Wasze ciastowe hity??

Z racji tej, ze jestem b.wybredna w ciastach. Muszę się naprwade wygłodzić,żeby jakaś słodkość mi dogodziła. Słodkie nie musi dla mnie istniec,ale za to uwielbiam je piec (ciasta) to najprostsze dla mniei czym mogę gości poczestowac.:)Juz dośc długo nie piekłam czegos naprawde pysznego.Jak do tej pory to moim hitem był kiedyś tort makowy naprawdę mniam,ale roboty co niemiara,jednak się zastanawiam,czy nie zaryzykować na święta,ale musiałabym odkopac przepis i nie wiem czy mi się uda,bo ostatnio piekłam go z 15 lat temu
Ostatnim moim hitem jest snickers,ale nie piekę czesto,żeby mi się nie znudził:roll:

Jakie ciasto jest dla was naj,naj,najsmaczniejsze takie mniam????

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Wasze ciastowe hity??

  1. Zamieszczone przez Avocado
    Też o tym myślałam, ale mam nadzieję, że ktoś mi podsunie jakiś taki inny przepis na czekoladowy spód:).

    A musi być miękki? Bo na twardy mam świetny przepis. Ten spód nadaje się pod masę serową, z bitej śmietany… Mniam 😀

    • Zamieszczone przez Bep
      A musi być miękki? Bo na twardy mam świetny przepis. Ten spód nadaje się pod masę serową, z bitej śmietany… Mniam 😀

      No ja mniam, to dawaj hihi, to znaczy poproszę :).

      • Zamieszczone przez Avocado
        No ja mniam, to dawaj hihi, to znaczy poproszę :).

        No to biegusiem daję 😉
        Kumpela robi tak: bierze sucharki i kruszy na drobną miazgę – najlepiej wałek, gruby worek i heja wyrobić mąkę sucharkową. Do tego dodaje nutelli tak by powstało bardzo gęste ciasto. Wykłada tym blaszkę tortową (na wysokość tak ok 1-1,5 cm) i do lodówki. Wszystko zgęstnieje i będzie czekoladowy, chrupiący spód. Do tego masa serowa i wiśnie na wierzch… MEKSYK…
        No i weź tu się człowieku odchudzaj

        • Zamieszczone przez Bep
          No to biegusiem daję 😉
          Kumpela robi tak: bierze sucharki i kruszy na drobną miazgę – najlepiej wałek, gruby worek i heja wyrobić mąkę sucharkową. Do tego dodaje nutelli tak by powstało bardzo gęste ciasto. Wykłada tym blaszkę tortową (na wysokość tak ok 1-1,5 cm) i do lodówki. Wszystko zgęstnieje i będzie czekoladowy, chrupiący spód. Do tego masa serowa i wiśnie na wierzch… MEKSYK…
          No i weź tu się człowieku odchudzaj

          jakie sucharki?? chodzi o suchary z chleba tostowego, czy te ciastka, co z kminkiem sa?
          Masa serowa bez dodatkow ma byc? sam twarog?

          ale mi smaku narobilas!!!

          • Zamieszczone przez kiara2003
            jakie sucharki?? chodzi o suchary z chleba tostowego, czy te ciastka, co z kminkiem sa?
            Masa serowa bez dodatkow ma byc? sam twarog?

            ale mi smaku narobilas!!!

            Sucharki takie z chałki. U nas we Wrocq z mamuta… Pyszne są takie
            Masa serowa, albo z bitej śmietany. Przepis dowolny 🙂 Ale taka, która się będzie trochę trzymać – może jak do sernika na zimno? No i te wisienki na górze. Pycha

            • Dzieki Bep:)
              Zrobie na swieta:)

              • Zamieszczone przez kotuś
                Z racji tej, ze jestem b.wybredna w ciastach. Muszę się naprwade wygłodzić,żeby jakaś słodkość mi dogodziła. Słodkie nie musi dla mnie istniec,ale za to uwielbiam je piec (ciasta) to najprostsze dla mniei czym mogę gości poczestowac.:)Juz dośc długo nie piekłam czegos naprawde pysznego.Jak do tej pory to moim hitem był kiedyś tort makowy naprawdę mniam,ale roboty co niemiara,jednak się zastanawiam,czy nie zaryzykować na święta,ale musiałabym odkopac przepis i nie wiem czy mi się uda,bo ostatnio piekłam go z 15 lat temu
                Ostatnim moim hitem jest snickers,ale nie piekę czesto,żeby mi się nie znudził:roll:

                Jakie ciasto jest dla was naj,naj,najsmaczniejsze takie mniam????

                A ja od 3 lat na wszystkie imprezy rodzinne i u znajomych robię tiramisu.
                Opracowałam swój własny przepis, jest niezbyt słodkie ale za to z dużą ilością rumu 🙂
                Wszyscy się zajadają, ja już nie…

                • Zamieszczone przez frida
                  A ja od 3 lat na wszystkie imprezy rodzinne i u znajomych robię tiramisu.
                  Opracowałam swój własny przepis, jest niezbyt słodkie ale za to z dużą ilością rumu 🙂
                  Wszyscy się zajadają, ja już nie…

                  to dawaj przepis…

                  • Zamieszczone przez miesiakk
                    to dawaj przepis…

                    A proszę bardzo:

                    do 0,5l naczynia wsypuję 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej i zalewam wodą do ok. 3/4 wysokości naczynia; czekam aż ostygnie i dolewam literatkę rumu 80%, mieszam

                    w międzyczasie robię krem: 8 zółtek miksuję z 8 czubatymi łyżkami cukru pudru przez kilka minut, potem dodaję 1 serek Mascarpone 500g, miksuję momencik do połączenia składników, potem dodaję drugi serek Mascarpone 500g i miksuję momencik do połączenia składników

                    na dno naczynia żaroodpornego układam okrągłe biszkopty, polewam je miksturką kawy z rumem, czekam żeby wsiąkła i polewam jeszcze raz, na to wrzucam połowę masy, potem kładę warstwę biszkoptów, polewam, wkładam 2 częśc masy i na koniec posypuję całość kakao, wkładam do lodówki i gotowe

                    uwaga – trzeba uważać żeby masa nie była za rzadka i żeby nie nalać za dużo mikstury kawowo-rumowej bo wtedy jest problem z ładnym nałożeniem na talerzyki 🙂

                    smacznego 🙂

                    • Zamieszczone przez aborka
                      a ja nie pieke bo jak upieke to zjem. niestety teściowa piecze… i wszystko to rarytas.
                      moje ulubione to biszkopt przełozony masą z bitej smietany z galaretką i malinami (do bitej śmietany wlewa sie 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 l wody i maluny – wychodzi rózowa pianka)
                      No i moja mama piecze…. ale ona dietetyczne czyli niskowęglowodanowe – głownie bita śmietana z owocami na biszkopcie z samych wiórków itp.

                      aborka, a moga byc maliny ze sloika?
                      mam ochote zrobic to ciacho na imieniny dawidka:)

                      • Zamieszczone przez frida
                        dolewam literatkę rumu 80%, mieszam

                        nie wiedziałam, że rum może być 80 %, zawsze kupuję 40%, a używam go dość dużo właśnie do napączowania ciast
                        no i czasem ale tylko zimą bo baaardzo rozgrzewa to do coli z plasterkiem cytryny – też pycha. 🙂

                        • a propos rumu to przypomniało mi się ciasto RODZYNKOWIEC:

                          Składniki:
                          Biszkopt: – 8 jaj,
                          – 2 szkl. mąki tortowej,
                          – 1,5 szkl. cukru,
                          – cukier waniliowy,
                          – 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

                          Masa budyniowa:
                          – 2,5 szkl. mleka,
                          – 4 łyżki cukru,
                          – cukier waniliowy,
                          – kostka masła,
                          – 2-3 łyżki kakao,
                          – olejek rumowy.

                          Masa czekoladowa z rodzynkami:
                          – 40 dkg rodzynek,
                          – 250 ml rumu lub spirytusu,
                          – 1 czekolada mleczna,
                          – 1 czekolada gorzka,
                          – 1/2 kostki masła.

                          Dodatkowo:
                          – słoik dżemu z czarnej porzeczki.

                          Rodzynki zalać alkoholem na 12 godzin. Można podgrzać alkohol (nie trzeba czekać 12 godzin). Biszkopt: całe jaja rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 min.

                          Masa budyniowa:
                          Na podanej ilości mleka ugotować budyń. Po wystudzeniu rozkręcić z masłem, dodać 2-3 łyżki kakao, olejek rumowy do smaku oraz 3 łyżki alkoholu.

                          Masa rodzynkowa:
                          Gdy rodzynki są już wystarczająco nasiąknięte alkoholem odsączyć je, alkohol zachować. W rondelku rozgrzać 1/2 kostki masła, rozpuścić w nim obie czekolady, dodać odsączone rodzynki oraz połowę alkoholu pozostałego po moczeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać.

                          Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie położyć drugi blat biszkoptowy, nasączony pozostałym alkoholem. Wyłożyć drugą część masy budyniowej. Na samym wierzchu wykładamy wystudzoną masę rodzynkowo-czekoladową.

                          • Zamieszczone przez Avocado
                            Beasiu, a możesz podać przepis na ciemny biszkopt? Marzy mi się podobna kombinacja na urodziny mojej córeczki… a czym biszkopt nasączałaś?

                            będę mało oryginalna-dodaję po prostu kakao…
                            nasączałam (ale naprawdę delikatnie) czarną herbatą

                            • gdzie kupić barwniki spożywcze???

                              bo nigdzie nie mogę znaleźć, patrzą na mnie jak na wariatkę, jak się pytam…
                              a do lukru to jakie proporce? bo właśnie pierniki Ewy zrobiłam i chcę polukrować… czy można w jakiś naturalny sposób zabarwić lukier?

                              • Zamieszczone przez Beasia
                                bo nigdzie nie mogę znaleźć, patrzą na mnie jak na wariatkę, jak się pytam…
                                a do lukru to jakie proporce? bo właśnie pierniki Ewy zrobiłam i chcę polukrować… czy można w jakiś naturalny sposób zabarwić lukier?

                                ja kupilam w zeszlym roku na allegro

                                • Zamieszczone przez kiara2003
                                  ja kupilam w zeszlym roku na allegro

                                  że też wcześniej na to nie wpadłam…

                                  • Zamieszczone przez Beasia
                                    że też wcześniej na to nie wpadłam…

                                    lepiej pozniej niz wcale;)

                                    • Zamieszczone przez teodor76
                                      asia rzuc przepisem na snickersa i to ciasto czekol – kokosowe bez pieczenia??
                                      szukam inspiracji na dizsiaj…jutro w gosci idziemy – to moze bym kawalek czegos zaniosla;)

                                      Dopiero zobaczyłam.

                                      Na snickersa kotusiowego juz masz 🙂
                                      Rolada czekoladowo-kokosowa.
                                      Chcesz jeszcze? Bo to juz po fakcie 🙁
                                      Przepraszam.

                                      • Zamieszczone przez Bep
                                        No to biegusiem daję 😉
                                        Kumpela robi tak: bierze sucharki i kruszy na drobną miazgę – najlepiej wałek, gruby worek i heja wyrobić mąkę sucharkową. Do tego dodaje nutelli tak by powstało bardzo gęste ciasto. Wykłada tym blaszkę tortową (na wysokość tak ok 1-1,5 cm) i do lodówki. Wszystko zgęstnieje i będzie czekoladowy, chrupiący spód. Do tego masa serowa i wiśnie na wierzch… MEKSYK…
                                        No i weź tu się człowieku odchudzaj

                                        Szooook Rewelacja

                                        • Zamieszczone przez JoannaR
                                          Szooook Rewelacja

                                          robilas??????
                                          jakie dawalas wisnie???

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Wasze ciastowe hity??

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general