Tort kanapkowy
Na poczatek link ze zdjeciami tortow-posluzy jako inspiracja przy dekorowaniu i ogolnie do zobaczenia? co to jest? 😀
[Zobacz stronę]
Tort kanapkowy to tort z kromek chleba przelozonych roznymi?smarowidlami? czy pastami kanapkowymi.
Ale do rzeczy:
-tort najlepiej robic na czyms plaskim zeby latwo bylo go pokroic-najlepiej na tekturce owinietej folia aluminiowa
-ukladamyciasno jedna warstwe chleba tostowego z odcietymi skorkami
-smarujemy majonezem wymieszanym z jogurtem nat. w proporcjach jakie lubimy,sam majonez tez moze byc,
-smarujemy naszym smarowidlem 🙂
-kromki-
-majonez itd.
Zwykle robi sie 2-3 warstwy,ale nikt nie broni zrobic wiecej 😀
Pasty kanapkowe mozna po prostu kupic albo zrobic swoje, jakie sie lubi. Przykladowo:
*pasztet z ogorkiem swiezym badz konserwowym,
*serek typu Philadelphia wymieszany z roznymi warzywami,szynka czy nawet zoltym serem (mozna mieszac wlasciwe wszystko:np.rzodkiewki,papryke?)
*jajka na twardo,pokrojone i wymieszane z majonezem,koperkiem czy szczypiorkiem,tunczykiem albo lososiem
*owoce morza
Na koniec obsmarowujemy caly tort majonezem i przystepujemy do dekorowania-bardzo wazna czesc bo przeciez je sie oczyma 😀 Dekorowac nalezy najlepiej przed samym podaniem zeby nic nie splynelo czy zwiedlo(np.salata)?.
Tort najlepiej zrobic dzien wczesniej zeby wszystko zdarzylo sie ladnie przegryzc 😀 Smarujemy dosc obficie naszymi pastami zeby tort nie wyszedl za suchy.Oczywiscie wszystko przyprawiamy wg wlasnego smaku
Propozycje tortow:
Pasztet z ogorkiem
Serek z rzodkiewkami
Jajka na twardo,posiekane i wymieszne z koperkiem
Tunczyk
I cos innego ale baaardzo dobrego:
Pasta to ser plesniowy starty I wymieszany z cr?me fraiche, udekorowac rzodkiewkami,gruszkami,natka pietruchy,boki posypac luskanym slonecznikiem-brzmi moze egzotycznie ale?.pychaaaa!
Salatka mimosa
Szynka z bialym serkiem
Zdaje sobie sprawe ze “przepis” jest moze malo konkretny,ale to taka potrawa Bardzo efektowna nawiasem mowiac,mozna zablysnac na imieninach
Zapraszam do dzielenia sie swoimi pomyslami,jak znajde to wrzuce wlasna fotke mojego tortu,tylko niestety nie mam zmyslu artystycznego i moj tort biednie wygladal,choc smakowal super 🙂
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Tort kanapkowy
dziewczyny-trenowac robienie wlasnego tortu! a co bedzie jak MM’s nie przyjedzie pechowo na nastepny zlot? :Rogaty: 😀
:Nie nie:
nie ma takiej opcji 😀
to i ja się pochwalę..
znalazłam przepis właśnie tu i MUSIAŁAM zrobić!
Uploaded with
a jak wygląda takie cudo w przekroju? Albo już na talerzu?
proszę o foty jak ktoś będzie robił następnym razem
Rafalica-jaki ladny tort Mam nadzieje ze smakowal dobrze! A co uzylas jako nadzienie?
Wyglada jak tort,serio, tylko cos zielonego wystaje
Tort mozna zrobic tez z ciemnego chleba-np. ten z serem plesniowym super wyglada na ciemnym chlebie!
Dziewczyny co dawałyście do środka? czyli sam tort to jest chleb+ pasty/majonez itd tylko na gorze układa się np. pomidorki itd??
i to jest dokladnie sedno tortu-przepis w skrocie 😀
tak jak pisalam-mozna rozsmarowac tez pasztet albo polozyc plastry lososia…
W necie znalazłam
i ostatni bo robie się głdona, a ja już jeść nie powinnam 🙂
ja zrobiłam “wersję oszczędną” więc do pasty dodałam ogórka, rzodkiewkę, koperek…
Ilość majonezu w tych tortach mnie przeraża. Dla mnie jedynym rozwiązaniem jest zrobienie domowego majonezu, takiego na oleju rzepakowym – przynajmniej mam poczucie, że jest zdrowiej i bogato w witaminy i omega-3, bo w tych kupnych majonezach to nigdy nie wiadomo co się kryje… 😉
Dietetyczne danie to nie jest, zdecydowanie nie…. Ale wg mnie nie czuc ze ocieka majonezem w trakcie konsumpcji
Do tortu mieszam majonez z jogurtem naturalnym 😀
A gdzie jest napisane, że tam jest majonez Edit: Już widzę – w przepisie 😀
Można przesmarować pastą twarogowo-jogurtową przecież W smaku o niebo lepsze + ciemny chleb i chuda wędlina. I już jest smakowicie i w miarę “dietetycznie”…
O widzisz, to też jest jakiś pomysł 🙂 Ja pomyślałam o domowym majonezie bo od jakiegoś czasu stosuję go jako zdrowszą alternatywę do tego kupnego. Tylko trzeba wybrać dobry olej do niego, żeby wyszło nie tylko smacznie ale i zdrowo. Rzepakowy nie ma smaku i się nadaje świetnie.
A z taką pastą twarożkową może rzeczywiście smakować świetnie. Chyba poeksperymentuję:)
Dziewczyny, ostatnio na facebooku stylowejzastawy.pl wrzucili zdjęcie takiego tortu :
Czy któraś ma przepis na to cudeńko? Ten z pierwszego posta podobny, ale nie wiem czy krewetki gotowane tylko czy jakie. Napatrzyć się nie mogę, ale zastanawiam się czy to może być dobre? Tyle składników! A ta biała “masa” to majonez?
No tort kanapkowy w najczystszej postaci 🙂
Krewetki rob jak lubisz-jesli wolisz gotowane to ugotuj. Biala masa wyglada na serek ze smietana/majonezem/jogurtem. Jest dobre mimo tylu skladnikow-z reszta to tak wyglada bo na gorze jest sporo wylozone. W warstwach to wydaje mi sie ze w jednej widze ogorka a w drugiej plastry lososia z jakimis siekanymi warzywami.
Znasz odpowiedź na pytanie: Tort kanapkowy