ZUPA – czym się zajadacie

temat Kantalupy “Co masz dzis na obiad?” zainspirował mnie, wiecznie mam problem z zupą; poszukuję pomysłów i przepisów na smaczne zupy “jadalne dla dzieci” i tu podnoszę poprzeczkę bez ulepszaczy czyli kostek rosołowych, wegety, koncentratów np przy barszczu, kartonów, torebek itp
dzielcie się pomysłami i przepisami na smaczne zupy ful natura

71 odpowiedzi na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie

  1. bez ulepszaczy 🙂

    marchewka, pietruszka, seler zazwyczaj gotuje na skrzydełku zeby jakies oko pusciło lub kostka po kotlecie lub zeberko — to jest moja podstawa
    kalafiorowa to- kalafior do srodka pokrojony–> ziemniaki w kostke
    ogórkowa- kiszony ogorek na tarce –> ziemniaki w ksotke
    brokułowa -brokuły–> ziemniaki w kostke
    pomidorowa z makaronem lub ryzem
    no ja sporo zup robie bo obie dziewczyny moje zupy jedza niemalze wszystkie zabielam smietana

    ja mysle ze jak sie nauczysz jesć nieprzyprawione zupy to takie jesz sądze ze kwestia domowego kucharza ja tam lubie dodać wegete czy kosteczke włoszczyzny z knora czy winiar ale podstawe czyli to co pisałam wyżej mam zawsze- nigdy nie gotuje zupy woda plus kostka musze mies miesko i warzywa

    • Rosół wg kuchni 5 przemian
      Ja robię z kurczaka eko 🙂
      Moje dzieci ten rosół uwielbiają
      Na tym robię też pomidorówkę (przecedzami i dodaję z 5 zmiksowanych pomidorów i podgotowuje jeszcze), krupnik (przerzedzam i daję kaszę i ziemniaki), przymierzam się jeszcze do barszczu – ale nie umiem na razie
      Zawsze daję świeżą zieleninę i imbir świeży i bez bulionu i gotuję ze 3 h na leciutkim ogniu

      Składniki:

      3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
      1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
      1/4 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
      1/4 łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
      4-5 średnich marchewek – smak słodki
      2-3 średnie pietruszki – smak słodki
      2 średnie cebule – smak ostry
      kawałek pora i selera – smak ostry

      0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
      3-4 ząbki czosnku – smak ostry
      1/2 łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
      szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry

      1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
      sól do smaku – smak słony
      1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
      pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
      pęczek koperku – smak kwaśny

      Dodatek:

      makaron orkiszowy – nitki

      Przygotowanie:
      Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
      Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno? kminek, pieprz czarny i sól.
      Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki? ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.

      Podstawową zasadą przygotowania potraw zrównoważonych, jest wykorzystanie reguły Pięciu Przemian, czyli kolejności dodawania smaków tych produktów.
      Nie jest ważne od jakiego smaku rozpoczniemy gotowanie, ale najczęściej jest to smak gorzki, czyli wrząca woda (zarówno przy zupach jak i potrawach duszonych), oraz słodki (tłuszcz) np. w przypadku mięs.
      O działaniu potrawy decyduje również smak zamykający. Jeśli zupę zakończymy pieprzem? wzmocnimy organy przypisane elementowi Metalu (smaku ostrego), czyli płuca i jelito grube. Jeśli dodamy na koniec gotowania zieleninę? skierujemy energię do elementu Drzewa (smaku kwaśnego) i wzmocnimy wątrobę. Pamiętajmy, że reguły te odżywiają cały organizm.
      Ważna jest również długość gotowania. Zupa gotowana długo, od 1 godziny do nawet 5 godzin ma olbrzymi ładunek energetyczny i silne właściwości lecznicze – ogrzewające. Zupa przygotowana w pośpiechu ma zdecydowanie mniejszą wartość.

      Żródło

      • Zamieszczone przez ciapa
        Rosół wg kuchni 5 przemian
        Ja robię z kurczaka eko 🙂
        Moje dzieci ten rosół uwielbiają
        Na tym robię też pomidorówkę (przecedzami i dodaję z 5 zmiksowanych pomidorów i podgotowuje jeszcze), krupnik (przerzedzam i daję kaszę i ziemniaki)
        Zawsze daję świeżą zieleninę i imbir świeży i bez bulionu

        Składniki:

        ? 3-4 litry wrzącej wody? smak gorzki
        ? 1/3 łyżeczki tymianku? smak gorzki
        ?? łyżeczki kurkumy? smak gorzki
        ?? łyżeczki zmielonego kminu? smak słodki
        ? 4-5 średnich marchewek? smak słodki
        ? 2-3 średnie pietruszki? smak słodki
        ? 2 średnie cebule? smak ostry
        ? kawałek pora i selera? smak ostry

        ? 0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka)? smak ostry
        ? 3-4 ząbki czosnku? smak ostry
        ?? łyżeczki imbiru w proszku? smak ostry
        ? szczypta pieprzu Cayenne? smak ostry

        ? 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego? smak słony
        ? sól do smaku? smak słony
        ? 1/3 łyżeczki bazylii? smak kwaśny
        ? pęczek zielonej pietruszki? smak kwaśny
        ? pęczek koperku? smak kwaśny

        Dodatek:

        ? makaron orkiszowy? nitki

        Przygotowanie:
        Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
        Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno? kminek, pieprz czarny i sól.
        Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki? ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.

        Podstawową zasadą przygotowania potraw zrównoważonych, jest wykorzystanie reguły Pięciu Przemian, czyli kolejności dodawania smaków tych produktów, określonych w Tabeli nr1.
        Nie jest ważne od jakiego smaku rozpoczniemy gotowanie, ale najczęściej jest to smak gorzki, czyli wrząca woda (zarówno przy zupach jak i potrawach duszonych), oraz słodki (tłuszcz) np. w przypadku mięs.
        O działaniu potrawy decyduje również smak zamykający. Jeśli zupę zakończymy pieprzem? wzmocnimy organy przypisane elementowi Metalu (smaku ostrego), czyli płuca i jelito grube. Jeśli dodamy na koniec gotowania zieleninę? skierujemy energię do elementu Drzewa (smaku kwaśnego) i wzmocnimy wątrobę. Pamiętajmy, że reguły te odżywiają cały organizm.
        Ważna jest również długość gotowania. Zupa gotowana długo, od 1 godziny do nawet 5 godzin ma olbrzymi ładunek energetyczny i silne właściwości lecznicze? ogrzewające. Zupa przygotowana w pośpiechu ma zdecydowanie mniejszą wartość.

        Żródło

        strasznie to skaplikowane, zastanawiam sie jak nauczyc dzieci jeść z przyjemnością zupy warzywne (niestety u nas króluje rosół, pomidorowa, barszcz biały na kiełbasie zrobionej w domu lub czerwony na żebrach i kartoflanka na czymś wędzonym – jak zobaczą w zupie brokuła, kalafior czy fasolkę szparagową to dramat)

        • Zamieszczone przez agago
          strasznie to skaplikowane, zastanawiam sie jak nauczyc dzieci jeść z przyjemnością zupy warzywne (niestety u nas króluje rosół, pomidorowa, barszcz biały na kiełbasie zrobionej w domu lub czerwony na żebrach i kartoflanka na czymś wędzonym – jak zobaczą w zupie brokuła, kalafior czy fasolkę szparagową to dramat)

          Wydaje się skomplikowane
          Moje też nie lubią warzyw w zupie, marchewkę z tego rosołu wyciągam ro młoda moja czasami zje
          Resztę robię na parzę i to jedzą – i brokuła z sosem czosnkowym i fasolkę – warzywa mają zupełnie inny smak
          No i surówka z kiszonej z marchewą i colesław z białek kapuchy do obiady i ziemniaki staram się ostatnio do obiadu – specjalnie dla nich
          Z warzyw tyle
          Resztę napędzam owocami 🙂

          Aaa i jeszcze czasami grochówkę robię – też na gładko – mielę groch i podgotowuję, jedzą – już mniej zdrowo – z groszkiem ptysiowym

          Spróbuj im zupy krem robić np brokułowa czy pieczarkową – ale tu ekpertem nie jestem 🙂

          • Zamieszczone przez ciapa
            Wydaje się skomplikowane
            Moje też nie lubią warzyw w zupie, marchewkę z tego rosołu wyciągam ro młoda moja czasami zje
            Resztę robię na parzę i to jedzą – i brokuła z sosem czosnkowym i fasolkę – warzywa mają zupełnie inny smak
            No i surówka z kiszonej z marchewą i colesław z białek kapuchy do obiady i ziemniaki staram się ostatnio do obiadu – specjalnie dla nich
            Z warzyw tyle
            Resztę napędzam owocami 🙂

            Aaa i jeszcze czasami grochówkę robię – też na gładko – mielę groch i podgotowuję, jedzą – już mniej zdrowo – z groszkiem ptysiowym

            Spróbuj im zupy krem robić np brokułowa czy pieczarkową – ale tu ekpertem nie jestem 🙂

            niestety zupy klarowne przełkną, natomiast zawiesistych nie ruszą jeżeli chodzi o warzywa to marchew, pietruszka seler jest ok w rosole też jedzą ale inne są ble
            surówki tylko z selera albo marchew z jablkiem, zupa pieczarkowa ujdzie jak wyjmę pieczarki, kalafior, brokuły, fasolka – koszmar, groch i fasola niejadalne, ogórkowa łagodna ujdzie, pomdorowa musi być slodkawa mlody musi mieć mięso w zupie mloda różnie
            strzela mnie już pomysłów brak dzieci są alergikami więc od lat nie uzywamy chemii w kuchni

            • Gulaszowa, z ciecierzycą, żurek domowy, jarzynowa…
              Kalafiorowa, brokułowa no i na rosole – krupnik, pomidorowa.
              Żadna nie zabielana, nie zagęszczana
              Kiedyś miałam świński ogon i zrobiłam pyszną ogonową Chłopaki wcinali, że ho ho…
              Moje dzieci jedzą warzywa z zupy. Panie w przedszkolu nauczyły – jedną rzecz można zostawić Miło z ich strony

              • Zamieszczone przez Bep
                Gulaszowa, z ciecierzycą, żurek domowy, jarzynowa…
                Kalafiorowa, brokułowa no i na rosole – krupnik, pomidorowa.
                Żadna nie zabielana, nie zagęszczana
                Kiedyś miałam świński ogon i zrobiłam pyszną ogonową Chłopaki wcinali, że ho ho…
                Moje dzieci jedzą warzywa z zupy. Panie w przedszkolu nauczyły – jedną rzecz można zostawić Miło z ich strony

                hmm taga ogonowa to byłoby to tylko skąd ogon wytrzasnąć

                z krupnikiem kiepsko nie lubia kasz i ryżu od jakiegoś czsu przyjmuję zasadę gotować wszystko niech sie przyzwyczajają tylko to jęczenie podczas posiłków mnie dobija przyjemniej jest jak siadaja i zjadają a nie grzebia w zupie i pytaja co to odpowiadam i slyszę bleeee a jedzenie zajmuje godzinę

                • Moje sa wybredne wchodza im tylko 3 zupy w kolejności:
                  koperkowa, pomidorowa, rosół.
                  A i lubia krupnik – ale nie za czesto.

                  • Zamieszczone przez agago
                    hmm taga ogonowa to byłoby to tylko skąd ogon wytrzasnąć

                    z krupnikiem kiepsko nie lubia kasz i ryżu od jakiegoś czsu przyjmuję zasadę gotować wszystko niech sie przyzwyczajają tylko to jęczenie podczas posiłków mnie dobija przyjemniej jest jak siadaja i zjadają a nie grzebia w zupie i pytaja co to odpowiadam i slyszę bleeee a jedzenie zajmuje godzinę

                    Ja zawsze na takie pytanie “a co to” odpowiadam zgodnie z tym co mi fantazja w danej chwili podsunie:
                    – krojony salceson z włosami
                    – dupa z trupa
                    – mózg rekina
                    – paznokcie czarownicy

                    😉

                    A na marudzenie: a co dziś na obiad???? mowie zwykle:
                    indyk z dupą w pieprzu.

                    😉

                    • Zamieszczone przez Mamroć
                      Ja zawsze na takie pytanie “a co to” odpowiadam zgodnie z tym co mi fantazja w danej chwili podsunie:
                      – krojony salceson z włosami
                      – dupa z trupa
                      – mózg rekina
                      – paznokcie czarownicy

                      😉

                      A na marudzenie: a co dziś na obiad???? mowie zwykle:
                      indyk z dupą w pieprzu.

                      😉

                      Mój m już doś wyrośnięte dziecko, ale on nigdy nie pamięta co na obiad. Po prostu czysta amnezja jeśli chodzi o to.
                      Zawsze mu mówię, że kaszanka… Ale indyk z dupą w pieprzu…spróbuje zachować powagę jak następnym razem zapyta i mu tak odpowiem

                      • Zamieszczone przez Mamroć
                        Ja zawsze na takie pytanie “a co to” odpowiadam zgodnie z tym co mi fantazja w danej chwili podsunie:
                        – krojony salceson z włosami
                        – dupa z trupa
                        – mózg rekina
                        – paznokcie czarownicy

                        😉

                        A na marudzenie: a co dziś na obiad???? mowie zwykle:
                        indyk z dupą w pieprzu.

                        😉

                        dobre

                        tylko ja mam już dosyć tematów w domu typu: ty jesteś kupa a ty śmierdzi a ty siku a ty kupa nietoperza a ty rzygi….i tak mogą bez końca więc jak im poddam taki temat przy obiedzie to wyobraźnia zaraz zadziała a ja rzygnę do talerza….

                        • Zamieszczone przez agago
                          dobre

                          tylko ja mam już dosyć tematów w domu typu: ty jesteś kupa a ty śmierdzi a ty siku a ty kupa nietoperza a ty rzygi….i tak mogą bez końca więc jak im poddam taki temat przy obiedzie to wyobraźnia zaraz zadziała a ja rzygnę do talerza….

                          rety, u Ciebie też???
                          myslalam, ze tylko u nas

                          w twmacie zup: dopoki wszystkie gotowałam na komplecie włoszczyzny, mlodziez nie przepadała za zupami
                          teraz sobie zmieniam proporcje warzyw i obserwuję
                          zdecydowanie wolą te, w których seler jest sladowy, a pietruszka zielona, a nie w korzeniu

                          a ogóle przebojem jest brokułowa z ziemniakami, taka nie konkretna w smaku

                          • Zamieszczone przez ciapa
                            Rosół wg kuchni 5 przemian
                            Ja robię z kurczaka eko 🙂
                            Moje dzieci ten rosół uwielbiają
                            Na tym robię też pomidorówkę (przecedzami i dodaję z 5 zmiksowanych pomidorów i podgotowuje jeszcze), krupnik (przerzedzam i daję kaszę i ziemniaki), przymierzam się jeszcze do barszczu – ale nie umiem na razie
                            Zawsze daję świeżą zieleninę i imbir świeży i bez bulionu i gotuję ze 3 h na leciutkim ogniu

                            Składniki:

                            3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
                            1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
                            1/4 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
                            1/4 łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
                            4-5 średnich marchewek – smak słodki
                            2-3 średnie pietruszki – smak słodki
                            2 średnie cebule – smak ostry
                            kawałek pora i selera – smak ostry

                            0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
                            3-4 ząbki czosnku – smak ostry
                            1/2 łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
                            szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry

                            1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
                            sól do smaku – smak słony
                            1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
                            pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
                            pęczek koperku – smak kwaśny

                            Dodatek:

                            makaron orkiszowy – nitki

                            Przygotowanie:
                            Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
                            Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno? kminek, pieprz czarny i sól.
                            Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki? ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.

                            Podstawową zasadą przygotowania potraw zrównoważonych, jest wykorzystanie reguły Pięciu Przemian, czyli kolejności dodawania smaków tych produktów.
                            Nie jest ważne od jakiego smaku rozpoczniemy gotowanie, ale najczęściej jest to smak gorzki, czyli wrząca woda (zarówno przy zupach jak i potrawach duszonych), oraz słodki (tłuszcz) np. w przypadku mięs.
                            O działaniu potrawy decyduje również smak zamykający. Jeśli zupę zakończymy pieprzem? wzmocnimy organy przypisane elementowi Metalu (smaku ostrego), czyli płuca i jelito grube. Jeśli dodamy na koniec gotowania zieleninę? skierujemy energię do elementu Drzewa (smaku kwaśnego) i wzmocnimy wątrobę. Pamiętajmy, że reguły te odżywiają cały organizm.
                            Ważna jest również długość gotowania. Zupa gotowana długo, od 1 godziny do nawet 5 godzin ma olbrzymi ładunek energetyczny i silne właściwości lecznicze – ogrzewające. Zupa przygotowana w pośpiechu ma zdecydowanie mniejszą wartość.

                            Żródło

                            Ale kura to smak kwaśny- a ten rosołek robi się z indyka i wołowiny:)

                            • To ja dorzucam też wg PP zupkę =-krem z porów:)

                              Koniecznie zblanszować pory na maśle!!!!!:))

                              Zupa z porow miksowana powrot do wykazu przepisow
                              smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                              G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
                              G – szczypte tymianku
                              G – szczypte kurkumy
                              S – szczypte kminku
                              S – 0,8 do 1 kg pokrojonych ziemniakow
                              O – okolo 600 g pokrojonych porow (mozna je poddusic na masle, wtedy zupa jest smaczniejsza)
                              O – 1/2 lyzeczki imbiru
                              O – szczypte pieprzu cayenne
                              SN – lyzeczke wegety
                              SN – sol do smaku

                              gotowac do miekkosci, zmiksowac, potem dodac:

                              K – szczypte bazylii lub zielona, siekana pietruszke lub lyzeczke soku z cytryny
                              G – uzupelnic wrzatkiem do potrzebnej ilosci, dodac:
                              S – lyzke masla, dosmakowac
                              O – pieprzem
                              SN – sola

                              Zupe podawac czysta lub z grzankami

                              • Ja uwielbiam zupy, rodzinka mniej ale jakoś udaje mi się od czasu do czasu im wpychać 😉
                                Rosół, pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – to te najbardziej ulubione
                                oprócz tego kremy z grzankami lub groszkiem ptysiowym: dyniowy, brokułowy.
                                Ja jeszcze lubię szczawiową z grzankami i jajkiem, krupnik, grochówkę.

                                • No i geniaaalna!

                                  Zupa fasolowa powrot do wykazu przepisow
                                  smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                                  fasole namoczyc poprzedniego dnia wieczorem, wode odlac

                                  G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
                                  G – szczypte tymianku
                                  G – 1/3 lyzeczki kurkumy
                                  S – wolowine lub cielecine z koscia
                                  S – 1/2 lyzeczki kminku

                                  gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:

                                  S – 3 drobno pokrojone marchewki
                                  S – drobno pokrojona pietruszke
                                  S – 5-6 pokrojonych ziemniakow
                                  O – 3 pokrojone cebule
                                  O – 3 rozgniecione zabki czosnku
                                  O – 1/2 lyzeczki imbiru
                                  O – 1/2 lyzeczki czabru O – na czubku noza pieprzu cayenne
                                  SN – namoczona fasole SN – 1/2 lyzeczki wegety
                                  SN – sol do smaku
                                  K – szczypte bazylii
                                  K – garsc pietruszki lub innej zieleniny
                                  G – majeranku do smaku

                                  gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:

                                  G – wyjac mieso, uzupelnic wrzatkiem, dodac
                                  S – lyzeczke masla
                                  O – dosmakowac pieprzem bialym i czarnym
                                  SN – sola

                                  Zamiast ziemniakow mozna na koncu, po (G) – wrzacej wodzie dodac (S) – lazanki domowe lub (S) – zacierki lub (S) – dowolny makaron

                                  • krupniczek

                                    Krupnik powrot do wykazu przepisow
                                    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                                    G – do 2-3 l. wrzacej wody dodac:
                                    G – szczypte tymianku
                                    G – szczypte kurkumy
                                    S – 1/2 lyzeczki kminku
                                    O – mieso indyka z koscia (skrzydlo, udko, itp.)
                                    O – kasze jeczmienna (5-6 lyzek)
                                    O – lisc laurowy
                                    O – ziele angielskie (4 ziarna)
                                    O – 1/2 lyzeczki imbiru

                                    gotowac okolo 1,5 godziny, a potem dodac:

                                    O – 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
                                    O – 1/4 glowki kapusty wloskiej drobno posiekanej
                                    O – latem: pokrojona kalarepe
                                    SN – lyzeczke wegety
                                    SN – soli do smaku
                                    K – szczypte bazylii
                                    K – garsc zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
                                    G – szczypte majeranku
                                    G – wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
                                    S – 3-4 drobno pokrojone marchewki
                                    S – duza pokrojona pietruszke
                                    S – 2-3 pokrojone ziemniaki

                                    gotowac okolo 1/2 godziny (do miekkosci jarzyn), dosmakowac:

                                    O – pieprzem
                                    SN – sola
                                    K – zielona pietruszka

                                    • zupe z dyni mozesz zrobic
                                      na jesieni robie sobie pelne plastikowe pudla musu z dyni (dynie wydrazyc, pokroic w kostke, wylozyc do naczynia zaroodpornego, posypac sola, wrzucuc kilka platkow masla i drobno siekane liscie swiezej szalwii, wszytsko do pieca na jakies 40 minut w 180 stopniach; mozna wrzucic do tego cwiartki cebuli, poprawia smak)
                                      takie pudlo z ok. 500-600g musu wzrucam do garnka, dolewam mniej wiecej tyle samo bulionu (tez gotuje raz na jakis czas i zamrazam), jakies warzywa i kilka ziemniakow
                                      robie z tego krem, doprawiam sola, pieprzem, cynamonem, imbirem, czasami ostra papryka
                                      mozna podac z kleksem smietany, mozna zagescic ryzem

                                      u mnie najlepiej jednak schodzi wywar z tzw resztek
                                      za kazdym razem kiedy pieke jakies ptaszysko w piecu, z tego co zostanie gotuje wywar
                                      w zaleznosci od tego, czym przyprawione bylo ptaszysko, taki mam smak zupy – ale zawsze wychodzi cudowny i bogaty rosolek
                                      dzisiaj ugotowalam z resztek kurczaka, ktorego nadzialam (bulka + oliwa + sok z cytryny + suche czerwone borowki + drobno siekana cebula + garsc listkow swiezego tymianku + czosnek + sol) – wyszla po prostu fantastyczna
                                      dzieciaki zjedza z nudlami jajecznymi

                                      lubie jeszcze pomorska kartoflanke (czyli zupa 1000kcal;))
                                      ugotowac wywar warzywny koniecznie z zielem angielskim i lisciem laurowym na porzadnym zeberku
                                      ziemniaki pokroi w drobna kostke i wrzucic do zupy
                                      cienko pokrojony boczek wysmazyc na patelni z kilkoma zabkami startego czosnku – sam boczek wrzucic do zupy, a do reszty tluszczu dodac troche masla i zrobic brunatna zasmazke z maki, ktora trzeba z zupa polaczyc (zgestnieje slicznie po niej); do zupy pod koniec gotowania wrzucam jeszcze polamany na drobne kawalki jakis maly makaron, najchetniej jakies resztki spaghettini
                                      wszytsko przyprawiam pieprzem sola i duza iloscia majeranku

                                      • Może to nie zupa ale są fajne:)

                                        Kulki miodowe rozgrzewajace powrot do wykazu przepisow
                                        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                                        600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,

                                        paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C), suszyc (okolo 15 – 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie

                                        do rondla 2-litrowego wsypac:
                                        G – 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
                                        S – roztopiony miod
                                        S – 1/3 lyzeczki cynamonu
                                        O – 1/4 lyzeczki imbiru

                                        gotowac 1 – 2 min, zdjac z ognia i wsypac

                                        O – wyprazone platki

                                        mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu – jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.

                                        Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.

                                        • Zamieszczone przez ahimsa
                                          Ale kura to smak kwaśny- a ten rosołek robi się z indyka i wołowiny:)

                                          Ideologicznie do tego nie podchodzę:)
                                          Robię bez wołowiny, bo moje uczulone

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general