ZUPA – czym się zajadacie

temat Kantalupy “Co masz dzis na obiad?” zainspirował mnie, wiecznie mam problem z zupą; poszukuję pomysłów i przepisów na smaczne zupy “jadalne dla dzieci” i tu podnoszę poprzeczkę bez ulepszaczy czyli kostek rosołowych, wegety, koncentratów np przy barszczu, kartonów, torebek itp
dzielcie się pomysłami i przepisami na smaczne zupy ful natura

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie

  1. Zamieszczone przez ahimsa
    Może to nie zupa ale są fajne:)

    Kulki miodowe rozgrzewajace powrot do wykazu przepisow
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,

    paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C), suszyc (okolo 15 – 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie

    do rondla 2-litrowego wsypac:
    G – 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
    S – roztopiony miod
    S – 1/3 lyzeczki cynamonu
    O – 1/4 lyzeczki imbiru

    gotowac 1 – 2 min, zdjac z ognia i wsypac

    O – wyprazone platki

    mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu – jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.

    Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.

    ahimsa brzmi cudnie chyba się skuszę ;o)
    jak długo robisz zmieszczę sie w godzinę?

    • Zamieszczone przez majowamama
      rety, u Ciebie też???
      myslalam, ze tylko u nas

      lejesz miód na moje serce myślałam że tylko moje tak mają

      w twmacie zup: dopoki wszystkie gotowałam na komplecie włoszczyzny, mlodziez nie przepadała za zupami
      teraz sobie zmieniam proporcje warzyw i obserwuję
      zdecydowanie wolą te, w których seler jest sladowy, a pietruszka zielona, a nie w korzeniu

      a ogóle przebojem jest brokułowa z ziemniakami, taka nie konkretna w smaku

      u mnie tez wolą pietruszę zieloną ostatnio w weekendy robimy śniadania typu szwecki stół – stawiam na talerzach rózne rzeczy do wyboru w tym na spodeczkach posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę strasznie spodobało im się wybieranie i posypywanie kanapek więc jadają zieleninę ;o)

      • Wszystkie zupy gotuję bez polepszaczy

        rosół
        krupnik
        ogórkową
        pomidorową
        porową – krem
        barszcz czerwony (sama kiszę)
        jarzynową
        kalafiorową
        fasolową
        grochówkę

        U nas zupy są hitem. Jak coś Cię zainteresowało to mów 🙂

        • Zamieszczone przez agago
          ahimsa brzmi cudnie chyba się skuszę ;o)
          jak długo robisz zmieszczę sie w godzinę?

          Sokojnie:0

          Ciapa- aaa chyba, że tak:) To pyszne jest i tak.:D

          • Zamieszczone przez smoki

            barszcz czerwony (sama kiszę)

            Kiszony najlepsiejszy – malsk. Wszystko inne to podróby barszczu 😉

            • Zamieszczone przez smoki
              Wszystkie zupy gotuję bez polepszaczy

              rosół
              krupnik
              ogórkową
              pomidorową
              porową – krem
              barszcz czerwony (sama kiszę)
              jarzynową
              kalafiorową
              fasolową
              grochówkę

              U nas zupy są hitem. Jak coś Cię zainteresowało to mów 🙂

              o zapomniałam o barszczu czerwonym – też uwielbiamy
              i biały też jest super 🙂

              • Zamieszczone przez Asik.

                oprócz tego kremy z grzankami lub groszkiem ptysiowym: dyniowy, brokułowy.

                U na kremy odpadają eM nie dotknie nic zmiksowanego… Od pierwszego spojrzenia jest po jedzeniu. Duży mógłby jeść wszystko pogryzione

                • Zamieszczone przez smoki
                  Wszystkie zupy gotuję bez polepszaczy

                  rosół
                  krupnik
                  ogórkową
                  pomidorową
                  porową – krem
                  barszcz czerwony (sama kiszę)
                  jarzynową
                  kalafiorową
                  fasolową
                  grochówkę

                  U nas zupy są hitem. Jak coś Cię zainteresowało to mów 🙂

                  robię wszystkie poza porową (nie mam pojecia jak) ale jak będziesz miała chwilkę to podrzuć przepisy może robisz inne lepsze

                  edytuję bo rosołem i pomidorówka się zajadają więc nic tu nie bedę zmieniać, barszcz czerwony tez – trafiłam w gusta (ale wolą raczej słodkawy (np z marchewką jeszcze) na kościach

                  • Porowa:

                    Pory kroisz w talarki i dusisz na maśle. Duuuużo porów. W tym czasie robisz wywar z włoszczyzny (bez kapusty). Zostawiasz małą marchew, pół pietruchy, kawałeczek selera (resztę wyciągasz). Wrzucasz do tego uduszone pory i miksujesz na gładko. Zupa musi być gęsta. Dodajesz ugotowane w kostkę ziemniaki i śmietanę. Przyprawy to pieprz i sól.

                    To zupa mojej teściowej. Jest OBŁĘDNA

                    • Jarzynowa/ kalafiorowa/ fasolowa jest robiona podobnie, czyli gotuję razem udko i pokrojone warzywa i ziemniaki. Do zupy w której jest kalafior i fasolka szparagowa równocześnie warto dodać pomidora bez skóry. Rewelacyjnie zmienia smak! Do tego śmietana

                      • Grochowa to namoczony wcześniej groch łuskany, ugotowany i połączony z wywarem jarzynowym (jarzyny idą potem na sałatkę albo zapiekankę). Miksuję, dodaję smaczną kiełbasę i dalej gotuję. Na koniec ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

                        Oprócz standardowych przypraw obowiązkowy jest majeranek.

                        • Jest jeszcze jedna zupa, a raczej danie jednogarnkowe które uwielbiam!

                          Zupa z mięsa mielonego, porów i fasolki.

                          W garnku podgotowuję zieloną fasolką szparagową a w tym czasie na patelni duszę pora na maśle i siup do garnka. Potem na patelni podsmażam mięso mielone i siup do gara. Doprawiam pomidorami bez skóry świeżymi lub z puszki, mieloną papryką słodką, czosnkiem, pieprzem, solą. Później podaję ze startym żółtym serem, kleksem śmietany i górą zielska. Pasuje kolendra albo pietrucha.

                          • Zamieszczone przez smoki
                            Porowa:

                            Pory kroisz w talarki i dusisz na maśle. Duuuużo porów. W tym czasie robisz wywar z włoszczyzny (bez kapusty). Zostawiasz małą marchew, pół pietruchy, kawałeczek selera (resztę wyciągasz). Wrzucasz do tego uduszone pory i miksujesz na gładko. Zupa musi być gęsta. Dodajesz ugotowane w kostkę ziemniaki i śmietanę. Przyprawy to pieprz i sól.

                            To zupa mojej teściowej. Jest OBŁĘDNA

                            proszę podaj mniej więcej ilosc porów i określ ilośc wywaru

                            • Zamieszczone przez agago
                              proszę podaj mniej więcej ilosc porów i określ ilośc wywaru

                              Dużo. Im więcej tym lepiej 😀

                              Taki średni to minimum, a wywar dodajesz tak żeby gęstość Ci odpowiadała.

                              Ja gotuję WIELKI GAR i biorę na to dwa giga pory.

                              • Zamieszczone przez smoki
                                Jest jeszcze jedna zupa, a raczej danie jednogarnkowe które uwielbiam!

                                Zupa z mięsa mielonego, porów i fasolki.

                                W garnku podgotowuję zieloną fasolką szparagową a w tym czasie na patelni duszę pora na maśle i siup do garnka. Potem na patelni podsmażam mięso mielone i siup do gara. Doprawiam pomidorami bez skóry świeżymi lub z puszki, mieloną papryką słodką, czosnkiem, pieprzem, solą. Później podaję ze startym żółtym serem, kleksem śmietany i górą zielska. Pasuje kolendra albo pietrucha.

                                no tak tylko jak przekonac dziatwę, że fasola, groch, pieczarki, fasolka szaragowa, kalafior, brokuły i sama nie wiem co jeszcze są jadalne:Młotek:

                                uwielbiam fasolową na boczku, zapiekanki makaronowe i ziemniaczane generalnie najlepsze żarełko często wychodzi z tzw resztek i odrobiny fantazji ale u mnie dzieci wiecznie chcą
                                pomidorową, rosół, kotlety panierowane lub mielone z ziemniakami, spagetti

                                masakra

                                • Jeść taką zupę. Moi wyżerają to co ja, ale musi być sama zupa a nie zupa i drugie. Jak jest wybór to nowości nie ruszą. A tak po godzince dostają drugie danie

                                  Spróbuj z porową. Smak jest świetny a nie pływają w tym kawałki warzyw.

                                  • Zamieszczone przez smoki
                                    Jeść taką zupę. Moi wyżerają to co ja, ale musi być sama zupa a nie zupa i drugie. Jak jest wybór to nowości nie ruszą. A tak po godzince dostają drugie danie

                                    Spróbuj z porową. Smak jest świetny a nie pływają w tym kawałki warzyw.

                                    u nas generalnie zupa traktowana jest jako danie, tylko w zaleznosci od rodzaju (gesta czy nie, jadalna czy nie) oraz od ilości zjedzonej zupy drugie danie jest podawane od 1,5 – 2,5 godzin później – też nie ma wyboru

                                    porową wypróbuję a co niech nauczą się jesc wszystko

                                    • Porową robiłam dzisiaj,

                                      uwielbiam ten przepis, wolę nawet od cebulowej,

                                      mam pytanie, nie wiecie, gdzie się kupuje taki chleb,
                                      w którym podaje się różne zupy typu żurek lub gulaszową?

                                      • Mój ostatni hit to zupa krem z papryki i pomidorów,
                                        do tego oregano, bazylia i czosnek,

                                        podaję z grzankami, rewelacja.

                                        • Zamieszczone przez Redyna
                                          Porową robiłam dzisiaj,

                                          uwielbiam ten przepis, wolę nawet od cebulowej,

                                          mam pytanie, nie wiecie, gdzie się kupuje taki chleb,
                                          w którym podaje się różne zupy typu żurek lub gulaszową?

                                          W małych piekarniach 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: ZUPA – czym się zajadacie

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general