wysokie ob

Zrobiliśmy badania i trochę się zdenerwowałam bo odebrałam wyniki i ob jest wysokie.
Szymek ma tzs bierze aeriu, robiiśmy testy i wyszła trawa, zboża i drzewa. Kilka di temu mia sporo powiększonego węza chłonnego na szyi, dziś jest sporo mniejszy… 🙁 Martwię się…

Leukocyty 11,81 tys/?l 5,5 15,5 N

Erytrocyty 4,54 mln/?l 3,9 5,0 N

Hemoglobina 11,8 g/dl 11,0 13,8 N

Hematokryt 35,2 % 32,00 40,00 N

MCV 77,5 fl 72 87 N

MCH 26,0 pg 26 30 N

MCHC 33,5 g/dl 32,2 36,2 N

Płytki krwi 361 tys/?l 210 490 N

RDW-SD 39,1 fl 35,1 43,9 N

RDW-CV 14,2 % 11,6 14,8 N

PDW 9,7 fl 9,0 17,0 N

MPV 8,8 fl 9,0 13,0 L

P-LCR 16,5 % 13,0 43,0 N

PCT 0,32 % 0,2 0,4 N

Neutrofile 4,25 tys/?l 1,50 7,00 N

Limfocyty 5,43 tys/?l 2,50 8,50 N

Monocyty 1,09 tys/?l 0,20 1,30 N

Eozynofile 0,98 tys/?l 0,10 1,20 N

Bazofile 0,06 tys/?l 0,0 0,2 N

Neutrofile 36,0 % 25,0 60,0 N

Limfocyty 46,0 % 25,0 50,0 N

Monocyty 9,2 % 4,0 12,0 N

Eozynofile 8,3 % 1,0 5,0 H

Bazofile 0,5 % 0,0 2,0 N

OB OB 80 mm/h 2 15 H

materiał pobrany na mikrometodę (co to oznacza? )

5 odpowiedzi na pytanie: wysokie ob

  1. widzę że pozostałe parametry są w normie

    wysokie ob. świadczy o stanie zapalnym w organizmie
    piszesz, że Szymek ma tzs – chodzi o azs?

    moja miała ob. powyżej 100 rok temu
    po bardziej szczegółowych badaniach wyszło że ma bezobjawowe zapalenie płuc (nie kaszlała, nawet kataru nie miała)

    może coś mu się rozkręca, o czym może świadczyć powiększony węzeł
    powtórzyłabym za kilka dni
    ob. normalizuje się u dzieci do 3 miesięcy

    • Zamieszczone przez gosik
      widzę że pozostałe parametry są w normie

      wysokie ob. świadczy o stanie zapalnym w organizmie
      piszesz, że Szymek ma tzs – chodzi o azs?

      moja miała ob. powyżej 100 rok temu
      po bardziej szczegółowych badaniach wyszło że ma bezobjawowe zapalenie płuc (nie kaszlała, nawet kataru nie miała)

      może coś mu się rozkręca, o czym może świadczyć powiększony węzeł
      powtórzyłabym za kilka dni
      ob. normalizuje się u dzieci do 3 miesięcy

      Tak azs..
      Nieźle zapalenie płuc…

      Dziękuję za wpis bo rano sobie przeczytałam i tak jakoś lepiej od razu 🙂
      Byliśmy u lekarki dala nam tabetki na pasozyty bo mowiala, że te zawyzone eonyzofile to alergia i pasozyty wiec na wszelki wypadek bo nie zaszkodzi – badanie na pasozyty z kalu robilam mu w maju do alergologa i nic nie wyszlo…
      Dostalismy tez skierowanie na usg brzucha… i mamy powtarzac za niedlugo po przeleczeniu badania.

      Osłuchowo czysty, gardlo idealne…

      P. S. wczesnie wstajesz 🙂

      • [QUOTE=aisa.m;4308343]Tak azs..
        Nieźle zapalenie płuc…

        Dziękuję za wpis bo rano sobie przeczytałam i tak jakoś lepiej od razu 🙂
        Byliśmy u lekarki dala nam tabetki na pasozyty bo mowiala, że te zawyzone eonyzofile to alergia i pasozyty wiec na wszelki wypadek bo nie zaszkodzi – badanie na pasozyty z kalu robilam mu w maju do alergologa i nic nie wyszlo…
        Dostalismy tez skierowanie na usg brzucha… i mamy powtarzac za niedlugo po przeleczeniu badania.

        Osłuchowo czysty, gardlo idealne…

        P. S. wczesnie wstajesz :)[/
        QUOTE]

        no niestety 😉

        faktycznie zawyżone parametry w rozmazie mogą świadczyć o robalach
        usg brzucha nie zaszkodzi – myśmy tez wtedy na cito robili + właśnie rtg płuc i tu kryła się niespodzianka

        monitoruj te węzły (badała lekarka czy nie wyskoczyły nigdzie indziej?), zapytaj w przedszkolu – o ile gdzieś chodzi czy nie ma aktualnie jakiejś choroby zakaźnej (u nas np. na tapecie jest rumień zakaźny i różyczka)

        • Zamieszczone przez gosik

          może coś mu się rozkręca, o czym może świadczyć powiększony węzeł
          powtórzyłabym za kilka dni
          ob. normalizuje się u dzieci do 3 miesięcy

          Odebrałam dziś wyniki uff ob 12 (norma 2 – 15 ), zrobiłam też CRP wyszło 0,2 (norma 0,00 – 5,00 ) 🙂

          Dzięki 🙂

          • Zamieszczone przez aisa.m
            Odebrałam dziś wyniki uff ob 12 (norma 2 – 15 ), zrobiłam też CRP wyszło 0,2 (norma 0,00 – 5,00 ) 🙂

            Dzięki 🙂

            super 🙂

            Znasz odpowiedź na pytanie: wysokie ob

            Dodaj komentarz

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general