Robiłam na święta ten torcik i muszę powiedzieć że wszyscy się zajadali. Przepis jest z netu /dodałam kilka swoich uwag/, ale polecam serdecznie
Ciasto:
10 jaj (9 żółtek i 1 całe)
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła
mąka (mi weszło ok 2 3/4 szkl)
Zagnieść ciasto, mąki ma być tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Ciasto ubijać wałkiem ok 20 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
Upiec 12 placków (mała tortownica, mi wyszło 9 placków z tortownicy 26 cm)
Najlepiej ciasto podzielić sobie na porcję przed przykryciem ściereczką. Każdą część rozwałkować cienko na małe placki. Wkładać do tortownicy wysmarowanej margaryną i rozciągać palcami na całą tortownicę. ciasto się nie suwa, ładnie się rozciąga. Placki nie muszą być dokładnie tej samej wielkości (i tak będą połamane).
Każdy placek piekłam ok 7 min w 180 st.
Ps. ja piekłam w prostokątnej blaszce i wyszło 8 placków, wyszedł bardziej podzielniejszy i lepiej się kroiło.
Masa:
6 jaj
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
3 kostki masła
3 łyżki kakao
kieliszek spirytusu
Jajka ubić na parze. Masło utrzeć na puch, dodać jajka i pozostałe składniki.
Placki przekładać masą, każdą warstwę masy posypać orzechami włoskimi. Każdy kolejny placek przykładać deską i przyciskać, żeby się połamał.
ps. ja dodałam 2 kieliszki spirytusu, a orzechami posypywałam co drugi placek.
Tort odstawić na ok 2 dni, żeby placki zmiękły.
Ciasto pracochłonne i nie należy do zbyt tanich, ale opłaca się bo jest pyszne. Taki ma fajny smaczek nie jest za słodki, super.
3 odpowiedzi na pytanie: TORT ŻYDOWSKI – dużo pracy ale b.b.b. dobry
Brzmi pyyysznie! cholera- a my na diecie!
Smakuje te bardzo pysznie, polecam
Moja babcia robiła ten tort,tylko z masa kawową
Kurcze, uświadomiłam sobie, ze odkąd jej nie ma nikt w naszej rodzinie go nie podaje,a naprawdę warto jest pyszny.
Dzięki za przepis, może wrócę do tradycji i upiekę na wielkanoc:-)
Znasz odpowiedź na pytanie: TORT ŻYDOWSKI – dużo pracy ale b.b.b. dobry