jako że sezon truskawek już blisko, proponuję ciasto z truskaweczkami (chociaż ja robię je cały czas z mrożonych truskawek)
1. 250 gram herbatników w czekoladzie (najlepsze są LU albo maltanki) zmielić w mikserze na pył
2. roztopić w garnuszku 2 łyżki masła (można więcej)
3. zalać masłem herbatniki, dobrze wymieszać tak, żeby się składniki połączyły – wrazie potrzeby dodac jeszcze roztopionego masła
4. wyłożyć na średniej wielkości tortownicę tak, żeby powstał spód do ciasta – wsadzić do lodówki do zastygnięcia
5. w mikserze przygotowac wg przepisu z opakowania1 lub 2 serniki na zimno ( w zależności od wielkości blachy i chęci posiadania grubego sernika). ja ogólnie na średnią tortownicę daję jeden
6. rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 1/2 l wody, dodać zmiksowane truskawki (mrożone lub świerze) w dowolnej proporcji, wg uznania. ważne, żeby truskawki były mocno zmiksowane. wymieszać z galaretką i odstawić do zsiądnięcia
7. na zastygnięty spód wyłożyć masę sernikową, na to lekko zsiądniętą galaretkę i wstawić do lodówki.
jak się zsiądzie galaretka to zajadać
Gosia, Zuzia 2003, Marta 2005
Znasz odpowiedź na pytanie: