zupa cebulowa ?

dajecie bąkom ?
i … jak robicie ?

naszło mnie … 😀

8 odpowiedzi na pytanie: zupa cebulowa ?

mai Dodane ponad rok temu,

robimy:D
bąkom nie dajemy, bo gardzą;)
ale duze bąki baaardzo lubią:D

wcielo mi przepis, podam z lebka;)

5-6 srednich cebul kroje drobniutko, podsmażam na maśle do zrumienienia
zasypuje lyżka mąki
przekładam do garnka, zalewam woda, dodaje pol kostki rosolowej i gotuje na ostrym ogniu ok 20min
dodaje przyprawy- sol, pieprz, sporo majeranku
i lyzke smietany
zagotowuje ze smietana i voila:D

podaje z grzankami wlasnego wyrobu (bialy chleb, bulke kroje na male kwadraciki i zarumieniam na patelni) i posypane tarym zoltym serem

pyyychota:D

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez amargo:robimy:D
bąkom nie dajemy, bo gardzą;)
ale duze bąki baaardzo lubią:D

wcielo mi przepis, podam z lebka;)

5-6 srednich cebul kroje drobniutko, podsmażam na maśle do zrumienienia
zasypuje lyżka mąki
przekładam do garnka, zalewam woda, dodaje pol kostki rosolowej i gotuje na ostrym ogniu ok 20min
dodaje przyprawy- sol, pieprz, sporo majeranku
i lyzke smietany
zagotowuje ze smietana i voila:D

podaje z grzankami wlasnego wyrobu (bialy chleb, bulke kroje na male kwadraciki i zarumieniam na patelni) i posypane tarym zoltym serem

pyyychota:D

no żeby nie ta mąka to byłoby MM 🙂

mai Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:no żeby nie ta mąka to byłoby MM 🙂

śmiało można bez mąki:)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:dajecie bąkom ?
i … jak robicie ?

naszło mnie … 😀

robie taka „po francusku” (ale we francji to jej chyba nie znaja)
oczywiscie przepis tez z glowy
ze dwie srednie cebule posiekac drobno i zrumienic na masle (ale pilnowac, zeby sie nie przypalily), wrzucic do wywaru warzywnego albo z kury (ja robie na warzywnym, mam zawsze sporo zamrozonego „na zas” w zamrazarce, tak wyjdzie z poltora litra w jednym pojemniku, ale mozna tez uzyc kostek rosolowych), wszystko gotowac przez chwile (jakies 10 minut moze), zestawic z ognia, dodac kieliszek bialego wina, pieprz i sol do smaku i wszystko zabarwic karmelem (tez sama robie, kilka lyzek cukru roztawpiam na patelni, kiedy zbrazowieje, zalewam okolo polowa szklanki goracej wody, zamykam w sloiku i uzywam do doprawiania zup bez smietany)

podaje z biala bagietka z pieca z oliwa i ziolami

ps. moje dzieci jedza, ale tylko te biala bulke maczana w zupie, jakos nie przepadaja

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez amargo:robimy:D
bąkom nie dajemy, bo gardzą;)
ale duze bąki baaardzo lubią:D

wcielo mi przepis, podam z lebka;)

5-6 srednich cebul kroje drobniutko, podsmażam na maśle do zrumienienia
zasypuje lyżka mąki
przekładam do garnka, zalewam woda, dodaje pol kostki rosolowej i gotuje na ostrym ogniu ok 20min
dodaje przyprawy- sol, pieprz, sporo majeranku
i lyzke smietany
zagotowuje ze smietana i voila:D

podaje z grzankami wlasnego wyrobu (bialy chleb, bulke kroje na male kwadraciki i zarumieniam na patelni) i posypane tarym zoltym serem

pyyychota:D
ja robie tak samo, ale bez mąki i dodaje pół szklanki bialego półwytrawnego wina:)

Dodane ponad rok temu,

robię identycznie jak amargo, pyszna jest 🙂
my uwielbiamy, dziecko nie je bo twierdzi że nie lubi (ewentualnie wyjada tylko grzanki 😉 )

aniaos Dodane ponad rok temu,

a ja wlasnie robie dzisiaj 🙂 wszystko bardzo podobnie jak wyzej:
3-4 cebule kroje w cieniutkie „ksiezyce” (czyli pol-talarki), podsmazam na oliwie z oliwek (moze byc ewentualnie maslo – choc ja je raczej omijam, bo gdy zupa jest zimna / a u nas czasami troche zostaje na kolacje/, to to maslo „sie scina” i sa takie grudki – wtedy WIDZE 🙂 ze jest tlusta… jak ognia unikam wszelkich „kujawskich” i innych podobnych – dla mnie taka zupa jest pozniej nie do zjedzenia i smierdzi okropnie ); jak cebulka jest miekka (ale nei rumiana) to zalewam wrzatkiem, wrzucam 2 kostki warzywne knorr, dodaje jedna marchewke, swiezy (!) lubczyk (teraz nie mam, wiec nie daje), ziola prowansalskie /suszone/, swieza bazylie, odrobine rozmarynu, sol, pieprz czarny, lisc laurowy,ziele angielskie. gotuje wszystko ze 30 minut, przelewam do miseczek, na wierzch klade zrumieniona w piekarniku bulke wroclawska, wszystko posypuje tartym zoltym serem i zapiekam 5 minut. REWELACJA 🙂 wino jesli juz, to tylko wytrawny bialy kokur massandry, i to w sladowych ilosciach; maki nie dodaje w ogole – nigdy do zadnych zup.

mumcia Dodane ponad rok temu,

ja robie mniej więcej tak samo tylko, że dodaje dwa małe starkowane ziemniaki i wychodzi taki trochę krem. z grzankami i posypane żółtym serkiem jest pycha

Znasz odpowiedź na pytanie: zupa cebulowa ??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
uzależnienie - na poważnie
wiem, że temat wałkowany wiele razy ale... czy macie coś, bez czego AUTENTYCZNIE nie przetrwacie dnia ? wiadomo, że bez forum trudno, ale przeżyć się da :D urlop przeżywam bez problemu, każdorazowy
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Czy kochacie swoje dzieci tak samo ?
Czy jest to realne, żeby kochać dwójkę (i więcej) swoich dzieci dokładnie tak samo? W maju urodzę syna i coraz częściej mam takie dziwne nastroje, ze tak naprawdę to się
Czytaj dalej