troche winka w ciazy…

tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 😉
chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

18 odpowiedzi na pytanie: troche winka w ciazy…

  1. Wg mnie przegotowany alkohol jest bezpieczny, bo tu przecież o ten alkohol chodzi, który i tak paruje, a nie o smak.

    • Zgadzam się z Kamelią

      • Mi też się wydaję ze po gotowaniu/pieczeniu alkohol wyparowuje i zostaje sama esencja smakowa 🙂


        • Alkohol wcale nie wyparuje całkowicie podczas .

          Panuje powszechne przekonanie co do tego, że całkowicie wyparowuje podczas pieczenia. Wynika to mianowicie z faktu, że alkohol ma niższą temperaturę wrzenia niż woda. Bazując na tej informacji wydawałoby się oczywistym, że alkohol powinien całkowicie wyparować podczas obróbki termicznej potraw. Jednak nie działa to w ten sposób. Alkohol dodany do potrawy nie wyparuje całkowicie nawet podczas długiego procesu gotowania czy pieczenia. Dodanie niewielkiej ilości skutkuje rzecz jasna jeszcze mniejszą ilością w finalnej potrawie, tak więc nie grozi nam alkoholowe upojenie, natomiast twierdzenie, że taka potrawa nie zawiera w ogóle alkoholu jest nieprawdą.”

          • “Zamiast zwykłego piwa użyć możemy po prostu piwa bezalkoholowego lub bulionu (warzywnego, wołowego lub drobiowego).

            Czerwone wino bez problemu zastąpimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pamiętać, że czerwone wino nawet jako składnik potrawy nie może zostać zastąpione np. winem białym – tutaj także ważny jest rodzaj wina).

            Białe wino imitować może białe wino bezalkoholowe lub sok z białych winogron z odrobiną octu winnego.

            Likier kawowy zastąpimy kawowym syropem lub espresso.

            W roli szampana doskonale sprawdzi się sok żurawinowy zmieszany z wodą gazowaną (zamiast soku z żurawiny można również użyć soku z białych winogron).

            Jeśli przepis wymaga dodania słodkiego białego wina możemy zamienić je także sokiem z białych winogron, dodatkowo osłodzonym cukrem (dobry będzie cukier puder, który bez problemu sie rozpuści).

            Likier wiśniowy zastąpimy konfiyurą wiśniową lub sokiem,likier amaretto – aromatem migdałowym.

            Jeśli w przepisie podano koniak – możemy wymienić go na sok brzoskwiniowy, morelowy lub gruszkowy.

            Wódkę natomiast zastąpimy sokiem z białych winogron wymieszanym z sokiem z limonki.”

            • a jednak… dzieki beamama! ja wlasciwie uzywam tylko wina bialego w kuchni, musze sie zatem zaopatrzec w bezalkoholowe…
              dobrze, ze nie mialam w piatek sily na robienie tej soli w winie, bo teraz po przeczytaniu Twojego posta wpadlabym w depresje 🙂

              • Zamieszczone przez beamama

                Czerwone wino bez problemu zastąpimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pamiętać, że czerwone wino nawet jako składnik potrawy nie może zostać zastąpione np. winem białym – tutaj także ważny jest rodzaj wina).

                ja ostatnio miałam okrutną ochotę na warzywa duszone w winie.. mąż powiedział, że mogę sobie pomarzyć i że z winem mi nie zrobi 🙁 kupiliśmy własnie sok z ciemnych winogron i wyszło naprawdę pysznie 🙂

                • Zamieszczone przez Fasolada
                  tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 😉
                  chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
                  mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

                  Jeśli naprawdę jest to odrobina alkoholu sporadycznie dodana do potraw dla poprawienia smaku to raczej nie ma przeciwwskazań, gdyż ilości alkoholu są znikome.

                  • Spokojnie, ilość alko w takiej potrawie jest niewielka, i na pewno nie będziesz jeść tej potrawy wiadrami dzień w dzień 🙂

                    • Czy naprawdę tak trudno jest wytrzymać choćby bez kropli alkoholu przez 9 miesięcy?! Naukowcom nie udało się określić jaka ilość C2H5OH powoduje płodowy zespół alkoholowy, dlatego zakładamy, że może to każda porcja, nawet minimalna. Po co ryzykować? Myślę, że taki okres abstynencji to nic strasznego, drogie panie.

                      • z tego co pamietam to np. kefir zawiera do 1,5% alkoholu…

                        ja druga ciaze pije piwo bezalkoholowe (nie mylic z polskimi niskoalkoholowymi), bez problemu sa do dostania niemieckie czy czeskie naprawde przyzwoite trunki 0,0%. nawet real i auchan ostatnio maja holenderska bavarie na stanie (nie kupujcie owocowych!) 🙂

                        • migotkkka, powaznie z tym kefirem?? wydaje mi sie, ze gdyby grozny dla kobiety w ciazy, malutkiego dzieecka byl alkohol dodany podczas przyrzadzania potrawy, wowcza bylby przepis o informowaniu o tym fakcie w menu….
                          bavaria pszeniczna jest boska! mmm mniam 🙂

                          • Ja pod koniec ciąży wypiłam karmi, podobno dobre na laktację. Ale też nie powinno się bo zawiera chyba 0,1% jakoś tak..

                            • Ja nic nie piłam lepiej nie ryzykowac…poza tym to tylko 9 miesiecy mysle ze da rade wytrzymac ;o) Ja teraz karmie i tez nie moge… Ale jestem twarda i wytrzymam w koncu to dla naszego skarbusia ;o)

                              • Po renowacji forum nakluło się tych nowych osób z nielegalnymi podpisami… co to jakaś plaga?

                                • Myślę, że ilość której chcesz użyć jest tylko dla podkreślenia smaku potrawy i nie zaszkodzi dziecku.

                                  Pozdrawiam
                                  Oliwka

                                  • Trochę winka jeszcze nikomu nie zaszkodziło, nawet kobiecie w ciąży. A ty bardziej że będzie przegotowane.

                                    • JA też mam straszna ochotę na wino, matko!!! aż mi ślnka cieknie jak sobie wyprażę kieliszek białego wytrawnego…., no ale daję radę jakoś 🙂

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: troche winka w ciazy…

                                      Dodaj komentarz

                                      Angina u dwulatka

                                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                      Czytaj dalej →

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general