Mniam!
Nadaje sie do tego jakakolwiek wieprzowinka. Ja miałam karkówkę, ale schab będzie jeszcze lepszy. Moze byc też łopatka..
potrzebujemy
1.kg wieprzowinki pokrojonej na kotlety
1 lazur ( rokpol tudzież inny ser z niebieską, zielona lub perłową pleśnią ok 100-150g)
pół pęczka pietruszki, troszkę koperku
półtorej cytryny
czosnek- ze 3-4 ząbki( duze)
łyżka oliwy z oliwek/ pestek winogron
robimy
wylewamy ciut oliwy do naszej brytfanki
mięsko oprószamy ulubionymi przyprawami ( ma byc dobrze dosmaczone)
wykładamy na dno brytfanki kotlety tak by pokryć dno
lazur ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną zieleniną, wkrapiamy troszke cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne talarki.
Całość wykładamy na kotlety do brytfanki
wciskamy na to część z polówki cytryny. Drugą cytrynę porządnie szorujemy, wyparzamy i kroimy na cieniuteńkie plasterki razem ze skórką
przykrywamy mięsko i mieszankę serowo-ziołową
całość przykrywamy reszta mięska, wyciskamy resztę cytryny. Mięsko ma byc nia nasączone
pieczemy w piekarniku na 180-200 stopni ok półtorej godziny
pycha..
Nie mam fotki po przypieczeniu bo rodzina zezarła znaim sfotografowałam…
smacznego
3 odpowiedzi na pytanie: Wieprzowinka z lazurem w sosie cytrynowym – (MM i nie tylko)
MNIAM wygląda super nawet jeszcze przed upieczeniem. Instrukcja w sam raz dla mnie czyli kulinarnej nogi.
Jedno pytanie – piekłas pod przykryciem?
Nie mam przykrywki więc piekłam bez, ale tak naprawdę sądzę, ze z przykryciem będzie szybciej gotowa. Warto pod sam koniec tylko zdjąć pokrywkę by wszytsko się super zrumeiniło 🙂
Uściski dla Twoich dzieci!
obydwojga 🙂
Brzmi i wygląda fantastycznie, mam w zamrażalniku kilka kotletów schabowych, już wiem, jak przyrządzę 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Wieprzowinka z lazurem w sosie cytrynowym – (MM i nie tylko)