wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

Właśnie nabyłam garnek rzymski i szukam przepisów…
No i: w opisie garnka jest że bez tłuszczu, w swoim sosie, super prosto samo się robi itd – no cud malina :)…
A w przepisach (tych co znalazłam) wszystko się obsmaża PRZED włożeniem do garnka. I to zarówno warzywa jak i mięch.
No to gdzie tu bez tłuszczu? Gdzie się „samo” robi :Foch:?

Ale przy okazji poczytałam też przepisy na „zwykłe” pieczenie i tam znowu obsmażanie… No i zgłupiałam, bo ja jestem mistrzynią pieczeni :Hyhy: a nigdy nic nie smażyłam przed…
A może coś mi umknęło?
Czemu właściwie służy takie obsmażenie przed pieczeniem (poza większą ilością garów do mycia i utrudnieniem przepisu?)

21 odpowiedzi na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

beasia Dodane ponad rok temu,

moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

Nie robię gulaszu czy klopsików… A bitki to TYLKO smażę :Niepewny:…

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Tak jeszcze dopiszę, że smażenie znalazłam również w polskich przepisach na marokańskie tajine… A w oryginale na 100% nic nie smażą…
Może to takie polskie przyzwyczajenie :Hmmm…:?…

Dodane ponad rok temu,

obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem „dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim :Hmmm…:?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem „dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim :Hmmm…:?

zdecydowanie nie to samo
chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:zdecydowanie nie to samo
chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.
nie znam i nie mam w zamiarze poznać ani gara ani marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:nie znam i nie mam w zamiarze poznać …. marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

Najlepsze miecho jakie w życiu jadłam to w Maroku właśnie…
Moje dzieci dotąd wspominają (a 2 lata temu tam byliśmy)…
POLECAM.

(garnek rzymski kupiłam, bo mam nadzieję, że będzie jakąś namiastką…)

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

Chyba oleję.
Bo ja leń jestem…

Czekam na małża aż z delegacji wróci i robię próbę generalną 🙂

zuzik2007 Dodane ponad rok temu,

Garnek mam od ponad roku.Sprawdza się rewelacyjnie.

Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki .

Warzywa z mięsem np karkówką.
Golonka lub zeberka w kapuście.
Same warzywa.Zapiekanki makaronowe .
Kurczak itd.
W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzik2007:Garnek mam od ponad roku.Sprawdza się rewelacyjnie.

Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki .

Warzywa z mięsem np karkówką.
Golonka lub zeberka w kapuście.
Same warzywa.Zapiekanki makaronowe .
Kurczak itd.
W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

Dziękuję za info 🙂
A wrzucasz hurtem, czy np. mięcho najpierw, potem warzywa itd?

Próbowałaś robić coś z cebulą? – bo do niej mam najwięcej wątpliwości, czy najpierw przysmażać…

zuzik2007 Dodane ponad rok temu,

Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzik2007:Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

😀 to lubię :Hyhy:

zuzik2007 Dodane ponad rok temu,

Powodzenia .
Daj znac jak wyszło.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzik2007:Powodzenia .
Daj znac jak wyszło.

Samo się zrobiło :Fiu fiu:

Dałam na spód cebulę, potem pokrojoną w baaardzo grubą kostkę szynkę, wsypałam jakiejś czerwonawej przyprawy (do kuraka? :Hmmm…:…), podsypałam kilka fig…
A że dużo miejsca mi jeszcze zostało (mam gar ma 5 kg mięcha, dałam trochę ponad kilo) to dorzuciłam na wierzch ziemniaki – w całości, nieobrane (nawet chwilę wahałam się, czy je myć ;), ale bez przesady 😉 😉 )

Tak po jakiejś godzinie pieczenia zaczęło pachnieć i moje dziecko stwierdziło, że „tajine pachnie” :).

Było dobre.
Bardzo dobre.
Chyba pierwszy raz jadłam szynkę pieczoną, która była mięciusieńka, wilgotna i NIE TŁUSTA!!!

Kocham ten gar i już dostał honorowe miejsce na starym kredensie 🙂 (niektórzy mówią, że stoi w kuchni, niektórzy, że w salonie)

beamama Dodane ponad rok temu,

Ja go chce :Wow!:
Ile to kosztuje ?

zuzik2007 Dodane ponad rok temu,

Spodziewałam się że będziesz zadowolona.
Pamiętaj żeby zawsze warzywka typu świeża kapucha, kalafior, brokuł cebula chować pod mięso albo na spód .
Ziemniaki moga byc na wierzchu.

Kurczak wychodzi trochę inny w smaku niż pieczony tradycyjnie.

Powodzenia w dalszych eksperymentach garowych.
Gar rzymski można kupić np. w almie za 59 zl z tego co pamiętam.

Zapomniałam dodać ze rewelacyjnie wychodzą w garze również goląbki.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Ja go chce :Wow!:
Ile to kosztuje ?

Ja kupiłam na allegro – największy jaki znalazłam.
Z przesyłką zapłaciłam 85 PLN.

Tylko ja kupiłam nieoblewany w środku.
Oblewane są droższe, ale się ponoć lepiej myją (chociaż ja nie narzekam).
Ale weszłam na forum uzytkowników garnków rzymskich (!) i tam się wypowiadali, że żarcie z tego nieoblewanego wychodzi ciut lepsze 🙂

Z wad które już widzę, to że nie da się myć w zmywarce i trzeba go trzymać raczej na wierzchu. Ale ja mam kuchnię nie na połysk więc mi jako dekoracja nawet pasuje.

zuzik2007 Dodane ponad rok temu,

W zmywarce sie nie da bo glina nie szkliwiona nasiąknie detergenrami .Garnka rzymskiego nie myje sie niczym tylko wodą.
Co jakis czas trzeba do niego nalać wody i potrzymac w nagrzanym piekarniku.

Można go schować jeśli dobrze jest wysuszony.Ja wkładam do środka ręcznik papierowy i chowam do szafki.

Znasz odpowiedź na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Może niepotrzebnie się martwię?
Staś ma 8 lat. Ostatnio pokasłuje trochę (bez objawów infekcji). Byłam z nim u pediatry. dał skierowanie na morfologię i badanie kału na pasożyty. Na razie mam wyniki morfologii. Zaniepokoiła mnie
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
formikarium/mrówkarium ma ktoś?
dziecko mi oszalało na punkcie posiadania jakiegoś małego żyjątka...od 2 dni trzyma w pudełku żuczka(licho wie co to takiego)ot przyfrunął sobie i marcin sie nim zajmuje....100 pytań z cyklu co
Czytaj dalej