wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

Właśnie nabyłam garnek rzymski i szukam przepisów…
No i: w opisie garnka jest że bez tłuszczu, w swoim sosie, super prosto samo się robi itd – no cud malina :)…
A w przepisach (tych co znalazłam) wszystko się obsmaża PRZED włożeniem do garnka. I to zarówno warzywa jak i mięch.
No to gdzie tu bez tłuszczu? Gdzie się “samo” robi ?

Ale przy okazji poczytałam też przepisy na “zwykłe” pieczenie i tam znowu obsmażanie… No i zgłupiałam, bo ja jestem mistrzynią pieczeni a nigdy nic nie smażyłam przed…
A może coś mi umknęło?
Czemu właściwie służy takie obsmażenie przed pieczeniem (poza większą ilością garów do mycia i utrudnieniem przepisu?)

21 odpowiedzi na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

  1. moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
    osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

    • Zamieszczone przez Beasia
      moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
      osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

      Nie robię gulaszu czy klopsików… A bitki to TYLKO smażę…

      • Tak jeszcze dopiszę, że smażenie znalazłam również w polskich przepisach na marokańskie tajine… A w oryginale na 100% nic nie smażą…
        Może to takie polskie przyzwyczajenie ?…

        • obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

          • Zamieszczone przez majowamama
            obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

            A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem “dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
            I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim ?

            • Zamieszczone przez kurczak
              A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem “dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
              I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim ?

              zdecydowanie nie to samo
              chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
              w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

              garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

              • Zamieszczone przez majowamama
                zdecydowanie nie to samo
                chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
                w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

                garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

                No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                • Zamieszczone przez kurczak
                  No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                  ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
                  koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

                  • Zamieszczone przez kurczak
                    No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                    nie znam i nie mam w zamiarze poznać ani gara ani marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

                    • Zamieszczone przez majowamama
                      nie znam i nie mam w zamiarze poznać…. marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

                      Najlepsze miecho jakie w życiu jadłam to w Maroku właśnie…
                      Moje dzieci dotąd wspominają (a 2 lata temu tam byliśmy)…
                      POLECAM.

                      (garnek rzymski kupiłam, bo mam nadzieję, że będzie jakąś namiastką…)

                      • Zamieszczone przez garstka
                        ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
                        koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

                        Chyba oleję.
                        Bo ja leń jestem…

                        Czekam na małża aż z delegacji wróci i robię próbę generalną 🙂

                        • Garnek mam od ponad roku. Sprawdza się rewelacyjnie.

                          Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki.

                          Warzywa z mięsem np karkówką.
                          Golonka lub zeberka w kapuście.
                          Same warzywa.Zapiekanki makaronowe.
                          Kurczak itd.
                          W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

                          • Zamieszczone przez zuzik2007
                            Garnek mam od ponad roku. Sprawdza się rewelacyjnie.

                            Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki.

                            Warzywa z mięsem np karkówką.
                            Golonka lub zeberka w kapuście.
                            Same warzywa.Zapiekanki makaronowe.
                            Kurczak itd.
                            W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

                            Dziękuję za info 🙂
                            A wrzucasz hurtem, czy np. mięcho najpierw, potem warzywa itd?

                            Próbowałaś robić coś z cebulą? – bo do niej mam najwięcej wątpliwości, czy najpierw przysmażać…

                            • Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

                              Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

                              • Zamieszczone przez zuzik2007
                                Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

                                Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

                                😀 to lubię

                                • Powodzenia.
                                  Daj znac jak wyszło.

                                  • Zamieszczone przez zuzik2007
                                    Powodzenia.
                                    Daj znac jak wyszło.

                                    Samo się zrobiło

                                    Dałam na spód cebulę, potem pokrojoną w baaardzo grubą kostkę szynkę, wsypałam jakiejś czerwonawej przyprawy (do kuraka?…), podsypałam kilka fig…
                                    A że dużo miejsca mi jeszcze zostało (mam gar ma 5 kg mięcha, dałam trochę ponad kilo) to dorzuciłam na wierzch ziemniaki – w całości, nieobrane (nawet chwilę wahałam się, czy je myć ;), ale bez przesady 😉 😉 )

                                    Tak po jakiejś godzinie pieczenia zaczęło pachnieć i moje dziecko stwierdziło, że “tajine pachnie” :).

                                    Było dobre.
                                    Bardzo dobre.
                                    Chyba pierwszy raz jadłam szynkę pieczoną, która była mięciusieńka, wilgotna i NIE TŁUSTA!!!

                                    Kocham ten gar i już dostał honorowe miejsce na starym kredensie 🙂 (niektórzy mówią, że stoi w kuchni, niektórzy, że w salonie)

                                    • Ja go chce
                                      Ile to kosztuje?

                                      • Spodziewałam się że będziesz zadowolona.
                                        Pamiętaj żeby zawsze warzywka typu świeża kapucha, kalafior, brokuł cebula chować pod mięso albo na spód.
                                        Ziemniaki moga byc na wierzchu.

                                        Kurczak wychodzi trochę inny w smaku niż pieczony tradycyjnie.

                                        Powodzenia w dalszych eksperymentach garowych.
                                        Gar rzymski można kupić np. w almie za 59 zl z tego co pamiętam.

                                        Zapomniałam dodać ze rewelacyjnie wychodzą w garze również goląbki.

                                        • Zamieszczone przez beamama
                                          Ja go chce
                                          Ile to kosztuje?

                                          Ja kupiłam na allegro – największy jaki znalazłam.
                                          Z przesyłką zapłaciłam 85 PLN.

                                          Tylko ja kupiłam nieoblewany w środku.
                                          Oblewane są droższe, ale się ponoć lepiej myją (chociaż ja nie narzekam).
                                          Ale weszłam na forum uzytkowników garnków rzymskich (!) i tam się wypowiadali, że żarcie z tego nieoblewanego wychodzi ciut lepsze 🙂

                                          Z wad które już widzę, to że nie da się myć w zmywarce i trzeba go trzymać raczej na wierzchu. Ale ja mam kuchnię nie na połysk więc mi jako dekoracja nawet pasuje.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general