tsh mam pytanie

dziewczyny mam pytanie tak sobie czytałam różnewątki i myślę sobie że może nie zaszłam po 4 ins bo mam tsh 3.40 powiedzcie ,moę wogóle nie powinien robić ins przy takim tsh przy 1 brałam 25 drugiej 50 terzecięj ins 75 czwarta to samo ale tsch mimo brania leków wynik 3,40 więc moze to przyczyna co jak myślicie

16 odpowiedzi na pytanie: tsh mam pytanie

eveke Dodane ponad rok temu,

Na pewno jest za wysokie , ale czy jest jedyną przyczyną niepowodzenia to cięzko powiedzieć.

Żadna z powyższych dawek leków nie zbija Ci TSH? To raczej niemożliwe… czy codziennie bierzesz leki? jaką dawkę?

milaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez lov:dziewczyny mam pytanie tak sobie czytałam różnewątki i myślę sobie że może nie zaszłam po 4 ins bo mam tsh 3.40 powiedzcie ,moę wogóle nie powinien robić ins przy takim tsh przy 1 brałam 25 drugiej 50 terzecięj ins 75 czwarta to samo ale tsch mimo brania leków wynik 3,40 więc moze to przyczyna co jak myślicie

Twoje tsh mieści się jeszcze w normie 0,4- 4,0 ulU/mL. Mnie przy podobnym tsh 3,84 (nie brałam, żadnych leków) udało się w końcu zajść w ciążę naturalnie.

eveke Dodane ponad rok temu,

Milaga mieści się w normach dla ogółu populacji, ale nie dla staraczek , a w tym zakresie jest pytanie.
Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne zaleca wynik Tsh poniżej 2,5.

milaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez eveke:Milaga mieści się w normach dla ogółu populacji, ale nie dla staraczek , a w tym zakresie jest pytanie.
Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne zaleca wynik Tsh poniżej 2,5.

Hmm, nawet nie wiedziałam, że dla staraczek są inne normy. Jak ja się starałam (a leczyłam się u ginekologa-endokrynologa) nic nie mówił o innych normach i na wynikach badań miałam właśnie takie normy. No i się udało (bez leczenia tarczycy jednak).

eveke Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez milaga:Hmm, nawet nie wiedziałam, że dla staraczek są inne normy. Jak ja się starałam (a leczyłam się u ginekologa-endokrynologa) nic nie mówił o innych normach i na wynikach badań miałam właśnie takie normy. No i się udało (bez leczenia tarczycy jednak).

Dobrze , że się udało i jest ok. Ale Twój lekarz widocznie nie zna najnowszych zaleceń.

laurka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez milaga:Hmm, nawet nie wiedziałam, że dla staraczek są inne normy. Jak ja się starałam (a leczyłam się u ginekologa-endokrynologa) nic nie mówił o innych normach i na wynikach badań miałam właśnie takie normy. No i się udało (bez leczenia tarczycy jednak).

milaga, ja też nie wiedziałam…
uświadomił mnie diabetolog z krakowa i od razu dał euthyrox 25, choć stwierdził, że II trymestr, to dość późno.
moja diabetolog dopiero dziś się przyznała, że rzeczywiście normy przy staraniach i zajściu w ciążę są w okolicach 2,0, ale dodała, że celowo mi nic nie dała, bo takie jej podejście do tematu.
nic to, łykam te tabletki od niedzieli i nie czytam netu, bo nie chcę wiedzieć nic więcej 😉

milaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez laurka:milaga, ja też nie wiedziałam…
uświadomił mnie diabetolog z krakowa i od razu dał euthyrox 25, choć stwierdził, że II trymestr, to dość późno.
moja diabetolog dopiero dziś się przyznała, że rzeczywiście normy przy staraniach i zajściu w ciążę są w okolicach 2,0, ale dodała, że celowo mi nic nie dała, bo takie jej podejście do tematu.
nic to, łykam te tabletki od niedzieli i nie czytam netu, bo nie chcę wiedzieć nic więcej 😉

Laurko, a Ty kiedy robiłaś ostatnie badania tsh? I jakie Ci wyszło? Ja chodzę do 2 ginów (w tym jeden to endokrynolog) i obaj się nie martwią moim tsh. Ostatnio miałam 3,4, a ft4 12,1. Dodam, że w pierwszej ciąży (między II a III trymestrem miałam coś koło 7:Strach: tyle, że te 8 lat temu inne były normy, do 5 chyba). Brałam wtedy leki aż do porodu.

laurka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez milaga:Laurko, a Ty kiedy robiłaś ostatnie badania tsh? I jakie Ci wyszło? Ja chodzę do 2 ginów (w tym jeden to endokrynolog) i obaj się nie martwią moim tsh. Ostatnio miałam 3,4, a ft4 12,1. Dodam, że w pierwszej ciąży (między II a III trymestrem miałam coś koło 7:Strach: tyle, że te 8 lat temu inne były normy, do 5 chyba). Brałam wtedy leki aż do porodu.

badanie robiłam 1-go sierpnia i wynik miałam 2,65, więc nie jakiś znowu tragiczny.
diabetolog teraz właśnie mówiła mi coś o fT3 i fT4, że dziecko zabiera mamie jod i trzeba go uzupełniać w późniejszej ciąży i robi się to tym samym lekiem, co dostałam na to niby za wysokie TSH.
gubię się w tym wszystkim, tym bardziej, że każdy lekarz mówi co innego.

eveke Dodane ponad rok temu,

Laurko a robiłaś ft3 i ft4? Bo w sumie to jest ważne.
Dzidzia zabiera , ale jeśli masz podwyższone TSH to widać w tym przypadku w FT4 czy jest go za mało i np ja badając kontrolnie teraz zawsze sprawdzam tsh i ft4

laurka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez eveke:Laurko a robiłaś ft3 i ft4? Bo w sumie to jest ważne.
Dzidzia zabiera , ale jeśli masz podwyższone TSH to widać w tym przypadku w FT4 czy jest go za mało i np ja badając kontrolnie teraz zawsze sprawdzam tsh i ft4

robiłam dawno, dawno temu, jak usiłowałam zdiagnozować niepłodność.
teraz nie.
ale mam już skierowanie na te 3 badania i zrobię jutro albo początkiem przyszłego tygodnia.

eveke Dodane ponad rok temu,

No to dobrze 🙂 jak ft4 będzie w normie – najlepiej tak pośrodku podanych norm tzn , że wszystko ok 🙂
Ja miałam niby nieco podwyższone tsh , bo to było 2,5 później 2,8- kiedy trafiłam na dobrego lekarza… a właśnie ft4 w dolnej granicy normy.. po lekach tsh spadło a ft4 skoczyło właśnie w środek norm 🙂
Z tym, że ja mam jeszcze podwyzszone przeciwciała a-tpo

laurka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez eveke:No to dobrze 🙂 jak ft4 będzie w normie – najlepiej tak pośrodku podanych norm tzn , że wszystko ok 🙂
Ja miałam niby nieco podwyższone tsh , bo to było 2,5 później 2,8- kiedy trafiłam na dobrego lekarza… a właśnie ft4 w dolnej granicy normy.. po lekach tsh spadło a ft4 skoczyło właśnie w środek norm 🙂
Z tym, że ja mam jeszcze podwyzszone przeciwciała a-tpo

a jak nie będzie w normie?
i co lepiej? za dużo czy za mało?
mam nadzieję, że w ramach terapii lekarz wyśle mnie nad morze :Fiu fiu:
pojadę do Olesi 🙂

eveke Dodane ponad rok temu,

Ma być dużo aby dzidzia miała z czego ciągnąć 🙂
jak za mało tzn , że źle, wtedy pewno podniesie dawkę leku, ale już bierzesz E25 i TSH nie masz kosmicznego wiec w ogóle bym sie nie martwiła.

milaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez eveke:No to dobrze 🙂 jak ft4 będzie w normie – najlepiej tak pośrodku podanych norm tzn , że wszystko ok 🙂
Ja miałam niby nieco podwyższone tsh , bo to było 2,5 później 2,8- kiedy trafiłam na dobrego lekarza… a właśnie ft4 w dolnej granicy normy.. po lekach tsh spadło a ft4 skoczyło właśnie w środek norm 🙂
Z tym, że ja mam jeszcze podwyzszone przeciwciała a-tpo

eveke czyli jak to jest u mnie? Tsh ostatnio miałam 3,44 ulU/mL (norma 0,4 – 4,0), a ft4 – 12,1 pmol/l (norma 10,5 – 22,7) – podaję to co mam na wynikach. Wizytę mam dopiero za 2 tyg., wtedy lekarz zleci mi pewnie badania tsh i ft4, ale dopiero na kolejnej wizycie (za kolejne 2-3 tyg.) może mi przepisać jakieś leki – a u mnie to już końcówka ciąży będzie.

eveke Dodane ponad rok temu,

Milaga skoro lekarz tak Cię prowadził i wszystko jest ok to chyba nie ma co się doszukiwać, tym bardziej , że to już końcówka.

olesia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez laurka:a jak nie będzie w normie?
i co lepiej? za dużo czy za mało?
mam nadzieję, że w ramach terapii lekarz wyśle mnie nad morze :Fiu fiu:
pojadę do Olesi 🙂

Ha ha !!! Wreszcie Cię zobaczę i …usłyszę (:) – mam ciągle strach komórki 🙂

A Iwo PRZECUDNY!!!!!!!!!!!!!!!!
Niesamowite, że już połowa za Tobą a dopiero co przysyłałaś mi sms z 2 krechami!

Znasz odpowiedź na pytanie: tsh mam pytanie

Dodaj komentarz

Książka kucharska
Zdrowa kawa
Gotujemy szczypte cynamonu ,imbir kurkume kardamon kakao gozdzik galke muszk. Do tego wsypujemy kawe sypana .nie mieszamy.potem slodzimy miodem(oczywiscie jak troche ostygnie ale nie musimy go dawac jak wolimy gorzka) Ja
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Krasnal
Czy macie pomysł jak zrobić strój krasnala? Bo tak sobie pomyślałam, że na pasowanie na przedszkolaka zrobiłabym synkowi sama taki strój? Tylko pomysłu brak:)
Czytaj dalej