Ciekawa jestem ile z was lubi czasem zjeść tatara 🙂
…. tak mnie naszło bo ja dziś byłam w sklepie i zobaczyłam bardzo ładne mięsko na tatara, już zmielone i pakowane próżniowo…. zapachniało mi od razu pysznym żarełkiem i “przemówiło”* do mnie…. dokupiłam ogórki kiszone,…. w domku dociachałam jeszcze cebulki… żółteczko.. już po konsumpcji, dawno nie jadłam tatara i…. no niebo w gębie….
ja zdecydowanie zaliczam się do osób lubiących tatara, ale nie chciałabym się nim żywić na co dzień, mógłby się przejeść, a szkoda by było 😉
* walczę z lekkim nałogiem kupowania rzeczy zbędnych, jeżeli mam coś kupić musi to naprawdę do mnie “przemawiać” :)… na razie skutkuje… no i muszę rozgraniczać kupowanie pierduł a inwestycje 🙂
Pozdrówki
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: TATAR
a ja nigdy w zyciu nie jadłam i nie odważe się…. na bank…
dla mnie ta surowizna jest nie do przejścia
w domu po obróbce surowego mięsa wszystko dokładnie myje i wyparzam – mam do mięsa osobną deskę i nóż….w ogóle wszystko co mi się zetknie z surowym mięsem lub jajkiem myję i parzę
często też żeby nie musieć tak dokładnie szorować rąk kroję mięso w foliowych rękawiczkach (czasem jest to zwykły woreczek śniadaniowy)
ot taka moja fobia
i ja tak samo mam – osobna deska, noz…
Kotlety klepie w woreczkach:)
a ja wczoraj metke tatarską jadłam też pych !!! ( mężuś kupił:))
Ale mnie zniechęciłaś!!! Zamorduje !
hmmm, ja uwielbiam, ale jem tylko w Polsce. Teraz mi nie wolno, bo w ciazy surowe miesko i jajko zabronione :Nie nie: Moj maz nigdy by nie sprobowal nic co surowe, dla niego nawet boczek wedzony czy poledwica sa surowe. Ostatnio ogladalam program kulinarny, gdzie bylo powiedziane, ze w dobrym tatarze nie ma prawa byc ani troszke czuc surowym miesem, wszystko tkwi w dodatkach i przyprawach. I ja sie z tym zgadzam. Ja do tatara zawsze dodaje maggi, mniam!
hahah to jakieś takie znajome 😀
Ja też uwielbiam, obowiązkowo dodaję jeszcze grzybki marynowane, żółtko i przyprawy…
A kwaśne mleko i ogórki kiszone je (tak z ciekawości pytam)?
Tatara już dość dawno nie jadłam (chociaż uwielbiam), ale metkę mi się zdarza :).
Nie wiem czym się przyprawia, bo zawsze ktoś to robił
Uwielbiam tatara
składniki obowiazkowe to
MIĘCHO
ogóreczki kiszone
grzybki marynowane,
żółtko,
ciutka oliwy z oliwek
ciut musztardy
magi
mmmmmmniaaaam
ależ mi ślinka pociekła
uwielbiam i zrobiła mi się mega ochota.,….
nigdy bym tego nie tknela.
rany, surowe miecho, bleh..
ja tatara przyprawiam magą, olejem, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką ostrą i slodką i to by bylo na tyle,…. ważne żeby sobie proporcje pod siebie dobrać…. ja wolę łagodną wersję z dużą ilościa oleju,… mój ojciec dla odmiany strasznie pieprznego zjada….
…. nie dodawałam nigdy grzybków…. mój tatar to mięso, żółtko, cebula i kiszone ogórki 🙂
Pozdrówki 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: TATAR