Polecam szczególnie na swięta – ciasto pyszne, moze długo stac a ozdobione gałązką jedliny i z zapaloną święczką w środku wygląda baaaardzo swiątecznie
WIENIEC CZEKOLADOWO – ORZECHOWY
15 ( – 20) dag masła
25 dag. Cukru pudru
30 dag mąki krupczatki
proszek do pieczenia
3 łyżki rumu
orzechy włoskie
laskowe
1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem na pianę z dodatkiem szczypty soli
( Dłuuugo – na biało)
Po kolei wbijamy 4 jaja , po każdym ucieramy na spokojnie przez parę minut.
30 dag mąki krupczatki mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Łączymy mąkę z masą za pomocą łyżki. Dodajemy rum, orzechy pokrojone na drobno i czekoladę, w drobną kostkę.
Mieszamy ciasto( najlepiej delikatnie łyżką).
Wykładamy do formy pierścieniowej i pieczemy jakieś 70 min na 180 stopni.
Po godzinie pieczenia sprawdzić czy już jest dobry.
Ciepły wieniec zostawić w otwartym piekarniku na 10 minut
Jak juz wystygnie mozemy polać polewą czekoladową ( lub jeszcze lepiej zrobić własną), ja jeszcze dekoruję go orzechami włoskimi. Dokładam gałązkę świerku lub jodełki w środek wstawiam wysoką święcę, którą podając na stół zapalam..
mniam
Święta u nas są obowiązkowe z wieńcem!!!
ika i Igor 01.04.2004
Znasz odpowiedź na pytanie: