temat Kantalupy “Co masz dzis na obiad?” zainspirował mnie, wiecznie mam problem z zupą; poszukuję pomysłów i przepisów na smaczne zupy “jadalne dla dzieci” i tu podnoszę poprzeczkę bez ulepszaczy czyli kostek rosołowych, wegety, koncentratów np przy barszczu, kartonów, torebek itp
dzielcie się pomysłami i przepisami na smaczne zupy ful natura
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie
ahimsa brzmi cudnie chyba się skuszę ;o)
jak długo robisz zmieszczę sie w godzinę?
lejesz miód na moje serce myślałam że tylko moje tak mają
u mnie tez wolą pietruszę zieloną ostatnio w weekendy robimy śniadania typu szwecki stół – stawiam na talerzach rózne rzeczy do wyboru w tym na spodeczkach posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę strasznie spodobało im się wybieranie i posypywanie kanapek więc jadają zieleninę ;o)
Wszystkie zupy gotuję bez polepszaczy
rosół
krupnik
ogórkową
pomidorową
porową – krem
barszcz czerwony (sama kiszę)
jarzynową
kalafiorową
fasolową
grochówkę
U nas zupy są hitem. Jak coś Cię zainteresowało to mów 🙂
Sokojnie:0
Ciapa- aaa chyba, że tak:) To pyszne jest i tak.:D
Kiszony najlepsiejszy – malsk. Wszystko inne to podróby barszczu 😉
o zapomniałam o barszczu czerwonym – też uwielbiamy
i biały też jest super 🙂
U na kremy odpadają eM nie dotknie nic zmiksowanego… Od pierwszego spojrzenia jest po jedzeniu. Duży mógłby jeść wszystko pogryzione
robię wszystkie poza porową (nie mam pojecia jak) ale jak będziesz miała chwilkę to podrzuć przepisy może robisz inne lepsze
edytuję bo rosołem i pomidorówka się zajadają więc nic tu nie bedę zmieniać, barszcz czerwony tez – trafiłam w gusta (ale wolą raczej słodkawy (np z marchewką jeszcze) na kościach
Porowa:
Pory kroisz w talarki i dusisz na maśle. Duuuużo porów. W tym czasie robisz wywar z włoszczyzny (bez kapusty). Zostawiasz małą marchew, pół pietruchy, kawałeczek selera (resztę wyciągasz). Wrzucasz do tego uduszone pory i miksujesz na gładko. Zupa musi być gęsta. Dodajesz ugotowane w kostkę ziemniaki i śmietanę. Przyprawy to pieprz i sól.
To zupa mojej teściowej. Jest OBŁĘDNA
Jarzynowa/ kalafiorowa/ fasolowa jest robiona podobnie, czyli gotuję razem udko i pokrojone warzywa i ziemniaki. Do zupy w której jest kalafior i fasolka szparagowa równocześnie warto dodać pomidora bez skóry. Rewelacyjnie zmienia smak! Do tego śmietana
Grochowa to namoczony wcześniej groch łuskany, ugotowany i połączony z wywarem jarzynowym (jarzyny idą potem na sałatkę albo zapiekankę). Miksuję, dodaję smaczną kiełbasę i dalej gotuję. Na koniec ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Oprócz standardowych przypraw obowiązkowy jest majeranek.
Jest jeszcze jedna zupa, a raczej danie jednogarnkowe które uwielbiam!
Zupa z mięsa mielonego, porów i fasolki.
W garnku podgotowuję zieloną fasolką szparagową a w tym czasie na patelni duszę pora na maśle i siup do garnka. Potem na patelni podsmażam mięso mielone i siup do gara. Doprawiam pomidorami bez skóry świeżymi lub z puszki, mieloną papryką słodką, czosnkiem, pieprzem, solą. Później podaję ze startym żółtym serem, kleksem śmietany i górą zielska. Pasuje kolendra albo pietrucha.
proszę podaj mniej więcej ilosc porów i określ ilośc wywaru
Dużo. Im więcej tym lepiej 😀
Taki średni to minimum, a wywar dodajesz tak żeby gęstość Ci odpowiadała.
Ja gotuję WIELKI GAR i biorę na to dwa giga pory.
no tak tylko jak przekonac dziatwę, że fasola, groch, pieczarki, fasolka szaragowa, kalafior, brokuły i sama nie wiem co jeszcze są jadalne:Młotek:
uwielbiam fasolową na boczku, zapiekanki makaronowe i ziemniaczane generalnie najlepsze żarełko często wychodzi z tzw resztek i odrobiny fantazji ale u mnie dzieci wiecznie chcą
pomidorową, rosół, kotlety panierowane lub mielone z ziemniakami, spagetti
masakra
Jeść taką zupę. Moi wyżerają to co ja, ale musi być sama zupa a nie zupa i drugie. Jak jest wybór to nowości nie ruszą. A tak po godzince dostają drugie danie
Spróbuj z porową. Smak jest świetny a nie pływają w tym kawałki warzyw.
u nas generalnie zupa traktowana jest jako danie, tylko w zaleznosci od rodzaju (gesta czy nie, jadalna czy nie) oraz od ilości zjedzonej zupy drugie danie jest podawane od 1,5 – 2,5 godzin później – też nie ma wyboru
porową wypróbuję a co niech nauczą się jesc wszystko
Porową robiłam dzisiaj,
uwielbiam ten przepis, wolę nawet od cebulowej,
mam pytanie, nie wiecie, gdzie się kupuje taki chleb,
w którym podaje się różne zupy typu żurek lub gulaszową?
Mój ostatni hit to zupa krem z papryki i pomidorów,
do tego oregano, bazylia i czosnek,
podaję z grzankami, rewelacja.
W małych piekarniach 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie