Dno naczynia, w którym będziecie piec trzeba posmarować grubo przecierem pomidorowym. Na to ryba wędzona bez ości i skóry, w małych kawałkach. Na to posiekana cebulka, pół na pół z porem. Na to ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry. A na to wszystko: śmietana wymieszana z jajkiem, solą, pieprzem i świeżymi ziołami z przewagą szałwii i tymianku. Tej smietany ma być tyle, żeby zakryła całą zapiekankę. Wstawiamy najlepiej pod opiekacz i pieczemy aż jajko się zetnie a całość przyrumieni. Pycha!
Antoś (24.11.2003) i mama
2 odpowiedzi na pytanie: Zapiekanka z wędzonej ryby
Re: Zapiekanka z wędzonej ryby
Jaka wedzona ryba jest najlepsza do tego?
I czy moglabys podac dokladniej proporcje. Niestety kiepska ze mnie kucharka, wiec nie chce improwizowac, a przepis wydaje sie ciekawy 🙂
Re: Zapiekanka z wędzonej ryby
Najlepiej jest, gdy ryby i ziemniakow jest objętościowo tyle samo, cebuli z porem i śmietany połowę, tzn. np. 2 szklanki ryby, 2 szklanki ziemniaków, szklanka cebuli z porem i szklanka śmietany. Wtedy wystarczy jedno jajko i jeden mały przecier pomidorowy w puszce. Reszta według uznania.
Ryba najlepsza jest chuda, niezły jest halibut i sielawa, łososiem nie zawracaj sobie głowy, bo szkoda go do tego dania. Śmietana ma być kwaśna, najlepiej 18 albo 22%. Uwaga na sól-ryba wędzona ma jej sporo, więc wystarczy spora szczypta do śmietany.
Nigdy nie robię tej zapiekanki (ani żadnej innej) w zwykłej blaszce do pieczenia ciasta, bo potem wydaje mi się, że całość zalatuje metalem. Najlepsza jest forma szklana albo kamionkowa, najlepiej takiej wielkości, żeby zapiekanka miała max. 5 cm. grubości.
Serdecznie pozdrawiam i chętnie rozwieję kolejne wątpliwości, jeśli oczywiście takowe się pojawią!
Znasz odpowiedź na pytanie: Zapiekanka z wędzonej ryby