zlotowe ciasto migdałowe

hehe, chciałybyscie :Hyhy:
mowy nie ma!

no dobra, może jutro czy jak? dzisiaj mi się nie chce 😛

47 odpowiedzi na pytanie: zlotowe ciasto migdałowe

jbielu Dodane ponad rok temu,

maduxia dawaj mi przepis

maduxia Dodane ponad rok temu,

jutro, złotko, ok?

yoko Dodane ponad rok temu,

nie dawaj!!

maduxia Dodane ponad rok temu,

no *****, jestem dla Was za dobra, no
z góry przepraszam za styl, ale tkwię nadal w klimacie zlotowym i nie potrafię napisac tego prościej

200g migdałów
3,5dl cukru pudru
5 bialek

Migdały mielimy bez parzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy stopniowo cukier. Na końcu migdały. Dużą blachę, np. taką od piekarnika, wylożyć papierem do pieczenia, posmarować masą migałową, piec 25-30 minut w 150 stopniach. Ja to robię tak, że po 20 minutach podnosze temperaturę do 180 i kilka minut na takiej jadę, robi się lekko zlote, nie lubię takiego białego. Potem ostudzić, nie wyzerać tam, gdzie krzywo- wyrówna sie później :Hyhy: Ciasto można zrobić dzień wczesniej.

krem

1,5dl smietany36%
1,5dl cukru
5 zoltek
250g masla

Żółtka ubijać dodająć cukier, długo, ma być białe i puchate, tak z 5-10 minut. W tym czasie zagotować w garnku- ten garnek ma być większy, niż Wam się wydaje, że będzie dobry na te ilość śmietany 😛 – śmietanę i nie przerywając ubijania cieniusieńkim strumyczkiem , czasem kropla po kropli zwłaszcza na poczatku, wlać do żółtek z cukrem.

Ubijać wciąż zaciekle z minutkę.

Potem sprawnym chlustem przelać do garnka, w którym gotowała się śmietana i na maciupeńkim ogniu podgrzewać aż zgęstnieje.

Jesli się mnie któraś teraz zapyta „a ile dokladnie czasu ma się to gotować? ” to lutnę, przysiegam. Nie wiem, kilka minut, no, można, jak się która nie boi i lubi ryzyko, zwiększyć trochę ogień, zobaczymy co się stanie.

Jednakowoż pod zadnym pozorem nie wolno zrobić 2 karygodnych rzeczy:
po pierwsze- nie wolno przestać mieszać od dna! (łyżką drewnianą) bo wtedy uschnie Wam ręka.
Po drugie: nie wolno kremu zagotować, bo wtedy wyjdą słodkie jajecznicowe skrzepy o wyglądzie zawartości peerelowskiej spluwaczki…

Potem ostudzić. I to wszystko tez można zrobić dzień wcześniej. To już razem dwa dni wcześniej :Niepewny:

Jak już wszystko ostygnie, ubić, ale tak z 15 minut, masło, kilka razy radzę zatrzymać maszynę i najdokładniej jak się da lopatką zgarnać przyklejone maslo do miski… Masło ma te nieprzyjemną właściwosc, że przykleja się -jak Brunka do Madoxa- do scianek miski.

Potem ciagle ubijając, po łyżce, powoli, dodawać ostudzony custard. Tak! bo tak sie właśnie nazywa to, co zrobiłyście dzień wcześniej.
A, byłabym zapomniała- jak kto rozrzutny i bez pojęcia, niech doda poprzedniego dnia do zółtek z cukrem łyżkę prawdziwego ekstraktu z wanilii albo trochę cukru z prawdziwą wanilią. Ja dodałam :Rogaty:

Ciasto kroimy na pół, normanie. I juz widzę, jak coponiektóre zastanawiają się, jak mam przekroić na pół ciasto, które ma pół centymetra grubości…. Juz trochę jest się na tym forum…. :Hyhy: Otóż nie, drogie panie, otóż nie, tak nie kroimy, normalnie na pół ciachamy i już.

Jedną połówkę smarujemy dość grubo kremem, kładziemy na wierzch drugą. Wstawiamy ciasto na kwadrans do zamrażarki… nie zastanawiamy się, że zostało pól michy kremu i co z nim dalej robić…

Po tym czasie wyjmujemy stwardniałe ciasto i teraz następuje bardzo miły moment, mianowicie wyrównywanie brzegów. Ostrym nozem ciachamy, żeby powstał równy prostokąt, odcięte kawałki można z czystym sumieniem zjeść….

Potem calość smarujemy kremem, wierzch i boki, oraz obficie posypujemy płatkami migdalowymi podprażonymi na patelni. Ciasto znowu- bez przykrywania wstawiamy na trochę do zamrażarki, jak bedzie twarde jak kamien zawijamy w kilka warstw folii spozywczej, w pieć reklamówek… i wkładamy na stałe do zamrażarki.
Jemy za pół roku na zlocie kwietniowym 😀

kiara Dodane ponad rok temu,

Jak dobrze, ze to masa zółtkami – na szczęście nie tykam takich 😀

maduxia Dodane ponad rok temu,

a czemu, aniołku? Smak ci nie pasuje czy się o salmonelle boisz?

bratek Dodane ponad rok temu,

Jezu, Madox a co to „dl”
wiesz, ja blondynka

mycha3 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama3xM:Jezu, Madox a co to „dl”
wiesz, ja blondynka

To tak jak ja. :Wstyd:

telimena Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama3xM:Jezu, Madox a co to „dl”
wiesz, ja blondynka

duża łyżka????

maduxia Dodane ponad rok temu,

o kurde, zapomniałam, ze to ciotka ze Szwecji dała, a u nich jest w decylitrach…
1dl=100ml
czyli 3,5dl cukru pudru to 350 ml cukru pudru
no tak gupio, nawet nie w gramach

bratek Dodane ponad rok temu,

dziękować

telimena Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:o kurde, zapomniałam, ze to ciotka ze Szwecji dała, a u nich jest w decylitrach…
1dl=100ml
czyli 3,5dl cukru pudru to 350 ml cukru pudru
no tak gupio, nawet nie w gramach

Dzięki Najwyzszemu bo juz się widziałam jak ta smietane tymi łyzkami macham – a jej się nic nie dzieje w czasie gotowania? Nie ma szans żeby się scieła lub cos takiego bo ja mam czasami dziwne przygody kuchenne a lubie migdały i skoro wszyscy twierdzą ze jedzenie na zlocie było takie baaardzo niedobre to chetnie bym wypróbowała.

maduxia Dodane ponad rok temu,

nic się nie stanie, bo to musi być kremówka albo tortowa czyli chyba od 30-36%
gotuje się jak zupa

ale ma zawrzeć i lejesz, nie gotuje się jej godzinami

na zlocie większośc stwierdziła, ze najlepsze jest takie prosto z zamrażalnika, twarde jak skała, że jak lody smakuje. Osobiście wole takie troszkę cieplejsze, bo wtedy krem się miękki robi.
A, w przepisie oryginalnym to mrożenie jest obowiązkowe, nawet jak robisz na dzień przed imprezą. Pewnie dlatego, że krem jak postoi w ciepłym robi się delikatny jak kogel-mogel, ciasto jest klejące i calość pewnie by się rozjechała, czego nikt na zlocie nie sprawdził, bo ciasto było z uporem maniaka chowone do zamrażalnika.

Zrób sobie jutro- na Wielkanoc będzie jak znalazł 😀

Dodane ponad rok temu,

Madox, Ty wiesz, ze ja z ciast to lubię najlepiej schabowe….
Ale TO to jest mistrzostwo swiata

Czuje, ze na stałe wejdzie do mojego imprezowego menu, podobnie jak Twój deser czekoladowy

kevlar-girl Dodane ponad rok temu,

bardzo łatwy, banalnie nawet prosty i mało czasochłonny przepis
a i mało skomplikowany

pier…le nie robię, nie porwę się nawet
nie będę robiła tak niedobrego ciasta

to nie na moje siły, poczekam aż znowu zrobisz, albo jakaś miła koleżanka i się wproszę na konsumpcję co byście się same nie męczyły

telimena Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kevlar girl:
pier…le nie robię, nie porwę się nawet
nie będę robiła tak niedobrego ciasta

A ja sie porwę – jak mnie wyjdzie nieeeedobre to każdemu się uda – taki ze mnie talent 😀

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:a czemu, aniołku? Smak ci nie pasuje czy się o salmonelle boisz?
To pierwsze:)

Aniołek – kurcze, tak to tylko mój mąż ma mnie w telefonie zapisaną 😀

Ależ mi miło 😀

baniutka Dodane ponad rok temu,

Madox, no łatwo nie będzie,
ale nie ma bolca, muszę je zrobić, choćby nawet nie wiem co…
no kocham Cię za Twe kulinarne wariacje,
ale to to już chyba wiesz, nie?

maduxia Dodane ponad rok temu,

wiem :p

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

Madox, a taki przepis na mus czekoladowy na walentynki to tez byl Twój?
Bo to jest hit u mojego męża :).

A to ciasto migdałowe to po prostu BAJKA!!!
I koniecznie jesc zmrożone! Znaczy nie wiem jak smakuje ciepłe, nie dałam mu szansy sie rozmrozic :).
Wszelkie lody Grycana, srycana czy inne się chowają.

ps. jak czytałam przepis, to normalnie widziałam Twoją twarz :). Ubawiłam się setnie ;).

gobin Dodane ponad rok temu,

ja pierdziele :Boje się: podejdę do tego jak będę miała lepszy czas.

Madu dawaj przepis na tartę z dynią i cukinię może być tutaj
a bania na salceson

maduxia Dodane ponad rok temu,

Brenda, to był przepis Nigelli, ale tak, to ja tu wrzucałam 🙂

gobin, przepis na tartę, powiadasz… ale ona jakaś nie teges wyszła, za dużo dyni, za mało slona
ja solić nie potrafię za bardzo, zawsze za malo dam, zato pieprzyc jak potluczona i owszem 😀

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:gobin, przepis na tartę, powiadasz… ale ona jakaś nie teges wyszła, za dużo dyni, za mało slona
ja solić nie potrafię za bardzo, zawsze za malo dam, zato pieprzyc jak potluczona i owszem 😀

mnie smakowało :Niepewny:

maduxia Dodane ponad rok temu,

no to jest mi bardzo milo 🙂

potem wrzucę, najpierw dynię kup :Rogaty:

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:no to jest mi bardzo milo 🙂

potem wrzucę, najpierw dynię kup :Rogaty:
ja nie kupuję dyni :Niepewny: rośnie u mnie :Wow!:

maduxia Dodane ponad rok temu,

fajnie masz, moje zgniły, jako i pomidory :Foch:

Dodane ponad rok temu,

składniki zakupione, wpadłam wydrukować przepis i ruszam do kuchni

tylko migdały mam zblanszowane, coś mi się popierniczyło i takie kupiłam :Wstyd:

Dodane ponad rok temu,

no i spier&*(^&&*^*() :Wstyd:

maduxia Dodane ponad rok temu,

coś zrobiła? mów
jajka zagotowałaś?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:coś zrobiła? mów
jajka zagotowałaś?

ale siedzisz?

po 1. migdały kupiłam zblanszowane; ale to nic, ładnie się zmieliły, ciasto się ładnie upiekło iwyrosło na prawie 1 cm :Fiu fiu:

po 2. już na etapie kręcenia żółtek z cukrem coś mi nie grało; masa nie była puszysta i jakoś bardzo nie zjaśniała; nie zrobiło się tez jej jakoś spektakularnie więcej; wina jajek ??? bo kręciłam bardzo długo, pewnie jakieś 20 minut; dodałam śmietankę jak pan Bóg przykazał; ale tak się bałam, ze mi się to zagotuje, że gotowałam na bardzo małym ”gazie”; więc nie gęstniało; ciut zwiększyłam, mieszałam non stop, co by mi ta ręka nie odpadła, aż w końcu zaczęło łaskawie gęstnięć (imo nadal za mało); nie zwazyło się, masa była ok, ale strasznie zżółtła :Strach:
jak ostygła – zrobił się glut na miarę krówki mordoklejki :Wstyd::Wstyd::Wstyd: i się to to nie dało wkrecić przez pieczołowicie ukręcone przez 15 minut masło; więc masło + glut dał coś na kształt kremu z grudami krówki 🙁

po 3. dałam kostkę masła łaciatego (200g), oczywiście przed krręceniem trzymałam w temp. pokojowej, ale że tych 50g mi brakowało, dorzuciałam osełkę… potem dopiero się doczytałam, ze była ”z dodatkiem soli morskiej” :Wstyd::Wstyd::Wstyd:

po 4. wrzuciłam na patelnię całą paczkę migdałów – te drobiny mi się spaliły, więc potem paluchami wybierałam płatki ze spalonych drobin 🙁

mało ? :Fiu fiu:

maduxia Dodane ponad rok temu,

o ***** :Śmiech:
Ewka, ju ar maj hiroł :Wow!: a raczej heroin

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:o ***** :Śmiech:
Ewka, ju ar maj hiroł :Wow!: a raczej heroin

noż kurde nie każdy się miszczem urodził :Foch::Foch::Foch:

kotus Dodane ponad rok temu,

po co ja tu w ogóle wlazłam?:Zamotany:;)

kotus Dodane ponad rok temu,

Madziu,a jak brzmi prawidłowa nazwa na to ciasto,bo przepisów na migdałowe ciasto jest dużo.Jak uda mi się zrobić dam znać:)

maduxia Dodane ponad rok temu,

Marzenko, no nie wiem, trzeba do ikei jechać, bo u nich można kupic gotowe zamrożone 😀

ale od razu mówię- zrobione w domu lepsze :Hyhy:

edit: znalazłam na stronie ikei, to sie po ichniemu nazywa tarta mandel :Śmiech: i widzę, że kanebullar tez mają- też robie w domu, ślimaczki cynamonowe, i moje też lepsze :Fiu fiu: nawet w piątek robiłam

gobin Dodane ponad rok temu,

Madziu oni tam robią takie mrożone zielone czy też je robisz?

maduxia Dodane ponad rok temu,

Princessa? robię :Rogaty: chyba że chodzi o trójkąty takie zielone, z czekolada i białym kremem…. to tez nie robiłam sama, mama robi, przepis mam- okrutnie pracochłonne, ale pyszne, i się w zamrażarce przechowuje

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia: znalazłam na stronie ikei, to sie po ichniemu nazywa tarta mandel :Śmiech: Wolę jednak zostać przy nazwie ciasto migdałowe:)
Zrobiłam kilka dni temu.Ciasto proste do zrobienia coś podobnego do „cycków murzyna” Z tym,że cycki są kokosowe. Podoba mi się ten przepis bo będę modyfikować i np zrobię na tej zasadzie ciasto orzechowe,bo mam dużo orzechów laskowych z którymi nie wiem co zrobić.
A ciekawe jak to ciasto smakowałoby z bitą śmietaną?Tak mnie korci ,żeby zrobić bo bardzo lubię cista śmietanowe 🙂

baniutka Dodane ponad rok temu,

robię:Diablik:

gobin Dodane ponad rok temu,

i jak wyszło?

Znasz odpowiedź na pytanie: zlotowe ciasto migdałowe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Domowe wędliny
Szukam sprawdzonych przepisów na domowej roboty wędliny pieczone w piekarniku. Od lat korzystam tylko z jednego przepisu, a chciałabym spróbowac czegoś nowego. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
Nauka siadania na nocnik
Mam syna 23 m-ce. Od kilku miesięcy bezskutecznie próbuje nauczyć go siadać załatwiać się na nocnik. Czasem sporadycznie załatwi się do swojego grającego po sikaniu nocnika i cieszy się z
Czytaj dalej