Forum: Książka kucharska
z jakiej mąki robicie pizze?
tam gdzie farsz jest ok, ale brzegi są twarde, jaką mąkę uzywacie?
tam gdzie farsz jest ok, ale brzegi są twarde, jaką mąkę uzywacie?
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
25 odpowiedzi na pytanie: z jakiej mąki robicie pizze?
ja uzywam taką jaką akurat mam w domu nie robię z żadnej konkretnej
zwykle ze zwykłej jaką mam – jeżeli pizza to “nagła” decyzja
jak planuję wcześniej to ostatnio kupuję taką
Ja też robię ze zwykłej,pszennej. Podobno żeby pizza wyszła dobra to trzeba piec ją w bardzo wysokiej temperaturze-około 220st. przez mniej więcej 15 minut.Gdzieś to kiedyś przeczytałam i odkąd tak robię wychodzi pyszna.
Gdzie kupujesz tę mąkę?
Patrzcie mnie na usta i słuchajcie:
semolina z mąki durum!!!! 🙂
1/3 całej mąki jaka jest potrzebna na ciasto.
Robi cuda!
i jest lekka w odbiorze przez żołądek 🙂
Na allegrze jest… wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.
ja z takiej jaka mam pod ręka.
w Auchanie
na pewno spróbuje nastepnym razem 🙂
ile kosztuje? i jaki to typ mąki – 550?
widziałam ostatnio mąkę niby taką specjalnie do pizzy, ale Lubelli
a ta semolina jak działa na ciasto? to z niej makarony robią prawda? dobrze zrozumiałam że 1/3 semoliny i 1/3 mąki?
a czy da sie kupic gdzieś poza netem, w jakis hipermarkecie? na allegro najmniejsze opakowanie 5kg…
Zwykle pszenną 950, czasem szaleję i robię pizzę na mące żytniej 1500
a gdzie kupujesz tę mąkę? w delikatesach same 400-650, nic innego nie znalazłam 🙁
Nie, w żadnych delikatesach czy innych hipermarketach- tam jest mie dość, że drogo, to nie ma lepszej mąki. Najwyższą jaką znalazłam to pszenna 550, czasem 650 (za jakieś chore pieniądze), lub gotowe mieszanki do wypieku chleba za 9 zł za kilo
Jeżdżę do młyna i kupuję mąkę w workach po 5 kilo. Najczęsciej pszenną 950 i 1200 i 2500, żytnią 1500 i orkiszową 1200 bodajże (nie chce mi się teraz wstawać i sprawdzać).
Raz z braku innej mąki upiekłam pizzę na orkiszowej – wyszła pyszna! Ciasto było bardzo sprężyste – super. No ale orkiszowa jest najdroższa z wszystkich mąk, więc jej używam tylko do chleba.
semolina działa na ciasto chrupiąco.
1/3 semoliny reszta mąki, czyli np. jak do ciasta dajesz 3 szkl mąki, to jedna szklanka powinna być z semoliną.
ja kupiłam 5kg.
były też po 1 kg :
dziękuję 🙂 ale ja właśnie nie chce żeby była chrupiąca tylko mięciutka, puszysta 🙂
Mamroć, to mnie z ta mąką załamałaś, pozostaje mi pieczenie z tego co jest ogólnie dostępne w sklepach, bo do młyna to ja nawet nie wiem gdzie bym miała jeździć
A w jakim mieszkasz mieście?
hmmm a moze masz gdzies sklep spolem u mnie jest i jest tam duzy wybor roznego rodzaju maki a ceny nie powalaja jest drozsza niz normalna pszenna z biedronki, hmmmm z tego co pamietam to kosztuje kolo 2 zł za kg.
Ja ostatnio i pizze i chleb pieke wlasnie z makie pszennej z biedronki i dla mnie jest rewelacja.
Mam tylko pytanie co robie zle w pizzy ze ciasta na srodku prawie po upieczeniu nie ma jest takie mega cieniutkie – moze za duzo skladnikow tam klade?
Beasia a może popatrz w sklepach ze zdrową żywnością – tam jest dużo większy wybór mąk niż w hipermarketach
ale imo lepiej się opłaca kupić na allegro 5 kg niż kg w takim sklepie 😉
Rumia/k Gdyni
Znasz odpowiedź na pytanie: z jakiej mąki robicie pizze?