Tarty
Tak sobie zebrałam w jednym miejscu różne przepisy na tarty,
bo mam ochotę poszaleć w kuchni 😉
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak wspomóc maluchy w nauce języka obcego? Odkryj najciekawsze zabawki językowe na Dzień Dziecka
Zakończenie roku szkolnego 2024. Wakacje w tym roku wyjątkowo wcześnie. Uczniowie zadowoleni z terminu
Zasiłek rodzinny – waloryzacja 2024. O ile świadczenie może wzrosnąć? Zbliża się ustawowy termin
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Tarty
o matko jakie fantastyczne przepisy 🙂
Podaję dokładny przepis (na formę o średnicy ok. 23 cm.)
Składniki:
ciasto:
120 g masła,
1 łyżka oleju,
4 łyżki wody,
1 porządna łyżka cukru,
200 g mąki pszennej,
szczypta soli,
krem:
budyń waniliowy (na pół litra mleka),
400 ml mleka,
400 ml śmietany kremówki,
cukier waniliowy,
1 łyżka cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny.
Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego.
Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,
zakryć (koniecznie – bo pryska)
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.
Masło ma zacząć “bąblować” i delikatnie zrumienić się na brzegach.
Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.
Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.
Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.
W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno
z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (w zasadzie wystarczy nawet sam cukier waniliowy).
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wystudzone ciasto posmarować dżemem,
wyłożyć krem i ozdobić malinami.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Skorzystałam z tego przepisu i to, co wyszło, przeszło moje najśmielsze oczekiwania 😮
od dluzszego czasu mialam dopisac sie do tartowego watku, ze maduxiowy (chyba, o ile dobrze pamietam) przepis na pate brisee (wg. marthy stewart) to normalnie podstawa
dzisiaj juz chyba setna upieklam i nie wazne, czym ja nafaszeruje, zawsze ciasto wychodzi rewelacyjne
dorzucam dosc ciekawy przepis na tarteletki, wg. marthy stewart
zrob ciasto na pate brisee (robie sobie podwojna porcje raz na dwa tygodnie i zamrazam w czterech porcjach, wiec jak mnie nachodzi ochota na tarte (slodka czy slona, dziala na obie), rozmrazam ciasto w pol godziny i voila!
kilka niewielkich cebul pokroj na krazki grubosci maz pol centymetra
kilka (mlodych najlepiej, ale ze straych tez wyjdzie, tylko musza byc niewielkie) ziemniakow pokrojonych mandolina na cieniutkie plasterki
ok. pol szklanki octu balsamicznego zredukowanego do syropu z lyzeczka brazowego cukru
maslo do natluszczenia foremek
sol pieprz
tarteletki robie w malych pojedynczych foremkach, ale zrobilam tez kiedys w formie do muffinow (ciut wiekszych niz normalne, ale nie jakos znaczaco)
forme trzeba zdrowo nasmarowac maslem, na dno polozyc krazki cebuli, na to krazki ziemniakow – sol i pieprz
ja skrapiam wszystko tym syropem z octu balsamicznego, ale wg. oryginalnego przepisu nie trzeba
na wierzch wykladam krazek pate brisee (wyciety nakluty w kilku miejscach widelcem, tak troszke podtykajac ciasto, zeby stworzylo mankiecik do srodka foremki) i pieke to w bardzo goracym piekarniku (ok. 220 stopni) ok. 30-40 minut
jesli ciasto zacznie sie za bardzo rumienic, nakrywam folia aluminiowa
dlugosc pieczenia zalezy od ziemniakow – mlode i cienko pokrojone beda gotowe w 30 minut, stare pewnie zajma dluzej
po wyjeciu z pieca delikatnie odrywam warstwe ciasta od brzegow foremki i odwracam ja do gory nogami tak, zeby ciasto bylo na dole
podaje polane syropem z octu
brzmi dosc prosto, ale powiem szczerze, ze zanim doprowadzilam przepis do perfekcji, mialam kilka porazek – a to sie wszytsko rozwalilo przy przewracaniu do gory nogami, a to ziemniaki byly zbyt twarde
ale jest to taki smaczny dodatek, ze warto sprobowac
A podasz przepis?
Chyba jutro na weekend kupuje naczynie do tarty i robię 😀
Polecam forme przezroczysta, można zerknąć czy dobrze się upiekła od spodu.
Wczoraj zrobiłam tarte z jabłkami a na nią położyłam lody waniliowe i 3/4 tarty zjadłam sama
Świetne te przepisy, muszę kilka wypróbować 🙂
Asik dziś zrobiłam pierwszy raz, jemy wieczorem ale wygląda i pachnie cuuudnie 🙂 🙂 I jak szybko się ją robi 🙂
Mam nadzieję, że smakowała 🙂
Przepyszna była i tak szybko została zjedzona…. 🙂
Ja kocham tarty (jeść, bo robić samodzielnie jeszcze nie miałam okazji) i z przyjemnością wreszcie wypróbuję jakiś Wasz przepis. :DDD
a gdzie kupiłyście dziewczyny formę do tarty? szukam namiętnie 🙂
Z tego wiem można je znaleźć choćby w Ikei. I w Lidlu często są
Widzę, że nie dałam przepisu na moją ulubioną tartę z kremem z mascarpone
świetny przepis zwłaszcza na teraz – z różnymi owocami (maliny, borówki, jagody itp.) smakuje obłędnie
a jest mega prosty i szybki
ciasto – z ulubionego przepisu np. tego:
200 g mąki pszennej,
125 g masła,
szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody
zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc
formę do tarty wylepić ciastem, na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia
krem
250 g serka mascarpone (ja kupuję Lidlowy)
200 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%, ale 30% też będzie dobra)
3 łyżki cukru
350-400 g owoców (malin, borówek)
zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem
dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach,
aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć krem, na to owoce i gotowe
a można jeszcze między ciasto a krem dodać trochę marmolady np. malinowej
Asik nie mogę uzależniłam się od kolejnej Twojej tarty 🙂 Jest obłędna i jak szybko się ja robi, zrobiłam z borówkami 🙂
Aisa – super, że Ci smakowała
ja uwielbiam tarty
ostatnio zajadam się cukiniową
Wygląda pysznie!
uwielbiam tarty, najczęściej robię cebulowa 🙂 albo taką na słodką, tylko własciwie to nie jest tarta ale na kruchym ciescie: puszka kajmaku, solone orzeszki, czekolada gorzka na wierzch 🙂 pyszne
Wow, przepysznie wygląda.
Znasz odpowiedź na pytanie: Tarty