z jakiej mąki robicie pizze?

tam gdzie farsz jest ok, ale brzegi są twarde, jaką mąkę uzywacie?

25 odpowiedzi na pytanie: z jakiej mąki robicie pizze?

  1. ja uzywam taką jaką akurat mam w domu nie robię z żadnej konkretnej

    • zwykle ze zwykłej jaką mam – jeżeli pizza to “nagła” decyzja

      jak planuję wcześniej to ostatnio kupuję taką

      • Ja też robię ze zwykłej,pszennej. Podobno żeby pizza wyszła dobra to trzeba piec ją w bardzo wysokiej temperaturze-około 220st. przez mniej więcej 15 minut.Gdzieś to kiedyś przeczytałam i odkąd tak robię wychodzi pyszna.

        • Zamieszczone przez Madzia’
          zwykle ze zwykłej jaką mam – jeżeli pizza to “nagła” decyzja

          jak planuję wcześniej to ostatnio kupuję taką

          Gdzie kupujesz tę mąkę?

          • Patrzcie mnie na usta i słuchajcie:

            semolina z mąki durum!!!! 🙂

            1/3 całej mąki jaka jest potrzebna na ciasto.
            Robi cuda!
            i jest lekka w odbiorze przez żołądek 🙂

            Na allegrze jest… wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.

            • ja z takiej jaka mam pod ręka.

              • Zamieszczone przez mamia
                Gdzie kupujesz tę mąkę?

                w Auchanie

                • Zamieszczone przez MajaP
                  Ja też robię ze zwykłej,pszennej. Podobno żeby pizza wyszła dobra to trzeba piec ją w bardzo wysokiej temperaturze-około 220st. przez mniej więcej 15 minut.Gdzieś to kiedyś przeczytałam i odkąd tak robię wychodzi pyszna.

                  na pewno spróbuje nastepnym razem 🙂

                  • Zamieszczone przez Madzia’
                    zwykle ze zwykłej jaką mam – jeżeli pizza to “nagła” decyzja

                    jak planuję wcześniej to ostatnio kupuję taką

                    ile kosztuje? i jaki to typ mąki – 550?
                    widziałam ostatnio mąkę niby taką specjalnie do pizzy, ale Lubelli

                    • Zamieszczone przez dziewiątka
                      Patrzcie mnie na usta i słuchajcie:

                      semolina z mąki durum!!!!

                      a ta semolina jak działa na ciasto? to z niej makarony robią prawda? dobrze zrozumiałam że 1/3 semoliny i 1/3 mąki?
                      a czy da sie kupic gdzieś poza netem, w jakis hipermarkecie? na allegro najmniejsze opakowanie 5kg…

                      • Zamieszczone przez Beasia
                        tam gdzie farsz jest ok, ale brzegi są twarde, jaką mąkę uzywacie?

                        Zwykle pszenną 950, czasem szaleję i robię pizzę na mące żytniej 1500

                        • Zamieszczone przez Mamroć
                          Zwykle pszenną 950, czasem szaleję i robię pizzę na mące żytniej 1500

                          a gdzie kupujesz tę mąkę? w delikatesach same 400-650, nic innego nie znalazłam 🙁

                          • Zamieszczone przez Beasia
                            a gdzie kupujesz tę mąkę? w delikatesach same 40-650, nic innego nie znalazłam 🙁

                            Nie, w żadnych delikatesach czy innych hipermarketach- tam jest mie dość, że drogo, to nie ma lepszej mąki. Najwyższą jaką znalazłam to pszenna 550, czasem 650 (za jakieś chore pieniądze), lub gotowe mieszanki do wypieku chleba za 9 zł za kilo
                            Jeżdżę do młyna i kupuję mąkę w workach po 5 kilo. Najczęsciej pszenną 950 i 1200 i 2500, żytnią 1500 i orkiszową 1200 bodajże (nie chce mi się teraz wstawać i sprawdzać).

                            Raz z braku innej mąki upiekłam pizzę na orkiszowej – wyszła pyszna! Ciasto było bardzo sprężyste – super. No ale orkiszowa jest najdroższa z wszystkich mąk, więc jej używam tylko do chleba.

                            • Zamieszczone przez Beasia
                              a ta semolina jak działa na ciasto? to z niej makarony robią prawda? dobrze zrozumiałam że 1/3 semoliny i 1/3 mąki?
                              a czy da sie kupic gdzieś poza netem, w jakis hipermarkecie? na allegro najmniejsze opakowanie 5kg…

                              semolina działa na ciasto chrupiąco.
                              1/3 semoliny reszta mąki, czyli np. jak do ciasta dajesz 3 szkl mąki, to jedna szklanka powinna być z semoliną.
                              ja kupiłam 5kg.

                              były też po 1 kg :

                              • Zamieszczone przez dziewiątka
                                semolina działa na ciasto chrupiącol[/url]

                                dziękuję 🙂 ale ja właśnie nie chce żeby była chrupiąca tylko mięciutka, puszysta 🙂

                                • Mamroć, to mnie z ta mąką załamałaś, pozostaje mi pieczenie z tego co jest ogólnie dostępne w sklepach, bo do młyna to ja nawet nie wiem gdzie bym miała jeździć

                                  • Zamieszczone przez Beasia
                                    Mamroć, to mnie z ta mąką załamałaś, pozostaje mi pieczenie z tego co jest ogólnie dostępne w sklepach, bo do młyna to ja nawet nie wiem gdzie bym miała jeździć

                                    A w jakim mieszkasz mieście?

                                    • Zamieszczone przez Beasia
                                      Mamroć, to mnie z ta mąką załamałaś, pozostaje mi pieczenie z tego co jest ogólnie dostępne w sklepach, bo do młyna to ja nawet nie wiem gdzie bym miała jeździć

                                      hmmm a moze masz gdzies sklep spolem u mnie jest i jest tam duzy wybor roznego rodzaju maki a ceny nie powalaja jest drozsza niz normalna pszenna z biedronki, hmmmm z tego co pamietam to kosztuje kolo 2 zł za kg.

                                      Ja ostatnio i pizze i chleb pieke wlasnie z makie pszennej z biedronki i dla mnie jest rewelacja.

                                      Mam tylko pytanie co robie zle w pizzy ze ciasta na srodku prawie po upieczeniu nie ma jest takie mega cieniutkie – moze za duzo skladnikow tam klade?

                                      • Beasia a może popatrz w sklepach ze zdrową żywnością – tam jest dużo większy wybór mąk niż w hipermarketach
                                        ale imo lepiej się opłaca kupić na allegro 5 kg niż kg w takim sklepie 😉

                                        • Zamieszczone przez Mamroć
                                          A w jakim mieszkasz mieście?

                                          Rumia/k Gdyni

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: z jakiej mąki robicie pizze?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general