?
beszamel robisz tak:
rozpuszczasz masło na patelni
jak się rozpuści dodajesz mąke – bełtasz szybko żeby wyszła taka masa, na to dolewasz zimne mleko i energiocznie bełtasz aż grud nie będzie do konsystencji… hm…. budyniu…..
a dalej
to jak pisała maduxia
patelnia cały czas na ogniu stoi
Tak ciasta cieniutko 🙂
Można rozwałkować i przełożyć do formy,
ja zazwyczaj wyklejam formę rękami 🙂
Ciasto dziurawię widelcem albo wykładam papierem do pieczenia a na to rozkładam groch
Jak się ciacho podpiecze to groch wywalam i daję nadzienie 🙂
dzieki dziewczyny
Zrobilam tak ja pisalam Najbardziej balam sie ze ten beszamel nie wyjdzie ale dałam radę
Do tego szpinaczek Pieknie czekalam az to sie zbrazowi
Góra była cudowna
tylko to ciasto nie za bardzo mi wyszlo chyba
Jak wyciagnełam z lodówki było za twarde i nie szlo by go rozwalkowac
Czekalam troche az juz nie bedzie takie twarde
Jak rozlozylam to chyba za duzo w tym masla bylo albo jakis inny blad bo to mi sie tak dziurawiło
Podpieklam a potem jeszcze raz pieklam ze szpinakiem i beszamelem
Czy wam to ciasto idealnie odchodzi od formy? Jest taka cienka warstwa? Bo mi ten dół sie kruszyl i rozwalal i nie wiem jaki ma byc w kolorze Taki zolty czy bardziej wypieczony
Bo ja mialam zolty i zastanawiam sie czy nastepnym razem go dluzej nie podpiekac
Ogolnie smaczne i o dziwo moj 3 latek wcinal szpinak a chyba najbardzie beszamel mu smakowal
Bede kombinowac po waszych wskazowkach zeby to ciasto wyszlo lepsze
kocham to zdanie, jesteś BOSKA:D
Znasz odpowiedź na pytanie: tarta serow ze szpinakiem-prosto z Francyji