Trujące kakao?

Wystawiłam już tą wiadomość na KARMIENIU, ale tam jest mały odzew, a mnie nurtuje… Co o tym myślicie?

Ostatnio kolega zaskoczył mnie wiadomością, że kawa rozpuszczalna (taką piję w pracy, bo wygodniej) jest szczególnie szkodliwa ze względu na proces wytwarzania – podobno ma szczególnie dużo jakiś związków aluminium (chyba był jakiś program o tym w TV).
Kawa kawą, ja się truję na własne życzenie, ale tak mi się skojarzyło – a kakao? Te wszystkie rozpuszczalne nesqiki i tym podobne słodkie paskudztwa dla dzieci? Chyba proces granulacji jest podobny jak przy kawie? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

6 odpowiedzi na pytanie: Trujące kakao?

  1. Re: Trujące kakao?

    czekam na informacje
    tez sporo tego pijemy

    Ala i Filipek (29.07.2003)

    • Re: Trujące kakao?

      hmmm proces granulacji

      to co z herbatkami dla niemowlaków??

      Izka i Zuzia 3 latka 🙂

      • Re: Trujące kakao?

        🙂

        Kaśka z Natusią (3,5 roku 🙂

        • Re: Trujące kakao?

          Herbatki to chyba inny “sort” – wydaje mi się, że te herbaciane granulki to poprostu podaromatyzowana glukoza.
          No ale kakao to przecież takie same ziarna jak kawa, trzeba to jakoś spalić, zmielić, no i właśnie nie wiem co jeszcze…

          Pozdrawiam,

          • Re: Trujące kakao?

            Ale numer, a u nas kakao na sniadanie i kolację, no ale inna sprawa, że czasem nie w granulkach, ale rozpuszczalne, takie sypkie, tyle, że nie wiem czy to coś zmienia, no ale chyba specjalismy zornietowaliby się, że coś nie tak z tym procesem i raczej nie dopuściliby tego do sprzedazy jako produkt dla dzieci, sama nie wiem…

            ada77 i miki – 20 maj 2003

            • Re: Trujące kakao?

              Sam proces granulacji polega na tym, ze w wysokiej temperaturze w granulatorze przeciska sie dany produkt (np. kakao) przez matryce do chlodnicy gdzie zostaje szybko schlodzony (i jednoczesnie utrwalony w postaci granulek). Podobnie jak w maszynce do miesa ;-)))))))))).
              Jezeli jest cos trujacego w kakale lub kawie to ewentualne dodatki lub rozpuszczalniki stosowane do usuniecia (ekstrakcji) z nich pewnych niepozadanych skladnikow. Tak robi sie np. kawe bezkofeinowa bo kofeine usuwa sie z kawy rozpuszczalnikiem a pozniej jakies pozostalosci tego rozpuszczalnika w tej kawie zostaja. I taka wlasnie kawa jest niezdrowa.

              Pozdrawiam,
              asta, synek i wystrzalowa Gabi 31.12.2005

              Znasz odpowiedź na pytanie: Trujące kakao?

              Dodaj komentarz

              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo