Truskawkowe marzenie :)

Muszę, no muszę się podzielić takimi pysznościami
UWAGA: łatwe, jednyną trudność może sprawić biszkopt

Machamy sobie biszkopcik – zawsze wyjdzie taki:
5 jaj
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy, wyjmujemy z formy, przekrawamy na pół po wystygnięciu.

A teraz potrzebujemy:
3 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
2 kartoniki słodkiej śmietanki 18% – po 200ml
niewielkie ilości cukru
ok. kilograma truskawek

2 galaretki truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody, kiedy lekko podtężeje – miksujemy kilka minut aż się spieni i podwoi swoją objętość.
Teraz wlewamy 1 śmietankę i miksujemy. Do tej niebiańskiej mikstury wsypujemy 0,5 kg truskawek pokrojonych byle jak 😉 i zasypanych łyżką cukru. Mieszamy i wyrzucamy na połówkę biszkopta wcześniej skropionego wodą z cytryną. Przykrywamy drugą połówką.

Następnie należy rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku, kiedy lekko stężeje miksujemy i dolewamy śmietankę – jak poprzednio.
Te pyszności ładujemy na górę naszego ciasta.
Siup do lodówki.

Resztę truskawek rozdrabniamy, wrzucamy do rondla wraz z 0,5 szkl wody łyżką cukru – gotujemy. Jak zawrze – miksujemy (nożami) na gładki mus, do wrzącego wsypujemy ostatnią galaretkę truskawkową, studzimy.
Po wystygnięciu powstaje super żel, którym po wierzchu naszego deserku robimy sobie artystyczne esy-floresy.

Obiecuję – niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.

Proszę namiastkę:

Strona 7 odpowiedzi na pytanie: Truskawkowe marzenie :)

  1. Zamieszczone przez Asik.
    U nas w sklepiku też nie było galaretek truskawkowych 😉
    Na szczęście brakowało mi tylko 1 – zrobiłam więc mixa truskawkowej z poziomkową 😉

    i jak ciasteczko?

    • Zamieszczone przez dotina
      i jak ciasteczko?

      Nawet okruszki po nim nie zostały 😀

      • Zrobiłam, wygląda cudnie wyszło mi dużo musu i mogłabym zrobić dodatkową warstwę z niego ale mi blachy zabrakło

        jutro zawiozę torcisko na urodziny mamy i zobaczymy jak będzie smakowało ale jak próbowałam poszczególnych warstw to musi być boooooooooomba

        jutro się odezwę…

        Edytuję żeby napisać że nie zostały nawet okruszki ciasto zrobiło furorę i na pewno zagości u nas na stałe 🙂

        dziękuję 🙂

          • Zamieszczone przez ahimsa
            Podbijam;)

            No 🙂 bo sie truskawki koncza 😉

            Wlasnie robi furrore w Ameryce 😀

            • Dzięki za linka 🙂
              Czemu ja tu dopiero dotarłam. Muszę czekać na nasze truskawki, czy te sklepowe importowane mogą być a może mrożone poza sezonem truskawkowym?

              • O ja cię…ślinotok dostałam. Zrobię z mrożonych na sobotę!
                Ostatnio w lidlu kupiłam bardzo ładne mrożone truskawki. Na horteksowych czasem się zawiodłam, a te miały kolor, smak i aromat. Widocznie dobra odmiana.

                • Zamieszczone przez Regi
                  Dzięki za linka 🙂
                  Czemu ja tu dopiero dotarłam. Muszę czekać na nasze truskawki, czy te sklepowe importowane mogą być a może mrożone poza sezonem truskawkowym?

                  Ja robię z mrożonych 🙂

                  • Zamieszczone przez Asik.
                    Ja robię z mrożonych 🙂

                    Asik, kurcze, nigdy nie robiłam z mrożonych
                    Takie ciacho pyszne, a sezonowo tylko traktowałam.
                    Dobre? Truskawki rozmrażasz wcześniej?

                    • Zamieszczone przez beamama
                      Asik, kurcze, nigdy nie robiłam z mrożonych
                      Takie ciacho pyszne, a sezonowo tylko traktowałam.
                      Dobre? Truskawki rozmrażasz wcześniej?

                      Na bank wyjdzie 🙂 Te truskawki wg przepisu nie muszą mieć idealnego kształtu.
                      Ale będzie pyszne ciacho na sobotę 🙂

                      • Zamieszczone przez beamama
                        Asik, kurcze, nigdy nie robiłam z mrożonych
                        Takie ciacho pyszne, a sezonowo tylko traktowałam.
                        Dobre? Truskawki rozmrażasz wcześniej?

                        Bea nie rozmrażam, żeby truskawki się nie “rozciapciały” 😉
                        wyjmuję je chwilę wcześniej, żeby dało się je pokroić,
                        tak z 5 minut przed miksowaniem galaretki wystarczy
                        Jedyna różnica jest taka, że ta masa galaretkowo-śmietanowa po dodaniu truskawek
                        bardzo szybko tężeje, więc trzeba szybciutko wyłożyć na biszkopt.

                        • Beamama

                          kiedy zaczac miksowac galaretkę. Pisze jak zaczyna tężeć, to jest juz jak jest ostudzona czy zaczyna tężec jak jest zimna?

                          • Zamieszczone przez Regi
                            Beamama

                            kiedy zaczac miksowac galaretkę. Pisze jak zaczyna tężeć, to jest juz jak jest ostudzona czy zaczyna tężec jak jest zimna?

                            No jak zaczyna tężeć, czyli zaczyna zmieniać konsystencję z płynnej, jak po prostu zaczyna gęstnieć.

                            • zagmatwałam
                              🙂

                              Chodzi mi o to ze tężeje dopiero jak juz przestygnie
                              Bo na chłopski rozum cieplej galaretki nie mogę miksować ze smietana

                              Jaka te smietane kupujecie bo ja kupilam smietane homogenizowana 18 % taka gesta i nie wiem czy to to czy smietanka to cos innego

                              Nigdy nie wiem ktora jest kwasna a która słodka

                              • Zamieszczone przez Regi
                                zagmatwałam
                                🙂

                                Chodzi mi o to ze tężeje dopiero jak juz przestygnie
                                Bo na chłopski rozum cieplej galaretki nie mogę miksować ze smietana

                                Jaka te smietane kupujecie bo ja kupilam smietane homogenizowana 18 % taka gesta i nie wiem czy to to czy smietanka to cos innego

                                Nigdy nie wiem ktora jest kwasna a która słodka

                                Dalej nie rozumiem 🙂
                                Miksujesz tężejącą, tężejąca nigdy nie jest ciepła, bo ciepła w życiu nie stężeje. Rozpuszczasz galaretkę, ostyga, jak jest zimna wkładasz do lodówki na parę minut, jak podtężeje – miksujesz.

                                Co do śmietanki ja zawsze kupuję w kartonikach np.:

                                • dzieki beamama

                                  Wlasnie oto mi chodzilo ze ciepla nie tezeje dopiero zimna

                                  Smietane mam 30 % chyba tez powinno byc ok Ide zaraz robic 😉

                                  • Zamieszczone przez Regi
                                    dzieki beamama

                                    Wlasnie oto mi chodzilo ze ciepla nie tezeje dopiero zimna

                                    Smietane mam 30 % chyba tez powinno byc ok Ide zaraz robic 😉

                                    Nie wiem czemu w przepisie jest 18, nigdy nie robiłam z 30, nie gwarantuję

                                    • Chyba nawet wyszło

                                      Proba generalna przed urodzinami córki 🙂

                                      Pianka podwoiła objetosc ale faktycznie jak sie wlewa smietane to opada Wam tez? Moze powoli te smietane trzeba wlewac albo jak?

                                      Przy truskawkowej musialam dac to od razu do lodowki bo bylo calkowicie lejace i dopiero po chwili stezalo w lodowce i moglam wylozyc jak zaczelo miec konsytencje budyniu

                                      Cytrynowa zas wylewalam powoli i do lodowki i tak w 3 ratach bo zalezalo mi zeby te boki przykryc biszkoptu te cytrynowa Nie da sie tych bokow tak ladnie rozsmarowac ale posypalam tymi wiórkami i już

                                      Robilam z jakis importowanych truskawek Miałam tylko pol kilo wiec zel na góre zrobilam bez truskawek

                                      Na zdjeciu zelu nie było

                                      Wstyd sie przyznac ale juz wszamaliśmy połowę chociaż biszkopt jeszcze był suchy Bardzo dobre
                                      Nie wiem czy do jutra ten biszkopt przejdzie czy ja go za malo nasaczyłam

                                      Z polskich truskawek musi byc jeszcze pyszniejszy

                                      • Fajnie, że próba generalna wyszła 🙂
                                        Wiesz co, ta pianka galaretkowo-śmietankowa nie nadaje się do dekoracji tortów, na Twoim miejscu do boków i dekoracji ubiłabym zwykłą kremówkę 36% z różowym np barwnikiem.
                                        Smacznego 🙂

                                        • Mam jeszcze pytanie bo ogladam inne przepisy i znalazłam tez przepis na jakis tort truskawkowy i tam galaretke sie miesza z ubita smietana

                                          A tutaj tylko galaretke? czy te smietane trzeba ubic przed wlaniem?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Truskawkowe marzenie :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general