ZUPA – czym się zajadacie
temat Kantalupy “Co masz dzis na obiad?” zainspirował mnie, wiecznie mam problem z zupą; poszukuję pomysłów i przepisów na smaczne zupy “jadalne dla dzieci” i tu podnoszę poprzeczkę bez ulepszaczy czyli kostek rosołowych, wegety, koncentratów np przy barszczu, kartonów, torebek itp
dzielcie się pomysłami i przepisami na smaczne zupy ful natura
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak wspomóc maluchy w nauce języka obcego? Odkryj najciekawsze zabawki językowe na Dzień Dziecka
Zakończenie roku szkolnego 2024. Wakacje w tym roku wyjątkowo wcześnie. Uczniowie zadowoleni z terminu
Zasiłek rodzinny – waloryzacja 2024. O ile świadczenie może wzrosnąć? Zbliża się ustawowy termin
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- ZUPA – czym się zajadacie
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
71 odpowiedzi na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie
bez ulepszaczy 🙂
marchewka, pietruszka, seler zazwyczaj gotuje na skrzydełku zeby jakies oko pusciło lub kostka po kotlecie lub zeberko — to jest moja podstawa
kalafiorowa to- kalafior do srodka pokrojony–> ziemniaki w kostke
ogórkowa- kiszony ogorek na tarce –> ziemniaki w ksotke
brokułowa -brokuły–> ziemniaki w kostke
pomidorowa z makaronem lub ryzem
no ja sporo zup robie bo obie dziewczyny moje zupy jedza niemalze wszystkie zabielam smietana
ja mysle ze jak sie nauczysz jesć nieprzyprawione zupy to takie jesz sądze ze kwestia domowego kucharza ja tam lubie dodać wegete czy kosteczke włoszczyzny z knora czy winiar ale podstawe czyli to co pisałam wyżej mam zawsze- nigdy nie gotuje zupy woda plus kostka musze mies miesko i warzywa
Rosół wg kuchni 5 przemian
Ja robię z kurczaka eko 🙂
Moje dzieci ten rosół uwielbiają
Na tym robię też pomidorówkę (przecedzami i dodaję z 5 zmiksowanych pomidorów i podgotowuje jeszcze), krupnik (przerzedzam i daję kaszę i ziemniaki), przymierzam się jeszcze do barszczu – ale nie umiem na razie
Zawsze daję świeżą zieleninę i imbir świeży i bez bulionu i gotuję ze 3 h na leciutkim ogniu
Składniki:
3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
1/4 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
1/4 łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
4-5 średnich marchewek – smak słodki
2-3 średnie pietruszki – smak słodki
2 średnie cebule – smak ostry
kawałek pora i selera – smak ostry
0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
3-4 ząbki czosnku – smak ostry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
sól do smaku – smak słony
1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
pęczek koperku – smak kwaśny
Dodatek:
makaron orkiszowy – nitki
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno? kminek, pieprz czarny i sól.
Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki? ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.
Podstawową zasadą przygotowania potraw zrównoważonych, jest wykorzystanie reguły Pięciu Przemian, czyli kolejności dodawania smaków tych produktów.
Nie jest ważne od jakiego smaku rozpoczniemy gotowanie, ale najczęściej jest to smak gorzki, czyli wrząca woda (zarówno przy zupach jak i potrawach duszonych), oraz słodki (tłuszcz) np. w przypadku mięs.
O działaniu potrawy decyduje również smak zamykający. Jeśli zupę zakończymy pieprzem? wzmocnimy organy przypisane elementowi Metalu (smaku ostrego), czyli płuca i jelito grube. Jeśli dodamy na koniec gotowania zieleninę? skierujemy energię do elementu Drzewa (smaku kwaśnego) i wzmocnimy wątrobę. Pamiętajmy, że reguły te odżywiają cały organizm.
Ważna jest również długość gotowania. Zupa gotowana długo, od 1 godziny do nawet 5 godzin ma olbrzymi ładunek energetyczny i silne właściwości lecznicze – ogrzewające. Zupa przygotowana w pośpiechu ma zdecydowanie mniejszą wartość.
Żródło
strasznie to skaplikowane, zastanawiam sie jak nauczyc dzieci jeść z przyjemnością zupy warzywne (niestety u nas króluje rosół, pomidorowa, barszcz biały na kiełbasie zrobionej w domu lub czerwony na żebrach i kartoflanka na czymś wędzonym – jak zobaczą w zupie brokuła, kalafior czy fasolkę szparagową to dramat)
Wydaje się skomplikowane
Moje też nie lubią warzyw w zupie, marchewkę z tego rosołu wyciągam ro młoda moja czasami zje
Resztę robię na parzę i to jedzą – i brokuła z sosem czosnkowym i fasolkę – warzywa mają zupełnie inny smak
No i surówka z kiszonej z marchewą i colesław z białek kapuchy do obiady i ziemniaki staram się ostatnio do obiadu – specjalnie dla nich
Z warzyw tyle
Resztę napędzam owocami 🙂
Aaa i jeszcze czasami grochówkę robię – też na gładko – mielę groch i podgotowuję, jedzą – już mniej zdrowo – z groszkiem ptysiowym
Spróbuj im zupy krem robić np brokułowa czy pieczarkową – ale tu ekpertem nie jestem 🙂
niestety zupy klarowne przełkną, natomiast zawiesistych nie ruszą jeżeli chodzi o warzywa to marchew, pietruszka seler jest ok w rosole też jedzą ale inne są ble
surówki tylko z selera albo marchew z jablkiem, zupa pieczarkowa ujdzie jak wyjmę pieczarki, kalafior, brokuły, fasolka – koszmar, groch i fasola niejadalne, ogórkowa łagodna ujdzie, pomdorowa musi być slodkawa mlody musi mieć mięso w zupie mloda różnie
strzela mnie już pomysłów brak dzieci są alergikami więc od lat nie uzywamy chemii w kuchni
Gulaszowa, z ciecierzycą, żurek domowy, jarzynowa…
Kalafiorowa, brokułowa no i na rosole – krupnik, pomidorowa.
Żadna nie zabielana, nie zagęszczana
Kiedyś miałam świński ogon i zrobiłam pyszną ogonową Chłopaki wcinali, że ho ho…
Moje dzieci jedzą warzywa z zupy. Panie w przedszkolu nauczyły – jedną rzecz można zostawić Miło z ich strony
hmm taga ogonowa to byłoby to tylko skąd ogon wytrzasnąć
z krupnikiem kiepsko nie lubia kasz i ryżu od jakiegoś czsu przyjmuję zasadę gotować wszystko niech sie przyzwyczajają tylko to jęczenie podczas posiłków mnie dobija przyjemniej jest jak siadaja i zjadają a nie grzebia w zupie i pytaja co to odpowiadam i slyszę bleeee a jedzenie zajmuje godzinę
Moje sa wybredne wchodza im tylko 3 zupy w kolejności:
koperkowa, pomidorowa, rosół.
A i lubia krupnik – ale nie za czesto.
Ja zawsze na takie pytanie “a co to” odpowiadam zgodnie z tym co mi fantazja w danej chwili podsunie:
– krojony salceson z włosami
– dupa z trupa
– mózg rekina
– paznokcie czarownicy
😉
A na marudzenie: a co dziś na obiad???? mowie zwykle:
indyk z dupą w pieprzu.
😉
Mój m już doś wyrośnięte dziecko, ale on nigdy nie pamięta co na obiad. Po prostu czysta amnezja jeśli chodzi o to.
Zawsze mu mówię, że kaszanka… Ale indyk z dupą w pieprzu…spróbuje zachować powagę jak następnym razem zapyta i mu tak odpowiem
dobre
tylko ja mam już dosyć tematów w domu typu: ty jesteś kupa a ty śmierdzi a ty siku a ty kupa nietoperza a ty rzygi….i tak mogą bez końca więc jak im poddam taki temat przy obiedzie to wyobraźnia zaraz zadziała a ja rzygnę do talerza….
rety, u Ciebie też???
myslalam, ze tylko u nas
w twmacie zup: dopoki wszystkie gotowałam na komplecie włoszczyzny, mlodziez nie przepadała za zupami
teraz sobie zmieniam proporcje warzyw i obserwuję
zdecydowanie wolą te, w których seler jest sladowy, a pietruszka zielona, a nie w korzeniu
a ogóle przebojem jest brokułowa z ziemniakami, taka nie konkretna w smaku
Ale kura to smak kwaśny- a ten rosołek robi się z indyka i wołowiny:)
To ja dorzucam też wg PP zupkę =-krem z porów:)
Koniecznie zblanszować pory na maśle!!!!!:))
Zupa z porow miksowana powrot do wykazu przepisow
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – szczypte kminku
S – 0,8 do 1 kg pokrojonych ziemniakow
O – okolo 600 g pokrojonych porow (mozna je poddusic na masle, wtedy zupa jest smaczniejsza)
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci, zmiksowac, potem dodac:
K – szczypte bazylii lub zielona, siekana pietruszke lub lyzeczke soku z cytryny
G – uzupelnic wrzatkiem do potrzebnej ilosci, dodac:
S – lyzke masla, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Zupe podawac czysta lub z grzankami
Ja uwielbiam zupy, rodzinka mniej ale jakoś udaje mi się od czasu do czasu im wpychać 😉
Rosół, pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – to te najbardziej ulubione
oprócz tego kremy z grzankami lub groszkiem ptysiowym: dyniowy, brokułowy.
Ja jeszcze lubię szczawiową z grzankami i jajkiem, krupnik, grochówkę.
No i geniaaalna!
Zupa fasolowa powrot do wykazu przepisow
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
fasole namoczyc poprzedniego dnia wieczorem, wode odlac
G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
S – wolowine lub cielecine z koscia
S – 1/2 lyzeczki kminku
gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:
S – 3 drobno pokrojone marchewki
S – drobno pokrojona pietruszke
S – 5-6 pokrojonych ziemniakow
O – 3 pokrojone cebule
O – 3 rozgniecione zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – 1/2 lyzeczki czabru O – na czubku noza pieprzu cayenne
SN – namoczona fasole SN – 1/2 lyzeczki wegety
SN – sol do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc pietruszki lub innej zieleniny
G – majeranku do smaku
gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:
G – wyjac mieso, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S – lyzeczke masla
O – dosmakowac pieprzem bialym i czarnym
SN – sola
Zamiast ziemniakow mozna na koncu, po (G) – wrzacej wodzie dodac (S) – lazanki domowe lub (S) – zacierki lub (S) – dowolny makaron
krupniczek
Krupnik powrot do wykazu przepisow
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 2-3 l. wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
O – mieso indyka z koscia (skrzydlo, udko, itp.)
O – kasze jeczmienna (5-6 lyzek)
O – lisc laurowy
O – ziele angielskie (4 ziarna)
O – 1/2 lyzeczki imbiru
gotowac okolo 1,5 godziny, a potem dodac:
O – 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
O – 1/4 glowki kapusty wloskiej drobno posiekanej
O – latem: pokrojona kalarepe
SN – lyzeczke wegety
SN – soli do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
G – szczypte majeranku
G – wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
S – 3-4 drobno pokrojone marchewki
S – duza pokrojona pietruszke
S – 2-3 pokrojone ziemniaki
gotowac okolo 1/2 godziny (do miekkosci jarzyn), dosmakowac:
O – pieprzem
SN – sola
K – zielona pietruszka
zupe z dyni mozesz zrobic
na jesieni robie sobie pelne plastikowe pudla musu z dyni (dynie wydrazyc, pokroic w kostke, wylozyc do naczynia zaroodpornego, posypac sola, wrzucuc kilka platkow masla i drobno siekane liscie swiezej szalwii, wszytsko do pieca na jakies 40 minut w 180 stopniach; mozna wrzucic do tego cwiartki cebuli, poprawia smak)
takie pudlo z ok. 500-600g musu wzrucam do garnka, dolewam mniej wiecej tyle samo bulionu (tez gotuje raz na jakis czas i zamrazam), jakies warzywa i kilka ziemniakow
robie z tego krem, doprawiam sola, pieprzem, cynamonem, imbirem, czasami ostra papryka
mozna podac z kleksem smietany, mozna zagescic ryzem
u mnie najlepiej jednak schodzi wywar z tzw resztek
za kazdym razem kiedy pieke jakies ptaszysko w piecu, z tego co zostanie gotuje wywar
w zaleznosci od tego, czym przyprawione bylo ptaszysko, taki mam smak zupy – ale zawsze wychodzi cudowny i bogaty rosolek
dzisiaj ugotowalam z resztek kurczaka, ktorego nadzialam (bulka + oliwa + sok z cytryny + suche czerwone borowki + drobno siekana cebula + garsc listkow swiezego tymianku + czosnek + sol) – wyszla po prostu fantastyczna
dzieciaki zjedza z nudlami jajecznymi
lubie jeszcze pomorska kartoflanke (czyli zupa 1000kcal;))
ugotowac wywar warzywny koniecznie z zielem angielskim i lisciem laurowym na porzadnym zeberku
ziemniaki pokroi w drobna kostke i wrzucic do zupy
cienko pokrojony boczek wysmazyc na patelni z kilkoma zabkami startego czosnku – sam boczek wrzucic do zupy, a do reszty tluszczu dodac troche masla i zrobic brunatna zasmazke z maki, ktora trzeba z zupa polaczyc (zgestnieje slicznie po niej); do zupy pod koniec gotowania wrzucam jeszcze polamany na drobne kawalki jakis maly makaron, najchetniej jakies resztki spaghettini
wszytsko przyprawiam pieprzem sola i duza iloscia majeranku
Może to nie zupa ale są fajne:)
Kulki miodowe rozgrzewajace powrot do wykazu przepisow
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,
paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C), suszyc (okolo 15 – 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie
do rondla 2-litrowego wsypac:
G – 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
S – roztopiony miod
S – 1/3 lyzeczki cynamonu
O – 1/4 lyzeczki imbiru
gotowac 1 – 2 min, zdjac z ognia i wsypac
O – wyprazone platki
mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu – jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.
Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.
Ideologicznie do tego nie podchodzę:)
Robię bez wołowiny, bo moje uczulone
Znasz odpowiedź na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie