Pyszna i orzeżwiajaca a przy tym oryginalna.
Bazą jest bardzo esencjonalny bulion rybny. Weżcie duuuży gar i upchajcie w nim ciasno rybne “odpady” – ości, kręgosłupy, głowy i płetwy, co macie, ma być tego baaardzo dużo. Zawsze, jak mi cos takiego w domu zostaje, to nie wywalam do śmieci, tylko kolekcjonuję w zamrażarce, potem jest jak znalazł. Jak nie macie, to poproście w rybnym, dają za darmo. Ma to być wywar z ryb mieszanych, im więcej gatunków, tym lepiej, morskich i słodkowodnych. Solimy solą morską, oczywiście, dodajemy do gara kilka liści laurowych i ziele angielskie, gotujemy długo na maleńkim ogniu, aż wszystko sie rozpadnie. To najbardziej czasochłonna część oprzepisu, polecam ugotować wcześniej, zwlaszcza, że taki bulion świetnie sie zamraża.
Po ugotowaniu przecedzamy dokładnie przez bardzo gęste sito. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone obrane ziemniaki i pokrojone w talarki pory, w równych ilościach. Gotujemy krótko, 10 – 15 min, bo zupa potem musi jeszcze troche postać, więc warzywa dojdą i tak.
Natępnie wyłączcie gaz i do gorącej zupy dodajecie kawałki ryby, najlepiej bez ości, przykryjcie i odstawiacie na 15 min. Nie gotować, bo ryba sie rozpadnie. Ja biorę najczęściej filety z pstrąga, ładnie się z nich ości wyjmują i można je pokroic w zgrabne, szerokie pasy. Skórę zdejmijcie, niedobra jest.
No i finał – zupa ma być kwaśna, więc sok z cytryny, nie żałujcie, ma być dużo; i jeszcze biały i zielony pieprz, i dużo koperku. Na stole w miseczce kwaśna śmietana, niech każdy bierze ile chce. Koniec.
Naprawdę polecam.
Pa.
Antoś (24.11.03)
5 odpowiedzi na pytanie: Zielona zupa rybna – idealna na lato
Re: Zielona zupa rybna – idealna na lato
brzmi nieźle
przyznaję się bez bicia- w życiu nie jadłam zupy rybnej !
aż boję się gotować żeby moje ”dzieło” nie zniechęciło mnie do tej zupy do końca życia;)
Re: Zielona zupa rybna – idealna na lato
Nie bój się! Tego nie sposób schrzanić 😉
mam nadzieje, że będzie smakować.
Pozdrawiam
Antoś (24.11.03)
Re: Zielona zupa rybna – idealna na lato
A ja uwielbiam zupę rybną, ale niestety nigdy sama nie gotowałam. Na pewno skorzystam.
Dorota
Re: Zielona zupa rybna – idealna na lato
Ugotowałam zupkę co prawda na bazie tylko 2 rodzajów ryb.Rosół ugotowałam z głów i grzbietów dorsza.w paseczki pokroiłAM pstrąga. Posoliłam zwykłą solą ponieważ morskiej nie miłam no i nie miałam zielonego pieprzu.
Zupka wyszła wyśmienita.Drugim razem pokroję też marchew w talarki,żeby była troszkę kolorowsza
A czy Ty Maduxia masz pieprz zielony mielony czy dodajesz cały,czy sama mielisz???
Marzena & W,E,K i Marysia 8.07.05
Re: Zielona zupa rybna – idealna na lato
Mam w całości i rozwalam tłuczkiem na mniejsze kawałki. Cieszę się, że smakowała :-)))
Antoś 24.11.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Zielona zupa rybna – idealna na lato