TSH

Drogie Forumki potrzebuję informacji, mianowicie ostatnio za namową Mamy zrobiłam badania tarczycowe. Dzisiaj odebrałam wyniki i w sumie wróciłam do domu z uśmiechem na twarzy, wszystko ładnie mieściło się w granicach norm. Do czasu aż nie pogadałam z przyjaciółką, która od roku się leczy i stwierdziła że nie jest dobrze. Oczywiście jak zwykle zaczęłam buszować po necie i się załamałam, bo chyba rzeczywiście jest źle.
Dodam, że od kilku miesięcy staramy się z Mężem o dziecko i cisza…

Moje wyniki TSH – 2,917 mlU/i 0,555-4,780
FT4 – 12,78 pmol/l 11,50-22,70

Wizytę u endokrynologa mam po nowym roku, strasznie się martwię. Czy któraś mogłaby mnie wesprzeć jakimś dobrym słowem? Czy jest bardzo źle?

8 odpowiedzi na pytanie: TSH

  1. Zamieszczone przez Malina.
    Drogie Forumki potrzebuję informacji, mianowicie ostatnio za namową Mamy zrobiłam badania tarczycowe. Dzisiaj odebrałam wyniki i w sumie wróciłam do domu z uśmiechem na twarzy, wszystko ładnie mieściło się w granicach norm. Do czasu aż nie pogadałam z przyjaciółką, która od roku się leczy i stwierdziła że nie jest dobrze. Oczywiście jak zwykle zaczęłam buszować po necie i się załamałam, bo chyba rzeczywiście jest źle.
    Dodam, że od kilku miesięcy staramy się z Mężem o dziecko i cisza…

    Moje wyniki TSH – 2,917 mlU/i 0,555-4,780
    FT4 – 12,78 pmol/l 11,50-22,70

    Wizytę u endokrynologa mam po nowym roku, strasznie się martwię. Czy któraś mogłaby mnie wesprzeć jakimś dobrym słowem? Czy jest bardzo źle?

    no nie jest dobrze,ale nie jest źle- masz małą niedoczynność:)a FT3 nie miałaś robione?

    Radze zrobić jeszcze ATPo, TG i usg tarczycy.

    • Zamieszczone przez Malina.
      Drogie Forumki potrzebuję informacji, mianowicie ostatnio za namową Mamy zrobiłam badania tarczycowe. Dzisiaj odebrałam wyniki i w sumie wróciłam do domu z uśmiechem na twarzy, wszystko ładnie mieściło się w granicach norm. Do czasu aż nie pogadałam z przyjaciółką, która od roku się leczy i stwierdziła że nie jest dobrze. Oczywiście jak zwykle zaczęłam buszować po necie i się załamałam, bo chyba rzeczywiście jest źle.
      Dodam, że od kilku miesięcy staramy się z Mężem o dziecko i cisza…

      Moje wyniki TSH – 2,917 mlU/i 0,555-4,780
      FT4 – 12,78 pmol/l 11,50-22,70

      Wizytę u endokrynologa mam po nowym roku, strasznie się martwię. Czy któraś mogłaby mnie wesprzeć jakimś dobrym słowem? Czy jest bardzo źle?

      Gdyby takie wyniki były bardzo złe inaczej normy by zdefiniowano
      A tak może do wizyty wyniki same zdążą się bliżej korzystniejszych wartości ustawić czego życzę
      Wiele zależy nie od numerków a od tego jak się czujesz, w jakim stanie jest tarczyca

      • Zamieszczone przez ania_st
        Gdyby takie wyniki były bardzo złe inaczej normy by zdefiniowano
        A tak może do wizyty wyniki same zdążą się bliżej korzystniejszych wartości ustawić czego życzę
        Wiele zależy nie od numerków a od tego jak się czujesz, w jakim stanie jest tarczyca

        ale z TSH 2, 9 nie powinno sie zachodzić w ciąże:( i pewnie jest w ogóle ciażko….ja uważam, ze tu moze byc przyczyna. Zrób reesztę badań, o których napisałam.
        Niektórzy mają TSH 10, a czują się dobrze:)

        Na Zachodzie juz od paru lat zmienili normy TSH i górna wynosi 2 lub maks
        2, 5 dla kobiet w wieku rozrodczym 20-40 lat.

        • Zamieszczone przez Su
          ale z TSH 2, 9 nie powinno sie zachodzić w ciąże:( i pewnie jest w ogóle ciażko….ja uważam, ze tu moze byc przyczyna. Zrób reesztę badań, o których napisałam.
          Niektórzy mają TSH 10, a czują się dobrze:)

          Na Zachodzie juz od paru lat zmienili normy TSH i górna wynosi 2 lub maks
          2, 5 dla kobiet w wieku rozrodczym 20-40 lat.

          To prawda (przynajmniej takie wieści na innych forach doczytałam – ja ślędzę bardziej granice z drugich stron)- ale… Ale ja bym sprawdziła wyniki za jakiś czas… u mnie w ciągu zdaje się 3 tygodni TSH zmieniło się dwukrotnie
          Tak na raty piszę ale dodam, że niedoczynność to nie tragedia – stosunkowo łatwo się ją “leczy”.
          Nie denerwuj się, jedna z forumerek miała TSH>100

          • Dziewczyny dziękuję za odzew, udało mi się ‘wskoczyć’ na wizytę wcześniej. Doktor kazał mi zrobić USG tarczycy i jak pisałaś Su ATPo i TG.
            Ogólnie czuję się całkiem nieźle i w życiu sama bym nie wpadła na to, że coś jest nie tak.
            Martwi mnie jedna rzecz-mianowicie doktorek powiedział że po aktualnych wynikach widzi, że stężenie hormonu jest trochę za duże jak na mój wiek(25), ale pelny obraz będzie mial jak bedzie komplet badan. Ogolnie nie byl zbytnio zaniepokojony. Skolei jak rozmawialam z przyjaciólka ktora jest pod opieka innego lekarza to stwierdzila ze moj lekarz jest ‘dziwny’ bo ona przy podobnych wynikach nawet TSH miala nizsze na poczatku odrazu dostala leki i pani doktor uczulila ja ze nielatwo bedzie jej zajsc w ciaze….Zastanawiam sie czy nie umowic sie tez gdzie indziej na konsultacje…ogolnie wizyta mnie nie uspokoila tymbardziej po rozmwie z M.

            • Jeśli o mnie chodzi myślę, ze lekarz postępuje rozsądnie – zalecił uzupełnienie obrazu o właściwe badania, nie włącza leczenia na podstawie jednorazowych badań które naprawdę (o ile inne będą dobre) nie są złe, jedynie nieco odbiegają od wartości najkorzystniejszych statystycznie. Imo nie sztuką włączyć hormony które mogą rozpirzyć wszystko – zacznie sie skakać z niedo w nadczynnośc lub na odwrót, sztuką umiejętnie wypracować metodę która pozwoli osiągnąć wariant optymalny – a do tego konieczne jest uzupełnienie badań, obserwacja na ile wyniki są stabilne – czasami organizm z chwilową niedo czy nadczynnością sam się upora

              • ja też uwążam,że Twój lekarz zareagował cudnie- przejął się, czyli wie, ze taki wynik TSh jest ciut za wysoki jak na Twój wiek, ale nie robi paniki i zleca dodoatkwoe badania:)
                Moze to Twoja uroda takie TSH:)Napewno jednak wymaga sprawdzenia.

                Najgorsi są tacy lekarze co takie wyniki bagatelizują, bo mieści sie w normie….

                Ja np jestemw ciąży teraz- ostatni mój wynik magnezu to 1, 58( normy 1, 58- 2,58) i mi lekarz ginekolog opisuje wynik jako prawidłowy…

                Na szczęscie mam przytomnego kardiologa co mnie jutro na kroplówezkę z magnezu do szpitala zaprosił:)

                Trafiłaś na rozsadnego lekarza:)

                • Ok to w takim razie postaram się nie zamartwiać i poczekać na dalsze wyniki.
                  Dziękuje Dziewczyny za odzew, zawsze to raźniej jak ktoś coś poradzi, pocieszy.

                  Znasz odpowiedź na pytanie: TSH

                  Dodaj komentarz

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general