tarta serow ze szpinakiem-prosto z Francyji

ciasto banalne

100g masła+szklanka mąki+3 łyżki wody
zagnieść i do lodówki, najlepiej na noc
następnego dnia wywalic do formy na tartę, rozklepać, zrobić rancik, podpiec 15-20 minut/ 180-200 stopni

to na dużą formę jest

nadzienie: cały luksus polega na tym, ze może być z czym tylko chcecie…
baza jest zawsze taka sama

robicie beszamel- 2łyżki masła+2 łyżki mąki+szklanka mleka
do ciepłego dowalić 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka i BARDZO DUŻO SERA (tak własnie wygląda w moim wykonaniu precyzyjny przepis… ) żółtego, startego na tarce; z serem radze eksperymentować, co tam macie: wymieszajcie pleśniowy, kozi, owczy… albo sam żółty… im więcej dajecie sera, tym bardziej nie trzeba solić

do masy potem mozna dodać zioła jak się chce

pół kilo szpinaku blanszujemy, odciskamy z calej siły i kroimy tak sobie drobno… no, nie bardzo drobno… a i grubo tez można, ja grubo kroję bo takaż jestem

dodajemy do masy razem z wyciśniętym czosnkiem, mieszamy, wywalamy na podpieczony spód i znowu do pieca, temp. ta sama, aż się plamami jasnobrązowymi pokryje, co trwa jakieś 50 minut.

zamiast szpinaku mozna dać pokrojone blnszowane pory. Można posmarowac podpieczony spód masą, na to pięknie ułożyć plastry pomidorów, liście bazylii i zalać resztą masy…

albo zamiast pomidorów blanszowane brokuły, kalafiora, cukinię…

albo cebulę i boczek
albo rybkę wędzoną
albo szparagi



m.

20 odpowiedzi na pytanie: tarta serow ze szpinakiem-prosto z Francyji

  1. maduxia, ja cie udusze
    ale najpierw ozloce;)
    piekny przepis, pieknyyyy!
    zeby tak mniej aklorii mial:)

    aaaa, pies drapal
    kalorie…
    kto by tam dbal;)

    • Zamieszczone przez kantalupa
      maduxia, ja cie udusze
      ale najpierw ozloce;)
      piekny przepis, pieknyyyy!
      zeby tak mniej aklorii mial:)

      aaaa, pies drapal
      kalorie…
      kto by tam dbal;)

      noooo, ona niezła jest
      na zimno lepsza
      lepiej sie kroi
      taka “dopiero co ostygnięta” też fajna

      oczywiście i na slodko cos mozna dowalić
      ja jadlam w knajpie kiedyś taką z dżemem morelowym i cieniutką, zapieczoną warstewką masy makowej z rodzynkami
      no
      cieszę się, ze się podoba 🙂

      • Mam ślinotok..

        ciasto już leżakuje w lodówce

        • Zamieszczone przez Tosia31
          Mam ślinotok..

          ciasto już leżakuje w lodówce

          o! Jaka szybka

          • podoba oj podoba

            • Zamieszczone przez maduxia
              o! Jaka szybka

              Czy już jest rano??? Mogę zacząć beszamel robić??

              Szybka jestem, bo mam dzień zachcianek wszelakich.. jak co miesiąc o tej porze..
              ech idę spać, bo wszystkiego mi się dziś chce.. język mi ucieka..

              • Zamieszczone przez Tosia31
                Czy już jest rano??? Mogę zacząć beszamel robić??

                Szybka jestem, bo mam dzień zachcianek wszelakich.. jak co miesiąc o tej porze..
                ech idę spać, bo wszystkiego mi się dziś chce.. język mi ucieka..

                no i co? Wyszła?

                • Zamieszczone przez maduxia
                  no i co? Wyszła?

                  Siedzi w piecu a ja czekam na te plamy co mają się pojawiać

                  Został mi się sos (robiłam no oko), czy mogę go zamrozić z tymi jajami surowymi w środku??

                  • Zgadnijcie co mam obok na talerzyku
                    PY-CHA!! mniam mniam mniam!!! Wyszło rewelacyjnie! Zrobiłam z serem żółtym, fetą i mozarellą, bo to miałam w lodówce tylko..

                    Mam pomysł na następny raz: do tej masy serowej dowalę mnósssstwo koperku i kawałki wędzonego łososia..

                    POLECAM!

                    • Zamieszczone przez Tosia31
                      Zgadnijcie co mam obok na talerzyku
                      PY-CHA!! mniam mniam mniam!!! Wyszło rewelacyjnie! Zrobiłam z serem żółtym, fetą i mozarellą, bo to miałam w lodówce tylko..

                      Mam pomysł na następny raz: do tej masy serowej dowalę mnósssstwo koperku i kawałki wędzonego łososia..

                      POLECAM!

                      no, kochana, mówiłam, ze to dobre
                      i ile mozliwości ze sobą niesie

                      a co do mrożenia to ryzykuj, najwyżej wywalisz, ja białka mrożę

                      • wyciągam, bo dzisiaj robię
                        wersja z fetą i pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią 😀 i miętą…. tak bardziej po grecku

                        • no dobra,robię dzisiaj mixa z pomidorasami i brokułkiem

                          • Zrobiłam,. Wyszło rewelacja. Dzięki wielkie Madox 🙂

                            • jej…

                              Do jutra jestem jeszcze na diecie…
                              Ale już wiem co zrobię w środę na kolację :Rogaty:

                              • wiecie co- ona normalnie uzależnia, jak raz na jakis czas nie zrobię, to mi normalnie czegoś brakuje
                                miło mi, ze smakuje

                                • maduxia

                                  wczoraj zagniotłam ciasto. Bede robic tarte 1 raz w zyciu.
                                  Ta kulka mi wyszla mala a ty piszesz ze na duza forme czyli tak cienko ma byc tego ciasta rozlozone?

                                  na razie nie mam formy do tarty wiec musze zrobic w formie na ciasto

                                  I doprecyzuj mi ten fragment 🙂

                                  robicie beszamel- 2łyżki masła+2 łyżki mąki+szklanka mleka
                                  do ciepłego dowalić 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka i BARDZO DUŻO SERA

                                  rozpuszczam masło? dodaję mąkę i dolewam ciepłe mleko? i wrzucam do tego teszte i ser az sie rozpuści

                                  Juz sie nie moge doczekac popoludnia bo mam do tego szpinaczek pyszniutki

                                  A czy ty ciasto po rozlozeniu dziurawisz widelcem?

                                  • beszamel robisz tak:

                                    rozpuszczasz masło na patelni
                                    jak się rozpuści dodajesz mąke – bełtasz szybko żeby wyszła taka masa, na to dolewasz zimne mleko i energiocznie bełtasz aż grud nie będzie do konsystencji… hm…. budyniu…..
                                    a dalej
                                    to jak pisała maduxia

                                    patelnia cały czas na ogniu stoi

                                    • Zamieszczone przez Reginka
                                      maduxia

                                      wczoraj zagniotłam ciasto. Bede robic tarte 1 raz w zyciu.
                                      Ta kulka mi wyszla mala a ty piszesz ze na duza forme czyli tak cienko ma byc tego ciasta rozlozone?

                                      na razie nie mam formy do tarty wiec musze zrobic w formie na ciasto

                                      I doprecyzuj mi ten fragment 🙂

                                      robicie beszamel- 2łyżki masła+2 łyżki mąki+szklanka mleka
                                      do ciepłego dowalić 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka i BARDZO DUŻO SERA

                                      rozpuszczam masło? dodaję mąkę i dolewam ciepłe mleko? i wrzucam do tego teszte i ser az sie rozpuści

                                      Juz sie nie moge doczekac popoludnia bo mam do tego szpinaczek pyszniutki

                                      A czy ty ciasto po rozlozeniu dziurawisz widelcem?

                                      Tak ciasta cieniutko 🙂
                                      Można rozwałkować i przełożyć do formy,
                                      ja zazwyczaj wyklejam formę rękami 🙂
                                      Ciasto dziurawię widelcem albo wykładam papierem do pieczenia a na to rozkładam groch
                                      Jak się ciacho podpiecze to groch wywalam i daję nadzienie 🙂

                                      • dzieki dziewczyny

                                        Zrobilam tak ja pisalam Najbardziej balam sie ze ten beszamel nie wyjdzie ale dałam radę
                                        Do tego szpinaczek Pieknie czekalam az to sie zbrazowi
                                        Góra była cudowna
                                        tylko to ciasto nie za bardzo mi wyszlo chyba

                                        Jak wyciagnełam z lodówki było za twarde i nie szlo by go rozwalkowac
                                        Czekalam troche az juz nie bedzie takie twarde

                                        Jak rozlozylam to chyba za duzo w tym masla bylo albo jakis inny blad bo to mi sie tak dziurawiło

                                        Podpieklam a potem jeszcze raz pieklam ze szpinakiem i beszamelem

                                        Czy wam to ciasto idealnie odchodzi od formy? Jest taka cienka warstwa? Bo mi ten dół sie kruszyl i rozwalal i nie wiem jaki ma byc w kolorze Taki zolty czy bardziej wypieczony

                                        Bo ja mialam zolty i zastanawiam sie czy nastepnym razem go dluzej nie podpiekac

                                        Ogolnie smaczne i o dziwo moj 3 latek wcinal szpinak a chyba najbardzie beszamel mu smakowal

                                        Bede kombinowac po waszych wskazowkach zeby to ciasto wyszlo lepsze

                                        • Zamieszczone przez maduxia

                                          pół kilo szpinaku blanszujemy, odciskamy z calej siły i kroimy tak sobie drobno… no, nie bardzo drobno… a i grubo tez można, ja grubo kroję bo takaż jestem

                                          m.

                                          kocham to zdanie, jesteś BOSKA:D

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: tarta serow ze szpinakiem-prosto z Francyji

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general