Tłuszcze oleje …..

Zastanawialam sie czy nie napisac tego w zdrowiu;)
Na czym smazycie potrawy ?
Ja na oleju kokosowym .sklarowanym masle i probowalam na smalcu (ale mi nie wchodzi)
Odpuscilam sobie inne oleje

29 odpowiedzi na pytanie: Tłuszcze oleje …..

beamama Dodane ponad rok temu,

Na zwykłym, rzepakowym.

bep Dodane ponad rok temu,

Na rzepakowym, lub słonecznikowym 😀
Smażę głównie cebulkę 😉

marnat Dodane ponad rok temu,

na oliwie z oliwek

chopkola Dodane ponad rok temu,

na tłuszczu roślinnym do smażenia taki kg kostki kupuje,uwielbiam bo nie ma zapachu,a jak tłuszczu braknie to zwykły olej rzepakowy

tygryska Dodane ponad rok temu,

na oliwie z oliwek
jajecznice tylko smaze na masle

joannam Dodane ponad rok temu,

Jajecznica I szpinak tylko na masle, nalesniki na oleju (takim w sprayu) cala reszta na oliwie. Smaze jednak bardzo bardzo rzadko przewaznie griluje,zapiekam lub robie na parze :).

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zależy co.
Jajecznicę na boczku lub na maśle.
Naleśniki na oleju rzepakowym (dodaję do ciasta), albo smaruję patelnię kawałkiem słoniny (ale tylko jak mam swojską, sklepowa mi śmierdzi :Foch:)
Mięso czasem odsmażam (nie smażę od początku, piekę) na smalcu kaczym lub gęsim. Tak samo pierogi odpiekam.
Warzywa na oliwie z oliwek lub maśle.

Muszę ten kokosowy wypróbować – co na tym można smażyć?
Do sałatek da się zamiast oliwy z oliwek?

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:

Muszę ten kokosowy wypróbować – co na tym można smażyć?
Do sałatek da się zamiast oliwy z oliwek?

Ja do salatek nie probowalam .on w zimnie twardnieje i zachowuje sie jak maslo .wole slonecznikowy .smazyc na nim mozna wszystko .ten z pierwszego tloczenia pachnie kokosem wiec np. rybka aromatyczna jest .rafinowany nie pachnie ale ja bym go nie kupila .ogolnie ten olej to uwielbiam wcinac sam .mozna tez kanapki nim smarowac. Uzywam go tez kosmetycznie .zreszta ja juz zyc bez niego nie umiem .zamowilam teraz palmowy z pierwszego tloczenia i juz zastanawiam sie co z nim zrobie:)

madzia-1409 Dodane ponad rok temu,

Jajecznica na maśle, chyba, że na boczku 😉

Olej ryżowy – ładnie rumieni,
olej słonecznikowy, rzepakowy,
olej z pestek winogron do wypieków

Oliwa z oliwek tylko na zimno – do sałatek.

nunak Dodane ponad rok temu,

jajecznica na masle
wszystko inne smażę na oleju z pestek winogron
kazdy inny mi (nam) nie pasuje

ale warzywa (pomidory do sosu spaghetti) na oliwie…..to podsmażanie właściwie

pierogi odsmażam np. z masłem i z kapką oleju winogronowego – nie jara sie wtedy tak

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:

pierogi odsmażam np. z masłem i z kapką oleju winogronowego – nie jara sie wtedy tak
To wyklaruj maslo nie bedzie sie jaralo wcale:)

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Agaz.:To wyklaruj maslo nie bedzie sie jaralo wcale:)

no wiem…..
niechce mi się……..:Wstyd:

kiara Dodane ponad rok temu,

Jajecznica na msle, placki, naleśniki na oleju(chociaż ostatnio na oliwie, bo olej mi wyszedł) czasami mięso też.
Reszta na oliwie raczej.
mam osobna oliwę do smazenia i inną super dobrą do sałatek

kantalupa Dodane ponad rok temu,

mam cos w spray’u – uzywam do nalesnikow, plackow ziemniaczanych itp.
dusze na oliwie (jakies sosy i takie tam)
jajecznica na masle (rzadko)
od wielkiego dzwonu robie smazone mieso, wowczas olej slonecznikowy

nie lubie smazyc, bo ten nieszczesny prszczacy na wszystkie strony tluszcz zamienia mi kuchnie w mega-bajzel:/

magda Dodane ponad rok temu,

Mam pytanie: Możecie napisać jakiej oliwy używacie? I ten olej kokosowy mnie zaciekawił – Jakiej firmy jest dobry? 🙂

Ja jajcówę na maśle robię, smażę na słonecznikowym albo oliwie (przywiozłam z Chorwacji – jedna mam z chilli, druga zwykła). A jedna mam jakąś naszą ale cokolwiek na niej zrobię to mi śmierdzi..:( Dlatego proszę napiszcie formy, może ja jakaś dziadowską kupiłam.

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Magda.:Mam pytanie: Możecie napisać jakiej oliwy używacie? I ten olej kokosowy mnie zaciekawił – Jakiej firmy jest dobry? 🙂

Olej kokosowy mam aktualnie z bio planete ,ale najazniejsze jest zeby byl extra virgin .czasem pisze ze z pierwszego tloczenia ale jak sie glebiej wczytasz to okazuje sie ze jednak rafinowany ze starej kopry .jak bez zapachu to na sto procent rafinowany .mala cena powinna zastanowic
Oliwe mam jakas przelana juz wiec nazwy nie pamietam ale baaaardzo malo uzywam bo zapach mnie denerwuje .zawsze wolalam olej rzepakowy(szkoda ze rafinowany nie jest juz taki cudowny )

bep Dodane ponad rok temu,

Z tego co pamiętam to oliwa z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do smażenia

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Z tego co pamiętam to oliwa z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do smażenia

Na szczescie nie uzywam 🙂 ale dlaczego bo widze ze sporo osob na nim wlasnie smazy?
Ja moj kokosowy oszczednie uzywam bo mnie serce boli nanim smazyc 🙂

jaiza Dodane ponad rok temu,

Na oliwie i oleju – w zależności od tego, co robię.
Olej kokosowy polecam jako kosmetyk, świetnie pielęgnuje skórę.
Szkoda mi go do jedzenia 😉

chilli Dodane ponad rok temu,

moja filipinska przyjaciolka twierdzi ze olej kokosowy to sie na zimno pije (sama zreszta regularnie pijam – ma bardzo silne dzialanie antytoksyczne), podgrzanie mu szkodzi. ona stamtad wiec jej wierze.

na oliwie mozna smazyc

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez chilli:moja filipinska przyjaciolka twierdzi ze olej kokosowy to sie na zimno pije (sama zreszta regularnie pijam – ma bardzo silne dzialanie antytoksyczne), podgrzanie mu szkodzi. ona stamtad wiec jej wierze.

na oliwie mozna smazyc

Ja wkladdam go do lodowki i potem wyciagam takie male kawaleczki ktore w ustach cudownie rozplywaja sie jak lod .ubostwiam to 🙂 tylko moja rodzina patrzy z obrzydzeniem
wlasnie dzis przyszla przesylka z nowiutkim 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Smażyłyście coś na kokosowym?
Jak to pachnie?

Bo ja wczoraj spróbowałam i oprócz intensywnego zapachu kokosa wybija mi się jakiś taki smród niesamowity – taki słodkawy… Nijak tego nie mogłam wywietrzyć (inna sprawa, że jakieś ciśnienie takie było, że przy otwartych oknach nijak się przeciąg nie chciał utworzyć).
Sama potrawa (naleśniki) nie przejęła żadnego zapachu – ale też bardzo mało tego oleju dałam.
Jak jem na surowo to też jakiś taki posmak zostaje (fakt, że nie na długo – kilka sekund)
Zastanawiam się, czy jakiegoś trefnego oleju nie nabyłam (niby pisze, że virgin…)…

agaz Dodane ponad rok temu,

A moze masz tylko delikatne podniebienie.moje dwa oleje identycznie smakuja choc pierwszy byl z innej firmy.ja mam wypalone podniebienie kucharkiem wiec moze tez inaczej odbieram smaki .a moze jestem tak przepadllista ze nic innego nie czuje oprocz kokosu

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Agaz.:.moje dwa oleje identycznie smakuja

Nie wiem…
Nie wytrzymałam i zamówiłam już drugi – w innym miejscu, z innej firmy.
Porównam.

Na razie gębę sobie nim wysmarowałam jak szłam na rower – sprawdza się jako krem na wiatr :). Najwyżej tak zużyję…

agaz Dodane ponad rok temu,

Olej kokosowy Extra Virgin Ol’vita -ja ten bede zamawiac nastepny:)
Ja twarz tez czasem smaruje ale wbrew zapachowi wole palmowy;)

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Agaz.:A moze masz tylko delikatne podniebienie.moje dwa oleje identycznie smakuja choc pierwszy byl z innej firmy.

Wreszcie ruszyłam się na pocztę i odebrałam ten drugi.
No i faktycznie ten co kupiłam pierwszy to jakiś trefny 🙁 – może niekoniecznie mieszanka, ale w porównaniu z tym drugim to jakby wąchać świeżego kokosa i takiego nadpsutego… No nic – ten nowy zjem a ten pierwszy pójdzie jako smarowidło do tyłka 😉

agaz Dodane ponad rok temu,

Napisz jaki zamowilas bo ja wlasnie dzis zamowilam z Olvity kilogram 🙂 ciekawe jaki bedzie 🙂 poprzedni zezarlam i sloik wylizalam 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Agaz.: poprzedni zezarlam i sloik wylizalam 🙂

Ja też zżeram.
Jako że ja gruba, to jem łyżeczkę oleju wieczorem zamiast “przysługującej” kostki czekolady do porannej kawy ;). I chyba olej mi bardziej smakuje niż czekolada 🙂

Ale na moim (mam taki sam jak Ty poprzedni, nie pamiętam firmy) doczytałam, żeby trzymać w temp. pokojowej nie w lodówce. Więc olejowe kostki odpadają :(…

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Ja też zżeram.
Jako że ja gruba, to jem łyżeczkę oleju wieczorem zamiast “przysługującej” kostki czekolady do porannej kawy ;). I chyba olej mi bardziej smakuje niż czekolada 🙂

Ale na moim (mam taki sam jak Ty poprzedni, nie pamiętam firmy) doczytałam, żeby trzymać w temp. pokojowej nie w lodówce. Więc olejowe kostki odpadają :(…
Ciekawe gdzie ta grubosc….hm …
Ja trzymam w lodowce bo mnie te kostki rajcuja .lodow nie jadam i tu mam wrazenie ze to lodziki -pycha tak sie cudownie rozplywaja w ustach 🙂
Mnie czekolade jablko zastapilo 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Tłuszcze oleje …..?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
wotum zaufania dla rządu - my też możemy zagłosować ;)
[url]http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/malgorzata-steckiewicz/komentarze/news-niech-nas-bedzie-wiecej-niz-poslow-na-wiejskiej,nId,641558[/url] Ja już głosowałam ;)
Czytaj dalej
Książka kucharska
Zdrowa kawa
Gotujemy szczypte cynamonu ,imbir kurkume kardamon kakao gozdzik galke muszk. Do tego wsypujemy kawe sypana .nie mieszamy.potem slodzimy miodem(oczywiscie jak troche ostygnie ale nie musimy go dawac jak wolimy gorzka) Ja
Czytaj dalej