Polecam, zupka bardzo smaczna
składniki :
1 kg mieszanego mielonego mięsa
2 – 2,5 kg pomidorów
2 puszki kukurydzy
2 puszki fasoli czerwonej
25 dkg marchwi
2 zielone papryki
2 cebule
szklanka rosołu “instant”
pieprz kajeński, przypr. meksykańska, sól, pieprz do smaku
Cebulę posiekać; marchewki i paprykę oczyścić oraz pokroić na małe
kawałki. Podsmażyć mięso; dodać cebulę, marchewkę i paprykę, smażyć
około 5 minut. Rozdrobnione pomidory wlać z sokiem do mięsa; dopełnić
garnek 1 litrem wody. Wrzucić osączoną kukurydzę oraz fasolę razem z
sokiem. Doprawić rosołem z solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Gotować 15 minut na średnim ogniu, ja gotuję troszkę dłużej aż wszystko będzie miękkie.
Jak już zupka będzie na talerzu można posypać startym żółtym serem….pychotka , mozna podawać z pieczywem jak ktoś lubi.
pozdrawiamy
violes +Natalia 11.12.04
2 odpowiedzi na pytanie: zupa meksykańska
Re: zupa meksykańska
To moja ulubiona zupa. Ale robie ją troszkę inaczej:
ZUPA MEKSYKAŃSKA:
50-60dkg karkówki (lub innego mięsa, byleby nie było za suche – stąd np. filety kurczaka się nie nadają!)~,
strąk papryki czerwonej,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasolki,
kiełki sojowe (ja najbardziej lubie z kim lan, ale z zieloną etykietką),
czosnek,
cebula,
przyprawy: majeranek, odrobina oregano, chili, pieprz,
koncentrat pomidorowy,
Sposób zrobienia:
mięso mielę i duszę z przyprawami, cebulą i czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę papryką. Gdy już się udusi wlewam około 4 litrów wody, dodaję kostki rosołowe, sól i przecier pomidorowy – jakieś 4-5 łyżek. Gdy się już dobrze zagotuje, wyłączam i wsypuję kukurydzę, fasolkę i kiełki sojowe (z kiełków dolewam też zalewę do zupy). Wciskam jeszcze na koniec ząbek, dwa, czosnku.
Pychota – również najlepsza następnego dnia
Re: zupa meksykańska
Dziewczyny dziękuję za przepisy, spisałam sobie. Na pewno wypróbuję:)
Znasz odpowiedź na pytanie: zupa meksykańska