Forum: Książka kucharska
żarełko pozlotowo wiosna 2012
pavlowa Madox: https://dziecko-info.rodzice.pl/showpost.php?p=3923538&postcount=75
i czekam na resztę 🙂
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
256 odpowiedzi na pytanie: żarełko pozlotowo wiosna 2012
ja też 😀
newer!
no dobra- jutro 🙂
koniecznie bo ja juz podgrzybki rozmrazam
Laurko, czym pomarańcze rozdrabniałaś? W ogóle najlepiej rzuć przepisem na lody 😉 (choć chyba gdzieś już kiedyś go umieściłaś, nie? )
wysłałam jej priva (potrafi je czytać )
żeby łatwiej jej było namierzyć kącik kucharski 😀
czekam na lody
i kalafiora z jej strony
Kalafiorem też nie pogardzę
sałatka ziemniaczana też do raportu
pewnie wszyscy znają ale dla formalności napiszę 🙂
sałatka ziemniaczana – proporcje na zlotową ilość 🙂
młode ziemniaki – 2,5kg
boczek wędzony – 0,5kg
cebula – 3szt
jogurt naturalny – 0,5l
majonez – mały słoik
pęczek szczypiorku
ziemniaki ugotować, pokroić; cebulę i boczek drobno pokroić i podsmażyć; wymieszać ziemniaki z cebulą i boczkiem, zalać sosem (majonez, jogurt, szczypiorek, pieprz, sól, papryka ostra)
kasza
2 torebki białej kaszy gryczanej, ugotowane wcześniej
garść suszonych grzybów, namoczonych dzień wcześniej w gorącej wodzie, pokrojonych
2 małe cebule
1 opakowanie mascarpone
1 pasternak: korzeń plus kilka najmniejszych listków (można wcale nie dawać)
natka pietruszki
sól, pieprz, parmezan/grana padano/pecorino albo zwykły ostrzejszy ser, albo nic
Na niewielkiej ilości oliwy dusić grzyby z posiekana cebulą- jakieś 20-30 minut, dolewając wody, żeby sie nie zjarały. Jak zmiękną trochę można tę wodę odparować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy mascarpone i powoli topimy mieszając, potem podsmazony pasternak-korzeń, pokrojony w kostkę… no właśnie, zapomniałam : pasternak się kroi w kostkę i podsmaża kilka minut, można to zrobić przed duszeniem grzybów, a potem go gdzieś odstawić…
Do sera z grzybami i cebulą dodajemy kaszę, mieszamy i patrzymy, czy nie suche. Ma nie być! Taki sosik ma być za to- pewnie nie widziałyście, ale ja tam parę razy chlustnęłam wody z czajnika :Rogaty: można oczywiście dolewać śmietanę 36% ale juz bez przesady, mascarpone ma milion procent tłuszczu, w zupełności wystarczy 😀
Sól, pieprz, natka, starty ser- jednakowoż uprasza sie o nie wwalenie kilograma startej na wióry goudy albo innego: wyjdzie raczej zupełnie coś innego, niż jadłyśmy, chociaż nie przecze, że pewnie i tak dobre. Ja lubię, jak to mascarpone czuć, i kaszę, i grzyby, za dużo sera, zwlaszcza żółtego, moim zdaniem zepsuje wszystko.
Po namyśle dochodzę do wniosku, że ja bym do tego żółtego sera raczej wcale nie dała. Albo jakiś typu parmezan, ale trochę, albo nic. Następnym razem mam zamiar dodać troche białego wina, jak przy prawdziwym risotto, alebo i nie, jak mi sie odwidzi 😀
Jusz 😀
Tak mi jeszcze przyszło do glowy, że najlepiej, jak ta kasza to jest 1-2 dni wcześniej ugotowana. Ja swoją gotowałam w piątek, potem intensywnie odparowałam, wwalilam do miski i jak zupełnie ostygła- kilka razy zamieszałam. Ręką 😀 Wolę, jak jest taka sucha. Poza tym- jak się wrzuci gorącą kaszę do tego sosu, to wyjdzie breja maksymalna, ona się rozleci w drzazgi, rozpadnie i rozklei i i będzie w jednym kawałku… 😀 a tak nie moze być, mają być grudeczki i koniec.
barszczu wam nie piszę bo wiecie jak robić,
chatka baby jagi to czyje?
Ronda dawaj tą sałatkę z ryżem – dobra była
Madox dawaj przepis na masło jeszcze
Tysiu czy ta basta z jajem to twoja była?
nie wiem jak to możliwe, ale nie lubię kaszy gryczanej, natki i grzybów a mi smakowało ba, pyszne było
dobra, nie podlizuj się, i tak Cię nie cierpię :Rogaty:
melduję się 🙂
czuję się zaistniana w nowym dziale (jakże bardzo mi obcym – a fe!).
Klucho, priwy czytać umiem, umiem je także pisać (żeby już nie było wątpliwości).
piję melisę i próbuję się skupić na tematach, których tak nie trawię…
esmena, lody robię w specjalnym sprzęcie firmy tupperware (modzie, jak nie wolno, to wywal nazwę) – szefie kuchni. ale myślę, że równie dobrze poszłoby to w blenderze.
w tym samym sprzęcie tnę kalafiora.
a przepis był oczywiście w pamiętnikach, ale na której stronie…
zaraz spróbuję się skupić jeszcze bardziej 😉
Hmm, może faktycznie zaopatrzyć się w jakieś urządzenie kuchenne tego typu A mikrofalę out
Szkoda że do Gwiazdki daleko
zastanawiałam się jak dotarliście
i nie zapomijmy dodać ze ziemniaki 2 razy gotowane
dzięki 🙂
kto chce loda?
przepis na 1 porcję (na zlot zrobiłam zupełnie niesłusznie 4, gdyby nie mąż picaporte wrócilibyśmy z prawie całym drugim pudełkiem do domu).
2 pomarańcze
duża śmietana 30% (duża to znaczy 330 albo 350ml)
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego (jak nie ma, to dać cukier puder do śmietany)
cukier waniliowy
fix do śmietany (nieobowiązkowo)
– pomarańcze pociachać np. w blenderze, na koniec dodać dżem (jak jest)
– śmietanę ubić krótko, dodać fix z cukrem waniliowym i/lub cukrem pudrem, ubijać do sztywności ()
– pomyrdać razem pomarańcze ze śmietaną lekko mikserem
– włożyć na chwilę (dłuższą lub krótszą do zamrażalnika)
– zapytać “kto chce loda?”
– użyć gałkownicy (tudzież nakładać mniej estetycznie łyżką stołową)
– posypać startą wcześniej czekoladą (lub jak się nie chce ścierać, użyć płatków czekoladowych)
– wbić rurkę waflową (chyba, że dla gobina, to bez rurki)
– miło wziąć też łyżeczkę
podać z błyskiem w oku i czekać na pochwały 🙂
jadłam to, to ciasto? nie wyłapałam nazwy?
nie jadłam, nie załapałam się, poproszę, zbieram przepisy na sałatki wszelkiego typu, bo do pracy takowe sobie robię
Madox dawaj jeszcze keksa ala camemberta 😉
no już tak mi nagadałaś że wolałam ułatwić 🙂
ale zapomniałam dopytać się o privy 😉
Dzięki, Laurko 🙂
Klucha, bo chatka miała płaski dach
Znasz odpowiedź na pytanie: żarełko pozlotowo wiosna 2012