Wasze sposoby na "stary" chleb

Kochane Forumki!

Czy macie pomysły co zrobić ze starym chlebem?? Często nam zostaje mniej niż półbochenka i potem nie wiadomo co z nim zrobić…

Przetestowałam już chleb moczony w jajku z mlekiem – to się chyba nazywa tost francuzki.

Ostatnio testowałam chleb w cieście naleśnikowym (ciasto musi być rzadsze niż na naleśniki). Pyyyycha, zwłaszcza z sosem czosnkowym.

Jeżeli macie inne, sprawdzone pomysły – podzielcie się proszę 🙂

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb

  1. Zamieszczone przez medeja
    albo do kremu z brokulow lub jarzynowego-tez niezle smakuje

    Znów się pod tym podpisuję 🙂
    Kiedyś jeszcze robiłam krem z selera naciowego i do tego też idealnie pasowały takie grzaneczki.

    • Ja chyba wykorzystuję najprostszy sposób. Chleb kroję na kromki, wkładam do tostera coby lekko przyrumienić. W międzyczasie obrać ząbek czosnku. Jak kromeczka się przypiecze, smaruję, nacieram czosnkiem kromkę, w zależności jak kto lubi słabiej lub mocniej. Potem jeszcze ciepłą kromeczkę smaruję masełkiem. Pycha! U mnie cała rodzina się zajada, a i na przeziębienia jak znalazł. Moi rodzice robią tradycyjnie. Przypiekają chleb na patelni z niewielka ilością masła obracając coby dwie strony się przypiekły. Dopiero potem nacierali czosnkiem. Moim zdaniem lepszy sposób z tosterem bo kromki nie są takie tłuste. Na patelnię trzeba dodawać masła, bo inaczej chlebek się za bardzo przypieka.

      • u nas często chleb zostaje, więc często są grzaneczki 🙂
        Najczęściej tak jak Asik w mleku i na patelnię przysmażam na masełku a na to serek żołty mniaaaamm 😀

        A inny sposób to spożytkowanie do staropolskiej zupy cebulowej. Kroję kromy chleba, podsmażam lekko na masełku i potem siup do gotującego się rosołku. Potem podsmazona cebulka. Jak się wszystko rozgotuje to tylko blenderem na krem no i podaję z grzaneczkami i żółtym serem. Pyyycha zupka!!!

        • Mama mi opowiadała, że babcia zagęszczała sos do wołowych bitek czerstwym chlebem razowym…

          A dzisiaj rozwaliła mnie moja Małżowina: “wodzionka, wodzionka, suchy chleb i wody szklonka”

          Wodzionka w oryginale

          • Zamieszczone przez Psotka
            Mama mi opowiadała, że babcia zagęszczała sos do wołowych bitek czerstwym chlebem razowym…

            A dzisiaj rozwaliła mnie moja Małżowina: “wodzionka, wodzionka, suchy chleb i wody szklonka”

            Wodzionka w oryginale

            no tak 🙂
            a my tu wydziwiamy

            • -grzanki
              -tosty (ser zółty,pieczarki)
              -tosty z szynką, serem żółtym,a na to usmażone jajko
              – jak zostanie weka,czy bułka,to dodać do mięska mielonego
              lub zapiec z jabłkami
              – w Czechach serwują taki chlebek smażony z czosnkiem…

              • Zamieszczone przez Olusia
                Ja kupuję krojony i mrożę. Wyciągam tyle, żeby starczyło na śniadanie i kolację

                Robię dokładnie tak samo i nie mam problemu. Zawsze jest świeżutki

                • ja jem z mlekiem i ewentualnie cukrem, u nas to sie zwie SMELKA 🙂
                  znalazłam w necie taki przepis na grzanki do sałatek itp:

                  • mój starszy syn lubi bułke pokrojoną w kawałki,posypaną cukrem i zalaną ciepłym mlekiem.
                    A na stary chleb mam taki sposób,że mocze go w jajku z solą i smaże,oboje chętnie zajadają,starszy z ketchupem 🙂

                    • Tak mi wpadło jeszcze do głowy (ktoś już też wspominał) WODZIONKA 😀

                      Taki suchszy chlebek podzielić na kawałki, wrzucić do miseczki, dać 2-3 ząbki czosnku, trochę maggi, soli, omasty i zalać wrzątkiem 🙂 Pyyycha 😀

                      • mój sposób to Lola;)

                        dostałam na ubiegłoroczne urodziny owieczke od męża;) i ona zjada chętnie wszystkie resztki chleba;)

                        rodzice mają Oberka;) Konik Polski też skuteczny sposób na stary chleb;)

                        • Smażę w jajku, robię tosty (na to masełko i dżem), grzanki do zupy cebulowej, smaruję masłem, kładę pokrojoną pieczarkę, cebulę, pomidora (nie zawsze),ser i zapiekam w piekarniku.

                          • Zamieszczone przez Dorotka85
                            mój starszy syn lubi bułke pokrojoną w kawałki,posypaną cukrem i zalaną ciepłym mlekiem.

                            To się chyba nazywa “parzonka”. Zresztą wszystko jedno jak. Ważne, że niezłe jest. U mnie w domu też się tak jadło, ale częściej była to chałka lub czerstwe ciasto drożdżowe, najlepiej z rodzynkami.

                            • I jeszcze jedna wariacja z czerstwym chlebem – idealnie nadaje się do fondue. Taki chlebek pokrojony w kostkę moczę w sosie serowym (niekoniecznie oryginalnym). Świetnie smakuje, a przy tym fajna kolacja dla znajomych.

                                • knedle austriackie

                                  nie robiłam, ale podobno dobra rzecz, znalazłam taki przepis:

                                  Gebackene Käsknödel? smażone knedle serowe
                                  Przepis pochodzi z odc. Podróż 13 Austria – Narty u Amaduesza (51) Podróże z Makłowiczem

                                  5?6 kromek pszennego chleba lub bułki
                                  2 jajka
                                  1 szklanka ciepłego mleka
                                  2-4 łyżki mąki
                                  1 cebula
                                  1 łyżka masła
                                  250 g sera żółtego (np. bergkaese lub gruyer)
                                  2-3 ziemniaki
                                  pęczek szczypiorku
                                  gałka muszkatołowa
                                  sól
                                  pieprz
                                  tłuszcz do smażenia

                                  Przepis: Kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zgnieść na puree, połączyć wszystkie wymienione składniki, dodając pokrojony w kosteczkę ser, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i galkę muszkatołową do smaku oraz tyle mąki, by dało się zwilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynki. Lekko je spłaszczywszy smażyć knedle z obu stron na złoto na oleju lub klarowanym maśle.

                                  • odkladam, susze i uzywam do nadziewania wszelkich mies

                                    • Zamieszczone przez kantalupa
                                      odkladam, susze i uzywam do nadziewania wszelkich mies

                                      ja kroje w kosteczki przyrumieniam na patelni i zalewam jajkiem wymieszkanym z woda rozbitym i np. kielbaska cebulka

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb

                                      Dodaj komentarz

                                      Angina u dwulatka

                                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                      Czytaj dalej →

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general