Wielkanocne przepisy

Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

Piersi faszerowane feta i szpinakiem

4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

czy ciasta

Ciasto z oranżadą
– 5 jaj
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka oranżady
– ½ szklanka oleju
– 2 łyżeczki proszku
– 2 łyżki kakao
– Zapach

Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
Smacznego

17 odpowiedzi na pytanie: Wielkanocne przepisy

  1. Zamieszczone przez kicia245
    Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
    U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

    Piersi faszerowane feta i szpinakiem

    4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
    2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

    Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
    Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

    czy ciasta

    Ciasto z oranżadą
    – 5 jaj
    – 2,5 szklanki mąki
    – 2 szklanki cukru
    – 1 szklanka oranżady
    – ½ szklanka oleju
    – 2 łyżeczki proszku
    – 2 łyżki kakao
    – Zapach

    Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
    Smacznego

    Kochana wymiękłam…mniammmm

    • Zamieszczone przez kicia245

      Ciasto z oranżadą
      – 5 jaj
      – 2,5 szklanki mąki
      – 2 szklanki cukru
      – 1 szklanka oranżady
      – ½ szklanka oleju
      – 2 łyżeczki proszku
      – 2 łyżki kakao
      – Zapach

      Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
      Smacznego

      na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

      • Zamieszczone przez ochanecik
        na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

        wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

        • U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
          Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
          Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

          • A jaka ta feta do tych piersi? bo sa rozne
            I jak to juz jest upieczone to ta feta jest plynna? czy odwrotnie jakos sie tak stęzeje?

            I czy w ogole to moze ser pleśniowy a nie fetę?

            • już wiem ze ten post to reklama bo znałazłam identyczne postach na roznych innych forach

              Ale przepis to przepis i zrobiłam te piersi z kurczaka
              Tylko zamiast fety dałam ser pleśniowy

              Wyszło mniam i mniam i mniam

              Takie moje uwagi:
              Ja akurat nie umiem robic takich kieszonek (moze mi ktos podpowie jak to fachowo naciąc) i te kieszonki za malo farszu zawierały Dlatego resztę szpinaku dawałam na wierzch
              Jeszcze troche papryki i zoltego zwyklego sera

              Nastepnym razem zamiast bawic sie w kieszonki przekroje piersi w poziomie i zrobie takie roladki nadziewane i zawijane z tym samym farszem

              • Zamieszczone przez kiara
                U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
                Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
                Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

                U mnie też snickers, ale inny – tj z innego wypróbowanego przepisu. I też w sumie wiele się nie narobię, bo teściowa wałówkę przywiezie 🙂

                Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

                • Zamieszczone przez kiara
                  wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

                  właśnie też mi się tak wydawało:)

                  • tak mi sie skojarzył przepis szwagierki – taka rolada z miesa mielonego (wołowo- wieprzowe lub z baranim) – mieso jak na mielone rozkłada sie na papier do pieczenia. na to pokruszona feta z pietruską i czosnkiem. Zawija sie i piecze w blaszcze podłuznej. Tak sobie pomyslałąm ze fajne moze byc własnie ze szpinakiem do tej fety…

                    • Zamieszczone przez Bronia

                      Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

                      Ja też nie mam pomysłu na obiad na święta, najlepiej by można go było przygotować wcześniej i później tylko odgrzać, co by w święta nie stać przy garach np. barszcz z krokietami czy flaki. A ja matka karmiąca jestem i nie wszystko mogę jeść. Macie jakieś pomysły?

                      • U MNIE 2 CIACHA OBOWIĄZKOWO! Tylko te Ania z Piotrem zjedzą 😉
                        1) Rafaello z forum ;-)))

                        2) Chatka Puchatka

                        przepis:

                        Składniki:

                        1kg białego sera (albo od razu mielonego)
                        20dag cukru pudru
                        3-4 żółtka
                        cukier waniliowy
                        2-3 łyżki kakao
                        1 kostka masła
                        5 paczek herbatników

                        Sposób przyrządzenia:

                        Utrzeć cukier, masło, dodać żółtka i cukier waniliowy, dodać zmielony ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
                        Układanie chatki: kładziemy sreberko (folię aluminiową), na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób:
                        ###
                        ###
                        ###
                        ###
                        każdy # to herbatnik :), w zależności od tego, jak długą chcemy chatkę może to być długie, ale zawsze 3 herbatniki koło siebie.
                        Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera i na każdy herbatnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku.

                        Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbatników. (Niektórzy w środek wkładają zastygniętą galaretkę ale ja nie znam tego przepisu.)
                        A teraz ważne – będzie potrzebna jedna osoba do pomocy.
                        Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry – powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.

                        Smacznego!

                        • ooo te chatke mama nam robila w dziecinstwie

                          pychotka

                          • 😉
                            Ja w dzieciństwie raz jadłam to ciasto, ale pamiętam do dziś ten smak ;-)))
                            Jeszcze zapomniałam dodać, że po zastygnięciu ciasta – kiedy stwardnieje, odwijamy z folii, polewamy gęstą polewą czekoladową (3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła – wszystko zagotować). Niektórzy od razu kupują herbatniki w czekoladzie, ale polewa moim zdaniem jest o tyle lepsza że można nią zamaskować jakieś “wyboistości” z połamanych ciastek… raczej trudno złożyć wszystkie równo… Można też całość po polaniu posypać wiórkami koko albo migdałami…. co kto lubi…
                            Chatka jest bardzo efektowna i do tego smakuje 🙂
                            Najlepiej robić ją w przeddzień podania – wtedy herbatniki wchłoną wilgoć z serka i całość rozpływa się w ustach 🙂

                            • patrze na te chatke
                              i tak mi sie wydaje ze duzo strasznie tego sera

                              zrobie z polowy sera zobaczymy co wyjdzie 😉

                              no to do dziela
                              dzieci poszly z koszyczkami i tata
                              a matka do garow 🙂

                              • Chatke jakovdziecko jadalam u koleżanki.sama z gazety kiedyś przepis wzięłam i..ochyda.po swietach spróbuje twojej bo zatesknilam za smakami dzieciństwa

                                • ooo wlasnie chatke czas z lodowki wyjac 🙂

                                  a ja zajrzalam zeby polecic przepis na babke wielkanocna
                                  robilam wczoraj z musu bo mi te zrobione w pitek zjedli i na dzis juz nic nie bylo
                                  szukalam jakiegos nowego przepisu
                                  i znalazlam 🙂

                                  nie moge powiedzec ze to przepis ktory zawsze sie udaje
                                  bo robilam pierwszy raz
                                  ale moj maz milosnik i znawca babek wielkanocnych mowi ze doskonala

                                  z serwisu mniammniam.pl

                                  Składniki
                                  mąka 1 kg
                                  pół litra mleka
                                  8 dkg drożdży
                                  4 żółtka
                                  4 całe jajka
                                  starta skórka z jednej cytryny, namoczona w kieliszku spirytusu, lub jeśli go brak to w wódce przez 3 godziny
                                  szczypta szafranu, [do kupienia w supermakietach]
                                  płaska łużeczka soli
                                  14 dkg roztopionego masła
                                  10 dkg rodzynek
                                  2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej [ jest gotowa w sklepach, ale gdzie jej tam do własnoręcznie smażonej]
                                  14 dkg cukru pudru

                                  sposób przygotowania
                                  Do dwóch szklanek mąki dodaję 2 szklanki ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

                                  W tym czasie ucieram żółtka i jajka z cukrem pudrem i solą na piękną masę.
                                  Jeśli zaczyn już wyrósł, wkładam do dużej miski zaczyn, krem z jajek, szafran, pozostałą mąkę, skórkę cytrynową wraz z wódką. Teraz dobrze, a nawet bardzo dobrze jak pod ręką jest kochający mężczyzna [mąż, kochanek, brat, ojciec, przyjaciel], który przez najbliższe 30 minut będzie babę pieścił, to znaczy wyrabiał, to znaczy dostarczał poprzez wyrabianie, powietrza do wnętrza ciasta.

                                  Jak należny czas pieszczot minie, a ciasto odstaje od kochanych dłoni, należy dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową, i jeszcze odrobinę babę wyrabiać, aby wszystkie składniki się ładnie połączyły.

                                  Foremki do babek smaruję dokładnie masłem i posypuję tartą bułką. Gdy baba już się wcale nie czepia to znaczy odstaje od rąk i od miski należy napełnić foremki ciastem do połowy, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż pięknie wyrośnie.

                                  Wyrośnięte baby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około60-65 minut.

                                  Po upieczeniu gorące baby posypuję obficie cukrem pudrem.

                                  Dobra rada
                                  Jeśli nie jestem pewna czy baba w środku jest upieczona, to można sprawdzić nakłuwając ją cienkim patyczkiem, jeśli będzie suchy to wypieczona, jeśli mokry, to jeszcze baba musi posiedzieć w piekarniku.

                                  Najłatwiejszy lukier do bab
                                  3/4 szklanki cukru pudru ucieram z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Gotowe!

                                  autor: Grzegorz Ostrowski

                                  • Zamieszczone przez kicia245

                                    Piersi faszerowane feta i szpinakiem

                                    4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
                                    2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

                                    Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
                                    Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

                                    przepychota!!! Robiłam w Święta, wszystkim bardzo smakowało.:)
                                    Dziękuję za przepis!

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: Wielkanocne przepisy

                                    Dodaj komentarz

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general