troche winka w ciazy…

tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 😉
chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

18 odpowiedzi na pytanie: troche winka w ciazy…

kamelia Dodane ponad rok temu,

Wg mnie przegotowany alkohol jest bezpieczny, bo tu przecież o ten alkohol chodzi, który i tak paruje, a nie o smak.

ada410 Dodane ponad rok temu,

Zgadzam się z Kamelią

fifka Dodane ponad rok temu,

Mi też się wydaję ze po gotowaniu/pieczeniu alkohol wyparowuje i zostaje sama esencja smakowa 🙂

beamama Dodane ponad rok temu,


Alkohol wcale nie wyparuje całkowicie podczas .

Panuje powszechne przekonanie co do tego, że całkowicie wyparowuje podczas pieczenia. Wynika to mianowicie z faktu, że alkohol ma niższą temperaturę wrzenia niż woda. Bazując na tej informacji wydawałoby się oczywistym, że alkohol powinien całkowicie wyparować podczas obróbki termicznej potraw. Jednak nie działa to w ten sposób. Alkohol dodany do potrawy nie wyparuje całkowicie nawet podczas długiego procesu gotowania czy pieczenia. Dodanie niewielkiej ilości skutkuje rzecz jasna jeszcze mniejszą ilością w finalnej potrawie, tak więc nie grozi nam alkoholowe upojenie, natomiast twierdzenie, że taka potrawa nie zawiera w ogóle alkoholu jest nieprawdą.”

beamama Dodane ponad rok temu,

“Zamiast zwykłego piwa użyć możemy po prostu piwa bezalkoholowego lub bulionu (warzywnego, wołowego lub drobiowego).

Czerwone wino bez problemu zastąpimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pamiętać, że czerwone wino nawet jako składnik potrawy nie może zostać zastąpione np. winem białym – tutaj także ważny jest rodzaj wina).

Białe wino imitować może białe wino bezalkoholowe lub sok z białych winogron z odrobiną octu winnego.

Likier kawowy zastąpimy kawowym syropem lub espresso.

W roli szampana doskonale sprawdzi się sok żurawinowy zmieszany z wodą gazowaną (zamiast soku z żurawiny można również użyć soku z białych winogron).

Jeśli przepis wymaga dodania słodkiego białego wina możemy zamienić je także sokiem z białych winogron, dodatkowo osłodzonym cukrem (dobry będzie cukier puder, który bez problemu sie rozpuści).

Likier wiśniowy zastąpimy konfiyurą wiśniową lub sokiem,likier amaretto – aromatem migdałowym.

Jeśli w przepisie podano koniak – możemy wymienić go na sok brzoskwiniowy, morelowy lub gruszkowy.

Wódkę natomiast zastąpimy sokiem z białych winogron wymieszanym z sokiem z limonki.”

fasolada Dodane ponad rok temu,

a jednak… dzieki beamama! ja wlasciwie uzywam tylko wina bialego w kuchni, musze sie zatem zaopatrzec w bezalkoholowe…
dobrze, ze nie mialam w piatek sily na robienie tej soli w winie, bo teraz po przeczytaniu Twojego posta wpadlabym w depresje 🙂

cankan Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:

Czerwone wino bez problemu zastąpimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pamiętać, że czerwone wino nawet jako składnik potrawy nie może zostać zastąpione np. winem białym – tutaj także ważny jest rodzaj wina).

ja ostatnio miałam okrutną ochotę na warzywa duszone w winie.. mąż powiedział, że mogę sobie pomarzyć i że z winem mi nie zrobi 🙁 kupiliśmy własnie sok z ciemnych winogron i wyszło naprawdę pysznie 🙂

22 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Fasolada:tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 😉
chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

Jeśli naprawdę jest to odrobina alkoholu sporadycznie dodana do potraw dla poprawienia smaku to raczej nie ma przeciwwskazań, gdyż ilości alkoholu są znikome.

madolanka Dodane ponad rok temu,

Spokojnie, ilość alko w takiej potrawie jest niewielka, i na pewno nie będziesz jeść tej potrawy wiadrami dzień w dzień 🙂

rajek Dodane ponad rok temu,

Czy naprawdę tak trudno jest wytrzymać choćby bez kropli alkoholu przez 9 miesięcy?! Naukowcom nie udało się określić jaka ilość C2H5OH powoduje płodowy zespół alkoholowy, dlatego zakładamy, że może to każda porcja, nawet minimalna. Po co ryzykować? Myślę, że taki okres abstynencji to nic strasznego, drogie panie.

migotkkka Dodane ponad rok temu,

z tego co pamietam to np. kefir zawiera do 1,5% alkoholu…

ja druga ciaze pije piwo bezalkoholowe (nie mylic z polskimi niskoalkoholowymi), bez problemu sa do dostania niemieckie czy czeskie naprawde przyzwoite trunki 0,0%. nawet real i auchan ostatnio maja holenderska bavarie na stanie (nie kupujcie owocowych!) 🙂

fasolada Dodane ponad rok temu,

migotkkka, powaznie z tym kefirem?? wydaje mi sie, ze gdyby grozny dla kobiety w ciazy, malutkiego dzieecka byl alkohol dodany podczas przyrzadzania potrawy, wowcza bylby przepis o informowaniu o tym fakcie w menu….
bavaria pszeniczna jest boska! mmm mniam 🙂

megi Dodane ponad rok temu,

Ja pod koniec ciąży wypiłam karmi, podobno dobre na laktację. Ale też nie powinno się bo zawiera chyba 0,1% jakoś tak..

kajaaa Dodane ponad rok temu,

Ja nic nie piłam lepiej nie ryzykowac…poza tym to tylko 9 miesiecy mysle ze da rade wytrzymac ;o) Ja teraz karmie i tez nie moge… Ale jestem twarda i wytrzymam w koncu to dla naszego skarbusia ;o)

fifka Dodane ponad rok temu,

Po renowacji forum nakluło się tych nowych osób z nielegalnymi podpisami… co to jakaś plaga?

oliwka-28 Dodane ponad rok temu,

Myślę, że ilość której chcesz użyć jest tylko dla podkreślenia smaku potrawy i nie zaszkodzi dziecku.

Pozdrawiam
Oliwka

razdwatrzy24 Dodane ponad rok temu,

Trochę winka jeszcze nikomu nie zaszkodziło, nawet kobiecie w ciąży. A ty bardziej że będzie przegotowane.

wenuska Dodane ponad rok temu,

JA też mam straszna ochotę na wino, matko!!! aż mi ślnka cieknie jak sobie wyprażę kieliszek białego wytrawnego…., no ale daję radę jakoś 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: troche winka w ciazy…

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Zmuszanie do nadgodzin a nagana? kodeks pracy?
Mam pytanie opowiem w skrócie. Pracuje na produkcji części samochodowych czesto zostajemy nadgodziny ale czasami nas do nich zmuszaja. Z powodu oficjalnego otwarcia kazali nam zostac nadgodziny i wyrywać chwasty:Strach:
Czytaj dalej
A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Oddział Alergologii i immunologii w Chorzowie
Czy ktoś był z dzieckiem na Oddziale Alergologii i Immunologii w Chorzowie dostałam dziś skierowanie do nich. Jade z 16 miesięcznym bąblem (okres oczekiwania wg lekarza to ok 3 miesięcy
Czytaj dalej