Ten przepis znalazłam kiedyś na naszym forum, kiedy jeszcze nie było KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ. nie pamiętam, w któym miejscu, ani kto jest autorką. Autorkę przepraszam,że dysponuję Jej przepisem, ale naprawdę-jest wart spróbowania!
1 kg żeberek chudych
mniej więcej tyle samo cebuli
mąka
bulion obojętnie jaki
vegeta
pieprz
olej
żeberka pokroić na porcje, natrzeć pieprzem i zostawić na 15 min. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Żeberka przerzucić do naczynia żaroodpornego. Następnie pokroić całą cebulę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do żeberek. Rozrobić bulion w troszkę mniej niż pół litra wody i zalać to wszystko. Wstawic do piekarnika i dusic az będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smaku.
Podawać z ziemniaczkami i jakąś surówką i koniecznie z piwem.
Moje uwagi:
– ja obsypuję naprawdę dużą ilością pieprzu, dzięki temu jest to bardziej aromatyczne,ale nie jest ostre!
– daję 2 kostki bulionu
– cebuli musi być tyle,żeby po podsmażeniu przykryła żeberka
– temperatura piekarnika- 160stopni, ja po godzinie zmniejszam na 100 i trzymam jak najdłużej – wtedy są najsmaczniejsze; kiedyś trzymałąm je tak 4 godziny, bo mi się Tata Basi spóźniał na obiad i były…. Niebiańskie!
smacznego!
Monika i Basia (05.10)
6 odpowiedzi na pytanie: Żeberka-proste i pychota
Re: Żeberka-proste i pychota
cztery godziny sie spoznil??? ja juz bym nie czekala…:))
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: Żeberka-proste i pychota
Ja robiłam podobne, tylko zalewałam piwem. Pycha, tylko trzeba znależć w miarę chude żeberka.
Re: Żeberka-proste i pychota
noooooooooooo… Niby w pracy był
Monika i Basia (05.10)
Re: Żeberka-proste i pychota
Zrobiłam. Nawet mój mąż powiedział, ze są pyszne. Były wspaniałe.:))
[Zobacz stronę]
Re: 🙂
też je lubię i cieszę się, że Wam smakowały
Monika i Basia (05.10)
Re: Żeberka-proste i pychota
Przepisałam- spróbuję zrobić, aż ślinka cieknie :-)))))))))
justyna z 2,5 Martynką.
Znasz odpowiedź na pytanie: Żeberka-proste i pychota