Nawiązując do wątku Kotuś o zdrowym odżywianiu chciałam Was prosić o zamieszczanie przepisów na zdrowe jedzonko.
Czekam na Wasze propozycje, które nie ukrywam, ułatwiią mi życie
Ja przyznaję najwięcej zachodu mam z daniami obiadowymi. Oto moje dyżurne danie z gotowanym mięsem.
Mięso (np wołowe, wieprzowe oczywiście okrojone z tłuszczu) kroję w większą kostkę. Wrzucam do wrzącej wody i po zagotowaniu odszumowuję. Następnie dodaję przyprawy:
kostka rosołowa – ostatnio mięsna Winiar -rewelacja
papryka czerwona
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
kilka suszonych grzybków.
Gdy mięso jest miękkawe dodaję trochę włoszczyzny.
Mięso gotuje się na wolniutkim ogniu do miękkości.
Podaje je z kaszą (gryczaną, jęczmienną, jaglaną) oraz z jakąś surówką (kiszone ogórki są do tego rewelacyjne)
GOHA i Dareczek (02.04.03)
16 odpowiedzi na pytanie: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Tak z ciekawosci zapytam – czy w tej kostce rosolowej to jest glutaminian sodu? Nie zdrowiej by bylo sypnąć sól, pieprz i ziółek, choćby w zestawie typu FitUp Kamisu?
A pisząc juz zupelnie powaznie – kilka lat temu przestalam uzywac wszelkich kostek rosolowych – w imie zdrowszego jedzenia – mam nadzieje
Ula i Emilka (3 latka)
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Muszę sprawdzić skład kostki.
Rzeczywiście dobry pomysł, następnym razem sypnę Fitup’em Kamisu Dzięki!!
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
superowo, że załozyłaś ten watek.. ja raczkuję w tym temacie
Re: Jajka prawie w majonezie
Jajka gotujemy na trwardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy np w ćwiartki.
Przygotowujemy “sos”:
jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżeczkami musztardy (w zalezności od smaku), solą (np ziołową), pieprzem oraz groszkiem konserwowym.
“Sos” mieszamy z jajkami. Można posypać zieleninką np natką/szczypiorkiem – jak kto lubi.
Danie to nie jest bombą kaloryczną, ALE jest CIĘŻKOSTRAWNE czyli cudownie zapychające i przez dłuższy czas nie chce się jeść Polecam tym którzy się odchudzają
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Zamiast kostki rosołowej można dodać korzeń i liście selera i lubczyk 🙂
Pozdrawiam,
Anka
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Lubczyk powiadasz
Dzięki za podpowiedź
GOHA i Dareczek (02.04.03)
salatki, surowki
to ja wiosennie:
1. salatka pyszna:
kilka jajek na twardo
szczypior
rzodkiewka
jogrt naturalny
odrobina majonezu
sol
pieprz
jajka i rzodkiewke pokroic w duza kostke, posiekac szczypior (ale tez niezbyt drobno), dodac jogurt (tyle, zeby wszystko bylo fajnei “zwiazane”,ale zeby nie wyszla z tego zupa) i odrobine majonezu (tu wedlug uznania – moj tato robi prawie z samym majonezem. ja za nim nie przepadam i daje odrobine), przyprawy – wymieszac i gotowe. najlepsze jest wtedy, gdy robimy szybko i jajk as ajeszcze cieple… 🙂
2. salatka ziemniaczana 1
gotowane ziemniaki, czosnek, koper, oliwa z oliwek – ziemniaki w gruba kostke, koper i czosnek drobno, do tego oliwa lub ewentualnie jogurt. duzo soli i pieprzu 🙂
3. salatka ziemniaczana 2
ziemniaki j.w., do tego pokrojony w kostke kiszony ogorek (moze byc tez zamiast swiezy), czosnek i jogurt.
4. salatka wiosenna
salata porwana w strzepy, cwiartki pomidora, cwiartki jajka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sol, pieprz i swieza bazylia
5. selerowa
seler stary na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru, soli, duzo orzechow wloskich
6. pomaranczowa
marchew starta na grubych oczkach, pomarancze (kazda czastka przecieta na pol) – wszystko posypane odrobina cukru i polane sokiem wycisnietym z pomaranczy.
7. moja ulubiona
marchew i jablko starte na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru. mozna dodac orzechy albo zamiast jogurtu slodka, gesta smietanke (wtedy jest p y s z n a , ale kaloryczna…)
8. brokulowa
zblanszowane brokuly (w rozyczkach), pomidor w cwiartkach (bez skory koniecznie – zupelnie inny smak!), ogorek w polowki talarkow, czosnek, jogurt naturalny, sol i pieprz
9. tradycyjna a la grecka
salata podarta na strzepy, pomidor (jak w brokulowej), ogorek (rowneiz j.w.), oliwki (najlepiej te kupowane w delikatesach na wage – takie wielkie, ciezkei, aromatyczne i tluste 😉 ), feta (najlepsza jest firmy megle – obecnie prawie nei do dostania. kupuje arle w kosteczkach, jest lepsza od mlekovity), czosnek (nacieram nim miske do salaty i odrobine dodaje do oliwy), oliwa z oliwek, swieza bazylia…
ania i makary 🙂
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
co znaczy “odszumowuje”???
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
W pierwszej fazie gotowania na powierzchni wywaru pojawiaja się zdenaturowane białko i tworzy biały nalot, czasami pianę. usunięcie tego z powierzchni wywaru nazywa się odszumowaniem. Przynajmniej u mnie w domu tak to określano
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
u mnie tez. i fachowcy takze uzywaja tego okreslenia 🙂
ania i makary 🙂
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
W tym Fitcie to też niestety jakieś dodatki sztuczne są.
Re: Dietetyczne potrawy Wielkanocne
Dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań. Polecam.
[Zobacz stronę]
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Napisze Ci tyle, że nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymi. I tak na przykłąd bigos znikł z mojego menu juz dawno, tak samo bardzo lubiłam żeberka w sosie własnym a do tego ogórek kiszony – bomba dla organizmu… Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki
No i oczywiście kostka rosołowa – czyli sama chemia dobra w smaku, nic poza tym. Ja dodaję suszone i zmielone warzywa oraz rozmaite przyprawy od A-Z Kostki juz dawno nie używam, ze względów zdrowotnych
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
sama suszysz i mielisz warzywa?
Julia&ktosik [oby]
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Nie, kupuję takie gotowe suszone mieszanki, sa dostyępne prawie w kazdym sklepie spozywczym, a potem je mielę w młynku 🙂
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Znasz odpowiedź na pytanie: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy