TSH 6-latka

Dzisiaj odebrałam komplet wyników badań mojej 6-letniej córki (7 lat skończy w sierpniu) – wszystkie są prawidłowe, co mnie bardzo cieszy, ale… tsh jest ciut ponad normę (chyba?).

Nam wyszła wartość 4.44 mlU/l,
normą dla dzieci 1-6 lat jest 0.54-4.53,
a dla dzieci 7-11 lat 0.66-4.14,
no i teraz nie wiem, martwić się, czy nie:). W poniedziałek zapytam pediatry, ale jest może jakaś mama, która się nieco na tym zna? Będę wdzięczna za informacje.

49 odpowiedzi na pytanie: TSH 6-latka

  1. wg mnie jest w normie – w górnej granicy i nie martwiłabym sie na zapas, mysle ze lekarz będzie kazał skontrolowac za pół roku i wówczas porównac wyniki.

    • Zamieszczone przez Avocado
      Dzisiaj odebrałam komplet wyników badań mojej 6-letniej córki (7 lat skończy w sierpniu) – wszystkie są prawidłowe, co mnie bardzo cieszy, ale… tsh jest ciut ponad normę (chyba?).

      Nam wyszła wartość 4.44 mlU/l,
      normą dla dzieci 1-6 lat jest 0.54-4.53,
      a dla dzieci 7-11 lat 0.66-4.14,
      no i teraz nie wiem, martwić się, czy nie:). W poniedziałek zapytam pediatry, ale jest może jakaś mama, która się nieco na tym zna? Będę wdzięczna za informacje.

      Moja córka, za dwa miesiące pięciolatka, ma niedoczynność tarczycy.
      W zeszłym roku w czerwcu w czasie kontrolnych badań wyszło Uli podwyższone TSH w okolicy 5,30. Pediatra powiedziała nam,że może jest to przejściowe i może to nic nie znaczyć ale lepiej sprawdzić i dostaliśmy skierowanie do endokrynologa dziecięcego. Terminy w poradni przyszpitalnej odległe, więc za miesiąc ponowne wyniki i TSH skoczyło do ponad 8,00. Pozostałe wartości TSH4 I TSH3 miała w normie, więc wyszła subkliniczna postać niedoczynności tarczycy. Od tamtego czasu codziennie bierze Letrox z rana. Co półtora miesiąca wyniki i konsultacja z endokrynologiem.

      Twoja córeczka ma faktycznie bardzo małe odchylenie od prawidłowego wyniku, prawie nieznaczne. Wszystko zależy też od lekarza, my chodziliśmy z Ulą do dwóch endokrynologów, jedna pani doktor sztywno trzymała się granic w wynikach a druga taki wynik jak u Twojej córki uważała za normę.
      Mam nadzieję, że nie nastraszyłam Cię, jeśli chcesz być spokojniejsza to na pewno warto zrobić dokładniejsze badania dla pewności. Myślę, że Wasze wyniki nie są złe i będzie wszytko wporządku.

      • Zamieszczone przez iśka
        Mam nadzieję, że nie nastraszyłam Cię, jeśli chcesz być spokojniejsza to na pewno warto zrobić dokładniejsze badania dla pewności. Myślę, że Wasze wyniki nie są złe i będzie wszytko wporządku.

        Nie nastraszyłaś:), dziękuję za odp. – sama jestem ciekawa zdania mojej pediatry.
        A co masz na myśli pisząc o zrobieniu dokładniejszych wyników?

        • Zamieszczone przez Avocado

          A co masz na myśli pisząc o zrobieniu dokładniejszych wyników?

          FT3 i FT4

          choc w sumie wynik jest w normie, wiec nie ma powodow do obaw i robienia tych dodatkowych badan – wiec zalezy od pediatry, pewnie zaleci powtorzyc te wyniki za jakis czas
          Moja Agniesia od kilku lat jest pod opieka edokrynologa, bierze hormony, ale jej TSH w wieku 2 lat bylo ponad 11 – ma niespotykana chorobe tj odpornosc na hormony tarczycy

          • Dzięki Anetko, pamiętam, ile badań przeszłaś z Agniesią.

            • Zamieszczone przez Avocado
              Dzisiaj odebrałam komplet wyników badań mojej 6-letniej córki (7 lat skończy w sierpniu) – wszystkie są prawidłowe, co mnie bardzo cieszy, ale… tsh jest ciut ponad normę (chyba?).

              Nam wyszła wartość 4.44 mlU/l,
              normą dla dzieci 1-6 lat jest 0.54-4.53,
              a dla dzieci 7-11 lat 0.66-4.14,
              no i teraz nie wiem, martwić się, czy nie:). W poniedziałek zapytam pediatry, ale jest może jakaś mama, która się nieco na tym zna? Będę wdzięczna za informacje.

              a czemu w ogóle robiłaś jej TSH??? cos Cie niepokoiło…pytam bo zamierzam moja prawie 7 latke przebadac…

              • Zamieszczone przez Nunak
                cos Cie niepokoiło…

                np. pocenie się głowy po zaśnięciu

                • Zamieszczone przez Avocado
                  Dzięki Anetko, pamiętam, ile badań przeszłaś z Agniesią.

                  w lab. w ktorym ja robie corce badania granice TSH to 0,34-5,60 /ulU/ml/
                  i przy takich normach wyszlo jej 6,66 i juz wtedy dostalam skierowanie do poradni specjalistycznej, co dziwne tam zalecono powtorzenie za 3 mce badan i juz skoczylo do ok. 11,12 – wtedy dostala euthyrox i bierze go do dzis /obecnie TSH 0,21 – wiec mam nadzieje ze jesli nie skoczylo to moze jest szansa na odstawianie leku/
                  pozostale badania FT3 FT4 sa i byly zawsze w normie, ale wykluczono niedoczynnosc tarczycy /po serii badan w szpitalu/ – ile ja sie naszukalam nt w necie itd itd itd ale do niczego nie doszlam, okazalo sie ze to taka choroba wlasnie – opornosc na horm tarczycy
                  Dobrze ze w pore zdiagozowano, podano lek i TSH wyrownano bo gdyby nie to nie wiadomo co moglo by sie stac Przysadka przeciez kieruje wszystkimi narzadami
                  A wykrylam to zupelnie przypadkiem, kiedy robilam rutynowe badania po ostrym zakazeniu drog moczowych /miala robiona w szpitalu cystogr./ wtedy wyszedl wysoki cholesterol i po powtorzeniu tez byl b wysoki, wtedy to pediatra wpadl na pomysl zrobienia TSH itd bo nasuwal sie wn. ze moze cos z tarczyca Corka szczupla, praktycznie bez slodyczy i jedzenia typu fast food. czy jakies tam smazone – takie mam zasady, wiec skad taki cholesterol Zreszta do dzis jest na poziomie 230 ale to nie z diety a z tej choroby wlasnie

                  • Zamieszczone przez anet
                    w lab. w ktorym ja robie corce badania granice TSH to 0,34-5,60 /ulU/ml/[…]

                    Jak dobrze, że tak się skończyło.
                    Ja za jakiś czas i tak powtórzę badanie, tak dla pewności, że wskaźnik nie rośnie. Do pediatry idziemy dopiero 27 marca, ale pewnie będzie miała podobne zdanie do mojego. Jeszcze raz dziękuję za wyczerpujący opis :).

                    • Zamieszczone przez Avocado
                      np. pocenie się głowy po zaśnięciu

                      Mojemu 4-latkowi od zawsze poci się główka po zaśnięciu… On cały się poci w sumie. Wiem, że Panie w żłobku czy przedszkolu zwróciły na o uwagę bo piżamkę ma często mokrą… ja Go za bardzo nie przykrywam od zawsze… A On śpi prawie zawsze na kołdrze…

                      Czy to pocenie to może być objaw jakiejś choroby? Mąż miał niedoczynnośc tarczyny… musial brac leki i dzieki nim zaczal rosnac. Jako 15-sto latek mial 156 cm wzrostu i skoczyl do 193 cm.

                      • Zamieszczone przez ciachola
                        Czy to pocenie to może być objaw jakiejś choroby?

                        Nasza pediatra zasugerowała niedobór wit. D, ja z kolei wyczytałam, że może to być objaw problemów z tarczycą. Może, ale nie musi, ja jednak wolałam to sprawdzić. Przy okazji kłucia zbadaliśmy i to :).

                        • Zamieszczone przez Avocado
                          Nasza pediatra zasugerowała niedobór wit. D, ja z kolei wyczytałam, że może to być objaw problemów z tarczycą. Może, ale nie musi, ja jednak wolałam to sprawdzić. Przy okazji kłucia zbadaliśmy i to :).

                          Dzięki za info. Niebawem czeka nas bilans 4-latka to porozmawiam z lekarzem 🙂

                          • Zamieszczone przez Avocado
                            Jak dobrze, że tak się skończyło.
                            Ja za jakiś czas i tak powtórzę badanie, tak dla pewności, że wskaźnik nie rośnie. Do pediatry idziemy dopiero 27 marca, ale pewnie będzie miała podobne zdanie do mojego. Jeszcze raz dziękuję za wyczerpujący opis :).

                            Mati ma 4,5 roku i TSH mu wyszło 8,2.
                            Kurde…

                            • Zamieszczone przez ahimsa
                              Mati ma 4,5 roku i TSH mu wyszło 8,2.
                              Kurde…

                              No, do endykronolga w tym roku już się nie dostanę
                              Jak bym chciała na NFZ.

                              • fajnie,że znalazłam ten temat
                                ja w poniedziałek robiłam TSH Olkowi już się denerwuję
                                wynik w czwartek

                                • Baśka bardzo się poci…. chyba się wystraszyłam….
                                  I tak muszę jej zrobić przegląd, bo od urodzenia nie miała badanej krwi…
                                  Zdrowa była ale nie wiem czy to nie moje zaniedbanie.. teściowa lekarz, ale nie sugerowała ani nie potwierdzała, że powinnam jak pytałam!!

                                  • Zamieszczone przez paszulka
                                    Baśka bardzo się poci…. chyba się wystraszyłam….
                                    I tak muszę jej zrobić przegląd, bo od urodzenia nie miała badanej krwi…
                                    Zdrowa była ale nie wiem czy to nie moje zaniedbanie.. teściowa lekarz, ale nie sugerowała ani nie potwierdzała, że powinnam jak pytałam!!

                                    Za to Mati nie poci sie wcale a TSH ma jakie ma:(

                                    • Zamieszczone przez ahimsa
                                      Za to Mati nie poci sie wcale a TSH ma jakie ma:(

                                      Podpytałam teściową i powiedziała, żeby Baśce dać spokój… w sumie zarówno ja jak i mój brat jak i małż wszyscy się tak pociliśmy jako dzieci a tarczycę mamy zdrową. Powiedziała, że poza poceniem (ale jak widać to nie reguła) nie ma żadnych innych wskazań do kłucia Baśki w kwestii tarczycy.

                                      • a u mnie ja i moja siostra mamy problem z tarczycą
                                        a teściowa miała operację
                                        dlatego postanowiłam zbadac małemu
                                        a powiedzcie mi bo się nie znam jest endokrynolog dziecięcy czy do normalnego w razie w się idzie z dzieckiem

                                        • kurcze teraz tak czytam mhmm Oli też się poci i to tak dośc mocno ehh no nic jutro wynik zobaczymy

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: TSH 6-latka

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general