wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

Właśnie nabyłam garnek rzymski i szukam przepisów…
No i: w opisie garnka jest że bez tłuszczu, w swoim sosie, super prosto samo się robi itd – no cud malina :)…
A w przepisach (tych co znalazłam) wszystko się obsmaża PRZED włożeniem do garnka. I to zarówno warzywa jak i mięch.
No to gdzie tu bez tłuszczu? Gdzie się “samo” robi ?

Ale przy okazji poczytałam też przepisy na “zwykłe” pieczenie i tam znowu obsmażanie… No i zgłupiałam, bo ja jestem mistrzynią pieczeni a nigdy nic nie smażyłam przed…
A może coś mi umknęło?
Czemu właściwie służy takie obsmażenie przed pieczeniem (poza większą ilością garów do mycia i utrudnieniem przepisu?)

21 odpowiedzi na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

  1. moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
    osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

    • Zamieszczone przez Beasia
      moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
      osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

      Nie robię gulaszu czy klopsików… A bitki to TYLKO smażę…

      • Tak jeszcze dopiszę, że smażenie znalazłam również w polskich przepisach na marokańskie tajine… A w oryginale na 100% nic nie smażą…
        Może to takie polskie przyzwyczajenie ?…

        • obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

          • Zamieszczone przez majowamama
            obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

            A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem “dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
            I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim ?

            • Zamieszczone przez kurczak
              A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem “dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
              I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim ?

              zdecydowanie nie to samo
              chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
              w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

              garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

              • Zamieszczone przez majowamama
                zdecydowanie nie to samo
                chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
                w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

                garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

                No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                • Zamieszczone przez kurczak
                  No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                  ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
                  koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

                  • Zamieszczone przez kurczak
                    No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

                    nie znam i nie mam w zamiarze poznać ani gara ani marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

                    • Zamieszczone przez majowamama
                      nie znam i nie mam w zamiarze poznać…. marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

                      Najlepsze miecho jakie w życiu jadłam to w Maroku właśnie…
                      Moje dzieci dotąd wspominają (a 2 lata temu tam byliśmy)…
                      POLECAM.

                      (garnek rzymski kupiłam, bo mam nadzieję, że będzie jakąś namiastką…)

                      • Zamieszczone przez garstka
                        ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
                        koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

                        Chyba oleję.
                        Bo ja leń jestem…

                        Czekam na małża aż z delegacji wróci i robię próbę generalną 🙂

                        • Garnek mam od ponad roku. Sprawdza się rewelacyjnie.

                          Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki.

                          Warzywa z mięsem np karkówką.
                          Golonka lub zeberka w kapuście.
                          Same warzywa.Zapiekanki makaronowe.
                          Kurczak itd.
                          W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

                          • Zamieszczone przez zuzik2007
                            Garnek mam od ponad roku. Sprawdza się rewelacyjnie.

                            Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki.

                            Warzywa z mięsem np karkówką.
                            Golonka lub zeberka w kapuście.
                            Same warzywa.Zapiekanki makaronowe.
                            Kurczak itd.
                            W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

                            Dziękuję za info 🙂
                            A wrzucasz hurtem, czy np. mięcho najpierw, potem warzywa itd?

                            Próbowałaś robić coś z cebulą? – bo do niej mam najwięcej wątpliwości, czy najpierw przysmażać…

                            • Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

                              Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

                              • Zamieszczone przez zuzik2007
                                Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

                                Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

                                😀 to lubię

                                • Powodzenia.
                                  Daj znac jak wyszło.

                                  • Zamieszczone przez zuzik2007
                                    Powodzenia.
                                    Daj znac jak wyszło.

                                    Samo się zrobiło

                                    Dałam na spód cebulę, potem pokrojoną w baaardzo grubą kostkę szynkę, wsypałam jakiejś czerwonawej przyprawy (do kuraka?…), podsypałam kilka fig…
                                    A że dużo miejsca mi jeszcze zostało (mam gar ma 5 kg mięcha, dałam trochę ponad kilo) to dorzuciłam na wierzch ziemniaki – w całości, nieobrane (nawet chwilę wahałam się, czy je myć ;), ale bez przesady 😉 😉 )

                                    Tak po jakiejś godzinie pieczenia zaczęło pachnieć i moje dziecko stwierdziło, że “tajine pachnie” :).

                                    Było dobre.
                                    Bardzo dobre.
                                    Chyba pierwszy raz jadłam szynkę pieczoną, która była mięciusieńka, wilgotna i NIE TŁUSTA!!!

                                    Kocham ten gar i już dostał honorowe miejsce na starym kredensie 🙂 (niektórzy mówią, że stoi w kuchni, niektórzy, że w salonie)

                                    • Ja go chce
                                      Ile to kosztuje?

                                      • Spodziewałam się że będziesz zadowolona.
                                        Pamiętaj żeby zawsze warzywka typu świeża kapucha, kalafior, brokuł cebula chować pod mięso albo na spód.
                                        Ziemniaki moga byc na wierzchu.

                                        Kurczak wychodzi trochę inny w smaku niż pieczony tradycyjnie.

                                        Powodzenia w dalszych eksperymentach garowych.
                                        Gar rzymski można kupić np. w almie za 59 zl z tego co pamiętam.

                                        Zapomniałam dodać ze rewelacyjnie wychodzą w garze również goląbki.

                                        • Zamieszczone przez beamama
                                          Ja go chce
                                          Ile to kosztuje?

                                          Ja kupiłam na allegro – największy jaki znalazłam.
                                          Z przesyłką zapłaciłam 85 PLN.

                                          Tylko ja kupiłam nieoblewany w środku.
                                          Oblewane są droższe, ale się ponoć lepiej myją (chociaż ja nie narzekam).
                                          Ale weszłam na forum uzytkowników garnków rzymskich (!) i tam się wypowiadali, że żarcie z tego nieoblewanego wychodzi ciut lepsze 🙂

                                          Z wad które już widzę, to że nie da się myć w zmywarce i trzeba go trzymać raczej na wierzchu. Ale ja mam kuchnię nie na połysk więc mi jako dekoracja nawet pasuje.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo