Zrobiłam na świeta wyszło genialne, dlatego się dzielę.
Samo tiramisu zawsze było dla mnie za słodkie więc deko zmodyfikowałam przepis
Właściwie to nie zaczynałam z myślą o tiramisu 🙂
Do rzeczy
Upiekłam dwa biszkopty
Jednen biszkopt biszkopt
Drugi biszkopt z orzechami, takimi drobno zmielonymi – pełno tych przepisów na necie, ja robiłam z jakiegoś gazetowego –
Poprzekrajalam biszkopty na pół
Nasączyłam:
200 ml bardzo mocnej kawy – dałam z ekspresu lavazze
100 ml likieru kawowego – ja dałam Kahlua – czyli z wyższej półki
Krem pierwszy:
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru/cukru pudru
Odrobiną prwdziwej wanilii lub prawdziewegi cukru waniliowego – trudno to ucelować na rynku
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać
Krem 2
Wzięłam od naszej Kate 123
200 gr gorzkiej czekolady, drobno posiekanej – tutaj też dałam dobrą czrną czekoladę
120 ml mleka
110 ml śmietany kremówki
100 gr miękkiego masła
Do miseczki wsypać czekoladę. Podgrzać mleko z kremówką prawie do wrzenia. Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia i stężenia
Krem robiłam z podwójnej porcji
I przekładałam na zmianę normalny biszkopt/biszkopt orzechowy
I na zmianę masa z mascarpone i gorzką czekoladą
Dookoła placek poszedł gorzką czekoladą
Robiłam w blaszce prostokątnej
Laski to coś wyszło na wskroś genialne, wyszycy trwali w zachwycie i ja również, że coś takiego popełniłam 😀
Dlatego się dzielę i zapisuję co by nie zapomnieć na przyszłość
13 odpowiedzi na pytanie: wariacja tiramisu
Dodam, ze cukier waniliowy sama robię, przepis mam stąd
I robię jeszcze to 😀
Qrcze brzmi bajecznie, będę musiała spróbować 🙂
A ten krem z czekolady to ja uwielbiam, na święta popełniłam z nim 2 torty 😉
Ja prawdziwe tiramisu uwielbiam niezmiennie i nigdy mi się chyba nie znudzi, w sumie na pół kilo mascarpone daję nieco ponad pół szkl. cukru pudru i nie jest zbyt słodkie.
Ale…..ciapa….ten Twój przepis brzmi niewiarygodnie, bajecznie i przepysznie i już wiem, co zrobię na Sylwestra!!!
Wrzucę fotkę 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowało
U mnie to cóś zrobiło furrorę
Oczywiście z kazdym dniem jest pyszniejsze
Melduję, że biszkopty już upieczone 🙂
Jutro rano reszta 🙂
Hmmmm jeśli muszę być szczera, ciapku, to nie bardzo powaliło mnie na kolana
Ale może to dlatego, że ja kocham prawdziwe, “szlachetne” tiramisu
Krem biały jest świetny, ale krem kate – jak dla mnie strasznie słodki i mulący, ale może coś źle zrobiłam? Pisałaś, że robiłaś z dwóch porcji czyli z 400g czekolady? Strasznie dużo, no i on w lodówce stężał mi na kamień i przez to ciasto się rozpada, bo nie połączył blatów. Ogólnie pomysł z biszkoptem orzechowym jest super, kawa z likierem do nasączania też ekstra, tylko ten krem czekoladowy mi osobiście zepsuł efekt. Pasowałby mi tam lekki, nie tłusty krem np. bita śmietana z capuccino.
Dziś mam gości, zobaczymy, jakie będą recenzje 😉
Beama nie mam pojęcia dlaczego wyszedł Ci słodki jak tam cukru nie ma hmmm a czekoladaa jest gorzka, ja dawałam naprawde gorzką – 95 krem wyszedł mięciutki i gorzki i jak dla mnie wnowazył ten z marcarpone
Krem robiłam z podwójnej porcji ale ja ciasto piekłam w duzel blaszce prostokatnej i duzo kremu do dekoracji mi poszło
kahlua tez nie jest za słodka
U mnie sie to sprawdziło, ja nie przepadam za słokimi na maxa rzeczami a placem mi włyszedl taki srednio słoki
Ale pewnie jak z wszystkim sa gusta i gusteczki
Beama a ja się tak zastanawiam i zastanawiam i wiesz co ja ten krem Kate chyba źle zrobiłam do swojego placka
Bo Ty mi piszesz o 400g czekolady – to musiało by byc 4 sztuki po 100g a mi małz kupił 2 sztuki po 100g specjalnie się go pytałam…
Czyli w tym świątecznym szale ja zrobiłam ten krem źle, bo do podwójnej porcji mleka i smietany dałam pojedyńczą porcję czekolady…. moze dlatego wyszedł mi mięciutki i dobry
Sorki ale sama dopiero zatrybiłam, że go źle zrobiłam…
Nooo, dlatego pisałam, że dużo czekolady – 4 sztuki, i to strasznie potem stwardniało
Ale…..ciasto i tak calutkie zostało pożarte, a na drugi – trzeci dzień było lepsze. Gościom smakowało 🙂
Wiesz.. ja juz zgłupiałam jak tem krem robiłam,
Za duzo rzeczy mi sie głowe zawaliło i krem został wymazany z pamieci
Ja dalej robie po swojemu
Dobre jednak proporcje podałam
U mnie robi furrore:)
Samo tiramisu dla mnie za słodkie i te surowe jaja….
Nie lubię Was….
ja robie TIRAMISU, a Ty ciasto o smaku tiramisu:)
zasadnicza różnica!
Znasz odpowiedź na pytanie: wariacja tiramisu