zapiekanka, szaszlyk

Poniewaz od niedawna mam piekarnik (a wlasciwie piekarniczek) nie umiem za bardzo z niego korzystac. Moze macie jakies sprawdzone przepisy na tytulowe potrawy, bo wlasnie takie mam ambicje zrobic. Probowalam pare rzeczy, ale wlasciwie najlepiej wyszla mrozona pizza 🙂
i kilka pytan do kucharek:
1. czy zapiekanke sie przykrywa czy nie (z przykrytej sie wylewalo, odkryta byla za sucha) w zadnym przepisie nie pisze jak ma byc.
2. jak zrobic szaszlyka zeby nie byl za suchy
no i w ogole co zrobic, zeby w koncu zaskoczyc rodzinke czyms smacznym z piekarnika?


kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

11 odpowiedzi na pytanie: zapiekanka, szaszlyk

Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

a moze lassagne?

gotuje sie platy (przynajmniej ja gotuje, bo jak zapiekam suche to nie zawsze wychodza miekkie); mieso mielone (np.indycze) smaze na patelni, oddzielnie smaze pieczarki z cebulka, potem to lacze i dodaje sos pomidorowy, przyprawiam sola, pieprzem; calosc nie moze byc za plynna; ukladam w dlugiej blaszce (mam akurat taka na szerokosc platu lassagne): makaron, mieso, tarty ser, makaron, mieso, tarty ser, makaron, tarty ser, polewam beszamelem

sos beszamelowy: lyzka masla, rozgrzewam, dodaje lyzke maki i dolewam mleka (na oko, tak aby sos mial odpowiednia gestosc), mocno pieprze (sorry) i sole (oczywiscie robie to wszystko na ogniu)

smacznego

Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
[Zobacz stronę]

kleeo Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

no ale czy ty to wszystko przykrywasz? bo to wlasnie lasagne mi sie wylala z naczynia 🙂


kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

nie przykrywam; i zapiekam gora 30 min, aby tylko ser sie stopil

Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
[Zobacz stronę]

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

dodaj do sosu miesno pomidorowego jeszcze smietane. Nie bedziesz musiala gotowac paskow lasagne.I najpierw sos na blache potem plytki,sos itd. To mi podpowiedzial Wloch.A i nie daje wtedy sosu beszamel

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

Polecam pomidory po teksansku. Potrzebne:duze pomidory,mieso mielone,kawalek sera bree lub innego byle z plesniawa obwodka,oregano,sol,pieprz i jak tam uwazasz.
Z pomidorow wylyzeczkowac miaz. Miesko na patelni podsmazyc. Najlepiej cebulke i dodac do tego miesko,podsmazyc.Do tego dodac polowe miaszu z pomidorow i na koniec ser,oregano,sol,pieprz,daje tez czosnek.Jak sie ser stopi i juz nie bedzie takie rzadkie to jest juz gotowe. Teraz tylko nadziac pomidory. Posypac serem zoltym lub np.orzeszkami pini.W brytwance zapiekac w tem 200stop.20 min po czym przykrycie zdjac i jeszcze 10 gora 15min.Do tego bagietke z ziolowym maselkiem podpieczona w piekarniku i masz gotowe danie na urocza kolacje we dwoje lub male party.Z oszczednosci mozna miesko wymieszac z ryzem (podgotowanym) tak jak do papryki zapiekanej. Smacznego

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

Zapomnialabym o twoim szaszlyczku. No wiec ja daje na szaszlyk papryke cebulke miesko i kawalki boczku surowego(chudego). Najpierw robie taka miksture z przypraw i oleju i w to wsadzam miesko. To sobie stoi ze dwie godzinki czasem krucej.Wstawiam pod nimi naczynie zaroodporne z woda lub nalewam na blaszke wode. Calego kurczaka np. Moj tata piekl na butelce z woda od smietany,tez nie byl taki suchy ale smiesznie wygladal hi:)Pozdrawiam.

efa Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

jesli mowisz o zapiekance z ziemniaka to wstawia sie ja do piekarnika zamknieta, a w polowie czasu pieczenia zdejmuje sie przykrywanie – zeby troche odparowala i “doszla do siebie”. ja taka robie w mikrofalowce i zajmuje mi to 20 minut – nie wiem jak w piekarnku – na pewno duzo dluzej 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

Ja pieke przykryta i odkrywam `15 min przed koncem

Pozdrowienia
smoki i Dawidek
(prawie 7 miesiecy!)

riiba Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

Wszystkim zainteresowanym przepisami mogę polecić adres na necie:
[Zobacz stronę]

Pozdrówka.

mysia2 Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

Co do zapiekanki, to myślę (i sama chcę zrobić) że z takiej długiej bagietki będzie O.K. Kroisz ją na pół (długości) a potem przekrawasz w poprzek i masz dwie zapiekanki. Wyciągnij z nich troszkę bułki zostaw po bokach (właśnie żeby się nie wylewało) i do piekarnika.
A jeśli chodzi o szaszłyki, to robiłam je z teściami: polewaliśmy blaszkę olejem (żeby się nie przypalało) i między mięsko bardzo dużo dawaliśmy cebuli, czasami paprykę (gdy cena nie była przerażająca).
I było pyszne. Tobie też życzę smacznego wcinanka udanego jedzonka.

kleeo Dodane ponad rok temu,

Re: zapiekanka, szaszlyk

wszystko sie udalo, bylo bardzo smaczne, chociaz szaszlyki bardziej…:)


kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

Znasz odpowiedź na pytanie: zapiekanka, szaszlyk

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
wakacje z maluchem
Wrócilismy z wakacji - tydzień na nartach w Austrii. Byliśmy z Paulisią (8 miesięcy) i super! 12 godzin w samochodzie a Paulisia grzeczna wogóle nie płakała tyko spała, gaworzyła i śmiała
Czytaj dalej
Karmienie
bebilon pepti
chce Maryjke przestawic powoli na mleko zastepcze - duzo pracuje, poza tym mam mało pokarmu, ciagle sie martwie ze nie wiem ile ona zjada itd itp daje jej ten bebilon do
Czytaj dalej