Muffiny ( na 10 sztuk) z fajnego bloga [Zobacz stronę]
3/4 kubka mąki razowej
1/4 kubka mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych
3/4 kubka soku jagodowego skondensowanego
1/2 kubka konfitury jagodowej bądź żurawiny
2 duże lekko roztrzepane jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
ziarna z 1 laski wanilii
1/3 kubka zamrożonych jagód
1/2 kubka suszonych żurawin
1/2 kubka pokruszonych i uprażonych orzechów pecan (mogą być włoskie)
Przyrządzenie:
Zmieszaj razem mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę oraz płatki owsiane.
W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj sok, jajka, konfiturę, olej i ziarna z laski wanilii. Delikatnie wmieszaj zamrożone jagody, suszone żurawiny i orzechy.
Połącz razem wszystkie składniki.
Nastaw piekarnik na 200C.
Łyżką nakładaj ciasto w równych porcjach do formy na babeczki.
Piecz muffiny przez 20 minut. Po czym zrób próbę: w środek dowolnej babeczki włóż wykałaczkę i wyjmij ją- jeśli będzie sucha, muffiny są gotowe!
Znasz odpowiedź na pytanie: