Podobno mają przypominać te z KFC. Nie wiem, czy przypominają, ale wczoraj zrobiłam i są przepyszne!!!!
Oto, czego nam potrzeba:
– 1 kg podudzi z kurczaka (tj. ok. 10 szt., ale oczywiście może być mniej)
– sól
PANIERKA:
– bułka tarta,
– mąka pszenna,
– rozdrobnione płatki kukurydziane
w proporcji 2:1:1
(ja np. wymieszałam 1 szklankę bułki z połową szklanki mąki i połową szklanki płatków)
– papryka ostra (ilość wg uznania)
PONADTO:
– 3 jajka (na podaną powyżej ilość udek)
– minimum 0,5 litra oleju
– wysoki rondelek (lub frytownica, jeśli ktoś posiada)
WYKONANIE:
Z podudzi zdzieramy skórę, solimy je i odstawiamy na 2 godziny, żeby mięso wchłonęło sól (można też moczyć przez godzinę w osolonej wodzie). Mieszamy ze sobą składniki panierki. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby udka mogły swobodnie pływać i dobrze go rozgrzewamy. Panierujemy udka bardzo dokładnie: najpierw panierka, potem jajko, potem znowu panierka. Wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy na małym ogniu około 10-15 minut. Wyciągamy, kiedy udka będą dobrze zrumienione i osączamy z tłuszczu.
Zapewniam, że panierka jest przepyszna, chrupiąca, a mięsko w środku soczyste. Na drugi dzień odgrzewane w piekarniku smakuje równie bosko. Mój mąż powiedział, że teraz życzy sobie jadać tylko takiego kurczaczka:)
Smacznego!!!
5 odpowiedzi na pytanie: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
Re: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
Dziś robie, bo mi smaczka narobiłaś:)
Asia & PAA Kids Co.:
Re: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
I jak się udały?
Re: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
Panierka rzeczywiście nie koniecznie jak z KFC, ale są przepyszne. 🙂 Dzięki Bogu zostało mi jeszcze jedno na zimno:)
Asia & PAA Kids Co.:
Re: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
zrobię
mam ogromną ochotę na kurczaka….
Julinka [2 lata]
Re: udka z kurczaka w chrupiącej panierce
ale mi ślinka cieknie 🙂 Tomkowi pewnie też posmakują 🙂
pozdrawiamy 🙂
Mareczek 10.07.2006
Znasz odpowiedź na pytanie: udka z kurczaka w chrupiącej panierce