Jest to w oryginalnym przepisie zupa z czerwonej soczewicy (Dahl soup), ale poniewaz moj maz musi miec miecho we wszystkim – ja robie gestsza wersje, wychodzi curry – do tego najlepszy jest naan bread (plaski hinduski chleb) lub nawet bagietka czosnkowa!
Nie jest to danie pikantne, moj syn jadl od 7 mca
Skladniki:
-1 lyzka oleju
-2 zabki czosnku
-1 cebula posiekana
-pol lyzeczki kurkumy (turmeric)
-1 lyzeczka garam masala (jesli nie macie lub nie mozecie kupic, mozna zrobic samemu, bo jest tomieszanka kilku przypraw, mozna sobie wygooglac)
-cwierc lyzeczki proszku chili
– i lyzeczka kminu rzymskiego (cumin)
-1 kg pomidorow w puszce
-szklanka czerwonej soczewicy
– lyzka soku z cytryny
600 ml bulionu warzywnego (ilosc do zupy, do curry znacznie mniej, czasem po prostu wrzucam kostke)
-300 ml mleka kokosowego
-sol,pieprz do smaku
-swieza kolendra posiekana (nie wiem jak w Polsce odstepna, ewentualnie moze byc bez)
Przygotowanie -super proste i szybkie:
– podgrzac olej, zesklic cebule i czosnek, wrzucic do tego wszystkie przyprawy i smazyc mieszajac przez 30 sekund. To jest najwazniejsza zasada kuchni indyjskiej – przyprawy sie smazy na poczatku, a nie dodaje na koncu, goracy olej najlepiej ‘wyciaga’ wszystike aromaty i smaki
-dodac pomodory, soczewice, sok z cytryny, bulion, mleko kokosowe i doprowadzic do wrzenia
-przykryc i gotowac 25-30 minut az soczewica zmieknie, w ostatniej chwili dodoac kolendre
Jesli nie robisz zupy, tylko drugie danie (curry) – dodoaj dowolne przesmazone lub ugotowane mieso (piersi z kurczaka, jagniecine, wolowine)
SMACZNEGO
Dajcie znac jesli ktoras zrobi.
18 odpowiedzi na pytanie: Zupa hinduska lub curry – dla Kantalupy i Smokow
Ja nie smok ani kantalupa ale też mi się podoba;)
sorry ash, zapomnialam Cie wymienic w tytule
ja lubie z hinduskich fdan Masala chicken,a ze nie mialam dostepu do przyprawy,to teraz mam sklad i moge zrobic… A ten chlebek to jak mnie czestowala kolezanka hinduska to wygladal jak nalesnik..o to chodzilo?
Mleko kokosowe jest obowiązkowe? Bo resztę składników mam
kupujemy ciasto na pizze i do piekarnika wrzucamy w postaci maych placuszkow. prawde mowiac to wydaje mi sie, ze nie rozni sie od ciasta na nany. a gotowe curry zawsze posypuje swiaza koleandra.
Znaczy sie, przepis tylko dla wybranych?
Nie dla wybranych, tylko na prosbe niektorych:)
Przepis dla wszystkich – smacznego.
Aniu, dla Ciebie tez, bo moze byc wegetarianski
Bo mi smaka narobilas, ze hej:D
mam rozumiec, ze bez miesa to jest zupa, a z miechem curry? ( z kurakiem bym popelnila)
edit – slina mi kapie na klawiature
zrobie jutro
brzmi super
nakarmie cala moja rodzine po tej stronie stawu
dzieki, ze pomyslalas o nas, az mi sie cieplo na serduchu zrobilo…
Niekoniecznie, bez miesa tez moze byc curry, soczewica to przeciez proteiny
a masz mleko skondensowane i wiorki kokosowe? wygooglalam, ze mozna tym ewentualnie zastapic
MAM
Pyszna….. czy będzie przegięciem jak zjem ją na II śniadanie, obiad i kolację?
PS> Dałam mleko + wiórki – taniej 🙂
Proszę następny przepis!!!
Prosze:
Curry z dyni pizmowej, szpinaku i soczewicy:
Jak wygląda dynia piżmowa?
jak zolta wielka grucha:) i jest dosc twarda w srodkau, prawie jak marchewka, ale mysle, ze inna dynia tez da rade zastapic
Zaryzykuję bo widziałam tylko taką zwykłą dynię w sklepach.
Daj znac czy wyszlo ok:)
Ja uwielbiam dynie pizmowa (butternut squash) i slodkie ziemniaki, obydwa pod jakakolwiek postacia!
Znasz odpowiedź na pytanie: Zupa hinduska lub curry – dla Kantalupy i Smokow