Truskawkowe marzenie :)

Muszę, no muszę się podzielić takimi pysznościami
UWAGA: łatwe, jednyną trudność może sprawić biszkopt

Machamy sobie biszkopcik – zawsze wyjdzie taki:
5 jaj
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy, wyjmujemy z formy, przekrawamy na pół po wystygnięciu.

A teraz potrzebujemy:
3 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
2 kartoniki słodkiej śmietanki 18% – po 200ml
niewielkie ilości cukru
ok. kilograma truskawek

2 galaretki truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody, kiedy lekko podtężeje – miksujemy kilka minut aż się spieni i podwoi swoją objętość.
Teraz wlewamy 1 śmietankę i miksujemy. Do tej niebiańskiej mikstury wsypujemy 0,5 kg truskawek pokrojonych byle jak 😉 i zasypanych łyżką cukru. Mieszamy i wyrzucamy na połówkę biszkopta wcześniej skropionego wodą z cytryną. Przykrywamy drugą połówką.

Następnie należy rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku, kiedy lekko stężeje miksujemy i dolewamy śmietankę – jak poprzednio.
Te pyszności ładujemy na górę naszego ciasta.
Siup do lodówki.

Resztę truskawek rozdrabniamy, wrzucamy do rondla wraz z 0,5 szkl wody łyżką cukru – gotujemy. Jak zawrze – miksujemy (nożami) na gładki mus, do wrzącego wsypujemy ostatnią galaretkę truskawkową, studzimy.
Po wystygnięciu powstaje super żel, którym po wierzchu naszego deserku robimy sobie artystyczne esy-floresy.

Obiecuję – niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.

Proszę namiastkę:

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Truskawkowe marzenie :)

  1. Zamieszczone przez kiara
    Moj nigdy mi nie opadl:)

    Chwalipięta

    • Zamieszczone przez kiara
      Moj nigdy mi nie opadl:)

      Poleca odkąd robie z Twojego przepisu też mi zawsze wychodzi 🙂
      Dodam, ze jaj nie ubijałam na parze tylko w mikserze bom leniwa

      • Zamieszczone przez beamama
        Ala, kurcze, jak zapomniałaś ubić piany?
        Skoro biszkopt się zaczyna od bicia piany 😀

        Nie pytaj!

        Hahaha….mąż mnie oświecił, co ja źle zrobiłam.
        Bardzo to było dobre tyle, że to nie był biszkopt.Ale potem zrobiłam drugi już dobrze ( tzn. UBILAM białka) i wyszedł git!
        Ciacho pyyyszne:)

        • kiedy najlepiej zrobic to cudo?
          na dzien przed konsumpcja?
          czy lepiej 2 dni wczesniej?

          • Zamieszczone przez kasiex
            kiedy najlepiej zrobic to cudo?
            na dzien przed konsumpcja?
            czy lepiej 2 dni wczesniej?

            2 to lepiej nie bo do dnia konsumpcji może nic nie pozostać

            • Zamieszczone przez kasiex
              kiedy najlepiej zrobic to cudo?
              na dzien przed konsumpcja?
              czy lepiej 2 dni wczesniej?

              Kasia, bez różnicy, to szybko się zastyga, już w trakcie miksowania.
              Noc w lodówce – optymalnie – biszkopt “przejdzie” 😉

              • Zamieszczone przez Asik77
                2 to lepiej nie bo do dnia konsumpcji może nic nie pozostać

                Ano 😀

                • Ja dałam kupne biszkapty też super

                  • Zamieszczone przez agazyla
                    Ja dałam kupne biszkapty też super

                    Dziś popełniłam znowu- z modyfikacją. Warstwa z truskawkami na 1 galaretkę i potem biszkopt i już tylko truskawki i galaretka:)

                    • ja tez popelnilam
                      z lekka modyfikacja – jako tort 🙂
                      i zostal tylko jeden cieniutki kawaleczek 😀

                      • Zrobiłam wczoraj późnym wieczorem, pyszności 🙂 Biszkopt upiekłam wg przepisu Kiary, “wyszedł” piękny (15 min go ubijałam wg wskazówek Kiary:) ) i duży, na dużej blasze. Dziś 12 godz byłam w pracy, przychodzę a tu taki mały kawałek został. Oleńka chciała jeść ciacho na śniadanie obiad i kolację i prawie tak było 🙂
                        Super przepis:) pozdrawiam 🙂

                        • Zamieszczone przez kiara
                          Ala, zrob z mojego przepisu, jest gdzies podany w biszkoptach – serio wychodzi super

                          to ten przepis:
                          6 jaj,
                          1,5 szkl cukru,
                          1 szkl maki ziemniaczanej,
                          0,5 szkl maki pszennej,
                          1,5 lyzeczki pr. do pieczenia

                          Jajka ubijac na parze dodajac cukier, po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor:)
                          Zapomnialam dodac, ze jajka trzeba ubic do bialosci, tak ok 15 min. 🙂

                          Kiara a ile ma siedzieć w piekarniku i na jaką temperaturę 160 – 180?
                          Plis bo zaraz go będę wkładać do piekarnika

                          • Już zrobiony
                            Siedzi w lodówce
                            Biszkopt rewelka – jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki puszysty
                            Trochę miałam problemów z tymi piankowymi galaretkami – nie chciały zgęstnieć, ale dałam radę
                            Jula oczywiście nie mogła się doczekać i musiałam jej dać spróbować
                            Na jednej dokładce się nie skończyło
                            Szkoda, że pożyczyłam aparat znajomym bo bym zdjątko wkleiła

                            • A ja dzisiaj męczyłam koleżankę u której wczoraj jadłam podobne ciacho, o przepis.

                              Ona troszkę inaczej robi ten krem, ale z Twojego przepisu tez wypróbuje. A co? póki sezon jest 😉

                              • Tężeje. Zobaczymy jutro jaki bedzie efekt smakowy. Chociaż już mi ślina cieknie.

                                • Zamieszczone przez ahimsa
                                  Dziś popełniłam znowu- z modyfikacją. Warstwa z truskawkami na 1 galaretkę i potem biszkopt i już tylko truskawki i galaretka:)

                                  Zrobiłam podobnie tylko ze druga warstwa biszkoptu odpuscilam i na salaterkach gościom udeoorowalam bitą smietana -pycha

                                  • Misłam spore problemy z tymi masami.
                                    Galaretka się pieniła a i owszem – po dolaniu śmietanki wszytsko klapło i musiałam wsadzać na chiwlę do zamrażalnika co by stężało ale z braku czasu wylałam to na biszkot i wszytsko pływało – i wyglądało mało estetycznie ale po stężeniu i konsumpcji w dniu dzisiejszym muszę przyznać, że ciasto jest naprawdę dobre.
                                    Dałam więcej niz kg truskawek:)

                                    Edit: ale dodam, że jadłam dzisiaj też ciasto : biszkopt, do tego torebkowa masa karpatkowa i w srodku niej truskawki i był też pyyyyszny, moja mam robiła wariacje z masą grysikowa z truskawami tez ekstra
                                    Ten mimo wszystko jest trochę pracochłonny ale smakowo potwierdzam, bardzo dobry

                                    • Ale super wygląda, uwielbiam takie truskawkowe ciacha, chyba musze zrobic, bo mi ślinka na klawiaturę poleciała !!!!!!!!!

                                      • z pewnym niepokojem obserwuje biszkopt w piekarniu
                                        a zrobilam z tego przepisu – pierwszy raz z innego niz zwykle robie
                                        a truskawki obrane i pociete – najwyzej bedzie plaski biszkopt – i tak zjedza..

                                        • no dobra, dobre wyszlo 😀

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Truskawkowe marzenie :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general