Wyniki, proszę o interpretację

Witam, mam 28 lat dwuletnią córeczkę i od pół roku staram się o drugie dziecko. Z pierwszą ciążą nie było problemu donoszona, przebiegająca książkowo. Z zajściem nie było problemu bo planowana nie była.
Po pół roku starań poszłam do gina, dostałam skierowanie na badania.
TSH III gen 2, 65 uIU/ml (0,27-4,7)
FT4 9,34 pmol/l (9-20)
Prolaktyna 253,9 uIU/ml (27-525)
Prolaktyna po 60 min po MTC 11305,4 uIU/ml

Dostałam bromergo pół tabl. przez 6 dni a późnie po całym przez 3 miesiące.
Cykle mam 28 dniowe. Ostatni cykl 32 dni. A w tym cyklu w 23 dniu pęcherzyk jeszcze był i miał 19 mm. W 28 już nie było, ale zaczynał się okres.
Córkę karmiłam przez 10 miesięcy, zaraz po odstawieniu brałam przez rok Logest. Przez ponad pół roku po odstawieniu od piersie zdarzały się krople mleka. W sumie do tej pory z jednej piersi jak mocno nacisnę to kropleka wypłynie.
W ogóle się na tych badaniach nie znam, i nawet nie wiem czy z takimi wynikami to coś poważnego, czy powinnam robić dokładniejsze badania.
A czy kłopoty z cerą, drażliwość i to że ciężko było zrzucić ze 2 kilo mimo diety to się wiąże z tymi hormonami??

58 odpowiedzi na pytanie: Wyniki, proszę o interpretację

moni-ka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama82:Witam, mam 28 lat dwuletnią córeczkę i od pół roku staram się o drugie dziecko. Z pierwszą ciążą nie było problemu donoszona, przebiegająca książkowo. Z zajściem nie było problemu bo planowana nie była.
Po pół roku starań poszłam do gina, dostałam skierowanie na badania.
TSH III gen 2, 65 uIU/ml (0,27-4,7)
FT4 9,34 pmol/l (9-20)
Prolaktyna 253,9 uIU/ml (27-525)
Prolaktyna po 60 min po MTC 11305,4 uIU/ml

Dostałam bromergo pół tabl. przez 6 dni a późnie po całym przez 3 miesiące.
Cykle mam 28 dniowe. Ostatni cykl 32 dni. A w tym cyklu w 23 dniu pęcherzyk jeszcze był i miał 19 mm. W 28 już nie było, ale zaczynał się okres.
Córkę karmiłam przez 10 miesięcy, zaraz po odstawieniu brałam przez rok Logest. Przez ponad pół roku po odstawieniu od piersie zdarzały się krople mleka. W sumie do tej pory z jednej piersi jak mocno nacisnę to kropleka wypłynie.
W ogóle się na tych badaniach nie znam, i nawet nie wiem czy z takimi wynikami to coś poważnego, czy powinnam robić dokładniejsze badania.
A czy kłopoty z cerą, drażliwość i to że ciężko było zrzucić ze 2 kilo mimo diety to się wiąże z tymi hormonami??

Twoje wyniki wskazują na “małą” niedoczynność tarczycy – podwyższone TSH przy FT4 na dolnej granicy normy
a niedoczynność utrudnia zajście w ciążę i często bywa przyczyną podwyższonej prolaktyny
myślę, ze warto wybrać się do endokrynologa
taką niewielką niedoczynność można szybko podreperować przyjmując hormon tyroksyny

życzę powodzenia w staraniach

mama82 Dodane ponad rok temu,

Chyba spróbuję ze 2-3 cykle z bromergonem, jak nic nie da to wybiorę sie do endokrynologa. Z tego co rozumiem to tym bromergonem to leczę objawy a nie przyczynę??

paszulka Dodane ponad rok temu,

Ja bym zaczęła od endokrynologa…
Zazwyczaj trzeba zacząć u źródła… a tarczyca może mieć wpływ na prolaktynę… i zbijanie takowej bez pewności, że tarczyca jest oki, nie ma po prostu sensu.
Oczywiście może się okazać, że bromergon zdziała swoje…. ale…

Tak patrzę i patrzę…. u Ciebie skacze PRL po obciążeniu… ta podstawowa jest w normie… idź do endokrynologa! 🙂

mama82 Dodane ponad rok temu,

A czy TSH może się podwyższać od stesu bądź infekcji?? Wiem że prolaktyna wzrasta pod wpływam stresu, a TSH??

madziorex Dodane ponad rok temu,

A ja nie rozumiem o co chodzi z tym pęcherzykiem – był w 23 dniu, a 5 dni później okres? Przecież faza lutelna nie może być taka krótka – rozkręcił się ten okres, czy tylko plamienia były?

A też bym nie wchodziła z Bromergonem przed wizytą u endokrynologa.

paszulka Dodane ponad rok temu,

Nie znam się aż tak, ale wiem, że problemy z tarczycą mogą powodować nerwowość, kołatanie serca, duszności itp. Takie objawy jak nerwica troszkę.
W leczeniu istotne jest źródło problemu.

mama82 Dodane ponad rok temu,

Wczoraj wziełam pierwszą dawkę. Pęcherzyk 19 mm w 23 dniu. Cykle 28 dniowe. W 28 dniu wieczorem byłam u gina, pęcherzyka nie było, ale od wieczora 27 dnia plamiłam. Po wizycie wziełam tebletkę a rano okres normalny. Może się wchłoną??
Zwykle czuję jak mam owulkę. Śluz płodny mam zawsze i zwykle koło 14 dnia ból jajnika. A później taki biały śluz, gęsty biały. Choć w styczniu i w marcu miałam do końca cyklu taki jakby płodny i kłócia nie było.

paszulka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Madziorex:A ja nie rozumiem o co chodzi z tym pęcherzykiem – był w 23 dniu, a 5 dni później okres? Przecież faza lutelna nie może być taka krótka – rozkręcił się ten okres, czy tylko plamienia były?

Może nie pękł i zaczęła się jego lutenizacja… stąd okres w terminie….
Acz gin powinien to zauważyć i coś powiedzieć…
Chyba, że to nie był okres tylko plamienie….

Edytuję, bo widzę, że napisałaś, że to był okres…. myślę, że to mógł być cykl bezowulacyjny właśnie. Pęcherzyk nie pękł.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama82:Wczoraj wziełam pierwszą dawkę. Pęcherzyk 19 mm w 23 dniu. Cykle 28 dniowe. W 28 dniu wieczorem byłam u gina, pęcherzyka nie było, ale od wieczora 27 dnia plamiłam. Po wizycie wziełam tebletkę a rano okres normalny. Może się wchłoną??
Zwykle czuję jak mam owulkę. Śluz płodny mam zawsze i zwykle koło 14 dnia ból jajnika. A później taki biały śluz, gęsty biały. Choć w styczniu i w marcu miałam do końca cyklu taki jakby płodny i kłócia nie było.

Jak dla mnie zbadaj jeszcze progesteron, bo masz za krótką II faze… To może bardzo utrudniać zagnieżdzenie. Musisz dostać @ min 12 dni po peknieciu pęcherzyka.
Zrob to badanie np w 25dc.

mama82 Dodane ponad rok temu,

No brakowało mi tego kłócia i ten śluz jakby płodny do samego okresu. A są cykle, w ktorych mam kłócie a później śluz niepłodny. Puki co biorę bromek i w między czasie skoczę do endokrynologa. Ale chyba przedtem powtórzę badanie. Dzień wcześniej miałam troche stresu, więc może stąd podwyższony wynik. Ale typowych objawów tarczycowych nie mam, tylko ta drażliwość, zwykle przed okresem. Nie mam ani duszności czy kołatań.

paszulka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama82:No brakowało mi tego kłócia i ten śluz jakby płodny do samego okresu. A są cykle, w ktorych mam kłócie a później śluz niepłodny. Puki co biorę bromek i w między czasie skoczę do endokrynologa. Ale chyba przedtem powtórzę badanie. Dzień wcześniej miałam troche stresu, więc może stąd podwyższony wynik. Ale typowych objawów tarczycowych nie mam, tylko ta drażliwość, zwykle przed okresem. Nie mam ani duszności czy kołatań.

Bo wyniki masz w sumie w granicach normy… mimo, że bliżej granicy normy. Musiałyby być poza normą, aby dawać takie objawy.

Trzymam kciuki!! 🙂

madziorex Dodane ponad rok temu,

No pewnie bezowulacyjny – i utrzymanie śluzu płodnego też by mi pasowało. Ale lekarz powinien coś powiedzieć. Takie lutenizujące to chyba trochę inaczej na USG wyglądają. Dobrze, że się wchłonął.

mama82 Dodane ponad rok temu,

Powiedział tylko że nie pęka przez prolaktynę.
No a załóżmy że pękł, to ta druga faza lutealna cyklu, to jest możliwa taka krótka 5-6 dni?? Jeśli tak to co może być przyczyną?? I jak to zbadać??

paszulka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama82:
No a załóżmy że pękł, to ta druga faza lutealna cyklu, to jest możliwa taka krótka 5-6 dni??

Medycyna to nie matematyka, ale generalnie nie.

moni-ka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama82:Chyba spróbuję ze 2-3 cykle z bromergonem, jak nic nie da to wybiorę sie do endokrynologa. Z tego co rozumiem to tym bromergonem to leczę objawy a nie przyczynę??

niedoczynność tarczycy to nie tylko problem z zajściem w ciąże ale również zagrożenie poronieniem bądź wadami rozwojowymi płodu
hormon tarczycy potrzebny jest do prawidłowego rozwoju płodu dlatego w ciąży trzeba suplementować tyroksynę
ja bym nie czekała z wizytą u endokrynologa i bym tego nie bagatelizowała, tym bardziej że Twoje TSH jest na granicy normy
poza tym może być tak że będziesz się truła bromergonem a przy nieleczonej tarczycy nic to nie da, bo to tarczyca może być przyczyną

moniq19840515 Dodane ponad rok temu,

cześć czy możecie mi coś odpisać na takie coś:WITAM, MOJA SYTUACJA PRZEDSTAWIA SIĘ TAK: OKRES MIAŁAM 7 LUTEGO 2010 R. (NIE ZABEZPIECZAM SIĘ, BO PRAGNIEMY Z MĘŻEM DZIECKA)12 KWIETNIA ZROBIŁAM BADANIE BETA HCG– 8.68 LEKARZ STWIERDZIŁ BRAK CIĄŻY(BADANIE RĘKĄ)19-TEGO POWTÓRZYŁAM BADANIE– 67.97!POSZŁAM DO INNEGO LEKARZA, KTÓRY ZBADAŁ MNIE ZA POMOCĄ USG DOPOCHWOWEGO, ALE POWIEDZIAŁ, ŻE ON TU CIĄŻY NIE WIDZI, I NIE WIDZI TEŻ ABY COŚ SIĘ DZIAŁO KOŁO MACICY.ZALECIŁ POWTÓRZENIE BETY I ZOBACZYMY JAKI BĘDZIE EFEKT, JEDNAKŻE ZAZNACZAJĄC, ŻE JEŻELI BĘDĘ SIĘ BARDZO ŹLE CZUŁA MDLAŁA, MIAŁA ZAWROTY GŁOWY I BARDZO SILNE BÓLE BRZUCHA MAM JECHAĆ OD RAZU DO SZPITALA!A JA SIĘ BOJĘ, ŻE TO MOŻE BYĆ NOWOTWÓR JAKIŚ!:( CZYTAŁAM, ŻE PODWYŻSZONA BETA WŁAŚNIE MOŻE WYKAZYWAĆ ZMIANY NOWOTWOROWE!
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ CZY SŁUSZNIE SIĘ OBAWIAM!?
lekarz jeszcze wspomina coś o laparoskopii:(

agusieko Dodane ponad rok temu,

interpretacja wyników

Hej Dziewczynki !
Mam na imię Aga i tak skaczę po forach aż postanowiłam tu zagościć dłużej…
Od jakiegoś czasu staramy się o dzidziusia… bez rezultatu…. i co miesiąc to samo Dzisiaj jestem po 3 dniach okresu, rano w pracy zaczeło mnie bardzo boleć podbrzusze więc się zwolniłam i od razu do Gin. ta oczywiście mnie zbadała i jutro na USG i do tego Badanie testosteronu….tak się przestraszyłam że zapomniałam zapytać co to jest za badanie i w jakim celu to się wykonuje?? Może Wy mi pomożecie??
Ciekawe co będzie czekam na jakąkolwiek odpowiedź pozdrawiam Agnieszka

paszulka Dodane ponad rok temu,

Testosteron to hormon męski. U kobiet bywa podwyższony przy PCO… a PCO najprościej rzecz ujmując polega na tym, ze jest sporo pęcherzyków, które nie rosną i nie dochodzi do owulacji… tworzą się torbielki i ciężko zajść w ciążę.

agusieko Dodane ponad rok temu,

no i załużmy ze będę miała podwyższony testos.i co wtedy? dziękuję za odpowiedź 🙂
Nowłaśnie mam duuży problem z zajściem w ciążę:(

paszulka Dodane ponad rok temu,

Myślę, że badanie samego testosteronu nie wystarczy.
Zbadałabym też LH i FSH w 3-5 dniu cyklu. Dopiero te wszystkie badania wraz z USG moga potwierdzić PCO…. jeśli o to chodzi lekarce.
Zazwyczaj wtedy szuka się dalej i albo stosuje się antykoncepcje na jakiś czas albo stymuluje cykl.
Moja rada taka… jeśli długo się staracie o dziecko to idźcie do kliniki leczenia niepłodności… zwykły gin to ryzyko straty czasu. Opinię taką mam nie tylko bazując na przejściach i doświadczeniu z lekarzami ale tak mi powiedziała znajoma ginka. Jak w każdym fachu są specjalizacje i aby być na bieżąco trzeba się ciągle kształcić… nie da się wszystkich srok za ogon trzymać.

Znasz odpowiedź na pytanie: Wyniki, proszę o interpretację

Dodaj komentarz

Polecam
Tanie wino?
Dziewczątka... mam chrzciny za tydzien... czeka mnie zakup wina do obiadu... Polećcie mi dobre Waszym zdaniem półwytrawne lub wytrawne czerwone wino, delikatne. Wiem, że niektóre z Was mają swoje perełki np. kupowane w Biedronce
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
Grypa żołądkowa, 40' do szpitala????
Drugi dzień Natalka 4 latka wymiotuje i kilka razy ją przeczyściło. Wczoraj gorączka koło 38' a dzisiaj '2 godziny temu miała 40,1' !!! Obdzwoniłam przychodnie, dyżur i mam ją schładzać i
Czytaj dalej