zupa gospodarska znad Loary

Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki – przepis dawalam kiedys tu [Zobacz stronę]

i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na takiej oto zupie
a ze akurat skladniki mialam w lodowce to i zupe i brioszki juz jemy

no to podaje przepis bo pyszne i latwe i nie drogie to jest danie i doskonale na chłodne popołudnia

lece z glowy (jakby co przepis wziety z kuchni francuskiej wydanej w 99 r przez świat książki i nazywa sie to tam zupa czosnkowa – wg mnie tytul lekko mylacy)

potrzebujemy

dwa pory (ja skroiłam cala tacke pakowana w lidlu)
250 g pomidorow (ja wlalam puszke krojonych bez skorki)
4-6 zabkow czosnku
3 lyzki oliwy z oliwek
1,5 l bulionu wolowego (dalam rozpuszczony z kostek )
2 duze zmiemniaki
sol i pieprz
oraz – chleb tostowy oliwe i parmezan starty na grzanki

to lecimy do garnka wlewamy oliwe wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki pory oraz pomidory obrane ze skorki i pokrojone w skotke – w moim przypadku z puszki 😉

lekko podsmażamy a potem podduszamy pod pokrywka (wszystko razem zajelo mi nie wiecej niz 10 minut)

wlewamy bulion i pokropjone w niegrube plastry ziemniaki i zagotowujemy
następnie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 min.

chleb po kromce na osobę okrawamy ze skorki (albo i nie jesli nie popisujemy sie przed goscmi 😉 )
kazda kromke smarujemy łyżeczką oliwy, posypujemy startym parmezanem i do pieca do zrumienienia

do miseczki wlewamy zupe na wierzch kładziemy grzankę i zajadamy

smaczne bardzo

dla wielbicieli parmezanu i nie patrzących na jego toczące właściwości garść można dorzucić dodatkowo do talerza pod grzankę bezpośrednio do zupy

w miedzczasie zorbilam brioszki dodajac do srodka pare garsci czekoladowych lezek
mniam

7 odpowiedzi na pytanie: zupa gospodarska znad Loary

  1. O, dzięki Ci, dobra kobieto:)
    Brzmi pysznie!!!!!

    ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?

    • Zamieszczone przez ahimsa

      ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?

      zupa cebulowa?, hmmmm brzmi pysznie….. 🙂

      • Zamieszczone przez ahimsa
        O, dzięki Ci, dobra kobieto:)
        Brzmi pysznie!!!!!

        ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?

        poszukam

        • niestety w tej ksiazce nie mam

          nie robilam takiej klasycznej

          robilam za to taka cebulowo-czosnkową z mniammniam.pl autorstwa G. Ostrowskiego

          przepis brzmi tak składniki
          1 kg cebuli
          4 szklanki bulionu (może być z kostki)
          spora główka czosnku
          łyżka cukru
          sól
          szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
          spora szczypta tymianku
          świeżo zmielony, czarny pieprz
          4 łyżki masła
          2 łyżki oliwy

          grzanki:
          pół bagietki
          szklanka startego sera gruyere lub innego twardego o zdecydowanym smaku
          masło do smarowania

          sposób przygotowania
          Cebule obieram i kroję na plastry.
          Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.
          Na patelni rozpuszczam masło z oliwą, dodaję cebulę i smażę na średnim ogniu cały czas mieszając przez 20-30 minut.
          W połowie smażenia dodaję pokrojony czosnek.
          Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodaję cukier, zwiększam ogień i doprowadzam do jego karmelizacji. Cebulę przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję tymianek i gotuje na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą masę. Zupę miksuję mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zupę doprawiam solę, pieprzem, gałką muszkatołową.

          Bagietkę kroję nie ukośne kromki. Smaruję z jednej strony masłem. Zupę przelewam do żaroodpornych miseczek, układam na nie kromki, posypuję serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-8 minut. Kiedy ser się zrumieni, a zupa zacznie bulgotać znak to niechybny, iż jest już tak pyszna, jak tylko może być.

          koniec przepisu 😉

          teraz moj komentarz 😀
          naprawde warto spróbować jest doskonala

          • Jak zrobię to dam znać! Brzmi też pysznie!

            • Zamieszczone przez dorotka1
              Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki – przepis dawalam kiedys tu

              i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na takiej oto zupie
              a ze akurat skladniki mialam w lodowce to i zupe i brioszki juz jemy

              no to podaje przepis bo pyszne i latwe i nie drogie to jest danie i doskonale na chłodne popołudnia

              lece z glowy (jakby co przepis wziety z kuchni francuskiej wydanej w 99 r przez świat książki i nazywa sie to tam zupa czosnkowa – wg mnie tytul lekko mylacy)

              potrzebujemy

              dwa pory (ja skroiłam cala tacke pakowana w lidlu)
              250 g pomidorow (ja wlalam puszke krojonych bez skorki)
              4-6 zabkow czosnku
              3 lyzki oliwy z oliwek
              1,5 l bulionu wolowego (dalam rozpuszczony z kostek )
              2 duze zmiemniaki
              sol i pieprz
              oraz – chleb tostowy oliwe i parmezan starty na grzanki

              to lecimy do garnka wlewamy oliwe wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki pory oraz pomidory obrane ze skorki i pokrojone w skotke – w moim przypadku z puszki 😉

              lekko podsmażamy a potem podduszamy pod pokrywka (wszystko razem zajelo mi nie wiecej niz 10 minut)

              wlewamy bulion i pokropjone w niegrube plastry ziemniaki i zagotowujemy
              następnie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 min.

              chleb po kromce na osobę okrawamy ze skorki (albo i nie jesli nie popisujemy sie przed goscmi 😉 )
              kazda kromke smarujemy łyżeczką oliwy, posypujemy startym parmezanem i do pieca do zrumienienia

              do miseczki wlewamy zupe na wierzch kładziemy grzankę i zajadamy

              smaczne bardzo

              dla wielbicieli parmezanu i nie patrzących na jego toczące właściwości garść można dorzucić dodatkowo do talerza pod grzankę bezpośrednio do zupy

              w miedzczasie zorbilam brioszki dodajac do srodka pare garsci czekoladowych lezek
              mniam

              zrobilam, jak dla mnie pycha
              ale moim zdaniem zdecydowanie zaslugue na miano zupy czosnkowej (dalam 6 duzych zabkow, bo ja bardzo czosnkowa jestem;))
              dzieki za przepis.

              p.s. cebulowa tez wyprobuje przy najblizszej okazji

              • Zamieszczone przez garstka
                zrobilam, jak dla mnie pycha
                ale moim zdaniem zdecydowanie zaslugue na miano zupy czosnkowej (dalam 6 duzych zabkow, bo ja bardzo czosnkowa jestem;))
                dzieki za przepis.

                p.s. cebulowa tez wyprobuje przy najblizszej okazji

                ja dalem tez duzo czosnku bo lubie bardzo i jakos malo czosnkowa mi wyszla
                moze taki lichy czosnek to byl 😉

                Znasz odpowiedź na pytanie: zupa gospodarska znad Loary

                Dodaj komentarz

                Mozarella w ciąży

                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                Czytaj dalej →

                Ile kosztuje żłobek?

                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                Czytaj dalej →

                Dziewczyny po cc – dreny

                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                Czytaj dalej →

                Meskie imie miedzynarodowe.

                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                Czytaj dalej →

                Wielotorbielowatość nerek

                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                Czytaj dalej →

                Ruchome kolano

                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                Czytaj dalej →
                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                Logo
                Enable registration in settings - general